Рішення
від 16.10.2013 по справі 348/1318/13-ц
НАДВІРНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

Справа №348/1318/13-ц

16 жовтня 2013 року м. Надвірна

Надвірнянський районний суд Івано-Франківської області

в складі головуючого судді: Гураша М.В.

секретаря: Нагорняк Г.М.

з участю представника позивачки: ОСОБА_1

відповідача: ОСОБА_2

представника відповідача адвоката: ОСОБА_3

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Надвірна цивільну справу за позовом ОСОБА_4 до ОСОБА_2 про позбавлення права користування жилим приміщенням та зняття з реєстрації місця проживання, -

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_4 пред’явила позов в суд до ОСОБА_2 про позбавлення права користування жилим приміщенням та зняття з реєстрації місця проживання.

В судовому засіданні представник позивачки позовні вимоги підтримав і суду пояснив, що сторони по справі 03 вересня 2005 року уклали шлюб, від якого у них 14.07.2006 року народився син ОСОБА_5.

ОСОБА_4 та ОСОБА_2 проживали та були зареєстровані в квартирі, що знаходиться в м.Надвірна по вул. Княгині Ольги , 8/26 Івано-Франківської області Дане житло належить позивачці на праві особистої приватної власності і не може бути включена до переліку майна , яке підлягає поділу між подружжям.

Вказана квартира стала власністю ОСОБА_4 згідно нотаріально посвідченого договору дарування від 01.10.2012 року і зареєстрований в реєстрі за № 1315, що стверджується витягом про державну реєстрацію прав на неї в ОБТІ за № 36854303 від 20.12.2012 року.

Шлюб між ОСОБА_4 та ОСОБА_2 на підставі рішення Надвірнянського районного суду за № 348/317/13-ц розірваний в судовому порядку , яке набрало законної сили. На переконання позивачки на момент пред»явлення даного позову відповідач ОСОБА_2 не проживав в належній їй квартирі більше одного року і вказаний факт стверджується вказаним рішенням суду про розірвання шлюбу між ними, а тому є преюдиціальним, тобто таким, що не підлягає доказуванню.

Крім того представник позивача в судовому засіданні ствердив, що відповідач проживав в спірній квартирі як член сім»ї позивачки на підставі сервітуту, встановленого законом і з розірванням шлюбу з нею він припинений.

Просить постановити рішення, яким позбавити відповідача ОСОБА_2 права користування вказаним жилим приміщенням та зняти його реєстрації проживання в ньому.

Відповідач ОСОБА_2 в судовому засіданні позов не визнав і суду пояснив, що 03.05.2005 року між ним і позивачкою по справі ОСОБА_4 був укладений шлюб у відділі РАЦС Надвірнянського районного управління юстиції Івано-Франківської області,від якого у них 14.07.2006 року народився син ОСОБА_5.

На спільні кошти подружжя 15.02.2006 року вони придбали квартиру, яка знаходиться в м.Надвірна по вул. Княгині Ольги, 8/26 Івано-Франківської області. По домовленості між ними договір купівлі-продажу даного житла був оформлений на ОСОБА_4

З того часу вони зареєстровані і проживали в даній квартирі.

В 2012 року їхні взаємовідносини погіршилися, на його переконання з вини позивачки, в якої появився інший чоловік.

Як ствердив суду ОСОБА_2 на прохання дружини , яка обіцяла змінити стосунки в сім»ї і налагодити подружнє життя, він дав згоду на укладення нотаріально посвідченого договору дарування придбаної на спільні кошти подружжя квартири її батькові ОСОБА_6, що і було зроблено 24.09.2012 року.

Після цього 01.10.2012 року останній шляхом укладення нотаріально посвідченого договору віддарував ОСОБА_4 вказану квартиру,яка 20.12.2012 року зареєструвала на себе в Івано-Франківському ОБТІ право власності.

Заволодівши таким чином спільною квартирою, позивачка не тільки відмовилася продовжувати з ним подружнє життя , а й 28.12.2012 року поміняла в квартирі на вхідних дверях замки і не дала можливості навіть забрати свої особисті речі. Будь- якого іншого житла у нього немає, а тому він змушений тимчасово проживати у батьків.

Оскільки ОСОБА_4 перестала з цього часу допускати його в квартиру, він з цього приводу 08.02.2013 року звернувся з заявою до Надвірнянського РВ УМВС, в якій зазначив, що протягом останніх двох місяців він не має можливості зайти в спірну квартиру .

Тоді ж позивачка звернулася з позовом до нього в суд про розірвання шлюбу. Зрозумівши, що примирення між ними вже неможливе, він 18.02.2013 року написав в суд заяву, в якій дав згоду на розірвання шлюбу .

Однак , ні в позовній заяві позивачки, ні в його заяві відсутні будь-які дані, що він протягом року не проживає у спірній квартирі АДРЕСА_1 .

Рішенням Надвірнянського районного суду від 12.03.2013 року шлюб між ними розірвано, яким встановлено, що протягом року вони не підтримують подружніх стосунків. З даними висновком він погодився, оскільки дійсно протягом останнього року у них погіршилися стосунки з позивачкою і він не перебував з нею зокрема в близьких стосунках.

В квартирі по місцю реєстрації він не проживає тільки з кінця грудня 2012 року з поважних причин, так як перешкоди в її користуванні створила позивачка.

Вважає, що ним не втрачено право користування спірним житлом , а тому просить в позові ОСОБА_4 до нього про позбавлення права користування жилим приміщенням та зняття з реєстрації місця проживання відмовити.

Суд, вислухавши пояснення сторін, показання свідків, дослідивши письмові докази, прийшов до висновку, що в задоволенні позову ОСОБА_4 до ОСОБА_2 про позбавлення права користування жилим приміщенням та зняття з реєстрації місця проживання слід відмовити, виходячи з наступних підстав.

В судовому засіданні встановлено, що сторони по справі ОСОБА_4 та ОСОБА_2 зареєстрували шлюб 03.09.2005 року в відділі РАЦС Надвірнянського управління юстиції Івано-Франківської області, про що зроблено відповідний актовий запис за № 133, від якого у них 14.07.2006 року народився син ОСОБА_5.

Перебуваючи в шлюбі вони на спільні кошти подружжя 15.02.2006 року придбали трьохкімнатну квартиру в м.Надвірна по вул.Княгині Ольги 8/26 Івано-Франківської області . Вказаний факт стверджується договором купівлі - продажу квартири від цього ж числа, який посвідчений приватним нотаріусом Надвірнянського нотаріального округу Івано-Франківської області та зареєстрований в реєстр за № 470. При цьому покупцем по даному договору виступила позивача ОСОБА_4 (а.с. 29).

З того часу сторони по справі зареєстровані за місцем проживання в вище вказаній квартирі, як і їхній неповнолітній син ОСОБА_5 з часу народження, про що свідчить довідка , яка видана КП «Надвірнянський житловик» за № 877 від 18.02.2013 року (а.с. 9).

24.09.2012 року дане житло ОСОБА_4 було подароване її батькові ОСОБА_6. Даний договір дарування посвідчений приватним нотаріусом Надвірнянського районного нотаріального округу і зареєстровано в реєстрі за № 1272 (а.с. 30). Як ствердив в судовому засіданні відповідач ОСОБА_2М.Ю, він дав згоду на відчуження квартири на прохання позивачки з метою збереження сім»ї.

Однак через декілька днів 01.10.2012 року ОСОБА_6 віддарував ОСОБА_4 вказану квартиру, про що свідчить договір дарування посвідчений приватним нотаріусом Надвірнянського районного нотаріального округу і зареєстрований в реєстрі за № 1315 (а.с. 32).

Після цього 20.12.2012 року ОСОБА_4 зареєструвала право власності на дану квартиру в КП «Івано-Франківські обласне бюро технічної інвентаризації »,про що вказує відповідний витяг про державну реєстрацію прав (а.с. 33).

У відповідності до ч.2 ст.405 ЦК України член сім’ї власника житла втрачає право на користування цим житлом у разі відсутності члена сім’ї без поважних причин понад один рік, якщо інше не встановлено домовленістю між ним і власником житла або законом.

На переконання суду відповідач ОСОБА_2 на даний час не втратив права користування квартирою №26 в будинку №8 по вул.Княгині Ольги в м.Надвірна Івано-Франківської області, оскільки в судовому засіданні достовірно встановлено, що він проживав в даній квартирі до кінця грудня 2012 року.

Вказаний факти підтвердили допитані в якості свідків в судовому засіданні ОСОБА_7 та ОСОБА_8, які проживають по сусідству в квартирах в одному з ним під»їзді, показання яких послідовні і логічні та не викликають сумніву в їх правдивості.

Із змісту заяви ОСОБА_2 в адрес Надвірнянського РВ УМВС, написаної і зареєстрованої у відділі 08.02.2013 року за № 315 вбачається, що він просить прийняти заходи до ОСОБА_4 , яка на протязі двох місяців не допускає його до квартири та на зауваження надати ключ не реагує (а.с. 31).

Більше того у своїй заяві ОСОБА_4 в адрес начальника Надвірнянського РВ УМВС на неправомірні дії відповідача, поданій 14.02.2013 року ствердила , що фактично не проживає з ОСОБА_2 уже шість місяців , а не більше року (а.с. 34-35).

Посилання представника позивачки на преюдиціальність судового рішення про розірвання шлюбу між сторонами по справі в частині встановлення факту відсутності проживання ОСОБА_2 у вказаній квартирі без поважних причин протягом року на час постановлення даного рішення , тобто 12.03.2012 року, надумані і не заслуговують на увагу, оскільки повністю спростовані дослідженими судом письмовими доказами.

В судовому засіданні оглянуті матеріали цивільної справи за №348/317/13-ц за позовом ОСОБА_4 до ОСОБА_2 про розірвання шлюбу. В позовній заяві, яка підписана позивачкою ОСОБА_4 07.02.2013 року і поступила в канцелярію суду 08.02.2013 року , відсутні будь-які дані про факт відсутності проживання відповідача в спірній квартирі , більше того навіть не вказано проміжок часу, на протязі якого вони не підтримують подружні стосунки.

В своїй заяві від 18.02.2013 року до суду ОСОБА_2 також нічого не вказав про час припинення подружніх стосунків з позивачкою, тим більше дату коли він перейшов приживати із спірної квартири до батьків.

Враховуючи,що тільки позовна заява судом була направлена в адрес ОСОБА_2 і судове засідання по справі проводилося у його відсутність, на переконання суду є безпідставним посилання представника позивача про визнання ним факту відсутності проживання у спірній квартирі протягом року на час постановлення судового рішення про розірвання шлюбу.

Як вбачається з змісту самого судового рішення по даній справі , судом встановлено, що сторони лише не підтримували подружніх стосунків на протязі одного року і в ньому відсутні дані що ОСОБА_2 не проживав в вказаній квартирі більше року.

Будь-яких інших доказів на підставність позову стороною позивача суду не представлено, про відсутність яких ствердив в судовому засіданні представник позивача.

На підставі ст.405 ЦК України, керуючись ст.ст.209, 213, 214, 215 ЦПК України, суд, -

ВИРІШИВ:

В позові ОСОБА_4 до ОСОБА_2 про позбавлення права користування жилим приміщенням та зняття з реєстрації місця проживання - відмовити.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги, рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом 10 днів з дня його проголошення до апеляційного суду Івано-Франківської області через Надвірнянський районний суд.

Суддя Гураш М.В.

Повний текст рішення виготовлено 21.10.2013 року

СудНадвірнянський районний суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення16.10.2013
Оприлюднено20.01.2014
Номер документу34256747
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —348/1318/13-ц

Ухвала від 07.06.2013

Цивільне

Надвірнянський районний суд Івано-Франківської області

Гураш М.В. М. В.

Ухвала від 08.05.2013

Цивільне

Надвірнянський районний суд Івано-Франківської області

Гураш М.В. М. В.

Ухвала від 25.11.2013

Цивільне

Апеляційний суд Івано-Франківської області

Горейко М.Д.

Рішення від 16.10.2013

Цивільне

Надвірнянський районний суд Івано-Франківської області

Гураш М.В. М. В.

Ухвала від 28.05.2013

Цивільне

Надвірнянський районний суд Івано-Франківської області

Гураш М.В. М. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні