Постанова
від 18.09.2013 по справі 122/16401/13-а
ЗАЛІЗНИЧНИЙ РАЙОННИЙ СУД М. СІМФЕРОПОЛЯ

Справа № 122/16401/13-а

Провадження по справі 2-а/122/238/13

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

18 вересня 2013 року Залізничний районний суд м. Сімферополя Автономної Республіки Крим у складі:

Головуючого судді - Масалигіної Н.С.

за участю секретаря - Курського І.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Сімферополі справу за адміністративним позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Фірма «Море» до Фонду комунального майна Сімферопольської міської ради, треті особи - Комунальне підприємство «Житлово-експлуатаційне об'єднання» Залізничного району м. Сімферополя, Сімферопольська міська рада про визнання бездіяльності протиправною та спонукання до виконання певних дій,

ВСТАНОВИВ:

29.05.2013 року Товариство з обмеженою відповідальністю «Фірма «Море» звернулося з адміністративним позовом до Фонду комунального майна Сімферопольської міської ради, треті особи - Комунальне підприємство «Житлово-експлуатаційне об'єднання» Залізничного району м. Сімферополя, Сімферопольська міська рада про визнання бездіяльності протиправною та спонукання до виконання певних дій.

В обґрунтування заявлених вимог позивач зазначає, що рішенням Виконавчого комітету Залізничного районної ради м. Сімферополя АР Крим від 15.05.2012 року №147 ТОВ «Фірма «Море» надано в оренду нежитлове приміщення (підвал) загальною площею 36,9 кв.м., розташоване по вул. Горького, 31 у м. Сімферополі для розміщення складу строком на 12 місяців. На виконання вказаного рішення, 15.05.2012 року між КП «ЖЕО» Залізничного району м. Сімферополя та ТОВ «Фірма «Море» був укладений типовий договір №406 оренди нежитлових приміщень та індивідуально визначеного майна, що належить до комунальної власності м. Сімферополя 25.10.2012 року позивач звернувся до Фонду комунального майна Сімферопольської міської ради із заявою про включення орендованого нежитлового приміщення до переліку об'єктів, які підлягають приватизації шляхом викупу. Відповідно до додатку №2 «Перелік об'єктів комунальної власністю Сімферопольської міської ради, які підлягають приватизації» до рішення 53-ої сесії шостого скликання Сімферопольської міської ради від 27.12.2012 року №583, приміщення, розташоване за адресою: м. Сімферополь, вул. Горького, 31, загальною площею 36,9 кв.м., яке знаходиться у користуванні ТОВ «Фірма «Море» було включено до Переліку комунальної власності Сімферопольської міської ради, що підлягають приватизації шляхом викупу на 2013 рік. Але з дня прийняття рішення про включення об'єкту до Переліку об'єктів комунальної власності Сімферопольської міської ради, що підлягають приватизації шляхом викупу відповідачем так і не були здійснені з продажу об'єкту. Таким чином, позивач вважає, що в діях Фонду комунального майна Сімферопольської міської ради вбачається протиправна бездіяльність, через що позивач вимушений звернутися до суду із цією позовною заявою.

В судове засідання представник позивача надала заяву, в якій просила провести розгляд справи в її відсутність та задовольнити позовні вимоги у повному обсязі з підстав, викладених у заявці (а.с.77).

Представник Фонду комунального майна Сімферопольської міської ради - Манжула А.М., у судове засідання не з'явився, про час та місце слухання справи повідомлений належним чином, надав суду письмове клопотання про розгляд справи за його відсутністю з урахуванням позиції викладеної у запереченнях на адміністративний позов від 29.07.2013 року №2403/40/01 (а.с.60-63;78-79).

Представники третіх осіб до суду також надали судові заяви з проханням провести слухання без їх участі та ухвалити по справі рішення відповідно до вимог діючого законодавства (а.с.75-76; 80).

Вивчивши доводи позову, враховуючи надані заперечення представником відповідача, дослідивши усі письмові докази, які надані сторонами на підтвердження своїх вимог та заперечень в їх сукупності, визначивши характер спірних правовідносин, суд дійшов висновку про обґрунтованість позовних вимог, які підлягають задоволенню, виходячи з наступного.

Статтею 6 КАС України передбачено, що кожна особа має право в порядку, встановленому кодексом, звернутися до адміністративного суду, якщо вважає, що рішенням, дією чи бездіяльністю суб'єкта владних повноважень порушені її права, свободи чи інтереси.

Відповідно до ст. 55 Конституції України, кожному гарантується право на оскарження в суді рішень, дій чи бездіяльності органів державної влади, органів місцевого самоврядування, посадових і службових осіб.

Пунктом 3 ч.2 статті 17 КАС України встановлено, що юрисдикція адміністративних судів поширюється на спори між суб'єктами владних повноважень з приводу реалізації їхньої компетенції у сфері управління, у тому числі делегованих повноважень.

Згідно з ч. 1 ст. 18 Кодексу адміністративного судочинства України, місцевим загальним судам як адміністративним судам підсудні усі адміністративні справи, у яких однією зі сторін є орган чи посадова особа місцевого самоврядування, посадова чи службова особа органу місцевого самоврядування.

Зі змісту ч.2 ст. 19 Кодексу адміністративного судочинства України вбачається, що адміністративні справи з приводу оскарження правових актів індивідуальної дії, а також дій чи бездіяльності суб'єктів владних повноважень, які прийняті (вчинені, допущені) стосовно конкретної фізичної чи юридичної особи (їх об'єднань), вирішуються за вибором позивача адміністративним судом за зареєстрованим у встановленому законом порядку місцем проживання (перебування, знаходження) цієї особи-позивача, або адміністративним судом за місцезнаходженням відповідача, крім випадків, передбачених цим Кодексом.

Рішенням виконавчого комітету Залізничної районної ради м. Сімферополя від 15.05.2012 року №147 ТОВ «Фірма «Море» надано в оренду нежитлове приміщення (підвал) загальною площею 36,9 кв.м., розташоване по вул. Горького, 31 у м. Сімферополь для розміщення складу строком 12 (дванадцять) місяців (а.с.22).

На виконання вказаного рішення, 15.05.2012 року між Комунальним підприємством «Житлово-експлуатаційне об'єднання» Залізничного району м. Сімферополя (Орендодавець) та товариством з обмеженою відповідальністю «Фірма «Море» (Орендар) був укладений типовий договір № 406 оренди нежитлових приміщень та індивідуально визначеного майна, що належить до комунальної власності м. Сімферополя (а.с.20-21).

Відповідно до пункту 1.1 Договору, орендодавець на підставі рішення виконавчого комітету Залізничної районної ради м. Сімферополя № 147 від 15.05.2012 року передає, а орендар приймає в строкове платне користування (оренду) індивідуально визначене майно: нежитлове приміщення, розташоване за адресою: м. Сімферополь, вул. Горького, 31 (підвал), загальною площею 36,9 кв.м. що знаходиться на балансі КП «Житлово-експлуатаційне об'єднання» Залізничного району м. Сімферополя, вартість якого визначена згідно акту оцінки від 20.01.2012 року та складає з незалежної оцінки 125 672,00 грн. (а.с.20).

Пунктом 2.1 Договору встановлено, що Орендар вступає у строкове платне користування майном в строк, вказаний в договорі, але не раніше дати підписання сторонами даного Договору і акту прийому-передачі майна (а.с.20).

Умовами вказаного Договору сторони також визначили розмір та порядок сплати орендної плати, права та обов'язки сторін, відповідальність сторін, умови зміни та розірвання договору.

Відповідно до пункту 10.1. даний договір укладений строком на 12 місяців та діє з 15.05.2012 року до 14.05.2013 року включно (а.с.21).

Надалі, супровідним листом від 03.08.2012 Товариство з обмеженою відповідальністю «Фірма «Море» спрямувало на адресу КП «Житлово-експлуатаційне об'єднання» Залізничного району м. Сімферополя лист з інформацією про доцільність здійснення покращень орендованого нерухомого майна за рахунок власних коштів з додатком опису планованих поліпшень (дефектного акту) і кошторисної документації.

Відповідно до листа № 09-06 від 06.08.2012 року КП «Житлово-експлуатаційне об'єднання» Залізничного району м. Сімферополя надало позивачу дозвіл на проведення ремонтних робіт в орендованому приміщенні, та узгодила надану ТОВ «Фірма «Море» документацію на загальну суму 31 857,56 грн. (Тридцять одна тисяча вісімсот п'ятдесят сім грн.).

25.10.2012 року позивач звернувся до Фонду комунального майна Сімферопольської міської ради із заявою про включення орендованого нежитлового приміщення до переліку об'єктів, які підлягають приватизації шляхом викупу.

Рішенням 53-ої сесії VІ скликання Сімферопольської міської ради від 27.12.2012 року № 583 «Про затвердження програми приватизації об'єктів комунальної власності Сімферопольської міської ради на 2013 рік» було вирішено затвердити програму приватизації об'єктів комунальної власності Сімферопольської міської ради на 2013 рік та затвердити перелік об'єктів комунальної власності Сімферопольської міської ради, які підлягають приватизації (а.с.14).

Відповідно до Додатку № 2 «Перелік об'єктів комунальної власності Сімферопольської міської ради, які підлягають приватизації» до рішення 53-ої сесії VІ скликання Сімферопольської міської ради від 27.12.2012 року № 583, приміщення, розташоване за адресою: м. Сімферополь, вул. Горького, 31, загальною площею 36,9 кв.м., яке знаходиться у користуванні ТОВ «Фірма «Море», було включено до Переліку об'єктів комунальної власності Сімферопольської міської ради, що підлягають приватизації шляхом викупу на 2013 рік (а.с.15).

Але, з дня прийняття рішення про включення об'єкта до Переліку об'єктів комунальної власності Сімферопольської міської ради, що підлягають приватизації шляхом викупу відповідачем так і не були здійснені дії з продажу об'єкта.

Отже, бездіяльність відповідача - суб'єкту владних повноважень з продажу шляхом викупу об'єкта малої приватизації - підвального нежитлового приміщення загальною площею 36,9 кв.м., що розташоване за адресою: м. Сімферополь, вул. Горького, 31, яке знаходиться на балансі КП «Житлово-експлуатаційне об'єднання» Залізничного району м. Сімферополя, є протиправною, виходячи з наступного.

Особливості приватизації невеликих державних підприємств, правовий механізм такої приватизації визначений Законом України «Про приватизацію невеликих державних підприємств (малу приватизацію)».

Відповідно до пункту 5 статті 7 Закону України «Про приватизацію невеликих державних підприємств (малу приватизацію)», орган приватизації розглядає подану заяву і в разі відсутності підстав для відмови у приватизації включає підприємство до переліків, зазначених у частині першій цієї статті. Результати розгляду не пізніш як через місяць з дня подання заяви доводяться до заявника у письмовій формі. Відмова у приватизації можлива тільки у випадках, коли: особа, яка подала заяву, не може бути визнана покупцем підприємства згідно з цим Законом; є законодавчо встановлене обмеження на приватизацію цього підприємства: не затверджено переліків, передбачених частиною першою цієї статті.

Згідно пункту 2 статті 8 Закону України «Про приватизацію невеликих державних підприємства (малу приватизацію)», строк підготовки об'єкта малої приватизації до продажу не повинен перевищувати двох місяців з дня прийняття рішення про включення його до відповідного переліку об'єктів, що підлягають приватизації.

Пунктом 1 статті 11 Закону України «Про приватизацію невеликих державних підприємства (малу приватизацію)» визначено, що викуп застосовується щодо об'єктів малої приватизації включених до переліку об'єктів, що підлягають приватизації шляхом викупу.

Підстави для відмови у приватизації, встановлені статтею 7 Закону України «Про приватизацію невеликих державних підприємства (малу приватизацію)», відсутні.

Приватизація об'єктів малої приватизації здійснюється шляхом викупу, продажу на аукціоні, за конкурсом.

Відповідно до частини 1 статті 25 Закону України «Про оренду державного та комунального майна», приватизація об'єкта оренди здійснюється відповідно до чинного законодавства.

Враховуючи наведені норми матеріального права, обов'язок підготовки об'єкту приватизації покладено на відповідача, і строк обмежено двома місяцями з моменту прийняття рішення про приватизацію - саме для органу приватизації.

Отже, рішенням 53-ої сесії VІ скликання Сімферопольської міської ради від 27.12.2012 № 583 «Про затвердження програми приватизації об'єктів комунальної власності Сімферопольської міської ради на 2013 рік» було вирішено затвердити програму приватизації об'єктів комунальної власності Сімферопольської міської ради на 2013 рік та затвердити перелік об'єктів комунальної власності Сімферопольської міської ради, які підлягають приватизації.

Приміщення, розташоване за адресою: м. Сімферополь, вул. Горького, 31, площею 36,9 кв.м., було включено до Переліку об'єктів комунальної власності Сімферопольської міської ради, що підлягають приватизації шляхом викупу на 2013 рік.

Рішення 53-ої сесії VІ скликання Сімферопольської міської ради від 27.12.2012 року № 583 «Про затвердження програми приватизації об'єктів комунальної власності Сімферопольської міської ради на 2013 рік» ні ким не скасоване, та не визнане недійсним в судовому порядку.

Відповідно до частини 1 статті 73 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» акти ради, сільського, селищного, міського голови, голови районної в місті ради, виконавчого комітету сільської, селищної, міської, районної у місті (у разі її створення) ради, прийняті в межах наданих їм повноважень, є обов'язковими для виконання всіма розташованими на відповідній території органами виконавчої влади, об'єднаннями громадян, підприємствами, установами та організаціями, посадовими особами, а також громадянами, які постійно або тимчасово проживають на відповідній території.

На сприяння всебічного і повного з'ясування обставин справи, судом була призначена судова будівельно-технічна експертиза, за результатами проведення якої, згідно висновку №32/13 від 15.07.2013 року, було встановлено, що нежитлові, підвальні приміщення, площею 36,9 кв.м., розташовані за адресою: вул. Горького, 31 у м. Сімферополі, надані у оренду ТОВ «Фірма Море» на підставі договору оренди нежитлових приміщень та індивідуально визначеного майна, які належать до комунальної власності м. Сімферополя №406 від 15.05.2012 року, ні є допоміжними житлового будинку №31 по вул. Горького у м. Сімферополі та підвальні приміщення, площею 36,9 кв.м., розташовані на підвальному поверсі по вул. Горького, б.31 у м. Сімферополі не мають запірної арматури водопровідної мережі, системи опалювання без доступу до якої експлуатація житлового будинку буде неможливою (а.с.45-51).

А отже - спірне приміщення є самостійним, індивідуально відособленим об'єктом, не є допоміжними, та не бере участь в обслуговуванні і життєдіяльності житлового будинку.

Згідно частини 2 статті 77 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», спори про поновлення порушених прав юридичних і фізичних осіб, що виникають в результаті рішень, дій чи бездіяльності органів або посадових осіб місцевого самоврядування, вирішуються в судовому порядку.

Відповідно до статті 16 Цивільного кодексу України, кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Таким чином, вимоги позивача про зобов'язання Фонду комунального майна Сімферопольської міської ради виконати рішення 53-ої сесії VІ скликання Сімферопольської міської ради від 27.12.2012 № 583 «Про затвердження програми приватизації об'єктів комунальної власності Сімферопольської міської ради на 2013 рік» шляхом підготовки та проведення необхідних заходів для проведення приватизації Товариством з обмеженою відповідальністю «Фірма «Море» (95006, АР Крим, м. Сімферополь, вул. Горького, 31) підвального нежитлового приміщення загальною площею 36,9 кв.м., розташованого в будівлі за адресою: м. Сімферополь, вул. Горького, 31, яке знаходиться на балансі Комунального підприємства «Житлово-експлуатаційне об'єднання Залізничного району м. Сімферополя» шляхом викупу, є обґрунтованими, та заснованими на нормах матеріального права, а тому підлягають задоволенню.

Відповідно до частини 1 статті 94 КАС України якщо судове рішення ухвалене на користь сторони, яка не є суб'єктом владних повноважень, суд присуджує всі здійснені нею документально підтверджені судові витрати з Державного бюджету України (або відповідного місцевого бюджету, якщо іншою стороною був орган місцевого самоврядування, його посадова чи службова особа) пропорційно задоволеним вимогам.

А тому на користь позивача з Державного бюджету підлягають відшкодуванню документально підтверджені судові витрати в розмірі 34,41 грн. та 114,70 грн. (а.с.1; 26а).

На підставі викладеного, керуючись ст.55 Конституції України, ст.ст. 2,6,7, 9, 11, 18, 19, 69-71, ст.94, ст.ст. 104-106, 161-163 КАС України,ст.16 ЦК України, ст.ст.73, 77 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», ст.25 Закону України «Про оренду державного та комунального майна», ст.ст.7, 8, 11 Закону України «Про приватизацію невеликих державних підприємства (малу приватизацію)», суд,-

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов Товариства з обмеженою відповідальністю «Фірма «Море» до Фонду комунального майна Сімферопольської міської ради, треті особи - Комунальне підприємство «Житлово-експлуатаційне об'єднання» Залізничного району м. Сімферополя, Сімферопольська міська рада про визнання бездіяльності протиправною та спонукання до виконання певних дій - задовольнити.

Визнати протиправною бездіяльність Фонду комунального майна Сімферопольської міської ради з продажу шляхом викупу орендованого Товариством з обмеженою відповідальністю «Фірма «Море» об'єкта малої приватизації - підвального нежитлового приміщення загальною площею 36,9 кв.м., що розташоване за адресою: м. Сімферополь, вул. Горького, 31, яке знаходиться на балансі Комунального підприємства «Житлово-експлуатаційне об'єднання Залізничного району м. Сімферополя».

Зобов'язати Фонд комунального майна Сімферопольської міської ради виконати рішення 53-ої сесії VІ скликання Сімферопольської міської ради від 27.12.2012 № 583 «Про затвердження програми приватизації об'єктів комунальної власності Сімферопольської міської ради на 2013 рік» шляхом укладення з Товариством з обмеженою відповідальністю «Фірма «Море» (95006, АР Крим, м. Сімферополь, вул. Горького, 31) договору купівлі - продажу підвального нежитлового приміщення загальною площею 36,9 кв.м., розташованого в будівлі за адресою: м. Сімферополь, вул.Горького, 31, яке знаходиться на балансі Комунального підприємства «Житлово-експлуатаційне об'єднання Залізничного району м. Сімферополя».

Стягнути з Державного бюджету України на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Фірма «Море» (юридична адреса: 95006, АР Крим, м. Сімферополь, вул. Горького, б.31, ідентифікаційний код 20755769) судові витрати в сумі 149 (сто сорок дев'ять) грн. 11 коп.

Постанова може бути оскаржена до Севастопольського апеляційного адміністративного суду шляхом подання через Залізничний районний суд Автономної Республіки Крим апеляційної скарги протягом десяти днів з дня отримання постанови.

Суддя

СудЗалізничний районний суд м. Сімферополя
Дата ухвалення рішення18.09.2013
Оприлюднено13.11.2013
Номер документу33785197
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —122/16401/13-а

Постанова від 18.09.2013

Адміністративне

Залізничний районний суд м. Сімферополя

Масалигіна Н. С.

Постанова від 05.08.2013

Адміністративне

Залізничний районний суд м. Сімферополя

Масалигіна Н. С.

Постанова від 31.05.2013

Адміністративне

Залізничний районний суд м. Сімферополя

Масалигіна Н. С.

Постанова від 18.06.2013

Адміністративне

Залізничний районний суд м. Сімферополя

Масалигіна Н. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні