Постанова
від 04.09.2013 по справі 910/6776/13
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

04116 м.Київ, вул. Шолуденка, 1 (044) 230-06-58

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"04" вересня 2013 р. Справа№ 910/6776/13

Київський апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого: Руденко М.А.

суддів: Дідиченко М.А.

Пономаренка Є.Ю.

при секретарі: Мациборко Т.І.

представники сторін у судове засідання не з'явились

розглянувши апеляційну скаргу Публічного акціонерного товариства "Банк "Таврика"

на рішення Господарського суду м. Києва від 24.05.2013р.

у справі № 910/6772/13 (суддя: Блажівська О.Є.)

за позовом Приватного акціонерного товариства "Альфа - СВ"

до Публічного акціонерного товариства "Банк "Таврика"

про спонукання до виконання договірних зобов'язань.

ВСТАНОВИВ:

У квітні Приватне акціонерне товариство "Альфа - СВ" звернулось до Господарського суду міста Києва з позовом до Публічного акціонерного товариства «Банк Таврика» про вчинення дій передбачених договором № 5/141 про відкриття рахунку у цінних паперах від 17.12.2010 року

Рішенням Господарського суду міста Києва від 23.05.2013 року у справі № 910/6776/13 позовні вимоги задоволено в повному обсязі.

Не погоджуючись з рішенням суду, Публічного акціонерного товариства "Банк "Таврика" звернулось з апеляційною скаргою, в якій просить скасувати рішення господарського суду міста Києва повністю та постановити нове рішення, яким в задоволені позову відмовити. В обґрунтування вимог апеляційної скарги вказав на те, що 20.03.2013 року на підставі постанови Правління НБУ № 97, постановлено рішення про відкликання банківської ліцензії в АТ "Банк "Таврика" та ліквідацію останнього.

Ухвалою Київського апеляційного господарського суду від 15.07.2013 року було прийнято до розгляду апеляційну скаргу Публічного акціонерного товариства "Банк "Таврика" та призначено розгляд справи на 24.07.2013 р.

24.07.2013 року представник позивача у судове засідання не з'явився, про причини неявки суд не повідомив. Розгляд справи було відкладено на 04.09.2013 року

04.09.2013 року представники сторін у судове засідання не з'явились про причини неявки суд не повідомив, як свідчать матеріали справи, про час та місце розгляду справи представники сторін були повідомлені належним чином.

Особи, які беруть участь у справі, вважаються повідомленими про час і місце її розгляду судом, якщо ухвалу про порушення провадження у справі надіслано за поштовою адресою, зазначеною в позовній заяві (Інформаційний лист Вищого господарського суду від 13.08.2008 р. № 01-8/482 із змінами станом на 29.06.2010 року „Про деякі питання застосування нори Господарського процесуального кодексу України").

Враховуючи те, що матеріали справи містять докази повідомлення всіх учасників судового процесу про дату, час та місце судового засідання, судова колегія вважає можливим розглянути справу у відсутності представників сторін, за наявними у справі доказами

Вивчивши матеріали справи, розглянувши доводи апеляційної скарги, дослідивши письмові докази, долучені до матеріалів справи, виходячи з вимог чинного законодавства, апеляційний суд дійшов висновку, що апеляційна скарга задоволенню не підлягає з наступних підстав.

Згідно ст. 101 Господарського процесуального кодексу апеляційний господарський суд не зв'язаний доводами апеляційної скарги і перевіряє законність і обґрунтованість рішення місцевого господарського суду в повному обсязі. В апеляційній інстанції не приймаються і не розглядаються вимоги, що не були предметом розгляду в суді першої інстанції.

Як встановлено судом першої інстанції та підтверджується матеріалами справи 17.12.2010 року Tовариство з обмеженою відповідальністю "Альфа-СВ" (далі - позивач, депонент) уклало з Публічним акціонерним товариством "Банк "Таврика" (далі-відповідач, зберігач) договір про відкриття рахунку у цінних паперах № 5/141 (далі - договір).

Згідно п.1.1. договору (в редакції викладеній додатковою угодою № 1-Н від 25.10.2012 року), депонент доручає, а зберігач зобов'язується надавати депоненту послуги щодо відкриття та ведення рахунку у цінних паперах, зберігання належних депоненту цінних паперів, обслуговування операцій за цим рахунком, отримання доходів за цінними паперами на викладених нижче умовах відповідно до Положення про депозитарну діяльність, затвердженого рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 17.10.2006 № 999, зареєстрованого В Міністерстві юстиції України 27.11.2006 за № 1238/13112 (далі - Положення про депозитарну діяльність), та внутрішніх документів зберігача.

Як вбачається із матеріалів справи, позивачем позивачем було надано відповідачеві розпорядження (а.с.24-28) на списання цінних паперів на власний рахунок №1/03 від 14.03.2013 р. щодо простих іменних акцій ЗАТ "ДИТЯЧИЙ МЕДИЧНИЙ ЦЕНТР "ЧАЙКА" в кількості 2 235 000 шт., №2/03 від 14.03.2013 р. щодо простих іменних акцій ПрАТ "КРИМСПЕЦСЕРВІС" в кількості 4 040 180 шт., №31/03 від 14.03.2013 р. щодо простих іменних акцій ПрАТ "Торговий дім "Артбухта" в кількості 7 800 000 шт., №4/03 від 14.03.2013 р. щодо простих іменних акцій ВАТ "Генічеський "МБЗ" в кількості 190 000 шт. (копії розпоряджень наявні в матеріалах справи).

Однак, відповідач розпорядження депонента не виконав у встановлений договором та законом строк, а тому позивач просив суд зобов'язати відповідача здійснити списання з рахунку у цінних паперах позивача № 005141 на рахунок у цінних паперах позивача.

Задовольняючи позовні вимоги, суд першої інстанції прийшов до висновку про те, що відповідачем було порушено умови договору №5/141 про відкриття рахунку у цінних паперах від 17.12.2010 року та вимоги ст. 525,526 ЦК України, ст.. 193 ГК України, Положення про депозитарну діяльність, а тому позовні вимоги підлягають задоволенню.

Колегія суддів погоджується з таким висновком суду першої інстанції зважаючи на наступне.

Стаття 6 Закону України "Про цінні папери та фондовий ринок" від 23.02.2006 N 3480-IV, акція - це іменний цінний папір, який посвідчує майнові права його власника (акціонера), що стосуються акціонерного товариства, включаючи право на отримання частини прибутку акціонерного товариства у вигляді дивідендів та право на отримання частини майна акціонерного товариства у разі його ліквідації, право на управління акціонерним товариством, а також немайнові права, передбачені Цивільним кодексом України та законом, що регулює питання створення, діяльності та припинення акціонерних товариств.

Відповідно ст. 1 Закону України "Про Національну депозитарну систему та особливості електронного обігу цінних паперів в Україні", встановлено, що бездокументарна форма цінного паперу - здійснений зберігачем обліковий запис, який є підтвердженням права власності на цінний папір; власник цінних паперів - особа, яка має право власності на цінні папери відповідно до закону та/або договору управління майном; депозитарна діяльність - надання послуг щодо зберігання цінних паперів незалежно від форми їх випуску, відкриття та ведення рахунків у цінних паперах, обслуговування операцій на цих рахунках (включаючи кліринг та розрахунки за угодами щодо цінних паперів) та обслуговування операцій емітента щодо випущених ним цінних паперів; депозитарний облік - облік цінних паперів на рахунках власників цінних паперів у зберігачів або облік на рахунках у цінних паперах, який здійснює депозитарій для зберігачів та емітентів; депонент - юридична або фізична особа, яка користується послугами зберігача на підставі договору про відкриття рахунку в цінних паперах; договір про відкриття рахунку в цінних паперах - договір між власником цінних паперів та обраним ним зберігачем про передачу власником належних йому цінних паперів зберігачу для здійснення депозитарної діяльності;

зберігач - банк, торговець цінними паперами або реєстратор, який має ліцензію на зберігання та обслуговування обігу цінних паперів і операцій емітента з цінними паперами на рахунках у цінних паперах як щодо тих цінних паперів, що належать йому, так і тих, які він зберігає згідно з договором про відкриття рахунку в цінних паперах; рахунки у цінних паперах - рахунки, що ведуться зберігачами для власників цінних паперів та депозитаріями для зберігачів щодо обслуговування операцій з цінними паперами.

Відповідно до п.п. 7-8 п. 1 Розділу І Положення про депозитарну діяльність, затвердженого рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 17 жовтня 2006 року N 999 "Про затвердження Положення про депозитарну діяльність" депозитарна операція - сукупність дій депозитарної установи щодо здійснення нею депозитарної діяльності відповідно до законодавства; депозитарний облік - облік цінних паперів на рахунках у цінних паперах власників цінних паперів у зберігачів або облік на рахунках у цінних паперах, що здійснює депозитарій для зберігачів, емітентів та інших депозитаріїв, і який передбачає аналітичний та синтетичний облік цінних паперів на рахунках у цінних паперах, на яких відображається набуття та передання права власності на цінні папери, обмеження щодо передання права власності на цінні папери, переміщення депозитарних активів.

Підпунктом 25 п. 1 Розділу І Положення про депозитарну діяльність, затвердженого рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 17 жовтня 2006 року N 999 "Про затвердження Положення про депозитарну діяльність" визначено, що розпорядження (наказ) - документ, що містить вимогу до депозитарної установи виконати одну чи декілька взаємопов'язаних депозитарних операцій.

Згідно п. 1 Розділу V Глави ІІ Положення про депозитарну діяльність, затвердженого рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 17 жовтня 2006 року N 999 "Про затвердження Положення про депозитарну діяльність" обслуговування операцій з цінними паперами на рахунках у цінних паперах здійснюється депозитарними установами за розпорядженнями депонентів, клієнтів чи керуючих рахунками депонентів, клієнтів.

Пунктом 8 Розділу V Глави ІІ Положення про депозитарну діяльність, затвердженого рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 17 жовтня 2006 року N 999 "Про затвердження Положення про депозитарну діяльність" встановлено, що Депозитарна установа зобов'язана реєструвати всі розпорядження та документи або їх копії, засвідчені в установленому законодавством порядку, що підтверджують наявність підстав для здійснення депозитарних операцій, на момент їх отримання у хронологічному порядку та гарантовано забезпечувати їх зберігання протягом п'яти років з дати їх отримання.

Колегією суддів встановлено, що подані позивачем розпорядження на списання цінних паперів на власний рахунок були прийняті відповідачем 27.03.2013 року, що підтверджується відтиском печатки вхідної кореспонденції відповідача та вхідними реєстраційними номерами.

Згідно пункту 20 Розділу V Глави ІІ Положення про депозитарну діяльність, затвердженого рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 17 жовтня 2006 року N 999 "Про затвердження Положення про депозитарну діяльність" облікові операції виконуються протягом не більше трьох робочих днів з дати прийняття розпорядження та/або документів, що є підставою для здійснення цих операцій, якщо розпорядженням депонента не встановлений інший (більший) строк його виконання.

Колегія суддів погоджується з висновком про те, що прийнявши та зареєструвавши вищевказані розпорядження, відповідач був зобов'язаний здійснити списання цінних паперів зазначених позивачем, з рахунку у цінних паперах останнього, а тому задовольнив позовні вимоги у повному обсязі.

Заперечуючи проти задоволення позовних вимог, апелянт зазначив, що 20.03.2013 року на підставі постанови Правління Національного банку України № 97, постановлено рішення про відкликання банківської ліцензії в АТ "Банк "Таврика" та ліквідацію останнього.

Приписами п. 4 розділу ІІ Рішення ДКЦПФР від 22.05.2009 року № 480 та відповідної до п. 4 Глави 5 Рішення ДКЦПФР від 23.06.2006 року № 432, наслідками анулювання ліцензії для зберігача цінних паперів є припинення здійснення професійної діяльності на фондовому ринку - депозитарної діяльності, а саме депозитарної діяльності зберігача цінних паперів з дати набрання чинності рішенням про анулювання ліцензії.

Враховуючи зазначене, банком було повідомлено всіх власників цінних паперів, що обліковуються на рахунку у цінних паперах у ПАТ "Банк "Таврика" як зберігача цінних паперів про припинення діяльності зберігача.

Однак, колегія суддів не погоджується із вищевказаними твердженнями апелянта враховуючи наступне.

Згідно із п. 2.1.21 договору (в редакції викладеній додатковою угодою № 1 від 23.10.2009 року), зберігач зобов'язаний, протягом 3 робочих днів з дати початку Зберігачем процедури припинення ним провадження професійної діяльності на фондовому ринку - депозитарної діяльності, а саме депозитарної діяльності зберігача цінних паперів відповідно до вимог Положення про припинення провадження професійної діяльності на фондовому ринку - депозитарної діяльності, а саме депозитарної діяльності зберігача цінних паперів, затвердженого рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 22.05.2009 N 480, повідомити депонента із зворотним письмовим повідомленням про його отримання щодо необхідності закриття рахунку у цінних паперах протягом 60 календарних днів з дати початку цієї процедури. Повідомлення повинно містити попередження, що у разі не закриття депонентом рахунку в установлений строк належні йому цінні папери будуть переведені для обліку та зберігання до уповноваженого на зберігання або зберігача-правонаступника (із зазначенням його реквізитів: повне найменування, ідентифікаційний код за ЄДПОУ, місцезнаходження, номер телефону). Зазначені цінні папери на відповідних рахунках будуть заблоковані.

Відповідно до п. 2.4.7 договору (в редакції викладеній додатковою угодою № 1 від 23.10.2009 року), депонент зобов'язаний, протягом 60 календарних днів з дати початку процедури припинення зберігачем провадження професійної діяльності на фондовому ринку - депозитарної діяльності, а саме депозитарної діяльності зберігача цінних паперів відповідно до вимог Положення про припинення провадження професійної діяльності на фондовому ринку - депозитарної діяльності, а саме депозитарної діяльності зберігача цінних паперів, затвердженого рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 22.05.2009 N 480, здійснити всі необхідні дії щодо закриття рахунку в цінних паперах.

Відповідно листа відповідача від 29.04.2013 року вих. № 1909 (а.с.71) зазначено, що позивачу, як власнику цінних паперів необхідно здійснити всі дії щодо закриття у цінних паперах, тобто надати розпорядження на списання цінних паперів на власний рахунок, відкритий у іншого зберігача; копію договору про відкриття рахунку у ЦП у іншого зберігача або свідоцтво про відкриття рахунку у ЦП; розпорядження на закриття рахунку та сплатити за дані послуги.

Як вбачається із матеріалів справи, позивачем ще до направлення відповідачем вищезазначеного листа були направленні розпорядження на списання цінних паперів, які останнім були отримані 27.03.2013 року, тобто у 60-денний строк з дати початку процедури припинення зберігача.

Таким чином, колегія суддів вважає, що відповідач повинен був списати цінні папери, які належать позивачу з рахунку у цінних паперах позивача у строк встановлений п. 20 Розділу V Глави ІІ Положення про депозитарну діяльність (три робочі дні).

За таких обставин висновки суду першої інстанції про встановлені обставини і правові наслідки є вичерпними, відповідають дійсності і підтверджуються достовірними доказами, а тому рішення Господарського суду міста Києва від 23.05.2013 року у справі № 910/6776/13 відповідає чинному законодавству, фактичним обставинам та матеріалам справи і підстав для його скасування не вбачається.

Доводи апеляційної скарги не спростовують висновку місцевого господарського суду з огляду на вищевикладене.

Дослідивши матеріали наявні у справі, апеляційний суд робить висновок, що суд першої інстанції дав належну оцінку доказам по справі та виніс законне обґрунтоване рішення, яке відповідає чинному законодавству, фактичним обставинам і матеріалам справи.

Виходячи з вищевикладене, колегія суддів вважає, що скаржник не довів обґрунтованість своєї апеляційної скарги, докази на підтвердження своїх вимог суду не надав, апеляційний суд погоджується із рішенням господарського суду міста Києва від 23.05.2013 року у справі № 910/6776/13, отже підстав для його скасування або зміни не вбачається.

Згідно із ст. 49 ГПК України, витрати по сплаті судового збору за подання апеляційної скарги покладаються на заявника.

Керуючись ст. ст. 49, 101, 103, 105 Господарського процесуального кодексу України суд,-

ПОСТАНОВИВ:

Апеляційну скаргу Публічного акціонерного товариства "Банк "Таврика" на рішення господарського суду міста Києва від 23.05.2013 року у справі № 910/6776/13 залишити без задоволення.

Рішення господарського суду міста Києва від 23.05.2013 року у справі № 910/6776/13 залишити без змін.

Матеріали справи № 910/6776/13 повернути до місцевого господарському суду.

Постанова набирає законної сили з дня її прийняття та може бути оскаржена у касаційному порядку до Вищого господарського суду України через суд апеляційної інстанції протягом двадцяти днів.

Головуючий суддя Руденко М.А.

Судді Дідиченко М.А.

Пономаренко Є.Ю.

Дата ухвалення рішення04.09.2013
Оприлюднено11.09.2013
Номер документу33394464
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —910/6776/13

Постанова від 04.09.2013

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Руденко М.А.

Ухвала від 15.07.2013

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Руденко М.А.

Рішення від 23.05.2013

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бондарчук В.В.

Ухвала від 09.04.2013

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бондарчук В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні