Постанова
від 08.08.2013 по справі 904/1151/13-г
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

cpg1251

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08.08.2013 року Справа № 904/1151/13-г

Дніпропетровський апеляційний господарський суд у складі колегії суддів: головуючого судді: Сизько І.А. (доповідач)

суддів: Герасименко І.М., Кузнецової І.Л.,

при секретарі судового засідання: Турбуєвій А.О.,

за участю представників сторін:

від позивача: Самунь І.М., представник, довіреність №1 від 16.01.2013р.

від відповідача: Павлова М.В., представник, довіреність №269/1001 від 12.07.2013р.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу публічного акціонерного товариства "ДТЕК Дніпрообленерго" в особі Дніпропетровських міських електричних мереж на рішення господарського суду Дніпропетровської області від 17.04.2013р. у справі №904/1151/13-г

за позовом товариства з обмеженою відповідальністю "Салон Валентина, ЛТД", м. Дніпропетровськ

до публічного акціонерного товариства "ДТЕК Дніпрообленерго" в особі Дніпропетровських міських електричних мереж, м. Дніпропетровськ

про скасування оперативно-господарської санкції

ВСТАНОВИВ:

В лютому 2013 року товариство з обмеженою відповідальністю "Салон Валентина, ЛТД" (далі ТОВ "Салон Валентина, ЛТД") звернулось до господарського суду Дніпропетровської області з позовом до публічного акціонерного товариства "ДТЕК Дніпрообленерго" в особі Дніпропетровських міських електричних мереж (далі ПАТ "ДТЕК Дніпрообленерго" в особі Дніпропетровських міських електричних мереж) про скасування оперативно-господарської санкції ПАТ "ДТЕК Дніпрообленерго" в особі Дніпропетровських міських електричних мереж, застосованої на підставі рішення засідання комісії по розгляду актів про порушення Правил користування електричною енергією, оформленого протоколом №10-7 від 30.10.2012р. за результатами розгляду акта Д №000354 від 28.09.2012р. про порушення споживачем правил та/або умов договору, нарахованої за недообліковану електричну енергію в розмірі 30 109, 94 грн. (з урахуванням уточнення до позовної заяви від 21.02.2013р. (а.с.67)).

Рішенням господарського суду Дніпропетровської області від 17.04.2013р. у справі №904/1151/13-г (суддя Панна С.П.) позов задоволено в повному обсязі.

Рішення господарського суду мотивоване тим, що в акті про порушення відсутні будь-які дані, що підтверджують факт втручання споживача в роботу приладу обліку; розрахунок обсягу та вартості електричної енергії, необлікованої внаслідок порушення споживачем Правил користування електричною енергією, у сумі 30 109, 94 грн., здійснений відповідачем з порушеннями чинного законодавства.

Не погодившись з рішенням суду, ПАТ "ДТЕК Дніпрообленерго" в особі Дніпропетровських міських електричних мереж звернулось з апеляційною скаргою, в якій просить скасувати рішення господарського суду Дніпропетровської області від 17.04.2013р. по справі №904/1151/13-г та прийняти нове рішення, яким в задоволенні позовних вимог ТОВ "Салон Валентина, ЛТД" відмовити в повному обсязі.

В апеляційній скарзі скаржник посилається на те, що акт пломбування та акт технічної перевірки підписані з боку відповідача та позивача, тобто, позивач прийняв на збереження прилад обліку, пломби на ньому з попередженням про відповідальність у разі їх порушення; встановлена пломба на шафі обліку №70815766 зірвана позивачем, що свідчить про порушення Правил користування електричною енергією та відповідальність позивача щодо відсутності встановленої пломби енергопостачальника.

Представник ТОВ "Салон Валентина, ЛТД" в судовому засіданні просить рішення господарського суду Дніпропетровської області від 17.04.2013р. по справі №904/1151/13-г залишити без змін, а апеляційну скаргу - без задоволення.

Дослідивши матеріали справи, обговоривши доводи апеляційної скарги, перевіривши повноту встановлення господарським судом обставин справи та правильність їх юридичної оцінки, апеляційний суд приходить до висновку, що апеляційна скарга не підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

07.11.2003р. між Відкритим акціонерним товариством "Енергопостачальна компанія "Дніпрообленерго" в особі Дніпропетровських міських електричних мереж, правонаступником якого є ПАТ "ДТЕК Дніпрообленерго" в особі Дніпропетровських міських електричних мереж (постачальник) та ТОВ "Салон Валентина, ЛТД" (споживач) укладено договір про постачання електричної енергії №2868/5-53, який додатковою угодою №4/216 від 21.04.2008р. викладено в новій редакції.

За умовами договору, постачальник продає електричну енергію споживачу для забезпечення потреб електроустановок споживача з приєднаною потужністю 17,0 кВт, величини якої по площадках вимірювання та точках продажу визначені додатком "Графік зняття показів засобів обліку електричної енергії", а споживач оплачує постачальнику вартість використаної (купленої) електричної енергії та здійснює інші платежі згідно з умовами цього договору (п. 1 договору).

В п. 4.2.3 договору сторони погодили, що споживач сплачує постачальнику вартість недоврахованої електроенергії, розраховану відповідно до Методики визначення обсягу та вартості електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення споживачами Правил користування електричною енергією, у разі наступних дій або бездіяльності споживача: самовільного внесення змін у схеми обліку електроенергії; пошкодження засобів обліку електроенергії, втручання в їх роботу, пошкодження та (або) зняття пломб з засобів обліку; споживання електроенергії поза засобами обліку; інших умов, визначених Методикою.

Докази розірвання договору в спірній період відсутні.

28.09.2012р. фахівцями відповідача проведено перевірку дотримання споживачем Правил користування електричною енергією за адресою: м.Дніпропетровськ, вул. Комунарівська, 10 (перукарня ТОВ "Салон Валентина, ЛТД").

За результатами перевірки складено акт про порушення Д№000354 від 28.09.2012р., в якому зазначено, що споживачем порушено ст. 27 Закону України "Про електроенергетику", п. 3.3, п. 3.31, п. 6.40 Правил користування електричною енергією, а саме, зірвана пломба енергопостачальної організації зі шафи обліку.

30.10.2012р. на засіданні комісії по розгляду акта про порушення споживачем Правил користування електричною енергією прийнято рішення, оформлене протоколом №10-7, про проведення споживачу нарахування недоврахованої електричної енергії за період з 28.03.2012р. по 28.09.2012р. (усунення порушення) згідно з п. 2.5 за формулою 2.4 Методики визначення обсягу та вартості електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення споживачами Правил користування електричною енергією. До сплати нараховано 30 109, 94 грн.

На оплату позивачу був виставлений рахунок №2868/5-53/Д000354.

Відповідно ст. 235 Господарського кодексу України, за порушення господарських зобов'язань до суб'єктів господарювання та інших учасників господарських відносин можуть застосовуватися оперативно-господарські санкції - заходи оперативного впливу на правопорушника з метою припинення або попередження повторення порушень зобов'язання, що використовуються самими сторонами зобов'язання в односторонньому порядку. До суб'єкта, який порушив господарське зобов'язання, можуть бути застосовані лише ті оперативно-господарські санкції, застосування яких передбачено договором.

Отже, рішення постачальника електричної енергії про донарахування споживачу вартості недоврахованої спожитої електроенергії є оперативно-господарською санкцією.

У разі незгоди з застосуванням оперативно-господарської санкції заінтересована сторона може звернутися до суду з заявою про скасування такої санкції та відшкодування збитків, завданих її застосуванням (ч. 2 ст. 237 Господарського кодексу України).

Відповідно п. 3.3 Правил користування електричною енергією, відповідальність за збереження і цілісність розрахункових засобів обліку електричної енергії та пломб (відбитків їх тавр) відповідно до акта про пломбування покладається на власника (користувача) електроустановки або організацію, на території (у приміщенні) якої вони встановлені.

Пунктом 3.31 Правил користування електричною енергією встановлено, що розрахунковий засіб обліку електричної енергії має бути опломбований на кріпленні кожуха лічильника пломбою з тавром Державного комітету України з питань технічного регулювання та споживчої політики, а на затискній кришці - пломбою електропередавальної організації. Пломби з тавром електропередавальної організації мають бути встановлені також на пристроях, що закривають первинні і вторинні кола живлення засобу обліку, приводи і кнопки управління комутаційних апаратів та кришки автоматів, встановлених у цих колах, двері комірок трансформаторів напруги, кришки на зборках і колодках затискачів, випробувальних блоках, лінії зв'язку автоматизованих систем обліку та всі інші пристрої і місця, що унеможливлюють доступ до струмоведучих частин схеми обліку.

Згідно п. 6.40. Правил користування електричною енергією, у разі виявлення представниками постачальника електричної енергії пошкоджень чи зриву пломб, установлених у місцях, указаних в акті про пломбування, або пошкоджень відбитків тавр на цих пломбах, пошкодження розрахункових засобів обліку, явних ознак втручання в параметри розрахункових засобів (систем) обліку з метою зміни їх показів перерахунок обсягу електричної енергії, який підлягає оплаті, здійснюється відповідно до Методики визначення обсягу та вартості електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення споживачами Правил користування електричною енергією, затвердженої постановою НКРЕ від 04.05.2006р. №562.

14.12.2011р. складений акт про пломбування засобів обліку електроенергії, згідно якого у споживача на лічильнику типу НІК 2303 АПЗ №0116448 встановлені три пломби з тавром Держповірки, а також пломби енергопостачальника на клемній кришці електролічильника (пломбувальний матеріал заведено через гвинт кріплення кожуха електролічильника), ввідному автоматі та на двері шафи обліку.

Методика визначення обсягу та вартості електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення споживачами правил користування електричною енергією, застосовується постачальником електричної енергії за регульованим тарифом (електропередавальною організацією) при визначенні обсягу та вартості електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення правил користування електричною енергією та/або виявлення фактів крадіжки електричної енергії, самовільного підключення до об'єктів електроенергетики і споживання електричної енергії без приладів обліку (п. 1.2 Методики).

Відповідно до ч. 1 п. 2.1 вказаної Методики, Методика застосовується на підставі акта про порушення, складеного в порядку, установленому цією Методикою, з урахуванням вимог Правил користування електричною енергією та в разі виявлення таких порушень:

1) порушення цілісності пломб, цілісності пломбувального матеріалу, на якому встановлені пломби (дріт, кордова нитка тощо), порушення цілісності гвинтів, на яких закріплено пломбувальний матеріал, або відсутності на приладах обліку пломб з відбитками тавр про повірку приладів обліку (за умови наявності акта про збереження пломб, складеного в порядку, установленому ПКЕЕ, або іншого документа, який підтверджує факт пломбування і передачу на збереження приладів обліку, установлених пломб, та за умови втручання споживача в роботу приладів обліку);

2) пошкодження або відсутності пломб з відбитками тавр енергопостачальника чи інших заінтересованих сторін, індикаторів, установлених у місцях, указаних в акті про пломбування, складеному в порядку, визначеному ПКЕЕ, або в іншому документі, який підтверджує факт пломбування і передачу на збереження приладів обліку, установлених пломб та індикаторів;

3) пошкодження приладів обліку (розбите скло, пошкодження цілісності корпусу тощо), інших дій споживача, які призвели до зміни показів приладів обліку (фіксація індикатором впливу постійного (змінного) магнітного або електричного полів (у разі підтвердження факту встановлення та передачі на збереження споживачу цього індикатора), використання фазозсувного трансформатора тощо).

Тобто, постачальник електричної енергії набуває право визначити обсяг спожитої електричної енергії на підставі Методики визначення обсягу та вартості електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення споживачами правил користування електричною енергією, при наявності з боку споживача навмисних протиправних дій, спрямованих на приховування реального обсягу спожитої електричної енергії.

Як вбачається з акта перевірки Д№000354 від 28.09.2012р., три пломби про повірку приладу обліку не порушені, пломба на клемній кришці електролічильника №70685280, пломба на ввідному автоматі №70815765, які унеможливлюють крадіжку електроенергії, також не порушені, що виключає можливість самовільного втручання споживача в систему енергопостачання з метою без облікового споживання електроенергії.

Відповідачем не доведено доступ споживача до лічильника при встановленому факті наявності всіх запобіжних пломб, не наведено технічну можливість позаоблікового споживання електроенергії за даних умов.

Щодо відсутності пломби енергопередавальної організації №70815766 на шафі обліку, то відсутні підстави стверджувати, що вона була знищена чи зірвана саме споживачем, а не іншими особами, та не доводить факт втручання споживача в роботу приладу обліку.

Крім того, відповідачем не надано докази, які б свідчили про факт зміни кількості спожитої позивачем електроенергії після поновлення пломби на шафі.

В п. 2.5 Методики визначення обсягу та вартості електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення споживачами Правил користування електричною енергією, зазначено, що у разі виявлення у споживача порушень, зазначених у підпунктах 1-3 п. 2.1 Методики, величина розрахункового добового обсягу споживання електричної енергії протягом робочого часу визначається за формулою W = P · t · K (2.4), де P - потужність (кВт), визначена як:

а) сумарна максимальна потужність наявних у споживача на час складання акта про порушення ПКЕЕ струмоприймачів відповідно до їх паспортних даних (за умови, якщо визначена таким чином потужність не перевищує дозволену потужність для даної точки обліку, зазначену в договорі);

б) потужність, обчислена виходячи зі струму навантаження електроустановки споживача при підключенні всіх наявних на час складання акта про порушення ПКЕЕ струмоприймачів на максимальну потужність, визначеного на підставі показів відповідних засобів вимірювальної техніки, повірених у терміни, передбачені законодавством у сфері метрології (за умови відсутності паспортних даних всіх струмоприймачів, наявних у споживача на час складення акта про порушення ПКЕЕ, та якщо визначена таким чином потужність не перевищує дозволену потужність для даної точки обліку, зазначену в договорі);

в) дозволена потужність для даної точки обліку, зазначена в договорі, за умови, якщо: - потужність, визначена відповідно до пунктів "а" або "б" цього пункту, перевищує дозволену потужність для даної точки обліку; - ненадання споживачем інформації щодо паспортних даних струмоприймачів; - недопуску представників постачальника електричної енергії на свою територію для перевірки інформації щодо сумарної максимальної потужності струмоприймачів;- відмови споживача від вимірювання струму навантаження електроустановки при підключенні всіх наявних струмоприймачів на повну потужність.

Приписами п. 6.41 Правил користування електричною енергією передбачено, що в акті про порушення мають бути зазначені зміст виявленого порушення із посиланням на відповідні пункти цих Правил та вихідні дані, необхідні та достатні для визначення обсягу недоврахованої електричної енергії та/або суми завданих споживачем збитків.

Як вбачається з матеріалів справи, відповідні вимірювання та розрахунки відповідачем не проводились, відомості про ненадання споживачем інформації щодо паспортних даних струмоприймачів не зафіксовані, відсутні вказівки про недопуск споживачем представників енергопостачальної компанії на територію для перевірки інформації щодо сумарної максимальної потужності струмоприймачів або відмови споживача від вимірювання струму навантаження електроустановки при підключенні всіх наявних струмоприймачів на повну потужність, як це передбачає підпункт "в" п. 2.5 Методики.

У зв'язку з невизначенням в порушення вимог абзацу 2 п. 6.41 Правил користування електричною енергією в акті перевірки вихідних даних, необхідних та достатніх для визначення обсягу недоврахованої електричної енергії та/або суми завданих споживачем збитків, зокрема, результатів вимірювання навантаження струмоприймачів споживача, переліку струмоприймачів (найменування), їх кількості, режиму роботи, потужності, - відсутні правові підстави (критерії) для застосування будь-якого значення Р - потужності (кВт), у тому числі і дозволеної потужності, зазначеної в договорі (17 кВт).

При здійсненні розрахунку обсягу та вартості не облікованої електричної енергії відповідачем застосовано Кв =0,5 (коефіцієнт використання струмоприймачів), використання якого передбачає п. 2.5 Методики визначення обсягу та вартості електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення споживачами правил користування електричною енергією, у разі досягнення згоди сторін, про що має бути зазначено в акті про порушення. Згідно додатку 1 Методики коефіцієнт використання струмоприймачів може бути визначений від 0,1 до 1 в залежності від типу електрообладнання, але акт перевірки не містить даних про тип обладнання, про недопуск споживачем представників енергопостачальника на свою територію для складення переліку електрообладнання, тощо.

Відповідно п. 4.7 Методики визначення обсягу та вартості електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення споживачами правил користування електричною енергією, в акті про порушення заповнюються всі графи та рядки без пропусків. Виправлення чи підчищення не допускаються. Текст повинен бути однозначним, без можливості подвійного тлумачення.

Проте, як свідчить акт Д№000354 від 28.09.2012р., відповідачем порушено вимоги п. 4.7 Методики визначення обсягу та вартості електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення споживачами правил користування електричною енергією.

Підставою (навіть єдиною) скасування оперативно-господарської санкції, застосованої на підставі рішення відповідача, може бути невідповідність приписам законодавства (в тому числі, розрахунок за невірною формулою та неправильними вихідними даними).

Відповідно до письмових пояснень від 26.03.2013р. Державного підприємства Національна енергетична компанія "Укренерго" в особі відокремленого підрозділу "Держенергонагляд у Дніпровському регіоні", структурним підрозділом якого є Державна інспекція з енергетичного нагляду за режимами споживання електричної та теплової енергії у Дніпропетровській області, інспекція Держенергонагляду в Дніпропетровській області дійшла висновку, що акт про порушення Д№000354 від 28.09.2012р. складений з порушенням діючих правил та норм чинного законодавства і, відповідно, цей акт не може бути покладений в основу застосування до споживача оперативно-господарської санкції, оформленої протоколом №10-7 від 30.10.2012р. на суму 30 109,94 грн. (а.с.84-87).

Керуючись ст. ст. 99, 101, 102, 103, 104, 105 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Апеляційну скаргу публічного акціонерного товариства "ДТЕК Дніпрообленерго" в особі Дніпропетровських міських електричних мереж, м.Дніпропетровськ залишити без задоволення.

Рішення господарського суду Дніпропетровської області від 17.04.2013р. у справі №904/1151/13-г залишити без змін.

Постанова набирає законної сили з дня її прийняття та може бути оскаржена в касаційному порядку протягом двадцяти днів до Вищого господарського суду України через Дніпропетровський апеляційний господарський суд.

Головуючий суддя І.А. Сизько

Суддя І.М. Герасименко

Суддя І.Л. Кузнецова

(Повний текст постанови складений 12.08.2013р.)

СудДніпропетровський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення08.08.2013
Оприлюднено13.08.2013
Номер документу32935089
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —904/1151/13-г

Постанова від 08.08.2013

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Сизько Ірина Анатоліївна

Ухвала від 05.07.2013

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Сизько Ірина Анатоліївна

Ухвала від 16.05.2013

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Чоха Любов Василівна

Рішення від 01.04.2013

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Панна Світлана Павлівна

Ухвала від 04.04.2013

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Панна Світлана Павлівна

Ухвала від 20.03.2013

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Панна Світлана Павлівна

Ухвала від 12.03.2013

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Панна Світлана Павлівна

Ухвала від 21.02.2013

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Панна Світлана Павлівна

Ухвала від 07.02.2013

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Панна Світлана Павлівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні