Постанова
від 05.09.2013 по справі 808/5438/13-а
ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05 вересня 2013 року 12:25Справа № 808/5438/13-а м.Запоріжжя Запорізький окружний адміністративний суд

у складі: головуючого - судді Чернової Ж.М.

при секретарі судового засідання Батигіні О.В.

за участю представників:

від позивача: не з'явився

від відповідача: не з'явився

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Запоріжжя адміністративну справу

за позовом: Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку

до: Товариства з обмеженою відповідальністю «Оптима капітал»

про: стягнення штрафу,

ВСТАНОВИВ:

11.06.2013 Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку звернулася до суду із позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю «Оптима капітал» про стягнення штрафу за порушення на ринку цінних паперів в Україні в сумі 1700 грн.

Позов обґрунтований порушенням позивачем пункту 11 розділу 3 Ліцензійних умов провадження професійної діяльності на фондовому ринку - депозитарної діяльності та вимог пп.2.1.1 п.2.1 р.2 Положення про порядок складання адміністративних даних депозитарними установами, що здійснюють депозитарну діяльність зберігача цінних паперів, та подання відповідних документів до Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку, затвердженого рішенням від 17.01.2006 №4, в частині неподання адміністративних даних за ІІІ квартал 2012 року до центрального апарату Комісії.

Представник позивача у судове засідання не прибув, про причини неявки суд не повідомив. Про дату, час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином.

Представник відповідача у судове засідання не з'явився, письмові заперечення на позов не направив, про причини неявки суду не повідомив. Про дату, час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином, судовий виклик отримано уповноваженою особою 15.08.2013, про що свідчить повідомлення про вручення поштового відправлення.

Частниною 4 ст. 128 КАС України передбачено, що у разі неприбуття відповідача, належним чином повідомленого про дату, час і місце судового розгляду, без поважних причин розгляд справи може не відкладатися і справу може бути вирішено на підставі наявних у ній доказів.

Згідно із ч.1 ст. 41 КАС України, у разі неявки у судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, чи якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється за відсутності осіб, які беруть участь у справі (у тому числі при розгляді справи в порядку письмового провадження), фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши матеріали справи, проаналізувавши норми законодавства, оцінивши надані докази, суд вважає позовні вимоги такими, що підлягають задоволенню у повному обсязі з наступних підстав.

Як вбачається з матеріалів справи, 27.11.2012 Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку складено акт про правопорушення на ринку цінних паперів від 27.11.2012 №274-ЦА-УП-З, яким встановлено порушення з боку відповідача в частині неподання адміністративних даних за ІІІ квартал 2012 року до центрального апарату Комісії.

У зв'язку з цим, позивачем прийнято постанову про порушення справи про правопорушення на ринку цінних паперів від 14.11.2012, якою запропоновано керівнику ТОВ «Оптима капитал» з'явитися для підписання акту про правопорушення.

30.11.2012 на адресу відповідача направлено постанову про розгляд справи про правопорушення на ринку цінних паперів, якою повідомлено відповідача про призначення дати та часу для розгляду справи про правопорушення.

Як свідчать матеріали справи, на момент розгляду справи про правопорушення на ринку цінних паперів, ТОВ «Оптима Капитал» усунуло правопорушення.

Постановою Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 10.12.2012 №991-ЦА-УП-З застосовано до ТОВ «Оптима Капітал» санкцію у вигляді штрафу розміром 1700 грн., який необхідно було перерахувати протягом 15 днів з моменту отримання цієї постанови.

Оскільки документи підтверджуючі сплату відповідачем суми штрафу не надходили до Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, останній звернувся до суду.

Правові засади регулювання ринку цінних паперів та державного контролю за випуском і обігом цінних паперів та їх похідних в Україні визначені Законом України «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні» № 448/96-ВР.

Рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 26.05.2006 №349, затверджено Ліцензійні умови, які встановлюють кваліфікаційні, організаційні, технологічні та інші вимоги, обов'язкові для виконання при провадженні професійної діяльності на фондовому ринку - депозитарної діяльності, крім депозитарної діяльності - діяльності з ведення реєстрів власників іменних цінних паперів, провадження якої регулюється окремим нормативно-правовим актом Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку.

Пунктом 11 розділу 3 Ліцензійніх умов, передбачено, що зберігач зобов'язаний надавати до Комісії адміністративні дані відповідно до Положення про порядок складання адміністративних даних депозитарними установами, що здійснюють депозитарну діяльність зберігача цінних паперів, та подання відповідних документів до Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку, затвердженого рішенням Комісії від 17.01.2006 №4.

Згідно із підпунктом 2.1.1. пункту 2.1. розділу 2 Рішення Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку N 4 від 17.01.2006, зберігачі надають Дані до центрального апарату Комісії: квартальні - до 15-го (включно) числа місяця, наступного за звітним кварталом.

Відповідно до п.5.2. розділу 5 вказаного вище рішення, за неподання, подання не в повному обсязі та/або подання недостовірних Даних Зберігач несе відповідальність згідно із законом.

Згідно із п.70 розділу 6 Указу Президента України «Про Національну комісію з цінних паперів та фондового ринку» №1063/2011 від 23.11.20116, НКЦПФР для забезпечення виконання покладених на неї завдань і функцій має право звертатися до суду з позовом про примусове стягнення штрафів, накладених уповноваженою особою НКЦПФР.

Відповідно до ст.11 Закону України «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні» № 448/96-ВР, у разі несплати штрафу протягом 15 днів примусове стягнення штрафів здійснюється на підставі відповідного рішення суду за позовом Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку.

На підставі викладеного, враховуючи положення ч. 1 ст. 11 КАС України та ч. 1 ст. 71 КАС України суд дійшов висновку, що вимоги Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку про стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю «Оптима капітал» штрафу за правопорушення на ринку цінних паперів у сумі 1700,00 грн., є законними, обґрунтованими, підтверджуються зібраними в справі доказами, і підлягають задоволенню у повному обсязі.

Відповідно до приписів ч. 4 ст. 94 КАС України, у справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.

Керуючись ст. ст. 94, 158, 160, 162, 163, 167 КАС України,суд

ПОСТАНОВИВ:

Позов Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку про стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю «Оптима капітал» штрафу за правопорушення на ринку цінних паперів у сумі 1700,00 грн. - задовольнити.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Оптима капітал» (ЄДРПОУ 33272715) суму штрафу у розмірі 1700,00 (одна тисяча сімсот) гривень, які перерахувати на рахунок відкритий в Управлінні Державної казначейської служби України за балансовим рахунком 3111 «надходження до загального фонду державного бюджету», по коду бюджетної класифікації 21081100 «Адміністративні штрафи та інші санкції», символ звітності 106.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо вона не була подана у встановлені строки. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду через Запорізький окружний адміністративний суд шляхом подачі в 10-денний строк з дня її проголошення, а в разі складення постанови у повному обсязі відповідно до статті 160 КАС України - з дня отримання такої постанови, апеляційної скарги, з подачею її копії відповідно до кількості осіб, які беруть участь у справі.

Якщо суб'єкта владних повноважень у випадках та порядку, передбачених частиною четвертою статті 167 КАС України, було повідомлено про можливість отримання копії постанови суду безпосередньо в суді, то десятиденний строк на апеляційне оскарження постанови суду обчислюється з наступного дня після закінчення п'ятиденного строку з моменту отримання суб'єктом владних повноважень повідомлення про можливість отримання копії постанови суду.

Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Суддя Ж.М.Чернова

СудЗапорізький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення05.09.2013
Оприлюднено19.09.2013
Номер документу33544168
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —808/5438/13-а

Ухвала від 05.09.2013

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Чернова Жанна Миколаївна

Постанова від 05.09.2013

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Чернова Жанна Миколаївна

Ухвала від 25.07.2013

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Чернова Жанна Миколаївна

Ухвала від 08.07.2013

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Чернова Жанна Миколаївна

Ухвала від 12.06.2013

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Чернова Жанна Миколаївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні