Рішення
від 13.08.2013 по справі 621/2320/13-ц
ЗМІЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 621/2320/13-ц

Провадження № 2/621/923/13

РІШЕННЯ

Іменем України

13.08.2013 року м. Зміїв

Зміївський районний суд Харківської області в складі :

головуючого - Бібіка О.В.

за участю секретаря - Онацької В.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Зміїв цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2, треті особи: Зміївська державна нотаріальна контора Харківської області, відділ Держземагенства у Зміївському районі Харківської області, Державна реєстраційна служба Зміївського районного управління юстиції Харківської області, Зміївська міська рада Зміївського району Харківської області про визнання права власності на ? частину житлового будинку та земельної ділянки в порядку спадкування за заповітом, зустрічним позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_1, треті особи: Зміївська державна нотаріальна контора Харківської області, відділ Держземагенства у Зміївському районі Харківської області, відділ державної реєстрації речових прав на нерухоме майно реєстраційної служби Зміївського районного управління юстиції Харківської області, Зміївська міська рада Зміївського району Харківської області про визнання права власності на ? частини земельної ділянки за правом представлення в порядку спадкування за законом,

В С Т А Н О В И В :

31 липня 2013 року ОСОБА_1 звернулася до суду з позовною заявою до ОСОБА_2, в якому просить визнати право власності на ? частку житлового будинку літ. «А-1» загальною площею 72,90 кв.м., житловою площею 49.60 кв.м. з відповідною частиною службових будівель та споруд літньої кухні літ. «Б», сараю літ. «Г», вбиральні літ. «Д», гаражу літ. «Е», огорожі № 1, № 2, № 3, колонки № 4, колодязя № 5, розташованого по АДРЕСА_1 в порядку спадкування за заповітом після смерті ОСОБА_3, померлої ІНФОРМАЦІЯ_3.

Визнати право власності на ? частку земельної ділянки площею 0,1000 га кадастровий № 6321710100:02:001:0020 з цільовим призначенням - будівництво та обслуговування житлового будинку, господарських будівель та споруд, розташованої за адресою: АДРЕСА_1, в порядку спадкування за заповітом після смерті ОСОБА_3, померлої ІНФОРМАЦІЯ_3.

В обґрунтування позову зазначила, що за життя померла ІНФОРМАЦІЯ_3 ОСОБА_3 склала заповіт на її користь, в якому заповідала все своє майно. Правом спадкування є ? частина спірного житлового будинку з відповідною частиною службових будівель та споруд, та ? частина земельної ділянки з цільовим призначенням - будівництва та обслуговування жилого будинку, господарських будівель та споруд. На час відкриття спадщини, спірне майно зареєстроване за чоловіком померлої ОСОБА_4, який помер ІНФОРМАЦІЯ_4 вказане майно в ? частині прийняла його дружина ОСОБА_3 шляхом фактичного проживання та володіння, але за час свого життя не оформила належним чином свої спадкові права не отримала свідоцтво про право на спадщину.

13 серпня 2013 року до суду надійшла зустрічна позовна заява ОСОБА_2, в якій просить визнати за нею право власності на спадщину у вигляді ?? частки земельної ділянки, загальною площею 0,1000 га, кадастровий номер якої № 6321710100:02:001:0020 з цільовим призначенням для будівництва та обслуговування жилого будинку, господарських будівель та споруд, розташованого по АДРЕСА_1 за право представлення в порядку спадкування за законом після померлого ІНФОРМАЦІЯ_5 ОСОБА_4

В обґрунтування зустрічного позову зазначила, що рішенням суду за нею визнано право власності на спадщину у вигляді ?? частини житлового будинку з надвірними будівлями АДРЕСА_1 за правом представлення в порядку спадкування за законом після померлого ІНФОРМАЦІЯ_5 ОСОБА_4. На теперішній час їй стало відомо, що після смерті ОСОБА_4 є спадкове майно у вигляді земельної ділянки, вважає, що оскільки прийняла спадщину, та має право на 1/2 частину земельної ділянки.

В судове засідання позивач, відповідач за зустрічним позовом, ОСОБА_1 не з»явилася, 13.08.2013 року надала до суду заяву, в якій просить справу розглядати за її відсутності, без фіксування судового процесу технічними засобами звукозапису, позовні вимоги підтримує в повному обсязі, зустрічні позовні вимоги визнає (а.с. 67)

Відповідач, позивач за зустрічним позовом, ОСОБА_2 у судове засідання не з»явилася, 13.08.2013 року надала до суду заяву, в якій просить справу розглядати за її відсутності, без фіксування судового процесу технічними засобами звукозапису, на зустрічних позовних вимогах наполягає, вимоги за первісним позовом визнає (а.с. 68)

Представник третьої особи Зміївської державної нотаріальної контори Харківської області у судове засідання не з»явився, про час та місце розгляду справи повідомлений належним чином (а.с. 38), заяв про відкладення розгляду справи або про розгляд справи за відсутності представника до суду не надходило.

Представник третьої особи реєстраційної служби Зміївського районного управління юстиції Харківської області до суду не з»явився, до канцелярії суду надійшла заява про розгляд справи за відсутності представника, проти заявлених позовних вимог не заперечують (а.с. 39, 40)

Представник третьої особи Зміївської міської ради у судове засідання не з»явився, до канцелярії суду надійшла заява, в якій просять справу розглядати за відсутності представника, позовні вимоги визнають (а.с. 41, 42).

Представник відділу Державного земельного агенства у Зміївському районі Харківської області, третя особа у справі, у судове засідання не з»явився, про час та місце розгляду справи повідомлений належним чином (а.с. 37), заяв про відкладення розгляду справи або про розгляд справи за відсутності представника до суду не надходило.

У відповідності до ч. 2 ст. 197 ЦПК України справу розглянуто без фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу.

Суд, дослідивши наявні у справі докази, оцінивши кожен доказ окремо та в їх сукупності, дійшов наступного.

Судом встановлено, що ОСОБА_3 за життя склала заповіт на користь ОСОБА_1, яка є дружиною сина померлої, в якому все своє майно та права заповіла на її користь, що підтверджується копією заповіту, посвідченого приватним нотаріусом Зміївського районного нотаріального округу Харківської області ОСОБА_5 03.02.2010 року за р.- № 104 (а.с. 11) та копією свідоцтва про укладення шлюбу між ОСОБА_6 та ОСОБА_1, НОМЕР_1, зареєстрованого Готвальдівським райвідділом РАГС Харківської області 04.09.1982 року (а.с. 9)

З копії свідоцтва про смерть НОМЕР_2, зареєстрованого відділом державної реєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби Зміївського районного управління юстиції Харківської області 13.03.2012 року вбачається, що ОСОБА_3 померла ІНФОРМАЦІЯ_3 (а.с. 10)

Після її смерті відкрилася спадщина, до складу якої належить ? частина житлового будинку АДРЕСА_1 з відповідною частиною службових будівель та споруд та ? частини земельної ділянки площею 0.1000 га з цільовим призначенням - будівництво та обслуговування жилого будинку, господарських будівель та споруд, яку б вона успадкувала після смерті свого чоловіка як спадкоємиця першої черги за заповітом, оскільки рішенням Зміївського районного суду Харківської області від 01 лютого 2010 року визначено коло спадкоємців першої черги за законом, а саме: дружина померлого ОСОБА_4 - ОСОБА_3, його син ОСОБА_6 та онука ОСОБА_2, яка є спадкоємцем частини майна за правом представлення після смерті свого батька ОСОБА_8

ОСОБА_6 у встановлений законом шестимісячний строк до нотаріальної контори з заявою про прийняття спадщини не звернувся, а тому у відповідності до ст. 1272 ЦК України вважається таким, що не прийняв спадщину.

З копії свідоцтва про смерть НОМЕР_3 зареєстрованого відділом реєстрації актів цивільного стану Зміївського районного управління юстиції Харківської області 29.04.2008 року вбачається, що ОСОБА_4 помер ІНФОРМАЦІЯ_4 (а.с. 12)

Згідно копії свідоцтва про право на спадщину, посвідченого 07.06.1975 року нотаріусом Зміївської державної нотаріальної контори, спадкоємцем після померлого ІНФОРМАЦІЯ_6 ОСОБА_9 є його син ОСОБА_4 До складу спадкового майна входять будинок з службовими та надвірними будовами, що знаходиться по АДРЕСА_1 та належав померлому ОСОБА_9 на підставі свідоцтва про право власності, виданого Виконавчим комітетом Зміївської міської Ради депутатів трудящих Харківської області 18 січня 1951 року та зареєстрованого в Харківському міжміському бюро технічної інвентаризації 20 січня 1951 року під № 785 (а.с. 14)

Відповідно до ч. 3 ст. 1268 ЦК України, спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

Таким чином, ОСОБА_3 фактично прийняла спадщину після померлого ІНФОРМАЦІЯ_4 чоловіка ОСОБА_4, шляхом проживання в будинку, що відноситься до спадкової маси, однак, в установленому законом порядку спадщину не оформила, що підтверджується довідкою № 3228/02-14 від 14.12.2012 року, виданою завідувачем Зміївської державної нотаріальної контори (а.с. 21)

Рішенням Зміївського районного суду Харківської області від 01 лютого 2010 року визнано за ОСОБА_2 право власності на спадщину у вигляді ? частини житлового будинку з надвірними будівлями АДРЕСА_1 за правом представлення в порядку спадкування за законом після померлого ІНФОРМАЦІЯ_5 ОСОБА_4 (а.с. 58-60)

Згідно п. 23 Постанови Пленуму Верховного суду України № 7 від 30.05.2008 року «Про судову практику у справах про спадкування» у разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

Таким чином, оскільки позивач не може отримати свідоцтво про право на спадщину в нотаріальній конторі, право власності може бути визнане судом.

У той же час, згідно п. 24 Постанови Пленуму Верховного суду України № 7 від 30.05.2008 року «Про судову практику у справах про спадкування» відповідачами у справах про спадкування є спадкоємці, які прийняли спадщину. При відсутності інших спадкоємців за заповітом і за законом, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини, а також відмови від її прийняття відповідачами є територіальні громади в особі відповідних органів місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини.

Відповідно до п. г) ч. 1 ст. 81 ЗК України, громадяни України набувають право власності на земельні ділянки на підставі прийняття спадщини.

Крім зазначеного спадкового майна до спадкової маси відноситься і земельна ділянка, яка виділена для будівництва та обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд. Факт належності земельної ділянки площею 0,1000 га до спадкової маси та її цільове призначення підтверджується копією державного акту на право власності на земельну ділянку серії ХР № 134189 від 25 червня 2003 року, зареєстрованого в Книзі записів реєстрації державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землею, договорів оренди землі за № 295, з якого вбачається, що земельна ділянка, яка розташована по АДРЕСА_1 виділялась ОСОБА_4 на підставі рішення виконкому Зміївської міської ради від 17 вересня 1996 року № 201 саме для будівництва та обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд, кадастровий номер земельної ділянки 6321710100:02:001:0020 (а.с. 17)

Відповідно до ч. 1 ст. 1225 ЦК України, право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців на загальних підставах, із збереженням їх цільового призначення.

Відповідно до ч. 2 ст. 1268 ЦК України, не допускається прийняття спадщини з умовою чи із застереженням.

Оскільки домоволодіння нерозривно зв»язане із земельною ділянкою як головна річ та приналежніть, то до спадкоємців житлового будинку , інших будівель та споруд переходить право власності або користування земельною ділянкою, яка необхідна для їх обслуговування, якщо інший її розмір не визначений заповітом.

Відповідно до п. б) ч. 2 ст. 126 Земельного кодексу України, право власності на земельну ділянку , набуту у власність із земель приватної власності без зміни її меж, цільового призначення, посвідчується свідоцтвом про право на спадщину.

Відповідно до ч. 2 ст. 126 Земельного кодексу України, на державному акті про право власності на земельну ділянку нотаріус, який посвідчує (видає) документ, та орган, який здійснює державну реєстрацію прав на нерухоме майно та їх обмежень, роблять відмітку про перехід права власності на земельну ділянку із зазначенням документа, на підставі якого відбувся такий перехід.

Згідно зі ст. 392 ЦК України, власник майна може пред'явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою.

Керуючись ст.ст. 10, 60, 212-215, 223 ЦПК України, ст.ст. 25, 328, 392, 1218, 1225, 1233, 1268 ЦК України,-

В И Р І Ш И В:

Позов ОСОБА_1 задовольнити повністю.

Визнати право власності за ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, на ? частку житлового будинку літ. «А-1» загальною площею 72,90 кв.м., житловою площею 49.60 кв.м. з відповідною частиною службових будівель та споруд літньої кухні літ. «Б», сараю літ. «Г», вбиральні літ. «Д», гаражу літ. «Е», огорожі № 1, № 2, № 3, колонки № 4, колодязя № 5, розташованого по АДРЕСА_1

Визнати право власності за ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, на ? частку земельної ділянки площею 0,1000 га, кадастровий номер 6321710100:02:001:0020, надану для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд, що розташована в АДРЕСА_1 в порядку спадкування за заповітом.

Зустрічний позов ОСОБА_2 задовольнити повністю.

Визнати право власності за ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_2, на ? частку земельної ділянки площею 0,1000 га, кадастровий номер 6321710100:02:001:0020, надану для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд, що розташована в АДРЕСА_1 за правом представлення в порядку спадкування за законом.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до апеляційного суду Харківської області через Зміївський районний суд протягом 10 днів з дня його проголошення.

Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Суддя: Бібік О.В.

СудЗміївський районний суд Харківської області
Дата ухвалення рішення13.08.2013
Оприлюднено16.08.2013
Номер документу32957918
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —621/2320/13-ц

Рішення від 13.08.2013

Цивільне

Зміївський районний суд Харківської області

Бібік О. В.

Ухвала від 13.08.2013

Цивільне

Зміївський районний суд Харківської області

Бібік О. В.

Ухвала від 02.08.2013

Цивільне

Зміївський районний суд Харківської області

Бібік О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні