Рішення
від 20.08.2013 по справі 152/1603/13-ц
ШАРГОРОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 152/1603/13-ц

2/152/509/13

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

20 серпня 2013 року Шаргородський районний суд Вінницької області

в складі головуючого - судді Славінської Н.Л.

з участю:

секретаря судового засідання - Бабиної І.Д.

представників:

позивача - ОСОБА_1

відповідача - Дуди Г.І.

третьої особи - Вовк А.І.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Шаргороді в залі суду цивільну справу за позовом ОСОБА_4 до Пеньківської сільської ради Шаргородського району Вінницької області, треті особи - Шаргородська районна державна адміністрація Вінницької області, Реєстраційна служба Шаргородського РУЮ Вінницької області, відділ Держземагенства у Шаргородському районі про встановлення факту належності на праві власності земельних ділянок та визнання права власності на земельні ділянки в порядку спадкування за законом,

в с т а н о в и в:

22.07.2013 року ОСОБА_4 звернувся до суду з вказаною позовною заявою, в якій зазначив, що відповідно до розпорядження голови Шаргородської РДА Вінницької області за № 79 від 19.02.2009 року його батькові ОСОБА_6, як власнику сертифікатів на право на земельну частку (пай) колишнього СВАТ «Сад Поділля», було передано у власність земельні ділянки, розміром 1,8898 га та 1,0179, що розташовані на території Пеньківської сільської ради Шаргородського району Вінницької області, та прийнято рішення про видачу йому державних актів на право власності на вказані земельні ділянки.

Грошова оцінка земельної ділянки розміром 1,8898 становить 36488,22 грн., а земельної ділянки розміром 1,0179 - 13678,69 грн.

ІНФОРМАЦІЯ_2 його батько ОСОБА_6 помер в селищі Полтавка Новобузького району Миколаївської області.

Він є спадкоємцем майна по закону. Але оформити спадщину після смерті батька - ОСОБА_6 він не може, оскільки при зверненні з заявою про прийняття спадщини приватним нотаріусом Новобузького районного нотаріального округу Миколаївської області йому було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину через те, що державні акти на право власності на земельні ділянки на ім'я батька видано після смерті останнього.

Від встановлення факту належності земельних ділянок його померлому батькові - ОСОБА_6 залежить виникнення його майнових прав як спадкоємця, тому він вимушений звернутися до суду.

У відповідності до п.2 Указу Президента України «Про порядок паювання земель, переданих у колективну власність сільськогосподарським підприємствам і організаціям», п. 17 Перехідних положень Земельного кодексу України, роз'яснень, що містяться в п. 11 Постанови Пленуму ВСУ № 7 від 30.05.2007 року «Про судову практику у справах спадкування», п. 24 Постанови Пленуму ВСУ № 7 від 16.04.2004 року «Про практику застосування судами земельного законодавства при розгляді цивільних справ», - його батько ОСОБА_6 набув право на земельні ділянки розміром 1,8898 га та 1,0179 га, розташовані на території Пеньківської сільської ради Шаргородського району Вінницької області за межами населеного пункту, а він, згідно зі ст.ст. 1216, 1217, 1218, ч.1 ст. 1225, ч. 5 ст. 1268 ЦК України, - набув право власності на земельні ділянки, що належали його батькові, в порядку спадкування.

Просить встановити факт, що земельна ділянка розміром 1,8898 га, нормативна грошова оцінка якої становить 36488,22 грн., та земельна ділянка, розміром 1,0179 га, нормативна грошова оцінка якої становить 13678,69 грн., що знаходяться на території Пеньківської сільської ради Шаргородського району Вінницької області (за межами населеного пункту) раніше належали ОСОБА_6, який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 в селищі Полтавка Новобузького району Миколаївської області, а також визнати за ним - ОСОБА_4, право власності в порядку спадкування за законом після смерті ІНФОРМАЦІЯ_2 його батька - ОСОБА_6 на земельну ділянку площею 1,8898 га та земельну ділянку площею 1,0179 га, що призначені для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташовані на території Пеньківської сільської ради Шаргородського району Вінницької області (за межами населеного пункту) та належали ОСОБА_6

В судовому засіданні представник позивача ОСОБА_4 - ОСОБА_1, що діє відповідно до довіреності від 31.07.2013 року (а.с.56), підтримав вимоги позовної заяви, посилаючись на ті самі обставини. Просив встановити факт, що земельні ділянки розміром 1,8898 га та розміром 1,0179 га, що знаходяться на території Пеньківської сільської ради Шаргородського району Вінницької області (за межами населеного пункту) раніше належали ОСОБА_6, батьку позивача, який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 в селищі Полтавка Новобузького району Миколаївської області, а також визнати за позивачем - ОСОБА_4, право власності в порядку спадкування за законом після смерті ІНФОРМАЦІЯ_2 його батька - ОСОБА_6 на зазначені земельні ділянки площею 1,8898 га та площею 1,0179 га, що призначені для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташовані на території Пеньківської сільської ради Шаргородського району Вінницької області (за межами населеного пункту) та належали ОСОБА_6 Суду пояснив, що земельні ділянки належали спадкодавцю на підставі державних актів серії ЯО №551514 та ЯО №551515 на право власності на земельні ділянки, видані Шаргородською районною державною адміністрацією 24.12.2012 року на підставі розпорядження голови Шаргородської РДА від 19.02.2009 року №79 і зареєстрованих в Книзі записів реєстрації державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землею, договорів оренди землі, тобто після смерті спадкодавця, що сталася ІНФОРМАЦІЯ_2. Проте, ці обставини виникли не з вини спадкодавця, так як останній розпочав виготовлення державних актів ще в 2009 році, передавши всі необхідні документи в відділ земельних ресурсів Шаргородського району та в Інститут землеустрою. Позивач має право на спадщину після смерті батька за законом, тому вважає, що є всі підстави для задоволення позову.

Представник відповідача Пеньківської сільської ради Шаргородського району Вінницької області - Дуда Г.І., що діє відповідно до довіреності від 19.08.2013 року (а.с.57), в судовому засіданні позов визнала, не заперечувала щодо встановлення факту належності спадкодавцю ОСОБА_6 земельних ділянок та щодо визнання права власності в порядку спадкування за законом на спадкові земельні ділянки за сином спадкодавця ОСОБА_4 Суду пояснила, що спадкодавець ОСОБА_6 дійсно був власником земельних ділянок, що підтверджується державними актами, виданими померлому батькові позивача на підставі розпорядження голови Шаргородської РДА від 19.02.2009 року за №79. ОСОБА_6 був включений у списки громадян, власників земельних ділянок, на виготовлення державних актів у 2009 році. Зазначені земельні ділянки знаходяться на території Пеньківської сільської ради, за межами населеного пункту, спадщину на них після смерті спадкодавця ніхто не оформив. Позивач є спадкоємцем померлого власника земельних ділянок - ОСОБА_6, тому є всі підстави для задоволення позову.

Представник третьої особи без самостійних вимог на стороні відповідача відділу Держземагенства у Шаргородському районі - Вовк А.І. в судовому засіданні позов визнала, заперечень щодо його задоволення не має. Суду пояснила, що Вінницьким науково-дослідним інститутом землеустрою у 2009 році було розроблено проект землеустрою щодо організації території земельних часток (паїв) власників сертифікатів на право на земельну частку (пай) СВАТ «Сад Поділля» на території Пеньківської сільської ради на підставі розпорядження голови Шаргородської РДА від 31.03.2008 року за №134. Цим же розпорядженням були затверджені додатки - Списки громадян-власників сертифікатів на право на земельну частку (пай) на території Пеньківської сільської ради. Померлий ОСОБА_6 значиться під №45 у Додатку №3. Розпорядженням голови Шаргородської РДА за №79 від 19.02.2009 року затверджено протокол розподілу земельних ділянок та Технічну документацію із землеустрою щодо складання документів, що посвідчують право власності на земельні ділянки громадян-власників сертифікатів на право на земельну частку (пай) колишнього СВАТ «Сад Поділля» на території Пеньківської сільської ради, та видачу державних актів на право власності на земельні ділянки. Померлий ОСОБА_6 значиться у додатках до даного розпорядження - Списках громадян, яким видаються державні акти під №143 в додатку №1 та під №41 в додатку №2. Державні акти видані ОСОБА_6 на законних підставах і підтверджують право власності останнього на земельні ділянки, тому спадкоємець ОСОБА_6 має право на їх успадкування за законом.

Представник третьої особи без самостійних вимог на стороні відповідача - Шаргородської РДА Скрипник М.Г., що діє відповідно до довіреності від 14.08.2013 року (а.с.55), в судове засідання не з'явився, але від нього до суду надійшла заява (а.с.54), в якій він просить розгляд справи проводити у його відсутності, позовні вимоги ОСОБА_4 визнає.

Представник третьої особи без самостійних вимог на стороні відповідача - Реєстраційної служби Шаргородського РУЮ в судове засідання не з'явився, але від начальника служби до суду надійшла заява, в якій він просить розгляд справи проводити у відсутності представника служби, позовні вимоги ОСОБА_4 визнає (а.с.53).

Вирішуючи спір, суд встановив, що ІНФОРМАЦІЯ_2 в селищі Полтавка Новобузького району Миколаївської області помер ОСОБА_6 (а.с.7). Спадкоємцем після смерті ОСОБА_6 по закону є його син - позивач ОСОБА_4 (а.с.6), який на день смерті спадкодавця не проживав та не був зареєстрований з ним на одному погосподарському номері в с. Полтавка Новобузького району Миколаївської області, на вул. Садовій, де на день смерті був зареєстрований ОСОБА_6 (а.с.8).

Позивач в межах шестимісячного строку, встановленого для прийняття спадщини, звернувся із заявою до нотаріуса про прийняття спадщини після смерті батька і прийняв спадщину, що підтверджується витягом про реєстрацію у спадковому реєстрі №33094714 від 22.01.2013 року (а.с.9), з якого вбачається, що у Спадковому реєстрі за №54085660 зареєстрована спадкова справа після смерті ОСОБА_6.

Після смерті ОСОБА_6 відкрилася спадщина, до спадкової маси входять земельні ділянки площею 1,8898 га з кадастровим номером 0525386000:01:001:0106 та площею 1,0179 га з кадастровим номером 0525386000:02:001:0222, що призначені для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташовані на території Пеньківської сільської ради Шаргородського району Вінницької області (за межами населеного пункту) та належали ОСОБА_6 на підставі державних актів, відповідно - серії ЯО №551514 та ЯО №551515, виданих 24.12.2012 року на підставі розпорядження голови Шаргородської РДА від 19.02.2009 року за №79, зареєстрованих в Книзі записів реєстрації державних актів на право власності на землю за номерами, відповідно - 052530001003611 та 052530001003612 (а.с.32-33).

Спадкоємець за законом померлого ОСОБА_6 - його син ОСОБА_4 оформити спадщину на вказані земельні ділянки не може, оскільки державні акти про право власності на земельні ділянки видані після смерті спадкодавця, що вбачається із постанови від 9.08.2013 року приватного нотаріуса Новобузького районного нотаріального округу Миколаївської області ОСОБА_8 про відмову у вчиненні нотаріальної дії - у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом (а.с.58).

Державні акти, відповідно - серії ЯО №551514 та ЯО №551515, видані 24.12.2012 року на підставі розпорядження голови Шаргородської РДА від 19.02.2009 року за №79, яким затверджено протокол розподілу земельних ділянок, Технічну документацію із землеустрою щодо складання документів, що посвідчують право власності на земельні ділянки земельних часток (паїв) громадян-власників сертифікатів на право на земельну частку (пай) бувшого СВАТ «Сад Поділля» на території Пеньківської сільської ради та прийнято рішення про видачу державних актів на право власності на земельні ділянки громадян згідно з додатками - Списками громадян (а.с.11, 63-71).

У додатку №1 до цього розпорядження - Списку громадян-власників сертифікатів (бувшого СВАТ «Сад Поділля») Пеньківської сільської ради, яким передаються у власність земельні ділянки у розмірі земельної частки (паю) і видаються державні акти на право власності на землю (рілля) ОСОБА_6 зазначений під №143, де номер його паю - 186, загальна площа ріллі - 1,8898 га (а.с.66).

У додатку №2 до означеного вище розпорядження - Списку громадян-власників сертифікатів (бувшого СВАТ «Сад Поділля») Пеньківської сільської ради, яким передаються у власність земельні ділянки у розмірі земельної частки (паю) і видаються державні акти на право власності на землю (багаторічні насадження) ОСОБА_6 зазначений під №41, де номер його паю - 68, загальна площа землі під багаторічними насадженнями - 1,0179 (а.с.70).

Відтак, судом встановлено, що спадкодавець ОСОБА_6 був власником земельних ділянок площею 1,8898 га з кадастровим номером 0525386000:01:001:0106 та площею 1,0179 га з кадастровим номером 0525386000:02:001:0222, що призначені для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташовані на території Пеньківської сільської ради Шаргородського району Вінницької області (за межами населеного пункту). Ці земельні ділянки належали ОСОБА_6 на підставі державних актів, відповідно - серії ЯО №551514 та ЯО №551515, виданих 24.12.2012 року на підставі розпорядження голови Шаргородської РДА від 19.02.2009 року за №79, зареєстрованих в Книзі записів реєстрації державних актів на право власності на землю за номерами, відповідно - 052530001003611 та 052530001003612.

Таким чином, підстави для встановлення факту належності означених земельних ділянок спадкодавцеві відсутні, оскільки належність земельних ділянок ОСОБА_6 підтверджується державними актами відповідно - серії ЯО №551514 та ЯО №551515 (а.с.32-33). Ці державні акти зареєстровані в Книзі записів реєстрації державних актів на право власності на землю за номерами, відповідно - 052530001003611 та 052530001003612.

ОСОБА_4 є спадкоємцем першої черги майна померлого ОСОБА_6 по закону.

Встановленим судом фактам відповідають спадкові правовідносини та правовідносини щодо набуття права власності на спадкове майно, які регулюються цивільним законодавством України та земельним законодавством України.

В силу ст. 116 ЗК України громадяни набувають право власності на земельні ділянки із земель державної або комунальної власності за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування в межах їх повноважень.

Ст. ст. 81, 131 ЗК України передбачають, що громадяни мають право набувати у власність земельні ділянки на підставі прийняття спадщини, міни, дарування, ренти, успадкування та інших цивільно-правових угод.

Відповідно до ст.328 ЦК України, право власності набувається на підставах, що не заборонені законом. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Згідно ст. 1220 ЦК України внаслідок смерті громадянина відкривається спадщина.

Перехід прав та обов'язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців) є спадкуванням, що встановлено ст.1216 ЦК України.

Спадкування здійснюється за заповітом або за законом (ст. 1217 ЦК України).

До складу спадщини входять усі права та обв'язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті (ст.1218 ЦК України).

Часом відкриття спадщини є день смерті особи, що встановлено ст.1220 ЦК України.

Спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її (ст.1268 ЦК України).

Для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини (ст.1270 ЦК України).

Позивач ОСОБА_4 прийняв спадщину після смерті ОСОБА_4 у строки, визначені ст.1270 ЦК України.

Як вбачається з витягу про реєстрацію у Спадковому реєстрі, заповітів від імені спадкодавця ОСОБА_6 у Спадковому реєстрі не зареєстровано, заведена спадкова справа 22.01.2013 року (а.с.9).

Згідно з ч.1 ст.1261 ЦК України у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Спадкоємцем за законом померлого ОСОБА_6 є його син - ОСОБА_4, факт родинних відносин у спадкодавця з яким підтверджений свідоцтвом про народження (а.с.7).

Спадкоємець, який прийняв спадщину, може одержати свідоцтво про право на спадщину. Відсутність свідоцтва про право на спадщину не позбавляє спадкоємця права на спадщину (ч.ч.1,3 ст.1296 ЦК України).

Відповідно до ч.1 ст.1225 ЦК України право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців на загальних підставах, із збереженням її цільового призначення.

Спадкоємець, який прийняв спадщину, у складі якої є нерухоме майно, зобов'язаний звернутися до нотаріуса за видачею йому свідоцтва про право на спадщину нерухоме майно (ч.1 ст.1297 ЦК України).

ОСОБА_4 нотаріусом відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину (а.с.58).

Таким чином право ОСОБА_4 на отримання у власність в порядку спадкування за законом земельних ділянок площею 1,8898 га та площею 1,0179 га, що призначені для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташовані на території Пеньківської сільської ради Шаргородського району Вінницької області (за межами населеного пункту) та належали його батькові ОСОБА_6 на підставі державних актів, відповідно - серії ЯО №551514 та ЯО №551515, виданих 24.12.2012 року на підставі розпорядження голови Шаргородської РДА від 19.02.2009 року за №79, порушено і підлягає судовому захисту, а позов - частковому задоволенню.

Керуючись ст.ст. 6, 10, 11, 60, 209, 212-215, 218, 223 ЦПК України, на підставі ст. ст. 81, 116, 131 ЗК України, ст.ст. 328, 1216-1220, 1225, 1261, 1268, 1270, 1297 ЦК України суд,

в и р і ш и в:

Позов ОСОБА_4 до Пеньківської сільської ради Шаргородського району Вінницької області, треті особи - Шаргородська районна державна адміністрація Вінницької області, Реєстраційна служба Шаргородського РУЮ Вінницької області, відділ Держземагенства у Шаргородському районі про встановлення факту належності на праві власності земельних ділянок та визнання права власності на земельні ділянки в порядку спадкування за законом - задовольнити частково.

Визнати за ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_1, уродженцем с. Лопатинці Шаргородського району Вінницької області, жителем АДРЕСА_1, право власності в порядку спадкування за законом після смерті ІНФОРМАЦІЯ_2 його батька - ОСОБА_6 на земельну ділянку площею 1,8898 га з кадастровим номером 0525386000:01:001:0106 та земельну ділянку площею 1,0179 га з кадастровим номером 0525386000:02:001:0222, що призначені для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташовані на території Пеньківської сільської ради Шаргородського району Вінницької області (за межами населеного пункту) та належали ОСОБА_6 на підставі державних актів, відповідно - серії ЯО №551514 та ЯО №551515, виданих 24.12.2012 року на підставі розпорядження голови Шаргородської РДА від 19.02.2009 року за №79, зареєстрованих в Книзі записів реєстрації державних актів на право власності на землю за номерами, відповідно - 052530001003611 та 052530001003612.

В решті позову - відмовити.

Рішення може бути оскаржене у апеляційному порядку до апеляційного суду Вінницької області через Шаргородський районний суд протягом десяти днів з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Суддя

СудШаргородський районний суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення20.08.2013
Оприлюднено05.09.2013
Номер документу33190512
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —152/1603/13-ц

Рішення від 20.08.2013

Цивільне

Шаргородський районний суд Вінницької області

Славінська Н. Л.

Рішення від 20.08.2013

Цивільне

Шаргородський районний суд Вінницької області

Славінська Н. Л.

Ухвала від 23.07.2013

Цивільне

Шаргородський районний суд Вінницької області

Славінська Н. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні