Постанова
від 11.10.2010 по справі 2а-3242/10/0970
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"11" жовтня 2010 р. Справа № 2a-3242/10/0970

м. Івано-Франківськ

Івано-Франківський окружний адміністративний суд у складі:

Судді Панікара І.В.

при секретарі Богусевич А.С.

за участю сторін:

представника позивача - ОСОБА_1,

представника відповідача - ОСОБА_2,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду адміністративну справу

за позовом: управління Пенсійного фонду України в м. Івано-Франківську, вул. Незалежності, 44, м. Івано-Франківськ,

до відповідача: Закритого акціонерного товариства "Прикарпатспецбуд", вул. Юності, 39, м. Івано-Франківськ,

про стягнення заборгованості по відшкодуванні витрат на фактичні виплати та доставку пільгових пенсій в сумі 16887,70 грн.,-

ВСТАНОВИВ:

15 вересня 2010 року управління Пенсійного фонду України в місті Івано-Франківську (надалі - позивач) звернулося із адміністративним позовом до ЗАТ "Прикарпатспецбуд" (надалі - відповідач) про стягнення боргу по сплаті витрат пов"язаних з виплатою пільгових пенсій в сумі 16887,70 гривень.

Позовні вимоги мотивовані тим, що за період з 01.06.2010 року по 01.08.2010 року відповідач допустив заборгованість по виплаті фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до пунктів «б»-«з»статті 13 Закону України „Про пенсійне забезпеченняВ» , що становить 16887,70 гривень.

Представник позивача в судовому засіданні позовні вимоги підтримав з підстав викладених в позовній заяві. Просив позов задовольнити повністю.

Представник відповідача в судовому засіданні позовні вимоги не визнав. Просив в задоволенні позову відмовити.

Вислухавши представника позивача та представника відповідача, дослідивши та оцінивши подані докази, розглянувши матеріали справи, суд приходить до висновку, що позов підлягає до задоволення, виходячи із наступних мотивів.

Згідно пункту 2 Перехідних положень Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»пенсійне забезпечення застрахованих осіб, які працювали або працюють на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком N 1 та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком N 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах або за вислугу років , які відповідно до законодавства, що діяло раніше, мали право на пенсію на пільгових умовах, здійснюється згідно з окремим законодавчим актом через професійні та корпоративні фонди. До запровадження пенсійного забезпечення через професійні та корпоративні фонди вказаним особам пенсії призначаються за нормами цього Закону в разі досягнення пенсійного віку та наявності трудового стажу, передбаченого Законом України "Про пенсійне забезпечення". При цьому зберігається порядок покриття витрат на виплату і доставку цих пенсій, що діяв до набрання чинності цим Законом. Відповідно до Законів України «Про пенсійне забезпечення», «Про збір на обов’язкове державне пенсійне страхування»відшкодуванню підлягають пенсії, призначені за пунктами «б»-«з»статті 13 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

Статтею 2 Закону України «Про збір на обов’язкове державне пенсійне страхування»визначено, що об’єктом оподаткування для платників збору, визначених пунктами 1 та 2 статті 1 цього Закону (а це суб'єкти підприємницької діяльності незалежно від форм власності, їх об'єднання, бюджетні, громадські та інші установи та організації, об'єднання громадян та інші юридичні особи, а також фізичні особи - суб'єкти підприємницької діяльності, які використовують працю найманих працівників; філії, відділення та інші відокремлені підрозділи платників податку, зазначених вище, що не мають статусу юридичної особи, розташовані на території іншої, ніж платник збору, територіальної громади) крім тих, які є платниками фіксованого сільськогосподарського податку, є також фактичні витрати на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до пунктів "б" - "з" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" до досягнення працівниками пенсійного віку, передбаченого статтею 12 Закону України "Про пенсійне забезпечення". Статею 4 вказаного Закону встановлено ставки збору на обов'язкове державне пенсійне страхування в розмірі 100 відсотків від даного об'єкта оподаткування.

Відшкодування підприємствами витрат Пенсійного Фонду України на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, здійснюється відповідно до Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої постановою Пенсійного фонду України N 21-1 від 19.12.2003. Пунктом 6.1. Інструкції передбачено, що відшкодуванню підлягають витрати Пенсійного фонду на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, відповідно до частини 2 "Прикінцевих положень" Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" у розмірі 100 відсотків фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до абзацу першого частини 2 Прикінцевих положень Закону застрахованим особам, які працювали або працюють на роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком N 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах.

В судовому засіданні встановлено, що ЗАТ "Прикарпатспецбуд" зареєстроване в управлінні Пенсійного фонду України в місті Івано-Франківську як платник страхових внесків на загальнообов"язкове державне пенсійне страхування та відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону україни "Про загальнообов"язкове державне пенсійне страхування" відшкодуванню відповідачем підлягають витрати управління Пенсійного фонду України в місті Івано-Франківську на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

З матеріалів справи слідує, що управлінням Пенсійного фонду України в місті Івано-Франківську призначена пільгова пенсія по списку №2 виробництв, робіт, професій та показників, затверджених Кабінетом Міністрів України працівникам, які вийшли на таку пенсію з ЗАТ "Прикарпатспецбуд".

Станом на момент розгяду справи, відповідач допустив заборгованість по виплаті фактичних витрат на виплату і доставку пільгових пенсій за період з 01.06.2010 року по 01.08.2010 року, що станом на 01.08.2010 року становить 16887,70 гривень.

Наявність заборгованості відповідача перед управлінням Пенсійного фонду України в місті Івано-Франківську підтверджується матеріалами справи, а саме: розрахунками фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону україни "Про загальнообов"язкове державне пенсійне страхування" в частині пенсій, призначених відповідно до п. "б"-"з" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення", розрахунком сум заборгованості по відшкодуванню пільгових пенсій по ЗАТ "Прикарпатспецбуд" та іншими матеріалами справи.

Станом на момент розгляду справи відповідач не сплатив заборгованість по відшкодуванню витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах в сумі 16887,70 гривень.

Враховуючи те, що відповідачем дана сума заборгованості по відшкодуванню витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах за період з 01.06.2010 року по 01.08.2010 року, в сумі 16887,70 гривень добровільно не сплачена, вона підлягає стягненню в судовому порядку.

На підставі ст. 124 Конституції України, керуючись ст. ст. 158-163, 167 Кодексу адміністративного судочинства України, суд ,-

ПОСТАНОВИВ:

Позов задовольнити повністю.

Стягнути з ЗАТ "Прикарпатспецбуд", код ЄДРПОУ 33860333, вул. Юності, 39, м. Івано-Франківськ, на користь управління Пенсійного фонду України в місті Івано-Франківську заборгованість в сумі 16887,70 гривень (шістнадцять тисяч вісімсот вісімдесят сім гривень сімдесят копійок).

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку. Відповідно до статті 186 Кодексу адміністративного судочинства України, апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Якщо суб’єкта владних повноважень у випадках та порядку, передбаченому частиною четвертою статті 167 КАС України, було повідомлено про можливість отримання копії постанови суду безпосередньо в суді, то десятиденний строк на апеляційне оскарження постанови суду обчислюється з наступного дня після закінчення п’ятиденного строку з моменту отримання суб’єктом владних повноважень повідомлення про можливість отримання копії постанови суду.

Апеляційна скарга подається до Львівського апеляційного адміністративного суду через Івано-Франківський окружний адміністративний суд.

Постанова набирає законної сили в порядку та строки встановлені статтею 254 Кодексу адміністративного судочинства України.

Суддя: (підпис) ОСОБА_3

Постанова складена в повному обсязі 15.10.2010 року.

Дата ухвалення рішення11.10.2010
Оприлюднено12.08.2015
Номер документу48040491
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-3242/10/0970

Постанова від 11.10.2010

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Панікар І.В.

Постанова від 11.10.2010

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Панікар І.В.

Ухвала від 16.09.2010

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Панікар І.В.

Ухвала від 12.09.2013

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Яворський І.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні