Ухвала
від 05.12.2006 по справі 4/156-06
ЖИТОМИРСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

4/156-06

                 

ЖИТОМИРСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД



10002, м.Житомир, майдан Путятинський, 3/65  тел.(8-0412) 48-16-02

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

 

 "05" грудня 2006 р.                                                           Справа № 4/156-06

Житомирський апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого   судді                                                  Горшкової Н.Ф.

суддів:                                                                        Голубєвої Г.К.

                                                                                   Майора Г.І.

при секретарі                                                            Сташкевич М.О. ,

за участю представників сторін:

від позивача:       Мохниця В.П., довіреність №04-02/24 від 04.12.2006 року,

від відповідача:   не з'явився,

 

розглянувши апеляційну скаргу Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Камсит", с.Кам'яногірка Іллінецького району Вінницької області

на постанову господарського суду Вінницької області

від "01" червня 2006 р.  у справі № 4/156-06 (суддя Білоус В.В.)

за  позовом Іллінецького районного центру зайнятості, м.Іллінці Вінницької області

до Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Камсит", с.Кам'яногірка Іллінецького району Вінницької області

про стягнення 21536,75грн.,  

ВСТАНОВИВ:

  В березні 2006року Іллінецький районний центр зайнятості звернувся до господарського суду Вінницької області про стягнення з Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Камсит" 21536грн.75коп., з яких 20118грн.95коп. недоїмка та 1417грн.80коп. пені за несвоєчасну сплату страхових внесків на загальнообов'язкове державне  соціальне страхування на випадок безробіття відповідно до Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття".

Постановою господарського суду Вінницької області від 01.06.2006р. у справі №4/156-06 позов Іллінецького районного центру зайнятості задоволено: стягнуто з Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю “Камсит” на користь Іллінецького районного центру зайнятості  20118грн.95 коп. основного боргу зі сплати страхових внесків та 1417 грн.80коп. пені.

Задовольняючи позов, місцевий господарський суд виходив з того, що позов про стягнення непогашеної недоїмки та пені підтверджується належними доказами, заявлений у відповідності до вимог чинного законодавства, у зв'язку з чим є обґрунтованим.

Не погоджуючись з прийнятою постановою, СТОВ "Камсит" подав апеляційну скаргу, в якій просить скасувати постанову суду з підстав неповного з'ясування обставин, що мають значення для справи, та порушення норм матеріального справа, в зв'язку з чим просить скасувати оскаржувану постанову та прийняти нову постанову, якою відмовити в задоволенні позову.

Обґрунтовуючи доводи апеляційної скарги, відповідач посилається на те, що суд при прийнятті постанови безпідставно прийняв до уваги акт перевірки правильності нарахування, своєчасності і повноти перерахування страхових внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття від 08.02.2006р., який підписано директором Любаревичем В.І. та головним бухгалтером Змієвець Л.І., оскільки Любаревич В.І. 14.12.2004р. був переведений з посади генерального директора на посаду директора і, на думку відповідача, не міг підписувати вказаний акт.

Крім цього, відповідач вважає, що  згідно п.5 Положення про Іллінецький районний центр зайнятості, позивач  не вправі звертатися до судів про стягнення коштів та фінансових санкцій.

Позивач в письмовому запереченні на апеляційну скаргу (а.с.85-86) не погоджується з доводами скарги. Вважає, що  зміна керівника підприємства не звільняє СТОВ "Камсит" від сплати внесків, оскільки обов'язок сплачувати внески визначене Законом України "Про загальнообов'язкове державне  соціальне страхування на випадок безробіття". Також не погоджується з твердженням відповідача, що позивач не наділений повноваженнями на звернення до суду з позовами про стягнення коштів та фінансових санкцій.

Представник позивача в судовому засіданні заперечив проти доводів, викладених в апеляційній скарзі, вважає постанову господарського суду Вінницької області від 01 червня 2006 року законною та  обґрунтованою, а апеляційну скаргу - безпідставною, в зв'язку з чим просить оскаржуваний судовий акт залишити без змін, а апеляційну скаргу - без задоволення.

Відповідач не скористався своїм правом на участь в судовому засіданні: повноважного представника в засідання суду не направив з невідомих причин, про дату, час та місце апеляційного розгляду відповідач повідомлений належним чином (а.с.84).

Відповідно до ч. 4 ст. 196 КАС України неприбуття у судове засідання сторін або інших  осіб,  які беруть участь у справі,  належним чином повідомлених про дату, час і місце апеляційного розгляду,  не перешкоджає  судовому  розгляду справи.

Представник  позивача не заперечував проти розгляду апеляційної скарги за відсутності представника відповідача.

З врахуванням викладеного колегія суддів вважає за можливе розглянути апеляційну скаргу за відсутності представника відповідача, оскільки неявка представників не перешкоджає повному та всебічному розгляду апеляційної скарги за наявними в матеріалах справи документами.

Заслухавши представника позивача, дослідивши матеріали справи, апеляційний господарський суд встановив.

Згідно Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття" відповідач є платником страхових внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття.

08.02.2006 року Іллінецьким районним центром зайнятості проведено перевірку правильності нарахування, своєчасності та повноти перерахування страхових внесків до Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування на випадок безробіття (далі Фонд) Сільськогосподарським товариством з обмеженою відповідальністю "Камсит", про що складено акт №2 від 08.02.2006 року (а.с.5-10), який підписано посадовими особами підприємства без заперечень.

Згідно вищевказаного акта перевірки заборгованість відповідача по страхових внесках перед Фондом складає 20118,95 грн. За несвоєчасну сплату страхових внесків до Фонду нараховано 1417,80грн. пені.  Заборгованість відповідача перед позивачем підтверджується розрахунками заборгованості, пені, підписаними посадовими особами позивача і відповідача, розрахунковими відомостями про нарахування і перерахування страхових внесків за 2005 рік, 2004р., складеними самим відповідачем і поданими ним позивачу. Це розцінюється судом, як узгодження між позивачем і відповідачем суми недоїмки і пені.

Дослідивши доводи апеляційної скарги, апеляційний господарський суд вважає скаргу необґрунтованою та такою, що не підлягає  задоволенню, виходячи з наступного.

Відповідно до Закону України "Основи законодавства України про загальнообов'язкове державне соціальне страхування" від 14.01.1998 року та п. 1 ст.1 Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття" від 02.03.2000 року (далі - Закон №1533) загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття - це система прав, обов'язків і гарантій, яка передбачає матеріальне забезпечення на випадок безробіття з незалежних від застрахованих осіб  обставин та надання соціальних послуг за рахунок коштів Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування на випадок безробіття.

Згідно ст.12 Закону №1533 виконавча дирекція Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування на випадок безробіття є виконавчим органом правління Фонду, який забезпечує виконання рішень правління. Виконавча дирекція Фонду та її робочі органи ведуть реєстр платників страхових внесків, провадять збір страхових внесків, контролюють правильність нарахування, своєчасність сплати страхових внесків, а також витрат за страхуванням на випадок безробіття, представляють інтереси Фонду в судових та інших органах. Функції робочих органів виконавчої дирекції Фонду покладаються, зокрема на міські, районні, міськрайонні, міські та районні у містах центри зайнятості.

Абз.11 ч.2 ст.19 Закону України "Про зайнятість населення" встановлено, що державна служба зайнятості має право стягувати з підприємств, установ і організацій, незалежно від форм власності, суми прихованих або занижених обов'язкових зборів та недоїмок до державного фонду сприяння зайнятості населення.

П.3 ст.17 цього Закону №1533 передбачено, що роботодавці та застраховані особи сплачують страхові внески один раз на місяць в день одержання роботодавцями в установах банків коштів на оплату праці.

У разі нестачі у роботодавців коштів на виплату заробітної плати та сплату страхових внесків у повному обсязі нарахування їх на заробітну плату і перерахування страхових внесків до Фонду провадиться у пропорційних сумах.

Відповідно до п.1 ст.38  Закону №1533 роботодавець несе відповідальність за несвоєчасність реєстрації як платник страхових внесків, несвоєчасність сплати та неповну сплату страхових внесків, у тому числі страхових внесків, що сплачують застраховані особи через рахунки роботодавців.

У разі несвоєчасної сплати страхових внесків страхувальниками, у тому числі через ухилення від реєстрації як платника страхових внесків, або неповної їх сплати страхувальники сплачують суму донарахованих контролюючим органом страхових внесків (недоїмки), штраф та пеню.

Штраф накладається у розмірі прихованої суми виплат, на які відповідно до цього Закону нараховуються страхові внески, а в разі повторного порушення - у трикратному розмірі зазначеної суми.

Пеня обчислюється виходячи з 120 відсотків облікової ставки Національного банку України, що діяла на момент сплати, нарахованої на повну суму недоїмки (без урахування штрафів) за весь її строк.

Відповідач, як роботодавець, є платником внесків до Фонду загальнообов'язкового Державного соціального страхування України на випадок безробіття, а згідно п.2 ст.35 Закону №1533, роботодавець, як страхувальник, зобов'язаний своєчасно та повністю сплачувати в установленому порядку страхові внески.

Ч.2 ст.38 Закону №1533 визначено, що несплачені в строк страхові внески, пеня і штраф стягуються в доход Фонду із страхувальника у безспірному порядку. Строк давності у разі стягнення страхових внесків, пені та фінансових санкцій, передбачених цією статтею, не застосовується.

Згідно ст.39 Закону №1533 спори, що виникають із правовідносин за цим Законом, вирішуються в судовому порядку.

Доводи відповідача, викладені в апеляційній скарзі не є переконливими, оскільки не відповідають обставинам справи та не ґрунтуються на вимогах чинного законодавства.

Іллінецький районний центр зайнятості звернувся з позовом про стягнення з відповідача 21536,75грн., позовні вимоги підтверджуються належними доказами, відповідно є обґрунтованими.

Довід відповідача про те, що суд при прийнятті постанови безпідставно прийняв до уваги акт перевірки правильності нарахування, своєчасності і повноти перерахування страхових внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття від 08.02.2006р., який підписано директором Любаревичем В.І. та головним бухгалтером Змієвець Л.І., оскільки Любаревич В.І. 14.12.2004р. був переведений з посади генерального директора на посаду директора і, на думку відповідача, не міг підписувати вказаний акт, є непереконливим та судовою колегією до уваги не приймається, оскільки  законом не визначено, що акт перевірки має підписуватися тільки генеральним директором підприємства, а не директором, тим більше акт перевірки також підписаний головним бухгалтером відповідача, який в силу своїх функціональних обов'язків відповідає за стан розрахунків, правильність нарахування, сплати обов'язкових платежів; зміна керівника не звільняє відповідача від сплати внесків, оскільки обов'язок сплачувати страхові внески передбачено Законом.  Слід зазначити, що згідно витягу з протоколу №11 від 14.12.2004р. зборів учасників СТОВ "Камсит" (а.с.53) генеральний директор Любаревич В.І. переведений на посаду директора Товариства з правом підпису фінансових та бухгалтерських документів. Із змісту п.п.8.1.7, п.8.2 Статуту ТОВ "Камсит" (а.с.42-52), на які посилається відповідач у своїй апеляційній скарзі, не вбачається, що акт підписаний директором Любаревичем В.І. всупереч їх вимогам, оскільки п.8.1.7 визначена компетенція Загальних зборів, а п.8.2 - виконавчого органу товариства. Крім того, акт перевірки узгоджено із розрахунковими відомостями, складеними самим відповідачем.  

З врахуванням викладених обставин колегія суддів апеляційного господарського суду вважає, що господарський суд першої інстанції  обґрунтовано задовольнив  позов в повному обсязі, стягнувши з відповідача на користь позивача 21536грн.75коп., з яких 20118грн.95коп. основного боргу та 1417грн.80коп. пені.

Судовою колегією не встановлено порушень або неправильного застосування норм процесуального чи матеріального права судом першої інстанції, які можуть бути підставою для скасування оскаржуваної постанови.

Доводи відповідача, наведені в апеляційній скарзі, спростовуються матеріалами справи та не  ґрунтуються на вимогах чинного законодавства.

Постанова господарського суду Вінницької області від 01.06.2006р. у справі №4/156-06 відповідає чинному законодавству, фактичним обставинам і матеріалам справи, підстав для скасування вказаної постанови  та задоволення апеляційної скарги не вбачається.

 Керуючись ст.ст. 160, 195, 196, 198, 200, 205, 206, 212, 254, п.п.6,7 Прикінцевих та перехідних положень Кодексу адміністративного судочинства України, Житомирський апеляційний господарський суд

УХВАЛИВ:

1. Постанову господарського суду Вінницької області від 01 червня 2006 року у справі №4/156-06 залишити без змін, а апеляційну скаргу Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Камсит", с. Кам'яногірка Іллінецького району Вінницької області - без задоволення.

2. Ухвала суду апеляційної інстанції набирає законної сили з моменту проголошення.

3. Касаційна скарга на ухвалу  Житомирського апеляційного господарського суду подається протягом одного місяця після набрання законної сили, крім випадків, передбачених Кодексом Адміністративного судочинства України, а в разі складання ухвали в повному обсязі відповідно до статті 160 цього Кодексу - з дня складання ухвали в повному обсязі.

4. Справу №4/156-06 повернути до господарського суду Вінницької області.

Головуючий суддя                                                                 Горшкова Н.Ф.

судді:

                                                                                           Голубєва Г.К.  

                                                                                           Майор Г.І.  

 

Віддруковано 4прим.:

--------------------------------1 - до справи;

2 - позивачу;

3 - відповідачу;

4 - в наряд

 

Дата ухвалення рішення05.12.2006
Оприлюднено03.09.2007
Номер документу339310
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —4/156-06

Судовий наказ від 25.01.2007

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Білоус В.В.

Ухвала від 05.12.2006

Господарське

Житомирський апеляційний господарський суд

Горшкова Н.Ф.

Постанова від 01.06.2006

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Білоус В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні