Ухвала
від 12.06.2013 по справі 816/9/13-а
ХАРКІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12 червня 2013 р.Справа № 816/9/13-а Колегія суддів Харківського апеляційного адміністративного суду у складі

Головуючого судді: Курило Л.В.

Суддів: Русанової В.Б. , Присяжнюк О.В.

за участю секретаря судового засідання - Мурга С.С.,

представника відповідача - Петрової І.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у приміщенні Харківського апеляційного адміністративного суду адміністративну справу за апеляційною скаргою Комунального підприємства "Рятувально-водолазна служба" Полтавської обласної ради на постанову Полтавського окружного адміністративного суду від 31.01.2013р. по справі № 816/9/13-а

за позовом Управління Пенсійного фонду України Ленінського району в м. Полтаві

до Комунального підприємства "Рятувально-водолазна служба" Полтавської обласної ради

про стягнення заборгованості з відшкодування фактичних витрат на виплату і доставку пільгових пенсій,

ВСТАНОВИЛА:

В січні 2012 року позивач - Управління Пенсійного фонду України Ленінського району в м. Полтаві - звернувся до суду з позовом до Комунального підприємства "Рятувально-водолазна служба" Полтавської обласної ради, в якому просив стягнути з Комунального підприємства "Рятувально-водолазна служба" Полтавської обласної ради витрати на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених за списком №1 за червень - грудень 2012 року в розмірі 29650,52 грн.

Постановою Полтавського окружного адміністративного суду від 31.01.2013 року позов Управління Пенсійного фонду України Ленінського району в м. Полтаві задоволено.

Стягнуто з Комунального підприємства "Рятувально - водолазна служба" Полтавської обласної ради заборгованість з відшкодування витрат на виплату і доставку пільгових пенсій, призначених за списком № 1 за червень - грудень 2012 року, в розмірі 29 650,52 грн.

Не погодившись з постановою суду першої інстанції, відповідач подав апеляційну скаргу, в якій, посилаючись на порушення судом першої інстанції норм матеріального та процесуального права, просив скасувати оскаржувану постанову та прийняти нову постанову, якою відмовити в задоволенні позовних вимог в повному обсязі.

Представник відповідача в судовому засіданні суду апеляційної інстанції вимоги апеляційної скарги підтримав в повному обсязі, просив постанову суду першої інстанції скасувати та прийняти нову постанову, якою у задоволенні адміністративного позову відмовити.

Від представника позивача до суду апеляційної інстанції надійшла заява про розгляд справи без участі представника.

В судове засідання суду апеляційної інстанції, призначене на 12.06.2013 року, сторони не прибули, про дату, час і місце судового засідання повідомлені своєчасно та належним чином.

Відповідно до ч. 4 ст. 196 КАС України, неприбуття в судове засідання сторін або інших осіб, які беруть участь у справі, належним чином повідомлених про дату, час та місце апеляційного розгляду, не перешкоджає судовому розгляду справи.

Колегія суддів, заслухавши суддю-доповідача, вислухавши представника відповідача, переглянувши в межах апеляційної скарги постанову суду та доводи апеляційної скарги, дослідивши докази по справі, вважає, що апеляційна скарга не підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом першої інстанції встановлено та підтверджено в суді апеляційної інстанції, що Комунальне підприємство "Рятувально - водолазна служба Полтавської обласної ради" (ідентифікаційний код 22551953) зареєстроване як юридична особа Виконавчим комітетом Полтавської міської ради 08 лютого 1995 року. ( а.с. 42).

Як убачається із матеріалів справи, Полтавська центральна обласна рятувальна станція складалась з структурних підрозділів: Аварійної рятувально-маневрової групи, рятувальної станції ІІІ-го розряду м. Полтави, рятувальної станції І-го розряду м. Кременчука, рятувальної станції ІІІ-го розряду м. Комсомольська, рятувальної станції ІІІ-го розряду м. Лубни, рятувальної станції ІІІ-го розряду м. Миргорода, рятувальної станції ІІІ-го розряду м. Гадяча, рятувальної станції ІІІ-го розряду с. Градязьк Глобинського району, рятувальної станції ІІІ-го розряду с. Світлогірське Кобеляцького району.

Постановою Ради Міністрів УРСР від 18 січня 1987 року № 38 Полтавська центральна обласна рятувальна станція перейменована в Полтавську центральну рятувальну станцію Полтавської обласної ради товариства порятунку на водах УРCP.

Дванадцятою сесією Полтавської обласної ради народних депутатів двадцять першого скликання прийнято рішення від 29 квітня 1993 року "Про затвердження переліку об'єктів комунальної власності області, що передаються в управління обласній державній адміністрації" Рятувально-водолазна служба передана з державної власності до комунальної власності області.

Наказом управління житлово-комунального господарства Полтавської області від 20 травня 1993 року № 44 Полтавська центральна рятувальна станція Полтавської обласної ради товариства порятунку на водах УPCP перейменована в Полтавську обласну державну комунальну рятувальну службу управління житлово- комунального господарства Полтавської обласної ради народних депутатів.

В 1996 році за погодженням Кобеляцької районної державною адміністрації було проведено ліквідацію Світлогірської рятувально-водолазної станції ІІІ-го розряду згідно чинного законодавства.

Рішенням третьої сесії обласної ради двадцять третього скликання від 17.11.1998 було скасовано рішення дванадцятої сесії Полтавської обласної ради народних депутатів двадцять першого скликання від 29 квітня 1993 року "Про затвердження переліку об'єктів комунальної власності області, що передаються в управління обласній державній адміністрації" та передано в оперативне управління обласної державної адміністрації Обласну державну комунальну рятувальну службу.

На виконання вимог закону України "Про підприємство в Україні" розпорядженням голови обласної державної адміністрації від 31.12.1999 № 744 "Про вдосконалення системи реагування на надзвичайні ситуації на водних об'єктах області" Полтавську обласну державну комунальну pятyвальну службу управління житлово-комунального господарства Полтавської обласної ради народних депутатів перейменовано в Рятувально-водолазну службу Полтавської області, яка зі своїми структурними підрозділами стала відноситись до комунальних підприємств.

Світлогірська рятувальна станція ІІІ-го розряду була структурним підрозділом Рятувально-водолазної служби Полтавської області та не мала статусу юридичної особи. Громадянин ОСОБА_3 приймався та звільнявся з роботи Рятувально-водолазною службою Полтавської області, як юридичної особи і працював на різних посадах в цій організації. Особова книжка водолаза № 134 від 01.02.1995 видана Полтавською обласною Рятувальною службою про що свідчить довідка про підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсії за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній.

Полтавська рятувально-водолазна станція ІІ розряду створена за рішенням виконавчого комітету Полтавської міської ради від 24.02.2002 року № 122, як самостійна юридична особа, та була підпорядкована міському управлінню житлово-комунального господарства. На виконання рішення ІV сесії скликання Полтавської обласної ради від 07.08.2002 року та рішення виконавчого комітету Полтавської міської ради від 16.10.2002 року № 291 майно рятувально-водолазній службі області передано в комунальну власності територіальної громади м. Полтави.

Відповідно до статуту Комунального підприємства Рятувально-водолазної служби Полтавської обласної ради (в новій редакції) Комунальне підприємство Рятувально-водолазна служба Полтавської обласної ради є правонаступником Рятувально-водолазної служби Полтавської області. ( а.с.43-46).

Представником відповідача до суду не надано доказів того, що Комунальне підприємство "Рятувально-водолазна служба" Полтавської обласної ради не є правонаступником Полтавської центральної обласної рятувальної станції.

Між тим, наявні в матеріалах справи статут та реєстраційні документи свідчать про те, що відповідач є правонаступником Полтавської центральної обласної рятувальної станції та її структурних підрозділів, в тому числі й Світлогірської рятувальної станції ІІІ-го розряду на якій працював громадянин ОСОБА_3

Після створення Полтавської рятувально-водолазної станції II розряду та укладення договору оренди майнового комплексу та майна з управлінням майном Полтавської міської ради, затвердження штатного розпису до складу Полтавської РВС II розряду була зарахована частина працівників Рятувально-водолазної служби Полтавської області, які виявили бажання працювати у складі новоствореної організації - Полтавської рятувально - водолазної станції II розряду.

Управління Пенсійного фонду України Ленінського району в м. Полтаві призначена дострокова пенсія громадянину ОСОБА_4 на підставі пільгової довідки про підтвердження наявності трудового стажу для призначення пенсії за відсутності трудової книжки НОМЕР_1 від 03 червня 2011 року, виданої Комунальним підприємством "Рятувально - водолазною службою Полтавської обласної ради" (а.с.97-98).

Відповідно до вищезазначеної довідки ОСОБА_4 працював повний робочий день на Полтавській міській рятувальній станції, підпорядкованій Полтавській обласній центральній рятувальній станції, особова книжка водолаза НОМЕР_2 від 03.01.1997 видана Рятувально-водолазною службою Полтавської області, правонаступником якої є відповідач.

Рішенням восьмої сесії обласної ради четвертого скликання від 15.08.2003 "Про приймання передачу майна" з балансу Рятувально-водолазної служби Полтавської області передано Градизьку Рятувально-водолазну станцію у комунальну власність територіальних громад селища Градизьк Глобинського району.

Дострокова пенсія громадянину ОСОБА_5 призначена УПФУ Ленінського району в м. Полтаві на підставі пільгової довідки про підтвердження наявності трудового стажу для призначення пенсії за відсутності трудової книжки НОМЕР_3 від 06 червня 2011 року, виданої Комунальним підприємством "Рятувально - водолазною службою Полтавської обласної ради" (а.с.146-148).

Відповідно до вищезазначеної довідки ОСОБА_5 працював повний робочий день на Градизькій рятувальній станції 3-го розряду, підпорядкованій Полтавській обласній центральній рятувальній станції, особова книжка водолаза № 37 від 26.05.1997 видана Рятувально-водолазною службою Полтавської області, правонаступником якої є відповідач.

Враховуючи, що Комунальне підприємство "Рятувально-водолазна служба Полтавської обласної ради" є правонаступником Рятувально-водолазної служби Полтавської області та там зберігається архів служби, то при оформленні на пенсію громадяни ОСОБА_4 та ОСОБА_5 отримали довідки про трудовий стаж в КП "Рятувально-водолазна служба Полтавської області".

Довідки про підтвердження пільгового стажу ОСОБА_4 та ОСОБА_5 видані Комунальним підприємством "Рятувально-водолазна служба Полтавської обласної ради" на основі архівних даних.

Таким чином, громадяни ОСОБА_4 та ОСОБА_5 приймалися та звільнялися з роботи Рятувально-водолазною службою Полтавської області, нарахування та виплата їм заробітної плати і відповідні відрахування до Пенсійного фонду України проводилися вказаною юридичною особою.

Оскільки за відповідачем рахується заборгованість з відшкодування витрат на виплату і доставку пільгових пенсій, призначених за списком № 1 за червень - грудень 2012 року, в розмірі 29 650,52 грн., позивач звернувся із зазначеним позовом до суду.

В ході розгляду справи в суді першої інстанції позовні вимоги в частині відшкодування витрат на виплату і доставку пільгових пенсій, призначених за списком №1 ОСОБА_3 в розмірі 7 331,14 грн. відповідачем визнано та надано пояснення, що вказана нарахована сума буде відшкодована відповідно із запланованим кошторисом підприємства на 2013 рік.

Задовольняючи позов, суд першої інстанції виходив з того, що відповідачем не було проведено оплату витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах на ОСОБА_4, ОСОБА_3, ОСОБА_5 в сумі 29 650,52 грн., тому за відповідачем рахується заборгованість, яка підлягає стягненню в судовому порядку.

Колегія суддів погоджується з висновками суду першої інстанції з наступних підстав.

Згідно п. "а" ч. 1 ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" від 05.11.1991 року працівники, зайняті повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці, - за списком N 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затвердженим Постановою Кабінету Міністрів, і за результатами атестації робочих місць мають право на пенсію на пільгових умовах.

Відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" пенсійне забезпечення застрахованих осіб, які працювали або працюють на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком № 1 та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах або за вислугу років, які відповідно до законодавства, що діяло раніше, мали право на пенсію на пільгових умовах або за вислугу років, здійснюється згідно з окремим законодавчим актом через професійні та корпоративні фонди. До запровадження пенсійного забезпечення через професійні та корпоративні фонди зберігається порядок покриття витрат на виплату і доставку цих пенсій, що діяв до набрання чинності цим Законом.

Підприємства та організації з коштів, призначених на оплату праці, вносять до Пенсійного фонду плату, що покриває фактичні витрати на виплату і доставку пенсій особам, які були зайняті повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком № 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, крім тих, що були безпосередньо зайняті повний робочий день на підземних роботах (включаючи особовий склад гірничорятувальних частин) з видобутку вугілля, сланцю, руди та інших корисних копалин, на будівництві шахт та рудників за списком робіт і професій, затвердженим Кабінетом Міністрів України, починаючи з дня набрання чинності цим Законом, у розмірі 20 відсотків з наступним збільшенням її щороку на 10 відсотків до 100-відсоткового розміру відшкодування фактичних витрат на виплату і доставку цих пенсій до набуття права на пенсію за віком відповідно до цього Закону.

З урахуванням приписів зазначених норм відповідач зобов'язаний відшкодовуватии Управлінню Пенсійного фонду України Ленінського району в м.Полтаві витрати на виплату та доставку пенсій, призначених за списком №1, зокрема, у 2012 році - в розмірі 100% фактичних витрат.

Як вбачається з наявних в матеріалах справи розрахунків фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до ч. 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" в частині пенсій, призначених відповідно до пункту "а" ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" за червень-грудень 2012 року, розмір плати відповідача, що покриває фактичні витрати на виплату і доставку пенсій, призначених ОСОБА_4 та ОСОБА_3 складає 100%, розмір плати відповідача, що покриває фактичні витрати на виплату і доставку пенсій, призначених ОСОБА_5 складає 86,64 %.

Відповідно до пункту 6.4 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої постановою Правління Пенсійного фонду України від 19.12.03 № 21-1, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 16 січня 2004 р. за № 64/8663 (далі Інструкція) розмір сум до відшкодування на поточний рік визначається відділами надходження доходів органів Пенсійного фонду України щорічно у розрахунках фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до частини Прикінцевих положень Закону (згідно з додатками 6 та 7), які надсилаються підприємствам до 20-го січня поточного року та протягом 10 днів з новопризначених (перерахованих) пенсій.

Пунктом 6.2 Інструкції встановлено, що витрати на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах особам, які мають стаж, що дає право на призначення цих пенсій на декількох підприємствах, покриваються цими підприємствами пропорційно стажу роботи. При цьому стаж роботи на останньому підприємстві враховується у повному розмірі, а з попередніх місць роботи осіб він додається до стажу, необхідного для призначення пенсій на пільгових умовах.

З матеріалів справи убачається, що відповідачу надсилались розрахунки сум фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених застрахованим особам відповідно до пункту "а" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення", та повідомлення №122 від 12.06.2012, № 145 від 10.07.2012, № 168 від 10.08.2012, №192 від 12.09.2012, №216 від 12.10.2012, №240а від 05.11.2012, №264а від 04.12.2012.

Згідно копій розрахунків фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до ч. 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" в частині пенсій, призначених відповідно до пункту "а" ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення", зазначені витрати нараховані на ОСОБА_4 за період з травня 2012 року по грудень 2012 року та становлять 14438,56 грн., на ОСОБА_3 за період з червня 2012 року по грудень 2012 року та становлять 7 331,14 грн., на ОСОБА_5 за період з березня 2012 року по грудень 2012 року та становлять 7 880,82 грн.

Згідно копій розрахунків фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", вбачається, що невідшкодована Пенсійному фонду сума виплачених пенсій за списком № 1 вищевказаним особам складає 29 650,52 грн., що підтверджується розрахунками та відомостями картки особового рахунку по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за списком № 1.

Відповідно до пункту 6.8. Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої постановою Правління Пенсійного фонду України від 19.12.03 № 21-1, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 16 січня 2004 р. за № 64/8663, підприємства щомісяця до 25-го числа вносять до Пенсійного фонду зазначену в повідомленні місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

Колегія суддів погоджується з висновком суду першої інстанції, що відповідачем не проведено оплату заборгованості з відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах на ОСОБА_4, ОСОБА_3, ОСОБА_5 в сумі 29 650,52 грн.

З огляду на вищевикладене, колегія суддів погоджується з висновками суду першої інстанції щодо обов'язкову відповідача відшкодування заборгованості на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах на ОСОБА_4, ОСОБА_3, ОСОБА_5 в сумі 29 650,52 грн.

Відповідно до ст. 159 Кодексу адміністративного судочинства України, судове рішення повинно бути законним та обґрунтованим.

Колегія суддів вважає, що постанова Полтавського окружного адміністративного суду від 31.01.2013 року відповідає вимогам ст. 159 КАС України, а тому відсутні підстави для її скасування та задоволення апеляційних вимог апелянта - відповідача у справі.

Відповідно до ст. 200 Кодексу адміністративного судочинства України суд апеляційної інстанції залишає апеляційну скаргу без задоволення, а постанову або ухвалу суду - без змін, якщо визнає, що суд першої інстанції правильно встановив обставини справи та ухвалив судове рішення з додержанням норм матеріального і процесуального права.

На підставі викладеного, колегія суддів, погоджуючись з висновками суду першої інстанції, вважає, що суд дійшов вичерпних юридичних висновків щодо встановлення обставин справи і правильно застосував до спірних правовідносин сторін норми матеріального та процесуального права.

Доводи апеляційної скарги, з наведених вище підстав, висновків суду не спростовують.

Керуючись ст.ст. 160, 167, 195, 196, п.1 ч.1 ст. 198, ст.200, п.1 ч.1 ст.205, ст.ст.206, 209, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, колегія суддів, -

У Х В А Л И Л А:

Апеляційну скаргу Комунального підприємства "Рятувально-водолазна служба" Полтавської обласної ради залишити без задоволення.

Постанову Полтавського окружного адміністративного суду від 31.01.2013р. по справі № 816/9/13-а залишити без змін.

Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення та може бути оскаржена у касаційному порядку протягом двадцяти днів з дня складання ухвали у повному обсязі шляхом подачі касаційної скарги безпосередньо до Вищого адміністративного суду України.

Головуючий суддя (підпис)Курило Л.В. Судді (підпис) (підпис) Русанова В.Б. Присяжнюк О.В. ЗГІДНО З ОРИГІНАЛОМ: Курило Л.В.

Повний текст ухвали виготовлений 17.06.2013 р.

Дата ухвалення рішення12.06.2013
Оприлюднено07.10.2013
Номер документу33922941
СудочинствоАдміністративне
Сутьстягнення заборгованості з відшкодування фактичних витрат на виплату і доставку пільгових пенсій

Судовий реєстр по справі —816/9/13-а

Ухвала від 13.08.2013

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

Л.О. Єресько

Ухвала від 03.01.2013

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

Л.О. Єресько

Ухвала від 15.01.2013

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

Л.О. Єресько

Ухвала від 31.10.2013

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

Л.О. Єресько

Ухвала від 12.06.2013

Адміністративне

Харківський апеляційний адміністративний суд

Курило Л.В.

Ухвала від 29.04.2013

Адміністративне

Харківський апеляційний адміністративний суд

Курило Л.В.

Ухвала від 01.04.2013

Адміністративне

Харківський апеляційний адміністративний суд

Курило Л.В.

Постанова від 31.01.2013

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

Л.О. Єресько

Ухвала від 03.01.2013

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

Л.О. Єресько

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні