Ухвала
від 12.09.2013 по справі 2а-3242/10/0970
ЛЬВІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12 вересня 2013 року Справа № 9104/34704/10

Львівський апеляційний адміністративний суд в складі:

головуючого судді Яворського І.О.,

суддів: Сапіги В.П., Хобор Р.Б.,

розглянувши в порядку письмового провадження апеляційну скаргу закритого акціонерного товариства «Прикарпатспецбуд» на постанову Івано-Франківського окружного адміністративного суду від 11 жовтня 2010 року в справі за позовом управління Пенсійного фонду України в м. Івано-Франківську до закритого акціонерного товариства «Прикарпатспецбуд» про стягнення заборгованості по відшкодуванні фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій в сумі 16 887,70 грн.,-

В С Т А Н О В И В:

Позивач, управління Пенсійного фонду України в м. Івано-Франківську звернулося з позовом в суд до закритого акціонерного товариства «Прикарпатспецбуд» та просило стягнути з закритого акціонерного товариства «Прикарпатспецбуд» заборгованість по відшкодуванню фактичних витрат на виплату і доставку пільгових пенсій в сумі 16 887,70 грн.

В обґрунтування своїх вимог позивач вказує на те, що за період з 01.06.2010 року по 01.08.2010 року за відповідачем утворилась заборгованість по сплаті фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, що призначені на пільгових умовах за списком №2, однак кошти на рахунок управління по сплаті витрат на виплату та доставку пільгових пенсій не надійшли.

Постановою Івано-Франківського окружного адміністративного суду від 11 жовтня 2010 року в справі №2а-3242/10/0970 адміністративний позов було задоволено.

Не погодившись із зазначеним судовим рішенням закритим акціонерним товариством «Прикарпатспецбуд» подано апеляційну скаргу, в якій просить скасувати постанову Івано-Франківського окружного адміністративного суду від 11 жовтня 2010 року в справі №2а-3242/10/0970 та відмовити в задоволенні адміністративного позову.

В обґрунтування вимог апеляційної скарги зазначає, що судом неповно з'ясовано обставини справи та порушено норми матеріального права.

Особи, які беруть участь у справі в судове засідання для розгляду апеляційної скарги не прибули, про дату, час і місце розгляду справи були повідомлені належним чином, клопотань від осіб, які беруть участь у справі, про розгляд справи за їх участю не поступило, а тому, колегія суддів, у відповідності до п.п. 1,2,ч. 1 ст. 197 КАС України, вважає за можливе розглянути справу в порядку письмового провадження за наявними у справі матеріалами.

Заслухавши суддю-доповідача, перевіривши матеріали справи і обговоривши доводи апеляційної скарги, колегія суддів приходить до висновку, що апеляційну скаргу закритого акціонерного товариства «Прикарпатспецбуд» слід залишити без задоволення, а оскаржувану постанову без змін. При цьому колегія суддів виходить з наступних міркувань.

Згідно з пунктом "б" частини першої статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення", який набрав чинності з 1 січня 1992 року, на пільгових умовах мають право на пенсію за віком, незалежно від місця останньої роботи працівники, зайняті повний робочий день на роботах із шкідливими і важкими умовами праці, - за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджуваним Кабінетом Міністрів України, і за результатами атестації робочих місць, зокрема, чоловіки - після досягнення 55 років і при стажі роботи не менше 25 років, з них не менше 12 років 6 місяців на зазначених роботах.

Статтею 100 Закону України "Про пенсійне забезпечення" визначено право на пільгове пенсійне забезпечення осіб, які працювали до введення в дію цього Закону (до 1 січня 1992 року) на роботах із шкідливими і важкими умовами праці, передбачених раніше діючим законодавством.

Отже, пенсія призначається відповідно до статті 100 Закону України "Про пенсійне забезпечення", якщо особа набула необхідний стаж роботи із шкідливими і важкими умовами праці, що дає право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах, до 1 січня 1992 року і після цієї дати не працювала на зазначених роботах.

Особі, яка до і після 1 січня 1992 року працювала на роботах, передбачених списком № 2, пенсія призначається відповідно до статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення"

Відповідно до абзацу першого пункту 2 розділу VI "Прикінцеві положення" Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", який набрав чинності з 1 січня 2004 року, пенсійне забезпечення застрахованих осіб, які працювали або працюють на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком № 1 та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах або за вислугу років, які відповідно до законодавства, що діяло раніше, мали право на пенсію на пільгових умовах або за вислугу років, здійснюється згідно з окремим законодавчим актом через професійні та корпоративні фонди.

До запровадження пенсійного забезпечення через професійні та корпоративні фонди пенсії вказаним особам призначаються за нормами цього Закону в разі досягнення пенсійного віку та наявності трудового стажу, передбаченого Законом України "Про пенсійне забезпечення". При цьому зберігається порядок покриття витрат на виплату і доставку цих пенсій, що діяв до набрання чинності цим Законом (абзаци перший і третій підпункту 1 пункту 2 розділу VI "Прикінцеві положення" Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування").

До набрання чинності Законом України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" питання щодо відшкодування витрат на виплату і доставку пенсій працівникам, зайнятим повний робочий день на роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком № 2, було врегульовано Законом України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування".

Згідно з абзацом четвертим пункту 1 статті 2, абзацом третім пункту 1 статті 4 Закону України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" для суб'єктів підприємницької діяльності незалежно від форм власності, які використовують працю найманих працівників, ставка збору на обов'язкове державне пенсійне страхування становить 100% фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до пунктів "б"-"з" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" до досягнення працівниками пенсійного віку, передбаченого статтею 12 Закону України "Про пенсійне забезпечення".

Таким чином, відшкодуванню у розмірі 100% підлягають витрати Пенсійного фонду на виплату і доставку пенсій, призначених на пільгових умовах відповідно до пунктів "б"-"з" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення".

З огляду на наведене апеляційні вимоги закритого акціонерного товариства «Прикарпатспецбуд» є неаргументованими, а тому в задоволенні таких слід відмовити.

Керуючись ст.195, ст.197, п.1 ч.1 ст.198, ст.200, ст.205, ст.206, ст.254 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

У Х В А Л И В:

Апеляційну скаргу закритого акціонерного товариства «Прикарпатспецбуд» залишити без задоволення, а постанову Івано-Франківського окружного адміністративного суду від 11 жовтня 2010 року в справі №2а-3242/10/0970 - без змін.

Ухвала набирає законної сили через п'ять днів після направлення її копій особам, які беруть участь у справі та може бути оскаржена протягом двадцяти днів шляхом подання касаційної скарги безпосередньо до суду касаційної інстанції.

Головуючий І.О. Яворський

Судді В.П. Сапіга

Р.Б. Хобор

Дата ухвалення рішення12.09.2013
Оприлюднено19.09.2013
Номер документу33545739
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-3242/10/0970

Постанова від 11.10.2010

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Панікар І.В.

Постанова від 11.10.2010

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Панікар І.В.

Ухвала від 16.09.2010

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Панікар І.В.

Ухвала від 12.09.2013

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Яворський І.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні