Рішення
від 23.08.2013 по справі 193/964/13-ц
СОФІЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ 

ЄУН 193/964/13-ц

Провадження №2/193/346/13

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

Р І Ш Е Н Н Я

23 серпня 2013 року Софіївський районний суд Дніпропетровської області в складі: судді Шумської О.В.

при секретарі Кірєєвій Т.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт. Софіївка цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про стягнення аліментів на утримання дітей, -

В С Т А Н О В И В:

24 липня 2013 року позивач ОСОБА_1 звернулася до суду з позовною заявою до ОСОБА_2 про стягнення аліментів на утримання дітей. В обґрунтування позовних вимог позивач вказує на те, що 20 травня 2006 року між нею та відповідачем був укладений шлюб, зареєстрований відділом реєстрації актів цивільного стану Софіївського районного управління юстиції Дніпропетровської області (актовий запис № 28).

Від шлюбу з відповідачем мають дітей: дочок - ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_2, та сина ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_3. Батьком дітей являється відповідач, про що зроблено відповідні записи в свідоцтвах про народження дітей.

Спільне життя з відповідачем не складається через постійні сварки по причині несумісності характерів.

Шлюб з відповідачем не розривали, але проживають окремо. Діти перебувають у позивача на утриманні, але ніякої матеріальної допомоги на утримання дітей відповідач не надає.

Позивач перебуває у відпустці по догляду за дитиною і отримує соціальну допомогу, але грошей на утримання дітей, враховуючи стрімкий ріст цін на товари та послуги, а також на продукти харчування, не вистачає і в їхній сім'ї не вистачає самого необхідного.

Відповідач працює в Криворізькому міському управлінні МВС України інспектором патрульної служби, отримує заробітну плату.

Угоди про добровільну сплату аліментів між позивачем та відповідачем не досягнуто, в зв'язку з чим позивач просить суд стягнути з відповідача ОСОБА_2 аліменти на її користь на утримання дітей у розмірі 1/2 частини всіх видів його доходів, але не менше 30 відсотків прожиткового мінімуму, встановленого для дітей відповідного віку, щомісячно, до досягнення найстаршою дитиною повноліття, починаючи з 24.07.2013 року.

Позивач - ОСОБА_1 позовні вимоги підтримує, на задоволенні позову наполягає, просить розгляну справу за її відсутності, про що надала до суду відповідну заяву.

Відповідач - ОСОБА_2 проти позову не заперечує, позовні вимоги визнає в повному обсязі, просить розглянути справу за його відсутності, про що надав до суду відповідну заяву.

Розглянувши матеріали справи, беручи до уваги заяви позивача та відповідача, суд вважає, що позов підлягає задоволенню із таких підстав.

Відповідно до ч. 1 ст. 199 Сімейного кодексу України, якщо повнолітні дочка, син продовжують навчання і у зв'язку із цим потребують матеріальної допомоги, батьки зобов'язані утримувати їх до досягнення двадцяти трьох років за умови, що вони можуть надавати матеріальну допомогу.

За рішенням суду кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються у частці від доходу її матері, батька і (або) у твердій грошовій сумі (ч. 3 ст. 181 СК України). Відповідно до ст.182 СК України при визначенні розміру аліментів суд враховує: 1) стан здоров'я та матеріальне становище дитини, 2) стан здоров'я та матеріальне становище платника аліментів, 3) наявність у платника аліментів інших дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків, дочки, сина, 4) інші обставини, що мають істотне значення. Мінімальний розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 30 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. Згідно ст. 183 СК України частка заробітку (доходу) матері, батька, яка буде стягуватися як аліменти на дитину, визначається судом.

В судовому засіданні за матеріалами справи встановлено, що 20 травня 2006 року між нею та відповідачем був укладений шлюб, зареєстрований відділом реєстрації актів цивільного стану Софіївського районного управління юстиції Дніпропетровської області (актовий запис № 28) (а.с. 9).

Від шлюбу з відповідачем мають дітей: дочок - ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с. 3), ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_2 (а.с. 4), та сина ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_3 (а.с. 2). Батьком дітей являється відповідач, про що зроблено відповідні записи в свідоцтвах про народження дітей.

Спільне життя з відповідачем не складається через постійні сварки по причині несумісності характерів.

Шлюб з відповідачем не розривали, але проживають окремо. Діти перебувають у позивача на утриманні (а.с. 5-6), але ніякої матеріальної допомоги на утримання дітей відповідач не надає.

Позивач перебуває у відпустці по догляду за дитиною і отримує соціальну допомогу (а.с. 8), але грошей на утримання дітей, враховуючи стрімкий ріст цін на товари та послуги, а також на продукти харчування, не вистачає і в їхній сім'ї не вистачає самого необхідного.

Відповідач працює в Криворізькому міському управлінні МВС України інспектором патрульної служби, отримує заробітну плату (а.с. 10).

Угоди про добровільну сплату аліментів між позивачем та відповідачем не досягнуто.

Інших доказів для доведення обставин, на які посилаються сторони як на підставу своїх вимог і заперечень, сторонами не надано.

За таких обставин, суд вважає, що слід стягувати із ОСОБА_2 аліменти на утримання дітей в розмірі 1/2 частини всіх видів його доходів, але не менше 30 відсотків прожиткового мінімуму, встановленого для дітей відповідного віку, щомісячно, до досягнення найстаршою дитиною повноліття, починаючи з 24.07.2013 року на користь матері дітей ОСОБА_1, так як він не заперечує проти цього.

Відповідно до ч. 3 ст. 88 ЦПК України якщо позивача, на користь якого ухвалено рішення, звільнено від сплати судового збору, він стягується з відповідача в дохід держави пропорційно до задоволеної чи відхиленої частини вимог. На цій підставі слід стягнути з відповідача на користь держави судовий збір в сумі 229,40 грн.

На підставі вищезазначеного, керуючись ст. ст. 10, 11, 60, 212-215 ЦПК України, суд,

В И Р І Ш И В:

Позовні вимоги ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про стягнення аліментів на утримання дітей задовольнити.

Стягувати з ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_4, уродженця смт. Софіївка Софіївського району Дніпропетровської області, жителя АДРЕСА_1, працює: Криворізьке міське управління ГУ МВС України в Дніпропетровській області - інспектор патрульної служби, аліменти на утримання дітей: ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_2, та ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_3, на користь матері дітей ОСОБА_1, в розмірі 1/2 частини всіх видів його доходу, але не менше 30 відсотків прожиткового мінімуму, встановленого для дітей відповідного віку, щомісячно, до досягнення найстаршою дитиною повноліття, починаючи з 24.07.2013 року.

Рішення згідно п. 1 ч. 1 ст. 367 ЦПК України підлягає обов'язковому негайному виконанню в межах суми платежу за один місяць.

Стягнути з ОСОБА_2 на користь держави судовий збір в сумі 229,40 грн.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом десяти днів з дня його проголошення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Суддя: О.В. Шумська

Дата ухвалення рішення23.08.2013
Оприлюднено03.09.2013
Номер документу33199521
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення аліментів на утримання дітей

Судовий реєстр по справі —193/964/13-ц

Ухвала від 18.01.2024

Цивільне

Софіївський районний суд Дніпропетровської області

Томинець О. В.

Ухвала від 14.11.2023

Цивільне

Софіївський районний суд Дніпропетровської області

Шумська О. В.

Рішення від 23.08.2013

Цивільне

Софіївський районний суд Дніпропетровської області

Шумська О. В.

Ухвала від 25.07.2013

Цивільне

Софіївський районний суд Дніпропетровської області

Шумська О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні