Рішення
від 07.10.2013 по справі 921/832/13-г/10
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"07" жовтня 2013 р.Справа № 921/832/13-г/10

Господарський суд Тернопільської області

у складі судді Півторака М.Є.

Господарський суд Тернопільської області

У складі судді Півторака М.Є.

За участю секретаря судового засідання Качунь І.Є.

Розглянув у відкритому судовому засіданні справу

За позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю "Енергозберігаючі технології 2010", 01015, м. Київ вул. Цитадельна,7, ід. код 37100186

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю "Системи опалення", м. Монастириська, вул. Січових Стрільців, 42 Тернопільської області, ідентифікаційний код 37382629;

про стягнення боргу в сумі 76 278.00 грн.

За участю представників:

Позивача: Марченка І.О. - представника, довіреність від 12.04.2013 року;

Відповідача: Виннічика І.М.- представника, довіреність від 01.08.2013 року.\

Представникам сторін у судовому засіданні роз'яснено їх процесуальні права та обов'язки відповідно до статті 20, 22, 29, 81-1 Господарського процесуального кодексу України.

У зв'язку з відсутністю клопотання сторін технічна фіксація судового процесу технічними засобами не здійснюється.

Суть справи: Товариство з обмеженою відповідальністю "Енергозберігаючі технології 2010", м. Київ звернулося до господарського суду Тернопільської області з позовом про стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю "Системи опалення", м. Монастириська Тернопільської області 76 278.00 грн. боргу; відшкодування судових витрат просить покласти на відповідача.

В обґрунтування позовних вимог позивач надав суду Договір № 1197 на виконання будівельних робіт, укладеного між сторонами, Акт приймання виконаних будівельних робіт за 2012 рік, підписаного 25.09.2012 року ; Довідку про вартість виконаних будівельних робіт/та витрат за 2012 рік; інші документи копії яких знаходяться в матеріалах справи.

Посилається на приписи статей 525, 526, 853, 854 Цивільного кодексу України, ст. 193 Господарського кодексу України.

Ухвалою від 09 серпня 2013 року порушено провадження у справі та призначено її до розгляду о 14 годин 30 хвилин 27 серпня 2013 року.

У зв'язку з неприбуттям у судове засідання 27.08.2013 року представника відповідача розгляд справи було відкладено до 14 год. 45 хвилин 17 вересня 2013 року.

Відповідач у справі надав суду письмовий відзив на позов від 23.09.2013 року (вх. № 15810 від 24.09.2013 року) у якому заперечує заявлені вимоги повністю і вважає їх безпідставними та такими, що не підлягають до задоволення.

Вказує, що в текстах наданих договорів відсутня дата їх укладення; у текстах договорів не зазначено строку, протягом якого здійснюється оплата за виконані роботи; порядок розрахунків між сторонами не встановлений. В оригіналах документів, що знаходяться в ТзОВ "Системи опалення" є акти приймання виконаних будівельних робіт, які підписані представником, однак дата підписання не зазначена та в яких не зазначено на виконання якого саме договору вони складені.

Вважає, що порядок розрахунків між сторонами не встановлений, що є істотною умовою укладення договору. Також зазначає, що тексти актів приймання виконаних будівельних робіт, що знаходяться в сторін відрізняються; на Акті, що знаходиться в ТзОВ "Системи опалення" відсутня дата, а на тексті, що знаходиться в позивача проставлена дата 25.09.2012 року, а тому припускає, що позивач самостійно проставив дату,чим вчинив фальшування фінансових документів.

Також по даних бух обліку, який ведеться на підприємстві відповідача сума боргу не співпадає з заявленими сумами позовних вимог в сторону зменшення.

Окрім того зазначає, що ТзОВ "Системи опалення" немає у власності чи в розпорядженні майна, а саме систем опалення Великоіловецької НВК в с. В. Іловиця Шумського району Тернопільської області та систем опалення Тилявської ЗОШ Шумського району і відповідно Товариство не могло бути замовником на виконання робіт по покращенню чужого майна.

В судовому засіданні оголошувалася перерва до 14 годин 40 хвилин 24 вересня 2013 року; 10 год. 30 хвилин 04 жовтня 2013 року; 15 годин 458 хвилин 07 жовтня 2013 року в порядку статті 77 ГПК України.

Представник позивача у судовому засіданні підтримав заявлені вимоги повністю.

В судовому засіданні 07.10.2013 року оголошено вступну та резолютивну частину рішення відповідно до приписів статті 85 ГПК України.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представника позивача та заперечення відповідача господарський суд встановив наступне:

Відповідно до ч. 1 статті 1 Господарського процесуального Кодексу України підприємства, установи, організації, інші юридичні особи (у тому числі іноземні), громадяни, які здійснюють підприємницьку діяльність без створення юридичної особи і в установленому порядку набули статусу суб'єкта підприємницької діяльності (далі - підприємства та організації), мають право звертатися до господарського суду згідно з встановленою підвідомчістю господарських справ за захистом своїх порушених або оспорюваних законом інтересів, а також для вжиття передбачених цим Кодексом заходів, спрямованих на запобігання правопорушенням.

Статтею 20 Господарського Кодексу України встановлено, що кожний суб'єкт господарювання та споживач має право на захист своїх прав і законних інтересів. Зазначена стаття визначила шляхи захисту прав та законних інтересів зазначених суб'єктів.

Позивач по справі - Товариство з обмеженою відповідальністю "Енергоощадні технології 2010", місцезнаходження органів управління якого м. Київ, Печерський район, вулиця Цитадельна, 7, є юридичною особою, яке зареєстроване у встановленому законом порядку та включена до ЄДРПОУ, ідентифікаційний код 37100186, що підтверджується Довідкою АА № 611986 Головного управління статистики у м. Києві (копія знаходиться в матеріалах справи), а тому наділене правом на звернення до господарського суду за захистом своїх прав та охоронюваних законом інтересів.

В силу ст. 11 ЦК України цивільні права і обов'язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов'язки.

Позивач у справі надав суду Договір № 1197, укладений між ТОВ "Енергоощадні технології 2010", м. Київ (Підрядник) та Товариством з обмеженою відповідальністю "Системи опалення", м. Монастириська Тернопільської області (Замовник), згідно умов якого "Замовник" доручає, а Підрядник зобов'язується виконати поточний ремонт та гідрохімічне очищення системи опалення Великоіловецького НВК с. В. Іловиця Шумського району (п. 1.1. Договору).

Загальна сума договору складає 39 066 грн., у тому числі ПДВ 20% - 6 511 грн. (п. 2.1. договору).

Згідно пункту 3.1.Договору за надання послуг з виконання робіт з п.1.1 договору "Замовником" сплачується " Підряднику" сума, яка буде обумовлена актами виконаних робіт.

Виконання робіт підрядником та прийняття їх результатів Замовником оформляється актами виконаних робіт за формою КБ-2 та КБ-3. (пункт 3.2. договору) .

Оплата здійснюється протягом ____ банківських днів з моменту підписання обома сторонами актів виконаних робіт в безготівковій формі шляхом перерахування Замовником грошових коштів на поточний рахунок Підрядника.

Пунктом 3.3. Договору визначено, що кінцевий розрахунок за цим договором проводиться Замовником не пізніше 01 липня 2013 року.

Здача-приймання виконаних робіт здійснюється сторонами за актом виконаних робіт протягом 2-х днів з моменту повідомлення Замовника про готовність роботи до приймання (п. 5.1. договору).

Договір № 1197 від імені ТОВ "Енергозберігаючі технології 2010" підписав директор Мазко Л.О., що діє на підставі Статуту; від імені ТОВ "Системи опалення" директором Ковчі Аттіли Ласловича, що діє на підставі Статуту та скріплені відтисками мокрих печаток юридичних осіб.

Також матеріалами справи підтверджується , що між сторонами було укладено інший договір № 1262 згідно умов якого "Замовник" доручає, а Підрядник зобов'язується виконати поточний ремонт та гідрохімічне очищення системи опалення Тилявської ЗСШ Шумського району (п. 1.1. Договору).

Загальна сума договору складає 37 212 грн., у тому числі ПДВ 20% - 6 202 грн. (п. 2.1. договору).

Згідно пункту 3.1.Договору за надання послуг з виконання робіт з п.1.1 договору "Замовником" сплачується "Підряднику" сума, яка буде обумовлена актами виконаних робіт.

Виконання робіт підрядником та прийняття їх результатів Замовником оформляється актами виконаних робіт за формою КБ-2 та КБ-3. (пункт 3.2. договору).

Оплата здійснюється протягом ___ банківських днів з моменту підписання обома сторонами актів виконаних робіт в безготівковій формі шляхом перерахування Замовником грошових коштів на поточний рахунок Підрядника.

Пунктом 3.3. Договору визначено, що кінцевий розрахунок за цим договором проводиться Замовником не пізніше 25 грудня 2012 року.

Здача-приймання виконаних робіт здійснюється сторонами за актом виконаних робіт протягом 2-х днів з моменту повідомлення Замовника про готовність роботи до приймання (п. 5.1. договору).

Договір № 1262 від імені ТОВ "Енергозберігаючі технології 2010" підписав директор Мазко Л.О., що діє на підставі Статуту; від імені ТОВ "Системи опалення" директором Ковчі Аттіли Ласловича, що діє на підставі Статуту та скріплені відтисками мокрих печаток юридичних осіб.

Отже, в укладених між сторонами договорах не вказано дати їх укладення та не вказано строку на протязі якого має бути здійснена оплата за виконані роботи з часу підписання сторонами актів виконаних робіт.

Згідно з частиною першою статті 181 Господарського кодексу України господарський договір за загальним правилом викладається у формі єдиного документа, підписаного сторонами та скріпленого печатками . Допускається укладення господарських договорів у спрощений спосіб, тобто шляхом обміну листами, факсограмами,телеграмами, телефонограмами тощо, а також шляхом підтвердження прийняття до виконання замовлень, якщо законом не встановлено спеціальні вимоги до форми та порядку укладення даного виду договорів.

Відповідно до положень ст. ст. 638, 639 ЦК України договір є укладеним, якщо сторони в належній формі досягли згоди з усіх істотних умов договору. Договір може укладатися у будь-якій формі, якщо вимоги щодо форми договору не встановлені законом. Якщо сторони домовилися укласти договір у певній формі, він вважається укладеним з моменту надання йому цієї форми, навіть якщо законом ця форма для даного виду договору не вимагалася.

У відповідності до статті 193 Господарського кодексу України суб'єкт господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

До вимог господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з врахуванням особливостей, передбачених Господарським кодексом України.

Згідно ст. 67 Господарського кодексу України відносини підприємств з іншими підприємствами, організаціями, громадянами в усіх сферах господарської діяльності здійснюються на основі договорів. Підприємства вільні у виборі предмета договору, визначенні зобов'язань, інших умов господарських взаємовідносин, що не суперечить законодавству України.

У відповідності до ст. 509 Цивільного Кодексу України, в силу зобов'язання, яке виникає між сторонами, одна сторона (зобов'язана сторона, у тому числі боржник) зобов'язана вчинити певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послуги, сплатити гроші тощо), або утриматися від певної дії, а інший кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку.

Суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться (ст. 526 Цивільного кодексу України, ст. 193 Господарського кодексу України).

Взаємовідносини, що склалися між сторонами у справі на підставі договорів № 1197 та № 1252 суд кваліфікує як взаємовідносини, що випливають із договору підряду, відноситься до господарських договорів, виходячи із змісту статей 173,174 ГК України і відповідно до статті 1 ГПК України є предметом його регулювання .

Договори між Товариством з обмеженою відповідальністю "Енергозберігаючі технології 2010", м. Київ та Товариством з обмеженою відповідальністю "Системи опалення", м. Монастириська викладені в письмовій формі, сторони погодили предмет договору: гідрохімічне зичення систем опалення шкіл ; взаємні права та обов'язки, а також погодили кінцевий розрахунок за виконані роботи по зазначених договорах.

У судовому засіданні встановлено, що позивач у справі Товариство з обмеженою відповідальністю "Енергозберігаючі технології 2010", м. Київ виконав взяті на себе зобов'язання, встановлені договором № 1197, про що свідчать:

- Акт приймання виконаних будівельних робіт, підписаного 25.09.2012 р.;

- Довідка про вартість виконаних будівельних робіт за 2011 рік (Примірна форма № КБ-3, затверджена наказом Державного комітету України з будівництва та архітектури № 237/5), підписана 25.09.2012 року;

Та встановлені договором №1262:

- Акт приймання виконаних будівельних робіт за 2012 рік, підписаного 05.11.2012 р.;

- Довідка про вартість виконаних будівельних робіт за 2012 рік (Примірна форма № КБ-3, затверджена наказом Державного комітету України з будівництва та архітектури № 237/5), підписана 05.11.2012 року.

У судовому засіданні позивач пояснив, що Товариство з обмеженою відповідальністю "Системи опалення", м. Монастириська прийняло до виконання умови договору №1197, укладеного у 2012 році, підписавши 25.09.2012 року Акт приймання виконаних будівельних робіт та Довідку про вартість виконаних робіт, підписаної 25.09.2012 року та прийняло до виконання умови договору № 1262, укладеного у 2012 році, підписавши 05.11.2012 року Акт приймання виконаних будівельних робіт та Довідку про вартість виконаних робіт, підписаної 05.11.2012 року.

При розгляді справи по суті господарський суд враховує позицію Вищого господарського суду України, викладеній у постанові від 11.05.2012 року № 21/5005/14068/2011 у якій зазначається, що підписання актів здачі - приймання виконаних робіт свідчить про укладання договору підряду у спрощений спосіб і цей договір є підставою для виникнення у його сторін майново-господарських зобов'язань.

Пунктом 1 статті 202 ГК України передбачено, що господарські зобов'язання припиняються: виконанням, проведеним належним чином; зарахуванням зустрічної однорідної вимоги або страхового зобов'язання; у разі поєднання управленої так зобов'язаної сторін в одній особі; за згодою сторін; через неможливість виконання та в інших випадках, передбачених цим Кодексом або іншими законами.

Доказів виконання зобов'язання в сумі 76 278,00 грн. відповідачем не надано.

У відповідності до ст. ст. 32, 33 Господарського процесуального кодексу України доказами у справі є будь-які фактичні дані, на підставі яких господарський суд у визначеному порядку встановлює наявність чи відсутність обставин, на яких ґрунтуються вимоги і заперечення сторін, а також інші обставини, які мають значення для правильного вирішення господарського спору. Кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог та заперечень.

З огляду на зазначене суд вважає, що представленими суду доказами, а саме: Договором № 1262; Актом приймання виконаних будівельних робіт, підписаного 05.11.2012 року; Довідкою про вартість виконаних будівельних робіт, підписаною 25.09.2012 року; Довідкою про вартість виконаних будівельних робіт/та витрат/, підписаної 05.11.2012 року позивач по справі довів наявність заборгованості відповідача перед ним, а тому позовні вимоги про стягнення боргу в загальній сумі 76 278,00 грн. підтверджені документально та підлягають до задоволення.

Витрати по сплаті судового збору покладаються на відповідача, згідно приписів ст.ст. 44,49 ГПК України.

На підставі наведеного, керуючись ст. 129 Конституції України, ст. ст. 1, 2, 32, 33, 43, 54, 82, 84,116, 117 ГПК України, ст.ст. 20, 193, 202 Господарського Кодексу України, ст. ст. 11, 901 Цивільного Кодексу України, господарський суд, -

В И Р І Ш И В:

1.Позов задовольнити.

2.Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Системи опалення", м. Монастириська, вул. Січових Стрільців, 42 Тернопільської області, код ЄДРПОУ 37382629 на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Енергозберігаючі технології 2010", 01015, м. Київ, вул. Цитадельна, 7, п/р 26004297378 в АТ "Райффайзен Банк Аваль", МФО 380805, ідентифікаційний код 37100186 - 76 278,00 грн. боргу та 1 720,50 грн. в повернення сплаченого судового збору. Видати наказ.

3.Рішення набуває законної сили в десятиденний строк з дня його підписання.

На рішення суду, яке не набрало законної сили, сторони мають право подати апеляційну скаргу, а прокурор - апеляційне подання, протягом десяти днів з дня підписання рішення, через місцевий господарський суд.

4.Наказ видати стягувачеві після набрання рішенням законної сили.

5.Повне рішення складено та підписано 11 жовтня 2013 року.

Суддя М.Є. Півторак

СудГосподарський суд Тернопільської області
Дата ухвалення рішення07.10.2013
Оприлюднено15.10.2013
Номер документу34103586
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —921/832/13-г/10

Судовий наказ від 15.01.2014

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Півторак М.Є.

Ухвала від 27.08.2013

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Півторак М.Є.

Постанова від 09.12.2013

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Мельник Г.І.

Ухвала від 28.10.2013

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Мельник Г.І.

Рішення від 07.10.2013

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Півторак М.Є.

Ухвала від 09.08.2013

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Півторак М.Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні