Ухвала
від 20.09.2013 по справі 1813/5583/2012
ОХТИРСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 1813/5583/2012

2/583/74/13

ОКРЕМА

У Х В А Л А

20 вересня 2013 року Охтирський міськрайонний суд Сумської області в складі:

головуючого Олійник О.В.

за участю секретаря Наливайкіної Н.Л.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Охтирка справу за позовом Охтирського міжрайонного прокурора, діючого в інтересах держави в особі Охтирської міської ради, Інспекції державного архітектурно-будівельного контролю у Сумській області до ОСОБА_1, треті особи Охтирський дошкільний навчальний заклад (ясла-садок) «Калинка» Охтирської міської ради Сумської області, ОСОБА_2, про знесення самочинно збудованого нерухомого майна,

встановив:

19.11.2012 року до суду звернувся Охтирський міжрайонний прокурор, діючи в інтересах держави в особі Охтирської міської ради, Інспекції державного архітектурно - будівельного контролю у Сумській області, з позовом до ОСОБА_1, в якому, посилаючись на те, що відповідач здійснила на земельній ділянці з цільовим призначенням «для будівництва та обслуговування житлового будинку» самочинне будівництво тринадцяти зблокованих гаражів, з них два гаражі з мансардним поверхом, без розробки відповідного проекту, без дозволу на початок будівельних робіт, з грубим порушенням містобудівельних норм і правил, санітарних і пожежних норм, при цьому самочинне будівництво розташувала переважно на своїй земельній ділянці площею 0,05 га для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель та споруд, та зайняла при цьому 0,0118 га земельної ділянки комунальної власності.

У зв'язку з цим просив суд визнати будівництво 13 гаражів, розташованих за адресою АДРЕСА_1, та на прилеглій ділянці, що належить до земель комунальної власності Охтирської міської ради, проведеним з істотним порушенням містобудівних норм та правил, прийняти рішення про знесення за рахунок ОСОБА_1 самочинно збудованих нею гаражів, розташованих на її власній земельній ділянці та на прилеглій до неї земельній ділянці комунальної власності Охтирської міської ради.

Рішенням Охтирського міськрайонного суду Сумської області від 20.09.2013 року позов прокурора задоволено. Прийнято рішення знести за рахунок ОСОБА_1 об'єкти нерухомості - тринадцять зблокованих гаражів з приміщеннями мансардного поверху над двома гаражами, розташовані за адресою: АДРЕСА_1.

При розгляді даної цивільної справи судом встановлені порушення норм чинного законодавства зі сторони Охтирської філії ТОВ «Люко-С», працівники якої розробляли проект будівництва для ОСОБА_1

Так, розроблений ними проект під назвою «Двоповерховий житловий будинок з господарськими спорудами» не відповідає вимогам ДБН А.2.2-3-2004 та Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності», так як даний проект розроблений без вихідних даних, які розробляються місцевими органами містобудування та архітектури на підставі дозволу на будівництво виконавчих органів місцевого самоврядування, а також затверджених чинних містобудівних документів, а також проект не містить креслень архітектурно- будівельних рішень: основних рішень із прийнятої конструктивної схеми об'єктів (матеріали стін, покриття, покрівлі), обґрунтування застосованих типів фундаментів, теплоефективність огороджувальних конструкцій та інших.

Відповідно до висновку комісійної судової будівельно-технічної експертизи № 396/397 від 20.06.2013 року, назва проекту, розробленого Охтирською філією ТОВ «Люко-С», «Двоповерховий житловий будинок з господарськими спорудами» не відповідає збудованим нерухомим об'єктам. Фактично за адресою АДРЕСА_1 побудовано 13 зблокованих гаражів з приміщеннями мансардного поверху над двома гаражами.

На запит суду Охтирською філією ТОВ «Люко-С» було надано оригінал проекту, виготовленого на замовлення ОСОБА_1, з іншою назвою - «Будівництво гаражів на два бокси з надбудовою житлових приміщень та будівництво гаражів».

Як пояснив у судовому засіданні свідок ОСОБА_3, директор Охтирської філії ТОВ «Люко-С», спочатку на замовлення ОСОБА_1 без будь-яких вихідних даних був виготовлений проект з назвою «Будівництво двоповерхового житлового будинку, будівництво господарських приміщень» , а потім на вимогу прокуратури назва проекту була змінена на «Будівництво гаражів на два бокси з надбудовою житлових приміщень та будівництво гаражів», оскільки житлового будинку даним проектом не передбачено, а є лише мансардний поверх над одним гаражем. Фактично ці два проекти ідентичні, крім першої сторінки.

Все вищевказане вказує на те, що в діяльності Охтирської філії ТОВ «Люко-С», яка має ліцензію АВ № 390731, видану Сумською обласною державною адміністрацією 25.12.2007 року, вбачаються порушення чинного законодавства при розробленні проектної документації.

Керуючись ст. 211 ЦПК України,

Ухвалив:

Про викладене в окремій ухвалі довести до відома Сумську обласну державну адміністрацію, Інспекцію державного архітектурно-будівельного контролю в Сумській області для прийняття заходів щодо усунення зазначених недоліків в роботі ТОВ «Люко-С».

Про вжиті заходи протягом місяця з дня надходження окремої ухвали повідомити суд.

Ухвала може бути оскаржена до Апеляційного суду Сумської області через Охтирський міськрайонний суд протягом п'яти днів з дня проголошення ухвали. У разі якщо ухвалу було постановлено без участі особи, яка її оскаржує, апеляційна скарга подається протягом п'яти днів з дня отримання копії ухвали.

Суддя: О.В. Олійник

Дата ухвалення рішення20.09.2013
Оприлюднено25.09.2013
Номер документу33644538
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —1813/5583/2012

Ухвала від 24.01.2024

Цивільне

Охтирський міськрайонний суд Сумської області

Соколова Н. О.

Ухвала від 27.09.2023

Цивільне

Охтирський міськрайонний суд Сумської області

Ільченко В. М.

Ухвала від 22.01.2013

Цивільне

Охтирський міськрайонний суд Сумської області

Олійник О. В.

Ухвала від 19.11.2013

Цивільне

Апеляційний суд Сумської області

Семеній Л. І.

Ухвала від 22.10.2013

Цивільне

Апеляційний суд Сумської області

Семеній Л. І.

Ухвала від 20.09.2013

Цивільне

Охтирський міськрайонний суд Сумської області

Олійник О. В.

Рішення від 20.09.2013

Цивільне

Охтирський міськрайонний суд Сумської області

Олійник О. В.

Рішення від 20.09.2013

Цивільне

Охтирський міськрайонний суд Сумської області

Олійник О. В.

Ухвала від 12.03.2013

Цивільне

Охтирський міськрайонний суд Сумської області

Олійник О. В.

Ухвала від 28.11.2012

Цивільне

Охтирський міськрайонний суд Сумської області

Олійник О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні