Постанова
від 17.09.2013 по справі 909/551/13
ЛЬВІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

cpg1251

ЛЬВІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

79010, м.Львів, вул.Личаківська,81


ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"17" вересня 2013 р. Справа № 909/551/13

Львівський апеляційний господарський суд у складі суддів:

головуючий суддя Бонк Т. Б.

судді Бойко С.М.

Марко Р.І.

при секретарі судового засідання І.Борщ

за участю представників сторін:

від позивача - Мицак С. П. (представник за довіреністю).

від відповідача - не з'явився.

розглянувши апеляційну скаргу Фермерського господарства "Ландрас" від 25.06.2013р.

на рішення господарського суду Івано-Франківської області від 13.06.2013 року

у справі № 909/551/13

за позовом: ПАТ "Прикарпаттяобленерго", м.Івано-Франківськ (філія Коломийський район електричних мереж), м. Коломия, Івано-Франківська область

до відповідача: Фермерське господарство "Ландрас", Івано-Франківська область

про стягнення заборгованості за недовраховану електроенергію в розмірі 32 722, 86 грн.

ВСТАНОВИВ :

рішенням господарського суду Івано-Франківської області від 13.06.2013р. у справі № 909/551/13 позов задоволено. Стягнуто з Фермерського господарства "Ландрас", Івано-Франківська область (код ЄДРПОУ 35815853) на користь Публічного акціонерного товариства "Прикарпаттяобленерго", м. Івано-Франківськ, (філія ПАТ "Прикартаттяобленерго" "Коломийський РЕМ") 32722,86 грн. заборгованості.

Рішення суду мотивоване тим, що відповідачем було порушено правила користування електроенергією, що зафіксоване у відповідному Акті, внаслідок чого в нього утворилася заборгованість з необлікованої електроенергії в сумі 32722,86 грн., вимога про стягнення якої є підставною та обґрунтованою.

В апеляційній скарзі відповідач просить дане рішення скасувати та прийняти нове, яким у позові відмовити повністю у зв'язку з відсутністю його вини, оскільки прилад обліку електроенергії було пошкоджено сторонніми особами, про що були повідомлені правоохоронні органи та на що вказує складений Акт про порушення.

У відзиві на апеляційну скаргу позивач просить залишити рішення місцевого господарського суду без змін, а апеляційну скаргу без задоволення, мотивуючи це тим, що судом першої інстанції у даній справі було винесено законне та правомірне рішення. До дня виявлення порушення правил користування електроенергією у споживача на об'єкті, який він орендує, до енергопостачальника не подавалися повідомлення про пошкоджені прилади обліку чи пломби. Відповідачем було повідомлення правоохоронні органи про пошкодження приладу обліку лише при проведенні перевірки представниками позивача. Крім того, відповідачем не подавалися жодні документи чи докази, які б могли підтвердити факт вжиття ним заходів щодо забезпечення належного збереження приладу обліку та пломб на ньому.

Представник відповідача в судові засідання не з'явився, хоча належним чином був повідомлений про час та місце розгляду справи. Причин неявки не повідомив. Апеляційний суд, враховуючи згоду представника позивача, вважає за можливе розглядати справу у його відсутності на підставі наявних у справі доказів.

Розглянувши наявні у справі матеріали, давши належну оцінку доводам та запереченням, які містяться в апеляційній скарзі та у відзиві на неї, заслухавши пояснення представника позивача у судових засіданнях, колегія суддів апеляційного господарського суду дійшла висновку, що рішення господарського суду першої інстанції слід залишити без змін, а апеляційну скаргу без задоволення з наступних підстав.

Судом встановлено, що між ВАТ "Прикарпаттяобленерго" (з 18.04.11 змінено найменування на ПАТ "Прикарпаттяобленерго") в особі філії "Коломийський район електричних мереж" (постачальником) та Фермерським господарством "Ландрас" (споживачем) 24.10.2008 року укладено договір про постачання електричної енергії з щорічною пролонгацією.

Умовами договору встановлено, що постачальник продає електричну енергію споживачу для забезпечення потреб електроустановок споживача з приєднаною потужністю 15 кВА (кВт), а споживач оплачує постачальнику вартість використаної (купленої) електричної енергії та здійснює інші платежі згідно з умовами цього договору. Точка продажу електричної енергії встановлена на межі балансової належності між постачальником та споживачем.

Пунктом 2.1. договору сторони погодили, що під час виконання умов цього договору, а також вирішення всіх питань, що не обумовлені цим Договором, сторони зобов"язуються керуватися чинним законодавством України, Правилами користування електричною енергією.

Пунктом 2.2.2. договору встановлено, що постачальник електричної енергії зобов"язується постачати споживачу електроенергію в обсягах, визначених відповідно до розділу 5 та з урахуванням умов розділу 6 цього договору (додаток 1 "Обсяги постачання електричної енергії..."), а споживач - дотримуватися режиму споживання електричної енергії (п. 2.3.2 договору) та оплачувати постачальнику вартість електричної енергії згідно з умовами додатку 2 "Порядок розрахунків" та додатку 9 "Графік зняття показів засобів обліку електричної енергії" (п.2.3.3 договору).

20.02.13 представниками ВАТ "Прикарпаттяобленерго"- філії Коломийського РЕМ на об"єкті, який орендує відповідач в селі Нижня Велесниця Коломийського району, під час перевірки виявлено порушення Правил користування електричною енергією, а саме: пошкоджені пломби електропередавальної організації - на клемній кришці лічильника пломба РП0965 порушена; на ввідному автоматі РП0966 зірвана; пошкоджено лічильник електроенергії шляхом впливу сторонньої фізичної сили - розбите скло та лічильний механізм; електроенергія, що споживається - не обліковується; на пломбах енергопостачальної організації наявні сліди, ознаки втручання.

Вказаний факт підтверджується Актом про порушення №078382 від 20.02.13, який складений в присутності споживача (відповідача) та підписаний ним без будь-яких зауважень. У вказаному акті відповідача повідомлено про дату, час та місце розгляду зазначеного порушення ПКЕЕ комісією постачальника електроенергії.

Додатково складено акт вилучення пломб від 20.02.13, який підписано уповноваженими представниками енергопостачальника та споживача.

На засіданні комісії філії ПАТ "Прикартаттяобленерго" "Коломийський РЕМ" 22.02.13, на якому був присутній уповноважений представник відповідача - Пушкар Я.М., прийнято рішення про проведення розрахунку необлікованої електричної енергії, про що складено протокол (а.с.38). За проведеними розрахунками, сума необлікованої електричної енергії становить 32 722,86грн .

На вказану суму позивачем виписано рахунок №757/5 від 22.02.13 на суму 32 722,86грн ., який разом з протоколом засідання комісії по розгляду акту про порушення ПКЕЕ та розрахунком направлено відповідачу рекомендованим листом, оскільки відповідач відмовився від їх підписання. Факт направлення відповідачу рахунку і протоколу та факт їх отримання підтверджує копія рекомендованого повідомлення про вручення поштового відправлення від 26.02.13, яке знаходиться в матеріалах справи (а.с.41).

Станом на день звернення позивача до господарського суду борг відповідача перед позивачем за недовраховану електроенергію становив 32 722,86грн. та погашений не був.

Згідно ст.ст. 26,27 Закону України «Про електроенергетику» споживач електроенергії несе відповідальність за порушення умов договору з енергопостачальником та правил користування електричною енергією.

Відповідно до п.6.41 Правил користування електричною енергією (ПКЕЕ) у разі виявлення під час контрольного огляду або технічної перевірки уповноваженим представником постачальника електричної енергії, від якого споживач одержує електричну енергію, або електропередавальної організації порушень цих Правил або умов договору на місці виявлення порушення у присутності представника споживача оформляється двосторонній акт порушень.

В акті мають бути зазначені зміст виявленого порушення із посиланням на відповідні пункти цих Правил та вихідні дані, необхідні та достатні для визначення обсягу недоврахованої електричної енергії та/або суми завданих споживачем збитків. За необхідності в акті зазначаються заходи, які необхідно вжити для усунення допущених порушень. Акт складається в двох примірниках, один з яких передається або надсилається споживачеві. Акт підписують тільки особи, які брали участь в контрольному огляді або технічній перевірці.

Відповідно до п.6.42 Правил користування електричною енергією на підставі акта порушень уповноваженими представниками постачальника електричної енергії (електропередавальної організації) під час засідань комісії з розгляду актів про порушення визначаються обсяг недоврахованої електричної енергії та сума завданих споживачем збитків. Комісія з розгляду актів порушень створюється постачальником електричної енергії (електропередавальною організацією) і має складатися не менше ніж з трьох уповноважених представників постачальника електричної енергії.

Споживач має бути повідомлений про час і дату засідання комісії не пізніше ніж за 5 робочих днів до призначеного дня засідання і має право бути присутнім на засіданні комісії.

Згідно п.1 ПКЕЕ необлікована (недорахована) електрична енергія - обсяг електричної енергії, використаний споживачем або переданий транзитом, але не врахований розрахунковими засобами обліку або врахований неправильно.

В даному випадку, що підтверджується та не оспорюється відповідачем, акт про порушення споживачем "Правил користування електричною енергією" №078382 від 20.02.13 складено представниками філії Коломийського РЕМу в присутності відповідача, про що і відображено в акті.

Відповідно до п.6.42 Правил користування електричною енергією рішення комісії оформляється протоколом і набирає чинності з дня вручення протоколу споживачу. Разом з протоколом споживачу надаються розрахунок величини вартості та розрахункові документи для оплати недоврахованої електричної енергії та/або збитків.

Споживач має право оскаржити до суду рішення комісії протягом 10 робочих днів з дня вручення протоколу споживачу.

В силу п.6.43 ПКЕЕ споживач має оплатити розрахункові документи за недораховану електроенергію протягом 30 календарних днів від дня отримання рахунка .

Доказів про оскарження відповідачем рішення комісії у встановлені строки чи оплати ним необлікованої електроенергії у справі немає.

Відповідач в обґрунтування скасування рішення місцевого суду покликається на те, що прилад обліку було пошкоджено сторонніми особами і як на доказ цього покликається на акт про порушення правил користування електроенергією від 20.02.2013р.

Згідно п.3.31 ПКЕЕ розрахунковий засіб обліку електричної енергії має бути

опломбований на кріпленні кожуха лічильника пломбою з тавром Державного комітету України з питань технічного регулювання та споживчої політики, а на затискній кришці - пломбою електропередавальної організації. Пломби з тавром електропередавальної організації мають бути встановлені також на пристроях, що закривають первинні і вторинні кола живлення засобу обліку, приводи і кнопки управління комутаційних апаратів та кришки автоматів, встановлених у цих колах, двері комірок трансформаторів напруги, кришки на зборках і колодках затискачів, випробувальних блоках, лінії зв'язку автоматизованих систем обліку та всі інші пристрої і місця, що унеможливлюють доступ до струмоведучих частин схеми обліку.

Згідно п. 3.3. ПКЕЕ відповідальність за збереження і цілісність розрахункових засобів обліку електричної енергії та пломб (відбитків їх тавр) відповідно до акта про пломбування покладається на власника (користувача) електроустановки або організацію, на території (у приміщенні) якої вони встановлені.

Частиною 1,2 п.2.1 Методики встановлено, що така застосовується у разі виявлення порушення цілісності пломб, цілісності пломбувального матеріалу, на якому встановлені пломби, порушення цілісності гвинтів, на яких закріплено пломбувальний матеріал, або відсутності на приладах обліку пломб з відбитками тавр про повірку приладів обліку; пошкодження або відсутності пломб з відбитками тавр енергопостачальника чи інших заінтересованих сторін, індикаторів, установлених у місцях, указаних у місцях, указаних а акті про пломбування, складеному в порядку, визначеному ПКЕЕ, або в іншому документі, який підтверджує факт пломбування і передачу на збереження приладів обліку, установлених пломб та індикаторів.

У разі своєчасного (до виявлення порушення представниками енергопостачальника) письмового повідомлення споживачем енергопостачальника про виявлені ним пошкодження приладів обліку, пошкодження або зрив пломб за відсутності явних ознак втручання в роботу приладів обліку Методика не застосовується.

Відповідачем в акті про порушення №078382 від 20.02.13 року зазначено, що лічильник пошкоджено сторонніми особами, проте доказів жодного своєчасного письмового повідомлення позивача про виявлені ним пошкодження приладів обліку у справі немає. Такі порушення виявлені представниками енергопостачальника лише - 20.02.13 року при перевірці.

В справі відсутні також належні та допустимі докази про повідомлення відповідачем правоохоронні органи про пошкодження приладу обліку. Акт про порушення від 20.02.2013 року є лише підтвердженням порушення правил користування електроенергією.

Відповідно до ст. 218 Господарського кодексу України учасник господарських відносин відповідає за невиконання або неналежне виконання господарського зобов'язання або порушення правил здійснення господарської діяльності, якщо не доведе, що ним прийняті всі залежні від нього заходи для недопущення господарського правопорушення.

Згідно з п. 2 ст.614 Цивільного кодексу України відсутність своєї вини доводить особа, яка порушила зобов'язання.

Таким чином, відповідачем не доведено відсутність вини у порушенні правил користування електричною енергією.

Враховуючи вищенаведене, апеляційний господарський суд погоджується із висновком господарського суду першої інстанції про те, що позивачем правомірно нараховано відповідачу 32 722,86грн. боргу за недовраховану електричну енергію, який підлягає стягненню.

Відповідно до ст.ст. 33, 34 ГПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог та заперечень. Господарський суд приймає тільки ті докази, які мають значення для справи. Обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.

Зважаючи на те, що апеляційну скаргу залишено без задоволення, витрати по сплаті судового збору в порядку ст.49 ГПК України покладаються на скаржника.

Враховуючи наведене, апеляційний господарський суд вважає, що рішення господарського суду першої інстанції прийняте з врахування всіх обставин справи та з дотриманням норм чинного законодавства, а тому не вбачає підстав для його зміни чи скасування.

Керуючись ст.ст. 99, 101, 103, 105 ГПК України, Львівський апеляційний господарський суд

ПОСТАНОВИВ :

1. Рішення господарського суду Івано-Франківської області від 13.06.2013р. у справі № 909/551/13 - залишити без змін, апеляційну скаргу Фермерського господарства "Ландрас" від 25.06.2013р. - без задоволення.

2. Постанова набирає законної сили з дня її прийняття та може бути оскаржена в касаційному порядку.

3. Матеріали справи скерувати на адресу місцевого господарського суду.

Повний текст постанови виготовлений 20.09.2013 р.

Головуючий суддя Бонк Т. Б.

Судді Бойко С.М.

Марко Р.І

Дата ухвалення рішення17.09.2013
Оприлюднено26.09.2013
Номер документу33700874
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —909/551/13

Ухвала від 06.06.2013

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Булка В. І.

Постанова від 17.09.2013

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Бонк Т.Б.

Ухвала від 30.07.2013

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Бонк Т.Б.

Ухвала від 08.07.2013

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Бонк Т.Б.

Рішення від 13.06.2013

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Булка В. І.

Ухвала від 08.05.2013

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Булка В. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні