Постанова
від 30.09.2013 по справі 810/4918/13-а
КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

м. Київ

30 вересня 2013 року 810/4918/13-а

Суддя Київського окружного адміністративного суду Терлецька О.О.,

розглянувши у порядку письмового провадження адміністративну справу

за позовом Прокурора Бородянського району Київської області в інтересах держави в особі Центрального територіального департаменту Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку

до Закритого акціонерного товариства «Ламітек-Укрізоліт»

про стягнення заборгованості по фінансових санкціях,

ВСТАНОВИВ:

До Київського окружного адміністративного суду звернувся Прокурор Бородянського району Київської області (далі - прокурор) в інтересах держави в особі Центрального територіального департаменту Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку (далі - позивач) з позовом до Закритого акціонерного товариства «Ламітек-Укрізоліт» (далі - відповідач) про стягнення заборгованості по фінансових санкціях у розмірі 17 000,00 грн.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що згідно акту про правопорушення на ринку цінних паперів, встановлено порушення відповідачем ч. 2 ст. 20 Закону України «Про акціонерні товариства» та ст. 6 Закону України «Про цінні папери та фондовий ринок», а саме: не здійснення емітентом переведення випуску акцій документарної форми існування у без документарну форму існування до 30 квітня 2011 року, а також п. 5 розділу ХУІІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про акціонерні товариства», а саме: не приведення до 30.04.2011 статутів та внутрішніх положень товариства у відповідність із нормами Закону України «Про акціонерні товариства».

Представники сторін, повідомлені належним чином про розгляд справи, в судове засідання не з'явились. Про причини неявки суд не повідомили, клопотання про відкладення розгляду справи до суду не надсилали. Від позивача до суду надійшло письмове клопотання про розгляд справи у порядку письмового провадження. Повідомлення прокурора позивача та відповідача належним чином про розгул справи, підтверджується наявними в матеріалах справи витягами із офіційного сайту Укрпошти, № 0113317145330, №0113317145321 та № 0113317145313.

Відповідно до частини шостої статті 128 Кодексу адміністративного судочинства України, якщо немає перешкод для розгляду справи у судовому засіданні, визначених цією статтею, але прибули не всі особи, які беруть участь у справі, хоча і були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового розгляду, суд має право розглянути справу у письмовому провадженні у разі відсутності потреби заслухати свідка чи експерта.

Суд, визнаючи наявні докази у справі достатніми для розгляду справи та враховуючи, що сторони, повідомлені належним чином про розгляд справи в судове засідання не з'явились, дійшов висновку про розгляд справи у порядку письмового провадження.

Дослідивши матеріали справи і наявні у справі докази, суд дійшов висновку про задоволення позовних вимог, з огляду на наступне.

В порушення вимог ч. 2 ст. 20 Закону України «Про акціонерні товариства» та ст. 6 Закону України «Про цінні папери та фондовий ринок», а саме: не здійснення емітентом переведення випуску акцій документарної форми існування у без документарну форму існування до 30 квітня 2011 року, а також п. 5 розділу ХУІІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про акціонерні товариства», а саме: не приведення до 30.04.2011 статутів та внутрішніх положень товариства у відповідність із нормами Закону України «Про акціонерні товариства», відповідачем не здійснено переведення випуску акцій документарної форми існування у без документарну форму існування до 30 квітня 2011 року та не приведено до 30.04.2011 статути та внутрішні положення товариств у відповідність до норм Закону України «Про акціонерні товариства».

У зв'язку із зазначеним, на підставі статті 9 Закону України «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні», начальником територіального управління Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку в м. Києві та Київській області - Жупаненко В.М. було винесено розпорядження № 1076-КУ від 05.08.2011 про усунення порушень законодавства про цінні папери у строк до 01.03.2012. Також, вказаним розпорядженням зобов'язано відповідача у строк до 01.03.2012 письмово повідомити уповноважену особу Комісії про виконання цього розпорядження.

Як слідує з матеріалів справи, відповідач розпорядження № 1076-КУ від 05.08.2011 не виконав, у зв'язку з чим відповідно до статті 9 Закону України «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні» уповноваженою особою - директором Центрального територіального департаменту Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку - Жупаненко В.М. було прийнято постанову № 1864-ЦД-1-Е від 07.09.2012 про накладення санкції за правопорушення на ринку цінних паперів у розмірі 1000 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що становить 17 000, 00 грн. Вказана постанова була направлена позивачем на адресу відповідача, що підтверджується наявною в матеріалах копією реєстру відправлень та копією фіскального чеку.

У зв'язку з тим, що відповідач у добровільному порядку суму штрафних санкцій не сплатив, прокурор звернувся до суду з даним адміністративним позовом.

Надаючи правову оцінку відносинам, що виникли між сторонами, суд виходить з наступного.

Згідно з ч. 3 ст. 6 Закону України "Про цінні папери та фондовий ринок", емітентом акцій є тільки акціонерне товариство. Порядок прийняття відповідним органом акціонерного товариства рішення про розміщення акцій визначається законом, що регулює питання утворення, діяльності та припинення акціонерних товариств. Акції існують виключно в бездокументарній формі.

Частина 4 ст. 6 Закону України "Про цінні папери та фондовий ринок" визначає, що акція має номінальну вартість, установлену в національній валюті. Мінімальна номінальна вартість акції не може бути меншою, ніж одна копійка.

Відповідно до ч. 5 ст 6 Закону України "Про цінні папери та фондовий ринок", акціонерне товариство розміщує тільки іменні акції. У разі існування акцій у документарній формі власникові акцій видається сертифікат акції (акцій). У сертифікаті акції (акцій) зазначаються вид цінного паперу, найменування акціонерного товариства, серія і номер сертифіката, міжнародний ідентифікаційний номер цінного паперу, тип і клас акцій, номінальна вартість акції, кількість акцій, що належить власникові за таким сертифікатом, ім'я (найменування) власника, підпис керівника емітента або іншої уповноваженої особи, засвідчений печаткою емітента (уповноваженої особи).

Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку можуть встановлюватися додаткові реквізити сертифіката акції (акцій).

Відповідно до ч. 2 ст. 20 Закону України «Про акціонерні товариства», усі акції товариства є іменними. Акції товариств існують виключно в бездокументарній формі.

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку має право, зокрема, накладати адміністративні стягнення, штрафні та інші санкції за порушення чинного законодавства на юридичних осіб та їх співробітників, аж до анулювання ліцензій на здійснення професійної діяльності на ринку цінних паперів (п. 14 ч. 1 ст. 8 Закону України "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні").

Відповідно до пункту 10 статті 8 Закону України "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні", національна комісія з цінних паперів та фондового ринку має право надсилати емітентам, особам, які здійснюють професійну діяльність на ринку цінних паперів, фондовим біржам та саморегулівним організаціям обов'язкові для виконання розпорядження про усунення порушень законодавства про цінні папери та вимагати надання необхідних документів відповідно до чинного законодавства.

Згідно з п. 8 ч. 1 ст. 11 Закону України "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні", Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку застосовує до юридичних осіб фінансові санкції за невиконання або несвоєчасне виконання рішень Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку або розпоряджень, постанов або рішень уповноважених осіб Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку щодо усунення порушень законодавства на ринку цінних паперів - у розмірі від тисячі до п'яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Враховуючи викладене, суд дійшов висновку про задоволення позовних вимог та стягнення з відповідача на користь Державного бюджету України штраф у розмірі 17 000, 00 грн.

Відповідно до частини другої статті 94 Кодексу адміністративного судочинства України, якщо судове рішення ухвалене на користь сторони - суб'єкта владних повноважень, суд присуджує з іншої сторони всі здійснені нею документально підтверджені судові витрати, пов'язані із залученням свідків та проведенням судових експертиз. Оскільки, прокурором чи позивачем вимоги про стягнення з відповідача підтверджених документальних витрат заявлено не було, судові витрати стягненню з відповідача не підлягають.

Керуючись статтями 11, 14, 69, 70, 71, 128, 158-163, 167, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

ПОСТАНОВИВ:

1. Адміністративний позов задовольнити повністю.

2. Стягнути з Закритого акціонерного товариства «Ламітек-Укрізоліт» (код ЄДРПОУ - 33710647) на користь Державного бюджету України заборгованість зі сплати фінансових санкцій у розмірі 17 000 (сімнадцять тисяч) грн. 00 коп.

3. Копію постанови надіслати сторонами.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо скаргу не було подано в установлені строки. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішення за наслідками апеляційного провадження.

Апеляційна скарга на постанову суду подається до Київського апеляційного адміністративного суду через Київський окружний адміністративний суд протягом десяти днів з дня її проголошення, а в разі проголошення лише вступної та резолютивної частини постанови або прийняття постанови у письмовому провадженні -протягом десяти днів з дня отримання її копії.

Суддя Терлецька О.О.

СудКиївський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення30.09.2013
Оприлюднено14.10.2013
Номер документу34048738
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —810/4918/13-а

Ухвала від 27.05.2014

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Гончар Л.Я.

Ухвала від 16.04.2014

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Старова Н.Е.

Постанова від 30.09.2013

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Терлецька О.О.

Ухвала від 13.09.2013

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Терлецька О.О.

Ухвала від 13.09.2013

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Терлецька О.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні