Рішення
від 22.10.2013 по справі 403/15309/12
АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

провадження № 22-ц/774/10327/13р. Головуючий в 1 інстанції Циганков В.О.

Категорія 05 Доповідач Ремез В.А.

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22 жовтня 2013р. Колегія суддів судової палати з цивільних справ апеляційного суду Дніпропетровської області в складі :

Головуючого - Ремеза В.А.

Суддів - Прозорової М.Л., Свистунової О.В.,

при секретарі - Литвиненко Ю.С.,

розглянула у відкритому судовому засіданні в м. Дніпропетровську

цивільну справу за апеляційною скаргою Комунального підприємства «Петропавліський ринок»,

на рішення Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська від 14 грудня 2012р. за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2, Товариства з обмеженою відповідальністю «Альянс 3», третя особа Петропавлівська районна спілка споживчих товариств про стягнення грошових коштів та зустрічною позовною заявою Товариства з обмеженою відповідальністю «Альянс 3» до ОСОБА_1, треті особи без самостійних вимог Петропавлівська районна спілка споживчих товариств, ОСОБА_2 про визнання права власності, -

ВСТАНОВИЛА:

У грудні 2012р. ОСОБА_1 звернулась до суду з позовом до ОСОБА_2, ТОВ «Альянс 3», третя особа Петропавлівська районна спілка споживчих товариств про стягнення грошових коштів, та просила стягнути солідарно з ТОВ «Альянс 3» ОСОБА_2 на свою користь грошові кошти в сумі 10 000грн. за договором про надання послуг від 10.09.2012р. щодо реєстрації права спільної часткової власності за відповідачем на нерухоме майно, яке розташоване за адресою: АДРЕСА_1.

ТОВ «Альянс 3» 14.12.2012р. звернулось до суду з зустрічним позовом до ОСОБА_1, треті особи без самостійних вимог Петропавлівська районна спілка споживчих товариств, ОСОБА_2 про визнання права власності, та просило визнати за ТОВ «Альянс 3» право спільної часткової власності на нежитлові приміщення, а саме: м'ясний павільйон-контора ( літера 1 за планом), склад (літера 2 за планом) , вбиральня ( літера 3 за планом) , вимощення (бруківка) (літера І за планом), будівлю (недобудована) (літера 11 за планом), торгові павільйони ( літери 18-54 за планом), огорожа ( літери 56, 60 за планом), склад ( літера 51за планом), контейнери (літери 16, 17 за планом), розташовані по АДРЕСА_1, визначивши іншим співвласником Петропавлівську районну спілку споживчих товариств та встановити, що частка товариства з обмеженою відповідальністю «Альянс 3» в праві спільної часткової власності на нежитлові приміщення відповідно складає: м'ясний павільйон-контора (літера 1 за планом) ?; склад ( літера 2 за планом) - ?; вбиральня ( літера 3 за планом) - ?; вимощення(бруківка) (літера І за планом) - ?; будівлю (недобудована) (літера 11 за планом) - ?; торгові павільйони (літери 18-54 за планом) - ?; огорожа ( літери 56, 60 за планом) - ?; склад (літера 51за планом) - ?; контейнери (літери 16, 17 за планом) - ?, розташовані по АДРЕСА_1. Також ТОВ «Альянс 3» просило визнати право власності на нерухоме майно, яке розташоване за адресою: АДРЕСА_1, таким, що підлягає державній реєстрації уповноваженим на те органом без додаткових актів введення об'єктів в експлуатацію.

Рішенням Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська від 14.12.2012р. в задоволенні позовних вимог ОСОБА_1 до ОСОБА_2, ТОВ «Альянс 3», третя особа Петропавлівська районна спілка споживчих товариств про стягнення грошових коштів відмовлено.

Зустрічні позовні вимоги ТОВ «Альянс 3» до ОСОБА_1, треті особи без самостійних вимог Петропавлівська районна спілка споживчих товариств, ОСОБА_2 про визнання права власності задоволено. Визнано за ТОВ «Альянс 3» право спільної часткової власності на нежитлові приміщення, а саме: м'ясний павільйон-контора ( літера 1 за планом), склад (літера 2 за планом), вбиральня ( літера 3 за планом), вимощення (бруківка) (літера І за планом), будівлю (недобудована) (літера 11 за планом), торгові павільйони ( літери 18-54 за планом), огорожа (літери 56, 60 за планом), склад ( літера 51за планом), контейнери (літери 16, 17 за планом), розташовані по АДРЕСА_1, визначивши іншим співвласником Петропавлівську районну спілку споживчих товариств та встановив, що частка товариства з обмеженою відповідальністю «Альянс 3» в праві спільної часткової власності на нежитлові приміщення відповідно складає: м'ясний павільйон-контора (літера 1 за планом) ?; склад ( літера 2 за планом) - ?; вбиральня ( літера 3 за планом) - ?; вимощення(бруківка) (літера І за планом) - ?; будівлю (недобудована) (літера 11 за планом) - ?; торгові павільйони (літери 18-54 за планом) - ?; огорожа ( літери 56, 60 за планом) - ?; склад (літера 51за планом) - ?; контейнери (літери 16, 17 за планом) - ?, розташовані по АДРЕСА_1.

Також суд визнав право власності ТОВ «Альянс 3» на нерухоме майно, яке розташоване за адресою: АДРЕСА_1, таким, що підлягає державній реєстрації уповноваженим на те органом без додаткових актів введення об'єктів в експлуатацію.

В апеляційній скарзі КП «Петропавлівський ринок» просить рішення суду скасувати і ухвалити по справі нове рішення про відмову ТОВ «Альянс 3» в задоволенні позовних вимог, посилаючись на те, що ухваленим рішенням порушуються права КП «Петропавлівський ринок», яке не було залучено до розгляду справи.

Перевіривши законність та обґрунтованість рішення суду, в межах доводів апеляційної скарги та заявлених вимог, колегія суддів вважає, що апеляційна скарга підлягає задоволенню, а рішення суду в оскаржуваній частині скасуванню з ухваленням по справі нового рішення з наступних підстав.

Відповідно до ст.213 ЦПК України рішення суду повинно бути законним і обґрунтованим. Законним є рішення, яким суд, виконавши всі вимоги цивільного судочинства, вирішив справу згідно із законом. Обґрунтованим є рішення, ухвалене на основі повно і всебічно з'ясованих обставин, на які сторони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень, підтверджених тими доказами, які були досліджені у судовому засіданні.

Задовольняючи позовні вимоги ТОВ «Альянс 3» до ОСОБА_1 про визнання права власності на майно, суд першої інстанції виходив з того, що ТОВ «Альянс 3» є належним орендарем цілісного майнового комплексу, розташованого за адресою АДРЕСА_1 та належним користувачем земельної ділянки площею 0,65 га, розташованої за цією адресою на підставі договору оренди цілісного майнового комплексу від 01.01.2010р., і протягом 2010-2012р.р. ТОВ «Альянс 3» провело поліпшення орендованих основних засобів у відповідності до додаткової угоди до договору оренди від 03.01.2010р. на загальну суму 440тис.грн., зі згоди орендодавця Петропавлівської районної спілки споживчих товариств, і здійснені невідокремлювані поліпшення об'єкта оренди призвели до створення нової речі, а тому за позивачем слід визнати право власності на співмірну здійсненим поліпшенням частину цілісного майнового комплексу яке розташоване за адресою: АДРЕСА_1, без додаткових актів введення об'єктів в експлуатацію.

Однак такий висновок суду не відповідає обставинам справи.

Як вбачається з позовної заяви ТОВ «Альянс 3», товариство звернулось до суду з позовом до ОСОБА_1 про визнання права власності на нежитлові приміщення, що знаходяться за адресою АДРЕСА_1.

При цьому матеріали справи не містять жодних доказів про те, що спірне майно належало ОСОБА_1, або остання мала будь-яке відношення до вказаного майна.

Разом з тим апелянт по справі - КП «Петропавлівський ринок», надало до апеляційної скарги копію Державного Акту від 21.10.2011р., на право постійного користування земельною ділянкою, згідно якого КП «Петропавлівський ринок» передано у постійне користування земельну ділянку площею 0,7523га, яка розташована АДРЕСА_1, а тому розгляд справи у відсутності апелянта порушує його права на користування земельною ділянкою, переданої апелянту в постійне користування.

Враховуючи, що суд безпідставно розглянув справу за позовом ТОВ «Альянс 3» про визнання права власності на нежитлові приміщення цілісного майнового комплексу за участю відповідача ОСОБА_1, яка не має жодного відношення до вказаного майнового комплексу, розташованого за адресою АДРЕСА_1, та порушив права КП «Петропавлівський ринок», яке є на підставі Державного Акту від 21.10.2011р. постійним користувачем земельної ділянки, на якій розташовані спірні будівлі, чим вирішив питання про права та обов'язки особи яка не була залучена до розгляду справи, а тому колегія суддів вважає, що рішення суду в частині задоволення позовних вимог ТОВ «Альянс 3» до ОСОБА_1 про визнання права власності на нежитлові приміщення підлягає скасуванню на підставі ст. 309 ЦПК України з ухваленням по справі нового рішення про відмову ТОВ «Альянс 3» у задоволені позовних вимог до ОСОБА_1 про визнання права власності на нежитлові приміщення, оскільки ухваленим рішенням порушуються права апелянта, який не був залучений до розгляду справи.

У зв'язку із задоволенням апеляційної скарги КП «Петропавлівський ринок», з ТОВ «Альянс 3» підлягають стягненню на користь апелянта понесені витрати по сплаті судового збору в сумі 1720грн. 50коп. в порядку ст. 88 ЦПК України.

Керуючись ст.ст. 303,304,309,316 ЦПК України, колегія суддів, -

ВИРІШИЛА:

Апеляційну скаргу КП «Петропавлівський ринок» задовольнити.

Рішення Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська від 14 грудня 2012р. в частині задоволення зустрічної позовної заяви Товариства з обмеженою відповідальністю «Альянс 3» до ОСОБА_1, треті особи без самостійних вимог - Петропавлівська районна спілка споживчих товариств, ОСОБА_2 про визнання права власності скасувати.

Товариству з обмеженою відповідальністю «Альянс 3» у задоволенні позовних вимог до ОСОБА_1, треті особи без самостійних вимог - Петропавлівська районна спілка споживчих товариств, ОСОБА_2 про визнання права власності на нежитлові приміщення відмовити.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Альянс 3» (код ЄДРПОУ 34245525) на користь Комунального підприємства «Петропавліський ринок» (ЄДРПОУ 36725478) витрати по сплаті судового збору в сумі 1720грн. 50коп.

Рішення апеляційного суду вступає в силу з моменту проголошення, але може бути оскаржено в касаційному порядку протягом двадцяти днів.

Судді

Дата ухвалення рішення22.10.2013
Оприлюднено22.10.2013
Номер документу34251781
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —403/15309/12

Рішення від 22.10.2013

Цивільне

Апеляційний суд Дніпропетровської області

Ремез В. А.

Ухвала від 22.10.2013

Цивільне

Апеляційний суд Дніпропетровської області

Ремез В. А.

Ухвала від 18.09.2013

Цивільне

Апеляційний суд Дніпропетровської області

Ремез В. А.

Ухвала від 22.12.2012

Цивільне

Бабушкінський районний суд м.Дніпропетровська

Циганков В. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні