Ухвала
від 17.10.2013 по справі 903/1014/13
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

"17" жовтня 2013 р. справа № 903/1014/13 за позовом товариства з додатковою відповідальністю "Волиньавтотранс", м. Луцьк

до відповідача: підприємця ОСОБА_1, с. Маяки Луцького району

про стягнення 18 497 грн. 26 коп. заборгованості

Суддя Войціховський В.А.

за участю представників сторін:

від позивача: Максимчук А.Г. - головний бухгалтер (дов. №103 від 17.10.2013р.), Захарчук О.П. - перший заступник директора (дов. №102 від 17.10.2013р.)

від відповідача: не з'явились

Суть спору: товариство з додатковою відповідальністю "Волиньавтотранс" звернулось до господарського суду з позовом про стягнення з підприємця ОСОБА_1 18 497,26 грн. загальної суми заборгованості по сплаті орендних платежів, нарахованих згідно договору найму (оренди) майна від 03.01.2011р., а також заборгованості по оплаті послуг по забезпеченню споживання електроенергії, наданих у відповідності до укладеного між сторонами договору про надання послуг (відпуск і транзит електроенергії) від 26.07.2011р.

Ухвалою господарського суду від 01.10.2013р. за вказаним позовом було порушено провадження у справі та призначено її розгляд в судовому засіданні, зобов'язано сторін надати суду ряд документів, необхідних для об'єктивного та всебічного вирішення спору по суті.

У визначений судом день та час відповідач витребуваних документів не подав, представника в судове засідання не направив, хоча про судовий розгляд справи був повідомлений належним чином, що підтверджується поштовим повідомленням про вручення підприємцю ОСОБА_1 03.10.2013р. рекомендованої кореспонденції - ухвали суду про порушення провадження у справі.

Судом засвідчується, що примірники ухвали про порушення провадження у справі направлялись також рекомендованою кореспонденцією за фактичними: АДРЕСА_1 та АДРЕСА_2, адресами підприємця ОСОБА_1

Як свідчать поштові документи, із зазначених вище адрес відповідача ухвали від 01.10.2013р. були повернуті до суду без вручення адресату з підстав: "за вказаною адресою відсутній", "за закінченням терміну зберігання".

Поруч з цим до початку розгляду справи по суті на адресу суду від відповідача надійшло клопотання від 17.10.2013р. в котрому підприємець просить відкласти розгляд справи з огляду на те, що при порушенні провадження у справі та направленні на адресу сторони відповідної ухвали судом не було направлено підприємцю ОСОБА_1 копії позовної заяви ТзДВ "Волиньавтотранс" з долученими до неї документами, що, в свою чергу, унеможливило сторону належним чином підготуватись до судового засідання, скористатись її правом заявити заперечення стосовно пред'явлених вимог.

Разом з цим відповідачем у клопотанні ініціюється питання стосовно надання йому часу для можливості ознайомитись з позовом та підготувати заперечення стосовно заявлених вимог.

Зазначене клопотання було розглянуте в судовому засіданні за участю представників позивача та задоволене.

Судом в даному аспекті також наголошується, що положеннями Господарського процесуального кодексу України до повноважень господарських судів не віднесено обов'язок направлення позовної заяви та долучених до неї документів відповідачу у справі при порушення провадження у справі та призначенні справи до судового розгляду.

Статтею 22 ГПК України натомість визначено процесуальні права відповідача знайомитись з матеріалами справи, здійснювати з неї витяги, знімати копії, брати участь в господарських засіданнях, подавати докази, брати участь у дослідженні доказів, заявляти клопотання, давати усні та письмові пояснення господарському суду, наводити свої доводи і міркування з усіх питань, що виникають у ході судового процесу, заперечувати проти клопотань і доводів інших учасників судового процесу, користуватися іншими правами, наданими цим Кодексом. Відповідач має право визнати позов повністю або частково, а також має право до початку розгляду господарським судом справи по суті подати зустрічний позов.

Цією ж статтею визначено, що сторони зобов'язані добросовісно користуватися належними їм процесуальними правами, виявляти взаємну повагу до прав і охоронюваних законом інтересів другої сторони, вживати заходів до всебічного, повного та об'єктивного дослідження всіх обставин справи.

Також господарський суд виходив також з тих обставин, що у відповідності до долучених до позовної заяви ТзДВ "Волиньавтотранс" поштових документів (фіскальний чек відділення зв'язку від 30.09.2013р. №1990 та опис вмісту рекомендованого листа від 30.09.2013р.) позовні матеріали при поданні їх до суду направлялись позивачем відповідачу за адресою: АДРЕСА_3.

Із наданого в судовому засіданні Витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців серії АВ №645934 вбачається, що адресою місця проживання відповідача - підприємця ОСОБА_1 є: АДРЕСА_4.

Викладена обставина свідчить про те, що позовні матеріали направлялись позивачем за неналежною адресою відповідача, що, в свою чергу, унеможливило своєчасне ознайомлення сторони із пред'явленими до неї позовними вимогами.

У відповідності до ч. 1 ст. 77 ГПК України господарський суд наділений повноваженнями відкласти в межах строків, встановлених статтею 69 цього Кодексу, розгляд справи, коли за якихось обставин спір не може бути вирішено в даному судовому засіданні. Такими обставинами, зокрема, виступають нез'явлення в засідання представників сторін, неподання сторонами витребуваних доказів.

Враховуючи вищевикладене, беручи до уваги необхідність з'ясування всіх істотних обставин справи, надання можливості підприємцю ОСОБА_1 належним чином реалізувати свої процесуальні права та обов'язки, зокрема, щодо визнання позову повністю або частково, заперечення щодо пред'явлених позовних вимог, реалізації боржником свого права на захист, господарський суд вважає, що спір в даному судовому засіданні по суті розглянути неможливо у зв'язку з чим розгляд справи необхідно відкласти.

Керуючись ст.ст. 77, 86, 87 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд,-

УХВАЛИВ:

1. Розгляд справи відкласти на 28.10.2013р. на 11 год. 00 хв.

2. Зобов'язати позивача надати суду оригінали (для огляду) всіх без виключення долучених до позовної заяви копій документів, довідку за підписом директора та головного бухгалтера товариства про наявну у відповідача заборгованість станом на дату розгляду справи судом, здійснити направлення позовної заяви №97 від 30.09.2013р. та копій усіх без виключення долучених до неї документів за адресою місця проживання підприємця ОСОБА_1: АДРЕСА_4, надати суду поштові документи в підтвердження вчинення зазначеної дії.

3. Зобов'язати відповідача в термін до 25.10.2013р. надати суду письмові пояснення по суті пред'явлених позовних вимог, документи в їх обґрунтування, зокрема, з приводу укладення із позивачем договорів найму (оренди) майна та договору про надання послуг, наявності у підприємця заборгованості по сплаті орендних та інших платежів станом на 30.09.2013р. та на день розгляду справи судом.

4. Явку повноважного представника позивача, а також підприємця ОСОБА_1 в судове засідання визнати обов'язковою.

Суддя В.А. Войціховський

СудГосподарський суд Волинської області
Дата ухвалення рішення17.10.2013
Оприлюднено21.10.2013
Номер документу34168549
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —903/1014/13

Судовий наказ від 07.11.2013

Господарське

Господарський суд Волинської області

Войціховський Віталій Антонович

Рішення від 28.10.2013

Господарське

Господарський суд Волинської області

Войціховський Віталій Антонович

Ухвала від 17.10.2013

Господарське

Господарський суд Волинської області

Войціховський Віталій Антонович

Ухвала від 01.10.2013

Господарське

Господарський суд Волинської області

Войціховський Віталій Антонович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні