Ухвала
від 17.10.2013 по справі 421/1993/13-ц
АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 421/1993/13-ц

Провадження № 22ц/782/3215/13

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17 жовтня 2013 року колегія суддів судової палати у цивільних справах апеляційного суду Луганської області у складі :

головуючого: Заіки В.В.

суддів: Медведєва А.М., Дмитрієвої Л.Д.

при секретарі : Івасенко І.А.

розглянувши у відкритому судовому засіданні у місті Луганську апеляційну скаргу Первомайського обласного медичного училища на рішення Первомайського міського суду Луганської області від 20 червня 2013 року по цивільній справі за позовом прокурора м. Первомайська в інтересах неповнолітньої ОСОБА_1 до Первомайського обласного медичного училища про зобов'язання проведення перерахунку стипендії та її сплати,-

ВСТАНОВИЛА:

Прокурор м. Первомайська звернувся до суду з вказаним позовом, в обґрунтування якого вказав, що ОСОБА_1 навчається у Первомайському обласному медичному училищі на першому курсі за державним замовленням з 01.09.2012р. та відповідно до ст. 5 Закону України «Про підвищення престижності шахтарської праці» має право на отримання стипендії за рахунок коштів державного бюджету в розмірі прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб, однак стипендія нараховувалась ОСОБА_1 на загальних підставах. З урахування вказаного просить стягнути з відповідача на користь ОСОБА_1 заборгованість по виплаті стипендії у сумі 5 383 грн. Зобов'язати відповідача проводити у подальшому починаючи з червня 2013 року виплату стипендії ОСОБА_1 в розмірі прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб, як передбачено ст. 5 Закону України «Про підвищення престижності шахтарської праці» .

Рішенням Первомайського міського суду Луганської області від 20 червня 2013 року позовні вимоги задоволено.

Стягнуто з Первомайського обласного медичного училища на користь ОСОБА_1 заборгованість по виплаті стипендії у сумі 5 383,00 грн.

Зобов'язано Первомайське обласне медичне училище, починаючи з червня 2013р. виплачувати на користь ОСОБА_1 стипендію в розмірі прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб. Вирішено питання щодо судового збору.

В апеляційній скарзі Первомайське обласне медичне училище просить скасувати рішення, вважаючи що суд неправильно застосував норми матеріального права, та ухвалити нове рішення, яким в задоволенні позовних вимог відмовити повністю.

Судова колегія не знайшла підстав для задоволення апеляційної скарги виходячи з наступного.

Як вбачається з матеріалів справи, ОСОБА_1, 1996 року народження, з 01.09.2012 року по теперішній час навчається на першому курсі Первомайського обласного медичного училища, який, відповідно до положень Статуту, є вищим навчальним закладом І рівня акредитації та має ліцензію на надання освітніх послуг навчальними закладами, пов'язаними з одержанням вищої освіти на рівні кваліфікаційних вимог молодшого спеціаліста, та отримує стипендію у розмірі 550 грн. щомісячно.

Згідно довідки ОВП «Шахта «Никанор-Новая» ДП «Луганськвугілля» від 06.07.2012 року, ОСОБА_2 (батько ОСОБА_1.) має підземний стаж роботи у вугільній промисловості 18 років 02 місяця 03 дня.(а.с.7). Вказана обставина підтверджується і копією трудової книжки ОСОБА_2

Відповідно до ст. 5 Закону України «Про підвищення престижності шахтарської праці» шахтарі, що мають стаж підземної роботи не менш як три роки, діти, батьки яких мають стаж підземної роботи не менш як 15 років, діти шахтарів, які загинули внаслідок нещасного випадку на виробництві, шахтарів-інвалідів I та II групи зараховуються поза конкурсом за особистим вибором спеціальності до державних і комунальних вищих та професійно-технічних навчальних закладів України для навчання за рахунок коштів державного і місцевих бюджетів з наданням місць у гуртожитках на час навчання та гарантованою виплатою за рахунок коштів державного бюджету стипендії в розмірі прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб. Зазначені особи після закінчення навчання працевлаштовуються відповідно до договору, укладеного між відповідним органом виконавчої влади, керівником навчального закладу та випускником. Форму договору та порядок його укладання затверджує Кабінет Міністрів України.

Також відповідно до ч.3 ст. 10 Закону України «Про підвищення престижності шахтарської праці» закони України та інші нормативно правові акти, прийняті до набрання чинності цим Законом, до приведення їх у відповідність із цим Законом діють у частині, що не суперечить цьому Закону.

Колегія суддів погоджується з висновком суду першої інстанції, що Закони України мають вищу юридичну силу, і саме Закон має застосовуватись у тому випадку, коли йому суперечить підзаконний нормативно-правовий акт.

За таких обставин посилання апелянта не невідповідність рішення суду вимогам нормативно-правових актів, на які він посилається у своїй скарзі, як на підставу про відмову у позові, є необґрунтованими.

Крім того також необґрунтовані доводи апелянта відносно того, що судом не було прийнято до уваги норми Законів України «Про державний бюджет України на 2012 рік» та «Про державний бюджет України на 2013 рік», оскільки як вбачається з рішення суду зазначене було враховано судом першої інстанції при розгляді справи.

Згідно зі ст. 308 ЦПК України апеляційний суд відхиляє апеляційну скаргу і залишає рішення без змін, якщо визнає, що суд першої інстанції ухвалив рішення з додержанням норм матеріального і процесуального права.

У даному випадку доводи апеляційної скарги не спростовують висновків суду, рішення суду відповідає вимогам закону, підстав для його скасування не вбачається.

Керуючись ч.3 ст. 209, ст.ст. 303, 307, 308, 319 ЦПК України, судова колегія,-

УХВАЛИЛА:

Апеляційну скаргу Первомайського обласного медичного училища відхилити.

Рішення Первомайського міського суду Луганської області від 20 червня 2013 року залишити без змін.

Ухвала апеляційного суду набирає чинності негайно але може бути оскаржена в касаційному порядку протягом двадцяти днів безпосередньо до Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ.

Головуючий :

Судді :

СудАпеляційний суд Луганської області
Дата ухвалення рішення17.10.2013
Оприлюднено21.10.2013
Номер документу34226861
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —421/1993/13-ц

Ухвала від 17.10.2013

Цивільне

Апеляційний суд Луганської області

Заіка В. В.

Ухвала від 22.07.2013

Цивільне

Апеляційний суд Луганської області

Заіка В. В.

Рішення від 20.06.2013

Цивільне

Первомайський міський суд Луганської області

Овчаренко О. Л.

Рішення від 25.06.2013

Цивільне

Первомайський міський суд Луганської області

Овчаренко О. Л.

Ухвала від 30.05.2013

Цивільне

Первомайський міський суд Луганської області

Овчаренко О. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні