Рішення
від 07.10.2013 по справі 911/3548/13
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Київської області

01032, м. Київ - 32, вул. С.Петлюри, 16тел. 239-72-81

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"07" жовтня 2013 р. Справа № 911/3548/13

за позовом Бориспільської міжрайонної прокуратури Київської області в інтересах держави в особі Любарецької сільської ради Бориспільського району Київської області, Київська обл., Бориспільський р-н, с. Любарці

до Фізичної особи - підприємця Слободської Наталії Олександрівни, Київська обл., Бориспільський р-н, с. Любарці

про внесення змін до договору оренди земельної ділянки

Суддя С.Ю. Наріжний

Представники:

від прокуратури: Барановська В.В. - посвідчення № 009565 від 15.10.2012 р.;

від позивача: Волошин Г.В. - довіреність б/№ від 07.07.2013 р.;

від відповідача : не з'явився.

СУТЬ СПОРУ:

У вересні 2013 року до господарського суду Київської області надійшла позовна заява Бориспільської міжрайонної прокуратури Київської області (далі - прокурор) в інтересах держави в особі Любарецької сільської ради Бориспільського району Київської області (далі - позивач) до Фізичної особи - підприємця Слободської Наталії Олександрівни (далі - відповідач) про внесення змін до договору оренди земельної ділянки.

Позовні вимоги обгрунтовані тим, що у зв'язку з прийняттям Любарецькою сільською радою рішення «Про перегляд умов договорів оренди земельних ділянок та встановлення ставок орендної оплати» від 04.01.2013 р. № 771-38-VI, на адресу відповідача було надіслано письмову вимогу № 53 разом з проектом додаткової угоди, яка залишена ним без відповіді.

Ухвалою господарського суду Київської області від 16.09.2013 р. порушено провадження у справі № 911/3548/13 та призначено її до розгляду на 07.10.2013 р.

Присутні в судовому засіданні 07.10.2013 р. представники прокуратру та позивача позовні вимоги підтримали, вважають їх обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню з підстав, викладених у позовній заяві.

Відповідач свого представника в судове засідання 07.10.2013 р. не направив, про причини неявки суд не повідомив, витребувані документи суду не надав, хоча про час і місце розгляду справи відповідач був повідомлений належним чином, що підтверджується матеріалами справи.

Згідно п.п. 3.9.1, 3.9.2 Постанови Пленуму Вищого господарського суду України № 18 від 26.12.2011 р. «Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції» особи, які беруть участь у справі, вважаються повідомленими про час і місце розгляду судом справи у разі виконання останнім вимог частини першої статті 64 та статті 87 Господарського процесуального кодексу України. За змістом цієї норми, зокрема, в разі якщо ухвалу про порушення провадження у справі було надіслано за належною адресою (тобто повідомленою суду стороною, а в разі ненадання суду відповідної інформації - адресою, зазначеною в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців), і не повернуто підприємством зв'язку або повернуто з посиланням на відсутність (вибуття) адресата, відмову від одержання, закінчення строку зберігання поштового відправлення тощо, то вважається, що адресат повідомлений про час і місце розгляду справи судом. У випадку нез'явлення в засідання господарського суду представників обох сторін або однієї з них справа може бути розглянута без їх участі, якщо неявка таких представників не перешкоджає вирішенню спору.

Відтак, суд вважає за можливе розглянути справу за наявними в ній матеріалами без участі представника відповідача, так як його нез'явлення не перешкоджає вирішенню спору.

У судовому засіданні, відповідно до ч. 2 ст. 85 ГПК України, після виходу з нарадчої кімнати, суд проголосив вступну та резолютивну частини рішення.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення учасників судового процесу, проаналізувавши зібрані по справі докази в їх сукупності, суд дійшов висновку про наступне.

18.11.05 на підставі рішення Любарецької сільської ради № 20-V-V від 31.08.06 між Любарецькою сільською радою (далі - Орендодавець) та ФОП Слобідська Наталія (далі - Орендар) укладено договір оренди землі, посвідчений приватним нотаріусом Бориспільського районного нотаріального округу Київської області Кузьміченком А.П., який зареєстровано у реєстрі за № 4267 та 14.12.06 у Бориспільському районному відділі Київської регіональної філії Державного підприємства «Центр державного земельного кадастру» за № 010532300038 (далі - Договір).

Відповідно до умов даного договору Орендодавець передає, а Орендар приймає в строкове платне володіння і користування земельну ділянку загальною площею 1,5251 га, в тому числі: 1,5251 га господарських дворів, з них: земельна ділянка кадастровий номер 3220884801010190015 площею 1,2731 га, земельна ділянка кадастровий номер 3220884801010190016 площею 0,2520 га під розміщення будівель для організації продуктово-речового ринку, що розташована в с. Любарці, Бориспільського району, Київської області.

Пунктом 5 Договору встановлено, що нормативно-грошова оцінка складає 366876,99 грн.

Договір укладено на 49 (сорок дев'ять) років (п. 8 Договору).

Пункти 9-13 Договору визначають, що орендна плата вноситься в розмірі 7337,54 грн. за поточний рік.

Обчислення розміру орендної плати за землю здійснюється із врахуванням індексів інфляції.

Орендна плата вноситься щомісячно, рівними частками щомісячно, не пізніше 15-го числа наступного звітного місяця на рахунок Орендаря № 33211813600114 в Бориспільське УДК Київської області, код платежу 13050300, МФО 821018, код одержувача 23570059.

Згідно п. 12 Договору розмір орендної плати переглядається у разі: зміни умов господарювання, передбачених договором; зміни розмірів ставки земельного податку; підвищення цін, тарифів, у тому числі внаслідок інфляції; погіршення стану орендованої земельної ділянки не з вини Орендаря, що підтверджено документами; в інших випадках, передбачених договором.

Також встановлено, що п.п. 5, 9-11 вказаного Договору не відповідають вимогам чинного законодавства та підлягають зміні з огляду на наступне.

Згідно ч. З ст. 762 ЦК України договором або законом може бути встановлено періодичний перегляд, зміну (індексацію) розміру плати за користування майном.

Відповідно до ст. 21 Закону України «Про оренду землі» розмір, форма і строки внесення орендної плати за землю встановлюються за згодою сторін у договорі оренди (крім строків внесення орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності, які встановлюються відповідно до ПК України).

Згідно зі ст. 15 Закону України «Про оренду землі» орендна плата із зазначенням її розміру, індексації, форм платежу, строків, порядку її внесення і перегляду та відповідальності за її несплату є однією із суттєвих умов договору оренди.

Відповідно до ст. 288 ПК України підставою для нарахування орендної плати за земельну ділянку є договір оренди такої земельної ділянки.

Розмір та умови внесення орендної плати встановлюються у договорі оренди між орендодавцем (власником) і орендарем.

Розмір орендної плати встановлюється у договорі оренди, але річна сума платежу не може бути меншою: для земель сільськогосподарського призначення - розміру земельного податку, що встановлюється цим розділом; для інших категорій земель - трикратного розміру земельного податку, що встановлюється цим розділом.

Крім того, річна сума платежу не може перевищувати: а) для земельних ділянок, наданих для розміщення, будівництва, обслуговування та експлуатації об'єктів енергетики, які виробляють електричну енергіро з відновлюваних джерел енергії, включаючи технологічну інфраструктуру таких об'єктів (виробничі приміщення, бази, розподільчі пункти (пристрої), електричні підстанції, електричні мережі), - 3 відсотки нормативної грошової оцінки; б) для інших земельних ділянок, наданих в оренду, - 12 відсотків нормативної грошової оцінки.

Враховуючи викладене, розмір річної орендної плати за земельну ділянку, надану в оренду, не може бути меншим трикратного розміру земельного податку, що встановлюється ПК України.

Згідно із ст. 632 ЦК України ціна в договорі встановлюється за домовленістю сторін. У визначених законом випадках застосовуються ціни (тарифи, ставки тощо), які встановлюються або регулюються уповноваженими органами державної влади або органами місцевого самоврядування.

Статтею 30 Закону України «Про оренду землі» та п. 27 Договору передбачено, що зміна умов договору оренди можлива за взаємною згодою сторін. У разі недосягнення згоди щодо зміни умов договору оренди та інші спори вирішуються у судовому порядку.

Відповідно до ч. 1 ст. 188 ГК України зміна та розірвання господарських договорів в односторонньому порядку не допускається. Внесення змін до договору оренди землі у разі зміни ставок орендної плати за землю та затвердження нових коефіцієнтів уповноваженим органом повинно здійснюватись з дотриманням порядку, визначеного цією статтею ГК України.

У разі недосягнення згоди щодо зміни умов договору оренди землі, спір вирішується у судовому порядку.

Оскільки орендна плата за земельні ділянки державної та комунальної власності є регульованою ціною, то законодавча зміна граничного розміру цієї плати є підставою для перегляду розміру орендної плати, встановленої умовами договору (Інформаційний лист Вищого господарського суду України від 15.03.11 № 01 -06/249 та п. 2.19 Пленуму Вищого господарського суду України «Про деякі питання практики розгляду справ у спорах, що виникають із земельних відносин» № 6 від 17.05.11).

Відповідно до ч. 2 ст. 651 ЦК України договір може бути змінено або розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених договором або законом.

Згідно ч. 1 ст. 652 ЦК України у разі істотної зміни обставин, якими сторони керувалися при укладенні договору, договір може бути змінений або розірваний за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або не випливає із суті зобов'язання.

Зміна обставин є істотною, якщо вони змінилися настільки, що, якби сторони могли це передбачити, вони не уклали б договір або уклали б його на інших умовах.

Зміна умов договору оренди здійснюється у письмовій формі за взаємною згодою сторін. У разі недосягнення згоди щодо зміни умов договору, спір розглядається у судовому порядку (ст. 30 Закону України «Про оренду землі»).

Таким чином, законодавством передбачено можливість зміни умов договору за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у випадках встановлених договором або законом.

З метою приведення раніше укладених позивачем договорів оренди земельних ділянок у відповідність до діючого законодавства Любарецька сільська рада 04.01.13 прийняла рішення № 771-38-УІ «Про перегляд умов договорів оренди земельних ділянок та встановлення ставок орендної плати».

Згідно із вказаним рішенням розмір орендної плати Орендаря за орендовану ним земельну ділянку повинна складати не менше 3% від нормативної грошової оцінки.

Одночасно, нормативно-грошова оцінка земельної ділянки, яка перебуває у користуванні Орендаря на умовах оренди складає 4810500,21 грн., що підтверджується витягом з технічної документації про нормативно-грошову оцінку земельної ділянки № 2-п від 16.01.12.

Вказане рішення Любарецької сільської ради на даний час не оскаржене і є чинним.

З метою приведення умов договору оренди земельної ділянки у відповідність до чинного законодавства Орендодавцем 17.01.13 р. направлено на адресу Орендаря претензію № 53 разом з проектом додаткової угоди, яка залишена без розгляду.

Аналогічна правова позиція викладена у постановах ВСУ від 06.12.10 у справі № 2-1/10068-2008; від 27.12.10 у справі № 27/15-10, ВГСУ в постановах: № 11/14-ПД-10 від 28.09.10., № 1/125 пд від 15.11.10., № 19/132 пд від 17.11.10., № 54/91 -10 від 25.11.10., № 11/171 -10 від 23.12.10.

Оскільки сторонами в договорі оренди передбачена можливість збільшення розміру орендної плати, а орендна плата за земельні ділянки державної та комунальної власності є регульованою ціною, тому законодавча зміна граничного розміру цієї плати є підставою для перегляду розміру орендної плати, встановленої умовами договору.

Відтак, вищевикладене вказує на підставність вимог прокурора щодо внесення змін до умов договору оренди земельної ділянки у зв'язку зі зміною розміру відсоткової ставки від нормативної грошової оцінки земельної ділянки, за якою розраховується орендна плата.

У відповідності з правилами статей 33, 34 ГПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог та заперечень; докази подаються сторонами та іншими учасниками судового процесу.

Таким чином, позовна вимога Бориспільської міжрайонної прокуратури Київської області в інтересах держави в особі Любарецької сільської ради Бориспільського району Київської області до Фізичної особи - підприємця Слободської Наталії Олександрівни про внесення змін до договору оренди земельної ділянки є обґрунтованою, а відтак підлягає задоволенню.

Судові витрати, відповідно до ст.ст. 44, 49 ГПК України, покладаються судом на відповідача.

Враховуючи викладене, керуючись ст.ст. 44, 49, 75, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, суд -

В И Р І Ш И В:

1. Позовні вимоги задовольнити повністю.

2. Внести зміни до пункту 5 Договору оренди земельної ділянки від 18.11.05 укладеного між Любарецькою сільською радою та фізичною особою - підприємцем Слобідською Наталією Олександрівною, посвідчений приватним нотаріусом Бориспільського районного нотаріального округу Київської області Кузьміченком А.П., який зареєстровано у реєстрі за № 4267 та 14.12.06 у Бориспільському районному відділі Київської регіональної філії Державного підприємства «Центр державного земельного кадастру» за № 010532300038, виклавши його в наступній редакції: «Нормативна грошова оцінка земельної ділянки становить 4810500,21 грн. (4 мільйони вісімсот десять тисяч п'ятсот грн. 21 коп.)».

3. Внести зміни до пункту 9 Договору оренди земельної ділянки від 18.11.2005 р. укладеного між Любарецькою сільською радою та фізичною особою - підприємцем Слобідською Наталією Олександрівною, посвідчений приватним нотаріусом Бориспільського районного нотаріального округу Київської області Кузьміченком А.П., який зареєстровано у реєстрі за № 4267 та 14.12.06 у Бориспільському районному відділі Київської регіональної філії Державного підприємства «Центр державного земельного кадастру» за № 010532300038, виклавши його в наступній редакції: «Річна орендна плата вноситься «орендарем» виключно в грошовій формі у розмірі 3% від нормативної грошової оцінки землі на підставі витягу (або довідки) з технічної документації про нормативну грошову оцінку земельної ділянки, виконаного управлінням Держкомзему у Бориспільському районі Київської області на рахунок № 33211813600114 Бориспільське ГУДКСУ в Київській області МФО 821018, код 23570059, щомісячно протягом 30-ти календарних днів наступних за останнім календарним днем звітного (податкового місяця)».

4. Стягнути з Фізичної - особи підприємця Слобідської Наталії Олександрівни (ідентифікаційний код № 2052132860) на користь Любарецької сільської ради (код ЄДРПОУ 04363573) 1147 (одну тисячу сто сорок сім) грн. 00 коп. судового збору.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.

Повне рішення складено: 14.10.2013 р.

Суддя Наріжний С.Ю.

СудГосподарський суд Київської області
Дата ухвалення рішення07.10.2013
Оприлюднено16.10.2013
Номер документу34139281
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —911/3548/13

Ухвала від 31.03.2014

Господарське

Господарський суд Київської області

Наріжний С.Ю.

Ухвала від 20.02.2014

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Кропивна Л.В.

Ухвала від 28.11.2013

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Кропивна Л.В.

Рішення від 07.10.2013

Господарське

Господарський суд Київської області

Наріжний С.Ю.

Ухвала від 16.09.2013

Господарське

Господарський суд Київської області

Наріжний С.Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні