Рішення
від 21.08.2013 по справі 909/665/13
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

21 серпня 2013 р. Справа № 909/665/13

Господарський суд Івано-Франківської області у складі судді Неверовська Л. М. , при секретарі судового засідання Ткач Т.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні справу

за позовом: Виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради, вул. Грушевського, 21, м. Івано-Франківськ, 76004;

до відповідача : Релігійної громади Української православної церкви Київського патріархату "Костянтина і Олени", вул. Грюнвальдська, 3, м. Івано-Франківськ, 76018;

за участі третьої особи без самостійних вимог на стороні позивача: Фінансового управління виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради, вул. Дністровська, 28, м. Івано-Франківськ, 76018;

про стягнення 163509 грн. 67 коп., з яких 152992 грн. 57 коп. основного боргу, 152 грн. 99 коп. інфляційних втрат, 3478 грн. 52 коп. 3 % річних, 6885 грн. 59 коп. пені;

за участю представників сторін:

Від позивача: Челах А.В - спеціаліст першої категорії юридичного відділу виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради (довіреність № 2/01-20/66-в від 02.01.13);

Від відповідача: не з'явилися;

Від третьої особи без самостійних вимог на стороні позивача: Чекайло В.М.- представник фінансового управління, (довіреність №103/01-09/66-в від 16.01.2013р.).

ВСТАНОВИВ: Виконавчим комітетом Івано-Франківської міської ради подано позов до Релігійної громади УПЦКП "Костянтина і Олени" про стягнення 163509 грн. 67 коп., з яких 152992 грн. 57 коп. основного боргу, 152 грн. 99 коп. інфляційних втрат, 3478 грн. 52 коп. 3 % річних, 6885 грн. 59 коп. пені.

Представник позивача в судовому засіданні позовні вимоги підтримав з підстав викладених в позовній заяві, просять суд позов задовольнити.

Позовні вимоги обґрунтовані неналежним виконанням відповідачем умов договору № 95 від 28.05.2012 р. про пайову участь замовників будівництва у створенні і розвитку інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури міста щодо сплати 20 % попереднього розміру пайового внеску в сумі 152992 грн. 57 коп.

За неналежне виконання відповідачем договірних зобов'язань, позивачем нараховано 152 грн. 99 коп. інфляційних втрат, 3478 грн. 52 коп. 3 % річних, 6885 грн. 59 коп. пені.

Представник третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача позовні вимоги підтримав.

Відповідач явку представника в судове засідання не забезпечив, відзив на позов не подав, про поважність причини своєї неявки суду не повідомив. Враховуючи ту обставину, що відповідача було належним чином повідомлено про час і місце розгляду справи, останнього не було позбавлено конституційного права на захист охоронюваних законом інтересів. У разі неможливості забезпечення явки представника в судове засідання, сторона у справі не позбавлена права надавати свої вимоги і заперечення у письмовому вигляді. Разом з тим, у відповідності із ст.22 ГПК України, сторони зобов'язані добросовісно користуватись належними їм процесуальними правами, вживати заходів до всебічного, повного та об'єктивного дослідження всіх обставин справи.

З огляду на те, що явка сторін не визнавалась обов'язковою, будь-яких клопотань про відкладення розгляду справи не надходило, справа розглядається за наявними в ній матеріалами відповідно до статті 75 Господарського процесуального кодексу України, без участі відповідача, якого належно повідомлено про час і місце судового засідання.

Розглянувши матеріали справи, вислухавши представника позивача, всебічно та повно з'ясувавши обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об'єктивно оцінивши в сукупності всі докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, судом встановлено наступне.

28.05.2012 р. між Виконавчим комітетом Івано-Франківської міської ради (позивачем) та Релігійною громадою Української православної церкви Київського патріархату "Костянтина і Олени" (відповідачем) укладено договір № 95 про пайову участь замовників будівництв у створенні і розвитку інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури міста.

У відповідності до п. 1 договору, відповідач, що здійснює будівництво церкви "Костянтина і Олени" Української православної церкви Київського патріархату з багатоквартирним житловим будинком на вул. Коновальця, 110-114, в порядку та на умовах, визначених договором, бере участь у розвитку соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури м. Івано-Франківська.

Згідно п. 2.1. договору, відповідач зобов'язується сплатити пайовий внесок у розмірі та у терміни, визначені договором.

Згідно п. п. 3.2., 3.3. договору розрахунок розміру пайового внеску здійснюється відповідно до додатку №1 до договору. Попередній розмір пайового внеску складає 764462 грн. 86 коп. Замовник (відповідач) сплачує 20 % попереднього розміру пайового внеску у сумі 152992 грн. 57 коп. протягом 30-ти робочих днів з моменту реєстрації договору.

Як вбачається з матеріалів справи, відповідач взяті на себе зобов'язання згідно договору № 95 від 28.05.2012 р. не виконав, 20 % попереднього розміру пайового внеску у сумі 152992 грн. 57 коп. позивачу не сплатив. Внаслідок чого, у відповідача утворився борг перед позивачем в сумі 152992 грн. 57 коп.

За змістом ст. 11 Цивільного кодексу України цивільні права та обов'язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов'язки. Підставою виникнення цивільних прав та обов'язків, зокрема, є договір.

Згідно ст. 509 Цивільного кодексу України, зобов'язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку.

Відповідно до ч. 1 ст. 626 Цивільного кодексу України, договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків.

Відповідно до ст. 629 Цивільного кодексу України договір є обов'язковим для виконання сторонами.

Відповідно до ст. 530 Цивільного кодексу України, якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Відповідно до ст. 526 Цивільного кодексу України, зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Згідно ст. 610 Цивільного кодексу України, порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання).

У відповідності до ч. 1 ст. 625 Цивільного кодексу України, боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов'язання.

Частиною 1 ст. 612 Цивільного кодексу України встановлено, що боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов'язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Як вбачається з матеріалів справи, відповідач свої зобов'язання перед позивачем щодо сплати 20 % попереднього розміру пайового внеску у сумі 152992 грн. 57 коп. не виконав, станом на день судового засідання борг відповідача перед позивачем становить 152992 грн. 57 коп.

З огляду на встановлені судом обставини справи, вимога позивача про стягнення з відповідача 152992 грн. 57 коп. основного боргу є обґрунтованою та підлягає задоволенню.

Відповідно до ст. 625 Цивільного кодексу України, боржник, що прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Господарським судом встановлено факт прострочення грошового зобов'язання відповідачем, здійснено перевірку поданого позивачем розрахунку інфляційних втрат та 3 % річних.

З огляду на обґрунтованість позовних вимог в цій частині та правильність поданого розрахунку, позовні вимоги про стягнення 152 грн. 99 коп. інфляційних втрат, 3478 грн. 52 коп. 3 % річних підлягають задоволенню.

Частиною 2 статті 218 Господарського кодексу України передбачено, що учасник господарських відносин відповідає за невиконання або неналежне виконання господарського зобов'язання чи порушення правил здійснення господарської діяльності, якщо не доведе, що ним вжито усіх залежних від нього заходів для недопущення господарського правопорушення.

У разі порушення зобов'язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом, зокрема, сплата неустойки (ст. 611 Цивільного Кодексу України).

Ст. 230 Господарського кодексу України встановлено, що штрафними санкціями у цьому Кодексі визнаються господарські санкції у вигляді грошової суми (неустойка, штраф, пеня), яку учасник господарських відносин зобов'язаний сплатити у разі порушення ним правил здійснення господарської діяльності, невиконання або неналежного виконання господарського зобов'язання.

Пунктом 5.1. договору сторони обумовили, що при простроченні платежу, визначеного п. 3.2.,3.3., 3.4. договору, відповідач сплачує позивачу суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, три проценти річних від простроченої суми та пеню в розмірі 120% річних облікової ставки НБУ, що діє у період, за який нараховується пеня, від суми заборгованості за кожний прострочений день.

На підставі вказаного пункту договору та з урахуванням вимог, передбачених ч. 6 статті 232 ГК України, за прострочення платежу позивач просить стягнути пеню у розмірі 6885 грн. 59 коп.

Господарським судом встановлено, що договірний розмір пені не перевищує розміру подвійної облікової ставки Національного банку України (граничний розмір пені згідно Закону України "Про відповідальність за несвоєчасне виконання грошових зобов'язань"), та здійснено перевірку поданого позивачем розрахунку пені. З огляду на обґрунтованість поданого розрахунку, позовні вимоги про стягнення 6885 грн. 59 коп. пені підлягають задоволенню.

Відповідно до ч.1 ст.33 ГПК кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Вказаною нормою обов'язок доказування покладений на сторони процесу. Доказування полягає у поданні доказів сторонами та доведенні їх переконливості суду.

Статтею 43 ГПК України встановлено, що господарський суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом. Ніякі докази не мають для господарського суду заздалегідь встановленої сили.

Відповідачем не подано жодних документальних доказів, які б спростовували доводи позивача щодо неналежного виконання зобов'язань по оплаті боргу.

З огляду на викладене, позов слід задовольнити, стягнути з відповідача 152992 грн. 57 коп. основного боргу, 152 грн. 99 коп. інфляційних втрат, 3478 грн. 52 коп. 3 % річних, 6885 грн. 59 коп. пені.

Відповідно до статті 49 Господарського процесуального кодексу України судові витрати по сплаті судового збору слід покласти на відповідача.

Керуючись ст.ст. 11, 509, 526, 530, 610, 612, 625, 626, 629 Цивільного кодексу України, ст.ст. 218, 230 Господарського кодексу України ст. ст. 33, 43, 49, 75, ст. 82 ст. 82 - 85 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

позов Виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради до Релігійної громади Української православної церкви Київського патріархату "Костянтина і Олени" за участі третьої особи без самостійних вимог на стороні позивача Фінансового управління виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради про стягнення 163509 грн. 67 коп. задовольнити.

Стягнути з Релігійної громади Української православної церкви Київського патріархату "Костянтина і Олени", вул. Грюнвальдська, 3, м. Івано-Франківськ, 76018 (ідентифікаційний код 25910938) на користь Виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради, вул. Грушевського, 21, м. Івано-Франківськ, 76004 (одержувач платежу: МБ м. Івано-Франківська 24170000, код 37952250, розрахунковий рахунок 31511921700002, МФО: 836014 УДКСУ в м. Івано-Франківську, призначення платежу: на інфраструктуру міста) 152992 (сто п'ятдесят дві тисячі дев'ятсот дев'яносто дві) грн. 57 коп. - основного боргу, 152 (сто п'ятдесят дві) грн. 99 коп. - інфляційних втрат, 3478 (три тисячі чотириста сімдесят вісім) грн. 52 коп. - 3 % річних, 6885 (шість тисяч вісімсот вісімдесят п'ять) грн. 59 коп. - пені, 3270 (три тисячі двісті сімдесят) грн. 19 коп. - судового збору, про що видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.

Повне рішення складено 23.08.13

Суддя Неверовська Л. М.

Виготовлено в КП "Діловодство спеціалізованого суду"


Озарко Л. Р. 23.08.13

Дата ухвалення рішення21.08.2013
Оприлюднено27.08.2013
Номер документу33118184
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 163509 грн. 67 коп., з яких 152992 грн. 57 коп. основного боргу, 152 грн. 99 коп. інфляційних втрат, 3478 грн. 52 коп. 3 % річних, 6885 грн. 59 коп. пені

Судовий реєстр по справі —909/665/13

Ухвала від 30.07.2013

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Неверовська Л. М.

Ухвала від 08.08.2013

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Неверовська Л. М.

Ухвала від 20.06.2013

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Неверовська Л. М.

Ухвала від 23.06.2014

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Неверовська Л. М.

Ухвала від 13.06.2014

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Неверовська Л. М.

Рішення від 21.08.2013

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Неверовська Л. М.

Ухвала від 07.06.2013

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Неверовська Л. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні