Рішення
від 16.09.2013 по справі 912/1045/13
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Кіровоградської області

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 вересня 2013 рокуСправа № 912/1045/13 Господарський суд Кіровоградської області в складі судді Коротченко Л.С., розглянув у відкритому судовому засіданні справу № 912/1045/13

за позовом: товариства з обмеженою відповідальністю "Кіровограддорсервіс", м. Кіровоград

до відповідача: Знам'янського міського комунального підприємства "Шляховик", м. Знам"янка Кіровоградської області

про стягнення 12674,22 грн.

Представники сторін:

від позивача - Кроть Л.В., довіреність № б/н від 12.09.13 р.;

від відповідача - Данільченко Ю.В., довіреність № 50 від 20.03.13 р.,

Товариство з обмеженою відповідальністю "Кіровограддорсервіс" звернулося до господарського суду Кіровоградської області з позовною заявою про стягнення з відповідача на користь позивача заборгованості в сумі 12 674,22 грн.

Свої позовні вимоги позивач обґрунтовує неналежним виконанням відповідачем укладеного між сторонами договору від 20.10.10 р. № 118.

Відповідач заперечив проти задоволення позову, вказуючи на те, що ним 11.01.11 р. частково погашено заборгованість в сумі 1000,00 грн., що не враховано позивачем у позові. Крім того, відповідач просить відмовити в задоволенні позову повністю з підстав пропуску позивачем строку позовної давності (а.с. 30).

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представників сторін, дослідивши наявні в матеріалах справи докази, господарський суд встановив наступні обставини.

20.10.10 р. між товариством з обмеженою відповідальністю "Кіровограддорсервіс" (далі- Виконавець) та Знам'янським міським комунальним підприємством "Шляховик" (далі- Замовник) укладено договір на виконання робіт з нанесенням дорожньої розмітки № 118 (далі - Договір, а.с. 6-7).

Відповідно до умов Договору, Замовник доручає, а Виконавець зобов'язується виконати роботи по нанесенню дорожньої розмітки згідно ДСТУ 2587-94 та відповідно до схеми організації руху м. Знам"янка та Додатку № 1; Замовник зобов'язується забезпечити своєчасне фінансування робіт, прийняти роботи і сплатити вартість виконаних робіт (будівельних та інших матеріалів), зазначену в п. 4.1. Договору (п.п. 1.1.- 1.2. Договору).

Пунктами 3.1.-3.2. Договору визначено, що Виконавець починає виконання робіт, передбачених даним Договором в строк не пізніше десяти банківських днів, з дати отримання від Замовника передоплати, визначеної п. 4.1. Договору; всі роботи, передбачені Договором повинні бути закінчені не пізніше тридцятого банківського дня, після початку робіт.

У розділі 4 Договору сторони погодили вартість робіт та порядок розрахунків за Договором.

Так, згідно п.п. 4.1. - 4.2. Договору, ціна Договору визначена на підставі Додатку № 1 до Договору та становить суму в розмірі 11507,59 грн., в тому числі ПДВ - 1917,93 грн.; Замовник здійснює оплату шляхом перерахування суми, зазначеної у п. 4.1. Договору, протягом п'яти банківських днів з дати підписання сторонами даного Договору.

Пункти 5.1. - 5.2. Договору визначають, що здача-приймання виконаних робіт за даним Договором здійснюється шляхом підписання сторонами акту виконаних робіт; акт виконаних робіт готує Виконавець і передає Замовнику не пізніше трьох банківських днів після виконання робіт, а Замовник протягом трьох календарних днів перевіряє відповідність акту виконаним роботам і, у разі відсутності зауважень, підписує його та передає Виконавцю один екземпляр.

Цей Договір набирає сили з моменту його підписання уповноваженими представниками сторін та скріплення печатками сторін і є чинним до 31.12.10 р.; Договір діє до повного виконання сторонами свої зобов'язань за цим Договором; закінчення строку дії або розірвання Договору не звільняє сторони від відповідальності за порушення зобов'язань, які виникли під час його дії (п.п. 8.1.- 8.3. Договору).

Договір підписаний повноважними представниками Замовника та Виконавця, скріплений круглими печатками сторін.

Шляхом підписання Додатку № 1 до Договору, сторони погодили, що Виконавець зобов'язується виконати, а Замовник оплатити нанесення ліній 1.14.1 (кольорові) та нанесення ліній 1.14.1 (білі) на загальну суму 11507,59 грн. (а.с. 8).

Укладений між сторонами Договір за своєю правовою природою є договором підряду, правовідносини за якими регулюються главою 61 Цивільного кодексу України.

Відповідно до ст. 837 Цивільного кодексу України за договором підряду одна сторона (підрядник) зобов'язується на свій ризик виконати певну роботу за завданням другої сторони (замовника), а замовник зобов'язується прийняти та оплатити виконану роботу.

Згідно ч. 1 ст. 854 ЦК України, якщо договором підряду не передбачена попередня оплата виконаної роботи або окремих її етапів, замовник зобов'язаний сплатити підрядникові обумовлену ціну після остаточної здачі роботи за умови, що роботу виконано належним чином і в погоджений строк, або, за згодою замовника, - достроково.

Зі змісту укладеного сторонами Договору вбачається що Договором передбачена попередня оплата (п. 4.1. Договору), а також погоджено право на дострокове виконання робіт.

Оскільки, відповідачем попередня оплата фактично не була проведена, позивачем виходячи зі строку виконання робіт, встановлених Договором (п.п.3.1., 3.2. Договору), підрядні роботи виконано достроково.

Як вбачається з Акту приймання виконаних будівельних робіт за грудень 2010 року, Підрядник здав, а Замовник прийняв виконані позивачем роботи на загальну суму 8 648,58 грн. у грудні 2010 року.

Вказаний Акт підписаний повноважними представниками сторін (а.с. 9-10).

Однак, дата підписання сторонами акту приймання виконаних робіт не зазначена.

З урахуванням наданої до суду позивачем копії податкової накладної від 29.12.10 р., яка вказує на те, що датою виконання робіт є 29.12.2010 року, можна дійти висновку про те, що станом на 29.12.10 р. сторонами було вже підписано акт приймання виконаних робіт за Договором.

Стаття 525 Цивільного кодексу України передбачає, що одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Згідно ст. 526 Цивільного кодексу України зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Відповідно до ч. 1 ст. 193 Господарського кодексу України суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

Однак, за твердженням позивача, відповідач свої зобов'язання за Договором не виконав, заборгованість в сумі 8 648,58 грн. не сплатив, у зв'язку з чим, Виконавець змушений звернутись до суду за захистом свої порушених прав та охоронюваних законом інтересів з даним позовом.

Разом з цим, в ході судового розгляду справи господарським судом встановлено, що 12.01.11 р. відповідачем частково погашено заборгованість за Договором в сумі 1000,00 грн., що підтверджується платіжним дорученням № 17 від 12.01.11 р. (а.с. 21) та не заперечується позивачем (а.с. 22).

Крім того, відповідач заперечив проти задоволення позову в повному обсязі, посилаючись на п. 4 ст. 267 Цивільного кодексу України, відповідно до якого сплив позовної давності, про застосування якої заявлено стороною у спорі, є підставою для відмови у позові.

Господарський суд не може погодитись з правовою позицією відповідача з огляду на наступне.

Статтею 257 Цивільного кодексу України встановлено, що загальна позовна давність встановлюється тривалістю у три роки.

З огляду на вимоги згаданої правової норми, строк, у межах якого Виконавець може звернутися до суду з вимогою про захист свого цивільного права або інтересу розпочався 28.10.10 р. та відповідно закінчується 28.10.13 р.

Оскільки, позивач звернувся до суду з даним позовом у липні місяці 2013 року, у господарського суду відсутні підстави вважати пропущеним строк позовної давності.

При цьому, не підлягає застосуванню до основного боргу скорочений строк позовної давності, передбачений ч. 2 ст. 258 ЦК України, а саме один рік, оскільки до вимог про стягнення основного боргу необхідно застосовувати загальний строк позовної давності, визначений ст. 257 ЦК України, а саме три роки.

Більш того, господарський суд звертає увагу на те, що відповідно до ч.ч. 1, 3 ст. 264 Цивільного кодексу України, у зв'язку із частковою сплатою відповідачем частини заборгованості, загальний строк позовної давності переривається та починається заново, а отже з 13.01.2011 р. та відповідно закінчується 13.01.2014 р.

Разом з цим, доказів сплати решти заборгованості за виконані позивачем роботи в сумі 7 648,58 грн. відповідач до суду не подав, в матеріалах справи такі докази відсутні.

Таким чином, позовні вимоги в частині стягнення з відповідача суми основного боргу підлягають частковому задоволенню в сумі 7 648,58 грн.

Крім суми основного боргу, позивач просить стягнути з відповідача інфляційні втрати в сумі 385,09 грн., 3% річних в сумі 598,53 грн. та пеню в сумі 3042,02 грн.

У відповідності до приписів ч. 1 ст. 546 Цивільного кодексу України, виконання зобов'язання може забезпечуватися неустойкою, порукою, гарантією, заставою, притриманням, завдатком.

Статтею 549 Цивільного кодексу України встановлено, що неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов'язання.

Пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов'язання за кожен день прострочення виконання.

Згідно п. 6.3. Договору, у разі невиконання або навмисного зволікання п. 2.2.3, 4.2., 1.2. Договору, Замовник виплачує Виконавцю пеню у розмірі ставки НБУ за кожен день простою, а також відшкодовує інші витрати, пов'язані із утриманням Виконавцем обладнання, персоналу, у зв'язку із вимушеним простоєм.

Згідно поданого позивачем розрахунку, розмір пені становить 3 042,02 грн. за період з 01.01.11 р. по 21.04.13 р.

Господарський суд не погоджується з розрахунком пені в сумі 3 042,02 грн., що здійснений позивачем, оскільки в ньому не враховано вимоги ст. 232 Господарського кодексу України.

Так, ч. 6 ст. 232 Господарського кодексу України встановлено, що нарахування штрафних санкцій за прострочення виконання зобов'язання, якщо інше не встановлено законом або договором, припиняється через шість місяців від дня, коли зобов'язання мало бути виконано.

Враховуючи умови Договору, вимоги закону та фактичні обставини справи, пеня має нараховуватись за період з 28.10.10 р. по 28.04.11 р., проте, згаданий період має бути обмежений періодом, що вказаний позивачем у позові.

Таким чином, пеня нараховується за період з 28.10.10 р. по 21.04.11 р. та складає 426,03 грн.

Отже, позовні вимоги в частині стягнення пені підлягають частковому задоволенню, в решті - вимоги позивача щодо стягнення пені є безпідставними та задоволенню не підлягають.

Відповідно до ч. 2 ст. 625 Цивільного кодексу України боржник, який построчив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора, зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Враховуючи те, що поданий позивачем розрахунок інфляційних втрат в сумі 385,09 грн. та 3% річних в сумі 598,53 грн. відповідає фактичним обставинам та вимогам чинного законодавства (а.с. 3), позовні вимоги позивача в цій частині підлягають задоволенню.

Враховуючи вище наведене, господарський суд дійшов висновку, що позовні вимоги підлягають частковому задоволенню.

На підставі ст. 49 Господарського процесуального кодексу України витрати зі сплати судового збору покладаються на обидві сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Керуючись ст.ст. 49, 82-85, 116, 117 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, -

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги задовольнити частково.

Стягнути зі Знам'янського міського комунального підприємства "Шляховик" (27400, Кіровоградська область, м. Знам"янка, вул. Фрунзе, 138, код ЄДРПОУ 03365280) на користь товариства з обмеженою відповідальністю "Кіровограддорсервіс" (25000, м. Кіровоград, вул. Євгена Маланюка, 27, к. 7, код ЄДРПОУ 33520253) заборгованість в розмірі 9 058,23 грн., з яких 8 648,58 грн. - основна заборгованість, 426,03 грн. - пеня, 385,09 грн. - індекс інфляції, 598,53 грн. - 3% річних, а також 1 365,39 грн. судового збору.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

В решті позову - відмовити.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.

Апеляційна скарга подається на рішення місцевого господарського суду протягом десяти днів з дня його оголошення місцевим господарським судом.

У разі якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частину рішення, зазначений строк обчислюється з дня підписання повного рішення.

Повне рішення складено 23.09.2013 року.

Суддя Л. С. Коротченко

СудГосподарський суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення16.09.2013
Оприлюднено23.09.2013
Номер документу33620282
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —912/1045/13

Ухвала від 07.11.2013

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Павловський Павло Павлович

Ухвала від 23.09.2013

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Коротченко Л.С.

Рішення від 16.09.2013

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Коротченко Л.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні