Постанова
від 17.03.2009 по справі 5020-6/024
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД М. СЕВАСТОПОЛЯ

5020-6/024

ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  МІСТА СЕВАСТОПОЛЯ

 

справа № 5020-6/024

ПОСТАНОВА

і м е н е м     У к р а ї н и

"17" березня 2009 р.  11:03                                                                                          м. Севастополь

Господарського суду міста Севастополя у складі

Судді Лазарева С.Г.,

при секретарі Алексєєнко А.П.,

за участю представника позивача –Сінельник А.А., довіреність №68 від 14.11.2008, провідної спеціаліст юридичної роботи;  

представник відповідача -  не з'явився;

розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали адміністративній справи                №5020-6/024 за позовом Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м. Севастополі до  відкритого акціонерного товариства «Завод «Молот»про стягнення заборгованості по страхових внесках в сумі 6597,12 грн.,

Суть спору:

29.01.2009 Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м. Севастополі звернулось до господарського суду міста Севастополя з адміністративним позовом до товариства з обмеженою відповідальністю «Завод «Молот»про стягнення заборгованості по страхових внесках у сумі 6497,12 грн.

Ухвалою суду від 29.01.2009 відкрито провадження в адміністративній справі та призначено попереднє судове засідання (арк. с.1-2).

Ухвалою суду від 17.02.2009 закінчено підготовче провадження, справу призначено до судового розгляду у відкритому судовому засіданні (арк.с. 22-23).

Під час судового розгляду від представника позивача надійшла заява, щодо якої він просив вважати найменування відповідача як Відкрите акціонерне товариство „Завод Молот” замість Товариства з обмеженою відповідальністю „Завод Молот” оскільки в попередньої назві відповідача допущена помилка.

В судовому засіданні 17.03.2009 позивач уточнив позовні вимоги, просить стягнути з відповідача заборгованість по страхових внесках у сумі 6597,12 грн.

Відповідач явку повноважних представників в судове засідання не забезпечив, про дату, місце та час судового розгляду повідомлено належним чином і своєчасно.

Відповідно до частини другої статті 128 Кодексу адміністративного судочинства України, неприбуття в судове засідання без поважних причин представника сторони або третьої особи, або неповідомлення ним про причини неприбуття не є перешкодою для розгляду справи.

Відповідач позовні вимоги визнав у повному обсягу, надав суду письмовий відзив на позов (арк.с. 19).

Відповідно до статей 27, 49, 51, 130 Кодексу адміністративного судочинства України представнику позивача роз'яснені процесуальні права і обов'язки.

Розглянувши матеріали справи, дослідивши надані докази, заслухавши пояснення представника позивача, суд

в с т а н о в и в :

Згідно з пунктом 4 статті 17 Кодексу адміністративного судочинства України до компетенції адміністративних судів входить розгляд спорів за зверненням суб'єктів владних повноважень у випадках, встановлених законом.

Пунктом 6 Прикінцевих та перехідних положень Кодексу адміністративного судочинства України передбачено, що до початку діяльності окружних та апеляційних адміністративних судів адміністративні справи, підвідомчі господарським судам відповідно до Господарського процесуального кодексу України 1991 року, вирішують у першій та апеляційній інстанціях відповідні місцеві та апеляційні господарські суди за правилами Кодексу адміністративного судочинства України.

Відповідно до статті 6 Закону України  “Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності” від 23.09.1999 №1105-XIV страхувальниками є роботодавці, а в окремих випадках - застраховані особи.

Згідно  з пунктом 2.2 Інструкції про порядок перерахування, обліку та витрачання страхових коштів Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України, затвердженої постановою правління Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України від 12.07.2007 N36, зареєстрованої  в Міністерстві юстиції України 01.08.2007  за  N867/14134 (далі –Інструкція) платниками страхових внесків до Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України є юридичні особи незалежно від форм власності і господарювання, виду діяльності та галузевої належності, а також їх відокремлені підрозділи (філії, інші підрозділи юридичної особи, що перебувають поза її місцезнаходженням та виробляють продукцію, виконують роботи або операції, надають послуги від імені юридичної особи, або представництва, що здійснюють представництво і захист інтересів юридичної особи) за умови, що розрахунки з оплати праці цих відокремлених підрозділів проводяться нецентралізовано.

Відкрите акціонерне товариство «Завод «Молот»зареєстровано Ленінською районною державною адміністрацією у місті Севастополі як юридична особа 02.06.1995 та відповідно до Закону України “Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності” є страхувальником та зареєстровано у позивача як платник страхових внесків.

Згідно з частиною другою статті 45 Закону України “Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності” роботодавець як страхувальник зобов'язаний своєчасно та повністю нараховувати і сплачувати в установленому порядку страхові внески до Фонду соціального страхування від нещасних випадків.

Пунктом 4.12 Інструкції страхові внески сплачуються страхувальниками-роботодавцями - у день одержання коштів на оплату праці в установах банків. Підприємства, які здійснюють виплату заробітної плати на поточні рахунки фізичних осіб в установах банків, сплачують страхові внески до Фонду в день перерахування коштів на особові рахунки.

Відповідно до розрахункової відомості про нарахування і перерахування страхових внесків та витрачення коштів Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України за 2008 рік, представленій відкритим акціонерним товариством «Завод «Молот» Управлінню виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в місті Севастополі, відповідач  має заборгованість перед Фондом по страховим внескам на нараховану та невиплачену заробітну плату в розмірі 6597,12 грн. (арк.с. 6).

Згідно до статті 52 Закону України “Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності”, пункту 5.1 Інструкції не внесені страхувальниками у встановлений строк страхові внески до Фонду вважаються недоїмкою і стягуються у порядку, передбаченому законодавством, з нарахуванням пені. Пеня нараховується із сум недоїмки за кожний прострочений день і обчислюється, виходячи із 120 відсотків річних облікової ставки Національного банку України, що діяла на момент сплати, нарахованої на повну суму недоїмки (без урахування штрафів) за весь строк.

Позовні вимоги  відповідачем визнані у повному обсягу, але на час вирішення спору у суді заборгованість не сплатив з причин відсутності коштів.

Враховуючи викладене, суд вважає позовні вимоги про стягнення з відкритого акціонерного товариства «Завод «Молот»заборгованості по страхових внесках в сумі 6597,12 грн. такими, що підлягають задоволенню в повному обсязі.

Відповідно до пункту 4 статті 94 Кодексу адміністративного судочинства України, у справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.

Керуючись пунктами 2.2, 4.12, 5.1 Інструкції про порядок перерахування, обліку та витрачання страхових коштів Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України, затвердженої постановою правління Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України від 12.07.2007 N36, зареєстрованої  в Міністерстві юстиції України 01.08.2007  за  N867/14134, статтями 6, 45, 52 Закону України “Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності”, статтями 94, 160-163 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

ПОСТАНОВИВ:

1.          Позов задовольнити повністю.

2.          Стягнути з відкритого акціонерного товариства «Завод «Молот» (вулиця Кожанова, 12, місто Севастополь, 99003, ідентифікаційний код 03327760) на користь Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в місті Севастополі (вул. Одеська, 27, місто Севастополь, 99011, ідентифікаційний код 25875509, п/р 37177400900001 в ГУ ДКУ в м. Севастополі, МФО 824509) заборгованість по страхових внесках в сумі 6597,12 грн.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Севастопольського апеляційного адміністративного суду через суд першої інстанції шляхом подачі в 10-денний строк з дня проголошення постанови заяви про апеляційне оскарження і поданням після цього протягом 20 днів апеляційної скарги, з подачею її копії до апеляційної інстанції або в порядку частини 5 статті 186 Кодексу адміністративного судочинства України.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання заяви про апеляційне оскарження, якщо таку заяву не було подано. Якщо було подано заяву про апеляційне оскарження, але апеляційна скарга не була подана в строк, постанова набирає законної сили після закінчення цього строку.

Суддя                                                                                                                              С.Г. Лазарев

Постанова складена та підписана

в порядку ч. 3 ст. 160 КАС України

27.03.2009.

Розсилка:

1.          Управлінню виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м. Севастополі

(вул. Одеська, 27, місто Севастополь, 99011)

2.           ВАТ «Завод «Молот»

(вул. Кожанова, 12, місто Севастополь, 99003)

СудГосподарський суд м. Севастополя
Дата ухвалення рішення17.03.2009
Оприлюднено11.04.2009
Номер документу3331213
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5020-6/024

Постанова від 17.03.2009

Господарське

Господарський суд м. Севастополя

Лазарев С.Г.

Постанова від 22.09.2008

Господарське

Господарський суд м. Севастополя

Лазарев С.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні