Рішення
від 13.09.2013 по справі 399/610/13-ц
ОНУФРІЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №399/610/13-ц

Провадження № 2/399\285\13

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

13.09.2013 року Онуфріївський районний суд Кіровоградської області в складі: головуючого - судді Бондаренка Г.К., за участю секретаря судових засідань Скочко О.В., представників відповідача Кужильської Г.В., Хилька Ю.І., розглянувши у відкритому судовому засіданні в селищі Онуфріївка справу за позовом ОСОБА_4 до сільськогосподарського кооперативу «Україна», що в с. Млинок Онуфріївського району Кіровоградської області ( далі - СК «Україна») про розірвання договорів оренди земельних ділянок та повернення земельних ділянок,

В С Т А Н О В И В:

Позивачка звернулася до суду з зазначеним позовом, в якому просила суд ухвалити рішення, яким розірвати договори оренди земельних ділянок площами 5,64 га та 0,34 га, укладені 07.11.2007 року між ОСОБА_5 та СК «Україна», і зобов?язати відповідача повернути їй зазначені земельні ділянки, посилаючись на те, що після смерті ОСОБА_5 вона успадкувала дві земельні ділянки загальною площею 5,98 га, що знаходяться на території Млинківської сільської ради Онуфріївського району Кіровоградської області. Ці земельні ділянки перебувають в оренді в СК «Україна» відповідно до зазначених договорів.

Відповідно до пункту 37 договорів оренди перехід права власності на орендовану земельну ділянку до іншої особи є підставою для зміни або розірвання договору.

У зв'язку з тим, що вона має намір самостійно обробляти належні їй земельні ділянки зверталася до СК «Україна» з заявою про припинення спірних договорів оренди та повернення зазначених земельних ділянок у її фактичне користування, на яку отримала письмову відмову.

У судове засідання позивачка не з'явилася. Від неї надійшла заява про підтримання позову, розгляд справи за її відсутності та відмову від відшкодування понесених судових витрат.

Представники відповідача Кужильська Г.В., Хилько Ю.І. у судовому засіданні позов не визнали та пояснили, що у Конституції України закріплено основні правові принципи регулювання відносин власності, головним із яких є принцип рівного визнання і захисту усіх форм власності (статті 13, 41 Конституції України). Відповідно до статті 13 Конституції України власність не повина використовуватися на шкоду людині і суспільству. Статтею 41 Конституції України визначено, що кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю, результатами своєї інтелектуальної, творчої діяльності. Право власності набувається у порядку, визначеному законом. Використання власності не може завдавати шкоди правам, свободам та гідності громадян, інтересам суспільства, погіршувати екологічну ситуацію і природні якості землі.

На час розгляду справи судом відповідач на законних підставах користується спірними земельними ділянками, а намагання позивача розірвати достроково договорні відносини є лише намірами. Визначальним при цьому є положення законодавства про те, що зміна власника земельної ділянки (орендодавця) не є підставою для припинення договору оренди землі, що прямо передбачено нормами закону. За приписами ст. 30 Закону України "Про оренду землі" зміна умов договору оренди землі здійснюється за взаємною згодою сторін. У разі недосягнення згоди щодо зміни умов договору оренди землі спір вирішується в судовому порядку. Натомість, згідно з ст. 31 вказаного Закону договір оренди землі припиняється в разі: закінчення строку, на який його було укладено; викупу земельної ділянки для суспільних потреб та примусового відчуження земельної ділянки з мотивів суспільної необхідності в порядку, встановленому законом; поєднання в одній особі власника земельної ділянки та орендаря; смерті фізичної особи-орендаря, засудження його до позбавлення волі та відмови осіб, зазначених у статті 7 цього Закону, від виконання укладеного договору оренди земельної ділянки; ліквідації юридичної особи-орендаря; відчуження права оренди земельної ділянки заставодержателем.

Правонаступництво у разі зміни власника речі, переданої у найм, передбачено загальними положеннями про найм Цивільного кодексу України. Відповідно до ч. 1 ст. 770 ЦК України у разі зміни власника речі, переданої у найм, до нового власника переходять права та обов'язки наймодавця. Згідно зі ст. 1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов'язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті. Як випливає зі статті 1216 ЦКу України, спадкуванням є перехід прав та обов'язків від фізичної особи, яка померла, до інших осіб.

Частиною 4 ст. 32 Закону України "Про оренду землі" визначено, що перехід права власності на орендовану земельну ділянку до іншої особи, а також реорганізація юридичної особи - орендаря не є підставою для зміни умов або розірвання договору, якщо інше не передбачено законом. В період дії зобов'язання, за загальним правилом, допускається заміна осіб, які беруть у ньому участь із збереженням самого зобов'язання.

Законодавство передбачає можливість при збереженні орендних земельних відносин зміну особи однієї із сторін договору оренди. Але відсутність чіткого механізму реалізації заміни сторін в договорі оренди, в тому числі і з підстав правонаступництва, породжує конфліктні ситуації і потребує детального вивчення цієї проблеми. Практика заміни сторони в договорі оренди земельної ділянки шляхом укладання додаткових угод до договору оренди, в тому числі і трьохсторонніх, поширена на території України.

Крім того, представник відповідача Хилько Ю.І. звернув увагу на те, що позивачка явно не має наміру самостійно обробляти передану в оренду земельну ділянку, а внаслідок розірвання договору оренди відповідач буде суттєво обмежений в реалізації свого законного права на першочергове придбання предмету оренди у разі продажу позивачем права на земельну ділянку або фактичного продажу спірних земельних ділянок.

Заслухавши пояснення представників відповідача та дослідивши матеріали справи, судом прийшов висновку про задоволення позову з наступних підстав.

Судом встановлено, що ОСОБА_5 07.11.2007 року уклала з СК «Україна» два договори оренди земельної ділянки, відповідно до якого передала СК «Україна» в оренду строком на 10 років належні їй на праві власності дві земельні ділянки, загальною площею 5,98 га, що знаходяться на території Млинківської сільської ради Онуфріївського району Кіровоградської області.

Договіри оренди було зареєстровано в Онуфріївському відділі Державного підприємства "Кіровоградська регіональна філія центру державного земельного кадастру". Факт передачі земельних ділянок підтверджено відповідними актами прийому-передачі.

ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_5 померла.

В порядку спадкування за заповітом позивачка отримала свідоцтво про право на спадщину за законом на зазначені земельні ділянки.

Відповідно до витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності позивачка є власником земельних ділянок: площею 5,6428 га, кадастровий номер 3524684700:02:000:1021 та площею 0,3393 га, кадастровий номер 3524684700:02:000:2021, що знаходяться на території Млинківської сільської ради Онуфріївського району Кіровоградської області.

Позивачка у зв'язку з тим, що вона має намір самостійно обробляти належні їй земельні ділянки зверталася до СК «Україна» з заявою про припинення спірних договорів оренди та повернення зазначених земельних ділянок у її фактичне користування, на яку отримала письмову відмову.

Відносини, пов'язані з орендою землі, регулюються Земельним кодексом України, Цивільним кодексом України, Законом України "Про оренду землі", законами України, іншими нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до них, а також договором оренди

За правилами ч.1 ст. 19 Закону України "Про оренду землі" строк дії договору оренди землі визначається за згодою сторін, але не може перевищувати 50 років.

Відповідно до ст. 651 ЦК України зміна або розірвання договору допускається лише за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або законом.

Частиною 1 ст. 627 ЦК України передбачено, що відповідно до статті 6 цього Кодексу сторони є вільними в укладення договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог цього Кодексу , інших актів цивільного законодавства.

Згідно ч.1 ст. 32 Закону України "Про оренду землі" на вимогу однієї із сторін договір оренди землі може бути достроково розірваний за рішенням суду в разі не виконання сторонами обов'язків, передбачених ст. ст.24 і 25 цього Закону та умовами договору, в разі випадкового знищення чи пошкодження об'єкта оренди, яке істотно перешкоджає передбаченому договором використанню земельної ділянки, а також на підставах, визначених Земельним кодексом України та іншими законами України.

За правилами ч.4 ст. 32 Закону України "Про оренду землі" перехід права власності на орендовану земельну ділянку до іншої особи, а також реорганізація юридичної особи - орендаря не є підставою для зміни умов або розірвання договору, якщо інше не передбачено договором оренди землі.

Інше передбачено пунктами 37 спірних договорів - "перехід права власності на орендовану земельну ділянку до другої особи, а також реорганізація юридичної особи -орендаря є підставою для зміни умов або розірвання договору".

З огляду на викладене, суд прийшов до висновку, що позов є бґрунтованим та підлягає задоволенню.

Відповідно до п. 6 ст. 214 ЦПК України під час ухвалення рішення суд вирішує питання як слід розподілити між сторонами судові витрати.

Відповідно до п. 8 ч. 1 ст. 80 ЦПК України у позовах про розірвання договору найму (оренди), ціна позову визначається сукупністю платежів за користування майном, що залишається до кінця дії договору, але не більше ніж за три роки.

Згідно з умовами вище зазначених договорів оренди землі орендна плата за один рік становить 1608,36 грн. (53612 Х 0,03), а тому ціна позову становить 4825,08 грн.

Позивачка при поданні позову відповідно до ч. 2 ст. 4 ЗУ "Про судовий збір" повинна була сплатити судовий збір у сумі 229 гривень 40 копійок, а сплатила 114 гривень 70 копійок.

Оскільки позов задоволено, а позивачка відмовилась від відшкодування понесених судових витрат, то з СК « Україна» необхідно стягнути в дохід держави судовий збір у розмірі 114 гривень 70 копійок.

На підставі ст. 32 Закону України «Про оренду землі», пунктів 37 договорів оренди землі, укладених 07.11.2007 року між ОСОБА_5 та СК «Україна», керуючись ст.ст. 80,88,209,212,214,215 ЦПК України, суд

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити.

Договори оренди земельних ділянок площами 5,64 га та 0,34 га, укладені 07.11.2007 року між ОСОБА_5 та сільськогосподарським кооперативом «Україна», що в с. Млинок Онуфріївського району Кіровоградської області і зареєстровані у Онуфріївському районному відділі КРФ ДП «ЦЗДК» 10.03.2010 року розірвати.

Зобов?язати сільськогосподарський кооператив «Україна», що в с. Млинок Онуфріївського району Кіровоградської області повернути ОСОБА_4 земельні ділянки: площею 5,6428 га, кадастровий номер 3524684700:02:000:1021 та площею 0,3393 га, кадастровий номер 3524684700:02:000:2021, що знаходяться на території Млинківської сільської ради Онуфріївського району Кіровоградської області.

Стягнути з сільськогосподарського кооперативу «Україна», розрахунковий рахунок № 26008055232035 в Полтавське ГРУ «Приватбанк» м. Кременчук Полтавської області, МФО 331401, код ЗКПО 30564502, на користь Державного бюджету України судовий збір в розмірі 114 гривень 70 копійок.

Рішення може бути оскаржено протягом десяти днів з дня його проголошення до апеляційного суду Кіровоградської області шляхом подання апеляційної скарги через Онуфріївський районний суд Кіровоградської області.

Дане рішення набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги дане рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Суддя Онуфріївського районного

суду Кіровоградської області Г.К. Бондаренко.

СудОнуфріївський районний суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення13.09.2013
Оприлюднено15.11.2013
Номер документу33710527
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —399/610/13-ц

Ухвала від 13.11.2013

Цивільне

Апеляційний суд Кіровоградської області

Черненко В. В.

Ухвала від 30.10.2013

Цивільне

Апеляційний суд Кіровоградської області

Черненко В. В.

Рішення від 13.09.2013

Цивільне

Онуфріївський районний суд Кіровоградської області

Бондаренко Г. К.

Рішення від 13.09.2013

Цивільне

Онуфріївський районний суд Кіровоградської області

Бондаренко Г. К.

Ухвала від 10.06.2013

Цивільне

Онуфріївський районний суд Кіровоградської області

Бондаренко Г. К.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні