Постанова
від 29.08.2013 по справі 805/11789/13-а
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

Донецький окружний адміністративний суд

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

29 серпня 2013 р. Справа №805/11789/13-а

приміщення суду за адресою: 83052, м.Донецьк, вул. 50-ої Гвардійської дивізії, 17

час прийняття постанови: 12:25

Донецький окружний адміністративний суд в складі:

головуючого судді Кошкош О.О.

при секретарі Олійник А.І.

за участю представника позивача Романіка О.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за позовом Шахтарської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Міндоходів у Донецькій області до Державного підприємства «Підприємство Кіровської виправної колонії Управління державної пенітенціарного служби України в Донецькій області (№33)» про стягнення заборгованості,

В С Т А Н О В И В:

Шахтарська об'єднана державна податкова інспекція Головного управління Міндоходів у Донецькій області звернулась до суду з позовною заявою до Державного підприємства «Підприємство Кіровської виправної колонії Управління державної пенітенціарного служби України в Донецькій області (№33)» про стягнення коштів за податковим боргом з податку на додану вартість у розмірі 95 572,00 грн., мотивуючи вимоги тим, що у відповідача станом існує заборгованість з податку на додану вартість за податковими деклараціями №7619 від 15.09.2010 року, №9241 від 19.10.2012 року, №10712 від 19.11.2010 року, №11111 від 14.12.2010 року у розмірі 95 572,00 грн. Позивач просить суд стягнути з відповідача вказану заборгованість з рахунків у банках, що його обслуговують.

Представник позивача у судовому засіданні позовні вимоги підтримав, просив задовольнити їх у повному обсязі, надав уточнення, в якому просив вважати вірним найменування відповідача - Державне підприємство «Підприємство Кіровської виправної колонії Управління державної пенітенціарного служби України в Донецькій області (№33)».

Представник відповідача у судове засідання не з'явився, про дату, час та місце розгляду справи повідомлений належним чином. Через Відділ діловодства та документообігу надав клопотання про розгляд справи без його участі та зазначив, що позовні вимоги визнає у повному обсязі.

Відповідно до ч. 1 ст. 136 КАС України, позивач може відмовитися від адміністративного позову, а відповідач - визнати адміністративний позов протягом всього часу судового розгляду, зробивши усну заяву. Якщо відмову від адміністративного позову чи визнання адміністративного позову викладено в адресованій суду письмовій заяві, ця заява приєднується до справи.

Частиною 3 ст. 156 КАС України передбачено, що судове рішення у зв'язку з визнанням адміністративного позову ухвалюється за правилами, встановленими ст. 112 КАС України.

Згідно вимог ст. 112 КАС України, зокрема, у разі повного визнання відповідачем адміністративного позову і прийняття його судом приймається постанова суду про задоволення адміністративного позову. Крім того, суд не приймає визнання адміністративного позову і продовжує розгляд адміністративної справи, якщо ці дії відповідача суперечать закону чи порушують чиї-небудь права, свободи або інтереси.

Суд приймає визнання відповідачем адміністративного позову, оскільки визнання адміністративного позову відповідачем не суперечить закону та не порушує чиї-небудь права, свободи або інтереси.

Заслухавши пояснення представника позивача, дослідивши письмові докази по справі, суд вважає позов таким, що підлягає задоволенню.

Державне підприємство «Підприємство Кіровської виправної колонії Управління державної пенітенціарного служби України в Донецькій області (№33)» (код ЄДРПОУ 08679860) є юридичною особою, що підтверджується Довідкою АВ №980270 з Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України. (а.с.5)

Судом встановлено, що відповідачем надано до Шахтарської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Міндоходів у Донецькій області податкові декларації з податку на додану вартість:

№ 7619 від 15.09.2010 року із самостійно визначеним податковим зобов'язанням по податку на додану вартість у розмірі 11 709,00 грн. (а.с.15-17);

№9241 від 19.10.2012 року - у розмірі 31 615,00 грн. (а.с.18-20);

№10712 від 19.11.2010 року - у розмірі 33 830,00 грн. (а.с.21-23);

№11111 від 14.12.2010 року - у розмірі 18 418 грн. (а.с.24-26)

Відповідачем узгоджене податкове зобов'язання по податку на додану вартість не сплачене, внаслідок чого виник податковий борг у розмірі 95 572,00 грн.

Відповідно до статті 67 Конституції України, кожен повинен сплачувати податки і збори у порядку і розмірах, встановлених законом.

Розділом V Податкового кодексу України передбачений порядок оподаткування податку на додану вартість.

Відповідно до ст.203 Податкового кодексу України, податкова декларація подається за базовий звітний (податковий) період, що дорівнює календарному місяцю, протягом 20 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця.

Платник податку зобов'язаний самостійно сплатити суму податкового зобов'язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого пунктом 203.1 цієї статті для подання податкової декларації.

Відповідно до п.п.16.1.4 п.16.1 ст.16 Податкового кодексу України платник податків зобов'язаний, зокрема, сплачувати податки та збори в строки та у розмірах, встановлених цим Кодексом та законами з питань митної справи.

Згідно п.п.31.1 ст.31 кодексу строком сплати податку та збору визнається період, що розпочинається з моменту виникнення податкового обов'язку платника податку із сплати конкретного виду податку і завершується останнім днем строку, протягом якого такий податок чи збір повинен бути сплачений у порядку, визначеному податковим законодавством. Податок чи збір, що не був сплачений у визначений строк, вважається не сплаченим своєчасно.

Згідно із п.54.1 ст.54 Податкового кодексу України крім випадків, передбачених податковим законодавством, платник податків самостійно обчислює суму податкового та/або грошового зобов'язання та/або пені, яку зазначає у податковій (митній) декларації або уточнюючому розрахунку, що подається контролюючому органу у строки, встановлені цим Кодексом.

Пунктом 57.1 статті 57 Податкового кодексу України передбачено, що платник податків зобов'язаний самостійно сплатити суму податкового зобов'язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого цим Кодексом для подання податкової декларації, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Підпунктом 14.1.175 п.14.1 ст.14 Кодексу встановлено, що суми грошового зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), самостійно узгодженого платником податків або узгодженого в порядку оскарження, але не сплаченого у встановлений цим Кодексом строк, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов'язання вважаються податковим боргом.

Пунктом 38.1 ст.38 Податкового кодексу України встановлено, що виконанням податкового обов'язку визнається сплата в повному обсязі платником відповідних сум податкових зобов'язань у встановлений податковим законодавством строк.

В порушення вищевказаних вимог Податкового кодексу України відповідач, у строки визначені законодавством, не сплатив в повному обсязі узгоджену суму податкового зобов'язання по податку на додану вартість.

Відповідно до підпункту 6.2.1 пункту 6.2 статті 6 Закону України "Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами" та ст.59 Податкового кодексу України, у випадку, коли платник податків не сплачує узгоджену суму податкового зобов'язання у встановлені строки, податковий орган направляє такому платнику податків податкові вимоги.

Позивачем направлена перша податкова вимога від 5 листопада 2001 року року №1/18, яка отримана уповноваженою особою відповідача 5 листопада 2001 року нарочно, та друга податкова вимога від 6 грудня 2001 року №2/70, яка отримана 10.12.2001 року представником відповідача, що підтверджується повідомленням про отримання рекомендованої кореспонденції (а.с.9).

Також, податковим органом прийняті рішення:

№22 від 22 лютого 2001 року про застосування заходів погашення податкового боргу платника податків за рахунок стягнення його активів (а.с.10);

№9 від 25 березня 2011 року про опис майна у податкову заставу (а.с.11).

Водночас, судом встановлено, що 31 жовтня 2007 року податковим органом складено акт опису активів, про що зроблено запис в Державному реєстрі обтяжень рухомого майна (а.с.12-14).

Таким чином, заходи, прийняті податковим органом щодо стягнення податкового боргу, не призвели до їх погашення, строки їх добровільної сплати вийшли.

Відповідно до п.п.20.1.18 п.20.1 ст.20 Податкового кодексу України органи державної податкової служби мають право звертатися до суду щодо стягнення коштів платника податків, який має податковий борг, з рахунків у банках, обслуговуючих такого платника, на суму податкового боргу або його частини.

Відповідно до ст.50 Бюджетного кодексу України податки, збори (обов'язкові платежі) та інші доходи до державного бюджету визнаються зарахованими в доход державного бюджету з моменту зарахування на єдиний казначейський рахунок державного бюджету.

Згідно п.п.20.1.18 п.1.18 ст.18 Податкового кодексу України органи державної податкової служби мають право звертатися до суду щодо стягнення коштів платника податків, який має податковий борг, з рахунків у банках, обслуговуючих такого платника, на суму податкового боргу або його частини.

Пунктом 95.3 статті 95 Податкового кодексу України передбачено, що стягнення коштів з рахунків платника податків, здійснюється за рішенням суду.

Враховуючи вищевикладене, суд приходить до висновку про необхідність стягнення коштів з Державного підприємства «Підприємство Кіровської виправної колонії Управління державної пенітенціарного служби України в Донецькій області (№33)» (код ЄДРПОУ 08679860) в рахунок погашення податкового боргу в розмірі 95 572,00 грн. з рахунків у банках, обслуговуючих зазначеного платника податків.

Відповідно до частини 4 статті 94 Кодексу адміністративного судочинства України у справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.

Керуючись ст.ст.2-15, 17-18, 33-35, 41-42, 47-51, 56-59, 69-71, 79, 86, 87, 94, 99, 104-107, 110-111, 121, 122-143, 151-154, 158, 162, 163, 167, 254, 257, Кодексу адміністративного судочинства України, суд,

П О С Т А Н О В И В:

Позов Шахтарської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Міндоходів у Донецькій області до Державного підприємства «Підприємство Кіровської виправної колонії Управління державної пенітенціарного служби України в Донецькій області (№33)» про стягнення заборгованості задовольнити.

Стягнути з розрахункових рахунків Державного підприємства «Підприємство Кіровської виправної колонії Управління державної пенітенціарного служби України в Донецькій області (№33)» на користь Державного бюджету кошти за податковим боргом з податку на додану вартість в розмірі 95 572 (дев'яносто п'ять тисяч п'ятсот сімдесят дві) грн. 00 коп.

Повний текст постанови виготовлений 3 вересня 2013 року.

Постанова може бути оскаржена до Донецького апеляційного адміністративного суду через суд першої інстанції протягом десяти днів з дня отримання особами, які беруть участь у справі, копії постанови шляхом подачі апеляційної скарги, з подачею її копії до суду апеляційної інстанції.

Суддя Кошкош О.О.

Дата ухвалення рішення29.08.2013
Оприлюднено09.09.2013
Номер документу33341435
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —805/11789/13-а

Постанова від 19.09.2016

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Кошкош О.О.

Постанова від 29.08.2013

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Кошкош О.О.

Ухвала від 14.08.2013

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Кошкош О.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні