Постанова
від 11.07.2013 по справі 802/1981/13-а
ВІННИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

м. Вінниця

11 липня 2013 р. Справа № 802/1981/13-а

Вінницький окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді: Вергелеса Андрія Валерійовича,

за участю:

секретаря судового засідання: Федчук Тетяни Юріївни

представника позивача: Сидоришина М.М.

представника відповідача: не з`явився

розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали справи

за позовом: Хмільницької об`єднаної державної податкової інспекції

до: Хмільницького комунального підприємства теплових мереж "Хмільниктеплокомуненерго"

про: надання дозволу на стягнення податкового боргу шляхом реалізації майна боржника

ВСТАНОВИВ :

Хмільницька об'єднана державна податкова інспекція (далі - Хмільницька ОДПІ, позивач) звернулась в суд з адміністративним позовом до Хмільницького комунального підприємства теплових мереж «Хмільниктеплокомуненерго» (далі - Хмільницьке КПТМ "Хмільниктеплокомуненерго", відповідач), в якому просила у відповідності до вимог Податкового кодексу України надати дозвіл на погашення податкового боргу відповідача в сумі 176617, 33 грн. за рахунок майна зазначеного підприємства, яке перебуває у податковій заставі відповідно до акту опису № 9 від 23.10.2012 року.

Представник позивача в судовому засіданні надав пояснення, що відтворюють зміст позовної заяви та просив задовольнити позовні вимоги в повному обсязі.

Відповідач у судове засідання не з'явився, про дату, час і місце розгляду справи повідомлений за адресою зазначеною в позовній заяві та довідці №824 управління статистики у Вінницькій області про включення до ЄДР, однак на адресу суду повернувся конверт з відміткою поштового відділення «за закінченням терміну зберігання».

Відповідно до ч. 11 ст. 35 КАС України у разі повернення поштового відправлення із повісткою, яка не вручена адресату з незалежних від суду причин, вважається, що така повістка вручена належним чином.

Дослідивши наявні в матеріалах справи докази в їх взаємному зв'язку та сукупності, суд вважає, що позов підлягає до часткового задоволення з таких підстав.

Хмільницьке комунальне підприємство теплових мереж «Хмільниктеплокомуненерго» код ЄДРПОУ 32118377, зареєстроване виконкомом Хмільницької міської ради 16.11.2000 року та знаходиться на обліку в Хмільницькій ОДПІ як платник податків з 24.11.2000 року.

Згідно даних Хмільницької ОДПІ станом на день звернення до суду за відповідачем рахується податковий борг в сумі 176617, 33 грн. Постановою Вінницького окружного адміністративного суду від 29.04.2010 року по справі №2-а-1284/10/0270 стягнуто з Хмільницького КПТМ «Хмільниктеплокомуненерго» 148538, 32 грн. податкового боргу з рахунків платника у банках та за рахунок готівки, яка йому належить. Вказана постанова суду набрала законної сили.

Згідно ст. 67 Конституції України на платників податків покладено обов'язок сплачувати податки і збори в порядку і в розмірах, встановлених законом.

Відповідно до пп. 14.1.175. п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України, податковий борг - сума узгодженого грошового зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), але не сплаченого платником податків у встановлений цим Кодексом строк, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов'язання.

Згідно з п. 87.1 ст. 87 Податкового кодексу України джерелами самостійної сплати грошових зобов'язань або погашення податкового боргу платника податків є будь-які власні кошти, у тому числі ті, що отримані від продажу товарів (робіт, послуг), майна, випуску цінних паперів, зокрема корпоративних прав, отримані як позика (кредит), та з інших джерел, з урахуванням особливостей, визначених цією статтею, а також суми надміру сплачених платежів до відповідних бюджетів. Сплата грошових зобов'язань або погашення податкового боргу платника податків з відповідного платежу може бути здійснена також за рахунок надміру сплачених сум такого платежу (без заяви платника) або за рахунок помилково та/або надміру сплачених сум з інших платежів (на підставі відповідної заяви платника) до відповідних бюджетів.

Відповідно до положень п.п. 95.1 - 95.3 ст. 95 Податкового кодексу України орган державної податкової служби здійснює за платника податків і на користь держави заходи щодо погашення податкового боргу такого платника податків шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власності, а в разі їх недостатності - шляхом продажу майна такого платника податків, яке перебуває у податковій заставі.

Стягнення коштів та продаж майна платника податків провадяться не раніше ніж через 60 календарних днів з дня надіслання такому платнику податкової вимоги.

Стягнення коштів з рахунків платника податків у банках, обслуговуючих такого платника податків, здійснюється за рішенням суду, яке направляється до виконання органам державної податкової служби, у розмірі суми податкового боргу або його частини.

Орган державної податкової служби звертається до суду щодо надання дозволу на погашення усієї суми податкового боргу за рахунок майна платника податків, що перебуває у податковій заставі.

Отже, продаж майна платника податків, яке перебуває у податковій заставі здійснюється лише у разі недостатності коштів в результаті здійснених заходів щодо стягнення податкового боргу такого платника податків шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власності.

На виконання постанови Вінницького окружного адміністративного суду від 29.04.2010 року по справі №2-а-1284/10/0270, якою стягнуто з Хмільницького КПТМ «Хмільниктеплокомуненерго» 148538, 32 грн., видано виконавчий лист №2-а-1284/10/0270 08.07.2010 року.

Постановою державного виконавця відділу ДВС Хмільницького міськрайонного управління юстиції Шеметою В.І. від 27.11.2012 року було повернуто виконавчий документ стягувачеві на підставі п. 2 ч. 1 ст. 47 Закону України "Про виконавче провадження".

Наявність податкового боргу підтверджується даними зворотного боку облікових карток платника податків.

В силу п. 87.2 ст. 87 ПК України, джерелами погашення податкового боргу платника податків є будь-яке майно такого платника податків з урахуванням обмежень, визначених цим Кодексом, а також іншими законодавчими актами.

Відповідно до п. 88.1 ст. 88 ПК України з метою забезпечення виконання платником податків своїх обов'язків, визначених цим Кодексом, майно платника податків, який має податковий борг, передається у податкову заставу.

Згідно до п. 89.3 ст. 89 ПК України майно, на яке поширюється право податкової застави, оформлюється актом опису. Акт опису майна, на яке поширюється право податкової застави, складається податковим керуючим у порядку та за формою, що затверджені центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної фінансової політики.

П. 89.3 ст. 89 ПК України передбачено, що опис майна у податкову заставу здійснюється на підставі рішення керівника органу державної податкової служби, яке пред'являється платнику податків, що має податковий борг.

Так, у відповідності до п. 89.3 ст. 89 ПК України в.о. начальника Хмільницької ОДПІ Катрін І.П. 23.10.2012 винесено рішення про опис майна у податкову заставу. Податковим керуючим в присутності керівника Хмільницького КПТМ "Хмільниктеплокомуненерго" на підставі рішення в.о. начальника Хмільницької ОДПІ від 23.10.2012 року про опис майна у податкову заставу платника податків складений акт опису майна на які поширюється право податкової застави № 9 від 23.10.2012 року, відповідно до якого загальна вартість рухомого майна, на яке поширюється податкова застава, складає 67596, 01 грн. Податкова застава зареєстрована в Державному реєстрі обтяжень рухомого майна, що підтверджується копією витягу з Єдиного державного реєстру обтяжень рухомого майна.

В силу абзацу 2 п. 98.2 ст. 89 ПК України у разі якщо балансова вартість майна, на яке поширюється податкова застава, є меншою ніж сума податкового боргу платника податків, право податкової застави поширюється на таке майно.

Оскільки балансова вартість майна відповідача, що перебуває в податковій заставі згідно до акту опису № 9 від 23.10.2012 року менша, ніж сума податкового боргу, то позовні вимоги щодо надання дозволу на погашення податкового боргу в сумі 176617, 33 грн. за рахунок майна, що перебуває в податковій заставі підлягають до задоволення частково в розмірі 67596, 01 грн.

Відповідно до ст. 71, 86 КАС України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, суд оцінює докази, які є у справі, за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на їх безпосередньому, всебічному, повному та об'єктивному дослідженні.

Згідно ч. 1 ст. 162 КАС України, при вирішенні справи по суті, суд може задовольнити адміністративний позов повністю або частково чи відмовити в його задоволенні повністю або частково.

Судові витрати по справі згідно ч.4 ст.94 КАС України з відповідача не стягуються.

Керуючись ст.ст. 70, 71, 79, 86, 94, 128, 158, 162, 163, 167, 255, 257 КАС України, суд -

ПОСТАНОВИВ :

Адміністративний позов задовольнити частково.

Надати Хмільницькій об`єднаній державній податковій інспекції дозвіл на погашення суми податкового боргу Хмільницького комунального підприємства теплових мереж "Хмільниктеплокомуненерго" (код ЄДРПОУ 20094760) в розмірі 67596,01 грн. за рахунок майна, що перебуває у податковій заставі згідно акту опису майна № 9 від 23 жовтня 2012 року.

В решті позовних вимог відмовити.

Постанова суду першої інстанції набирає законної сили в порядку, визначеному ст. 254 КАС України.

Відповідно до ст. 186 КАС України, апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 цього Кодексу, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови. Якщо суб'єкта владних повноважень у випадках та порядку, передбачених частиною четвертою статті 167 цього Кодексу, було повідомлено про можливість отримання копії постанови суду безпосередньо в суді, то десятиденний строк на апеляційне оскарження постанови суду обчислюється з наступного дня після закінчення п'ятиденного строку з моменту отримання суб'єктом владних повноважень повідомлення про можливість отримання копії постанови суду.

Суддя Вергелес Андрій Валерійович

Дата ухвалення рішення11.07.2013
Оприлюднено06.08.2013
Номер документу32816304
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —802/1981/13-а

Ухвала від 20.06.2013

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Вергелес Андрій Валерійович

Постанова від 11.07.2013

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Вергелес Андрій Валерійович

Ухвала від 30.04.2013

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Вергелес Андрій Валерійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні