Постанова
від 17.09.2013 по справі 1570/3803/2012
ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

----------------------

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

17 вересня 2013 р.Справа № 1570/3803/2012

Категорія: 8.2.1 Головуючий в 1 інстанції: Бжассо Н. В.

Судова колегія Одеського апеляційного адміністративного суду у складі:

головуючого - Бітова А.І.

суддів - Милосердного М.М.

- Ступакової І.Г.

при секретарі - Орлик Л.Л.

з участю: представників Державної податкової інспекції у Приморському районі м. Одеси Головного управління Міндоходів в Одеський області - Кочури Юрія Олександровича, Копиці Світлани Миколаївни; представників приватного підприємства "Кардіган"- Гусарова Олександра Леонідовича, Ігнатенко Вадима Пантелійовича,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Одесі адміністративну справу за апеляційними скаргами приватного підприємства "Кардіган", Державної податкової інспекції у Приморському районі м. Одеси Одеської області Державної податкової служби (у теперішній час Державна податкова інспекція у Приморському районі м. Одеси Головного управління Міндоходів в Одеський області) на постанову Одеського окружного адміністративного суду від 17 грудня 2012 року у справі за позовом приватного підприємства "Кардіган" до Державної податкової інспекції у Приморському районі м. Одеси Одеської області Державної податкової служби про визнання протиправними та скасування податкових повідомлень-рішень,

В С Т А Н О В И Л А :

У червні 2012 року приватне підприємство (далі ПП) "Кардіган" звернулося до суду з адміністративним позовом до Державної податкової інспекції у Приморському районі м. Одеси Одеської області Державної податкової служби (у теперішній час Державна податкова інспекція у Приморському районі м. Одеси Головного управління Міндоходів в Одеський області) (далі ДПІ у Приморському районі м. Одеси) про визнання протиправними та скасування податкових повідомлень-рішень від 12 червня 2012 року:

· №0000512230 про збільшення податкових зобов'язань з податку на прибуток на суму 1 383 913 грн. - за основним платежем, 254 286 грн. - за штрафними (фінансовими) санкціями;

· №0000522230 про збільшення податкових зобов'язань з податку на додану вартість (далі ПДВ) на суму 1 122 717 грн. - за основним платежем, 236 793 грн. - за штрафними (фінансовими) санкціями.

Обґрунтовуючи свої позовні вимоги, позивач вказував, що за результатами позапланової виїзної перевірки підприємства, відповідачем складений акт №1661/22-3/36612634 від 16 травня 2012 року, на підставі якого були прийняті оскаржувані повідомлення-рішення щодо порушень підприємством вимог податкового законодавства. Однак, висновки ДПІ ґрунтуються на встановлені нікчемності правочинів, укладених з ПП "Клин Маркет", ПП "ОСК-Компані", ПП "Орвіл- Трейдінг", ПП "Дана Маркет Юг", ПП "Кліпертон", ПП "Агроресурс-Південь", ПП "ОТГ- Груп", ТОВ "Холодильник", ПП "Віайпі Груп", ТОВ "Юніком Плюс", ТОВ "Флорена Плюс", ПП "Торенс", ТОВ "Фіраст-Трейд", ПП "Юма-Пром", через дефекти у правовому стані вказаних підприємств контрагентів. Такі висновки позивач вважає помилковими, оскільки підтвердженням реального змісту (товарності) господарських операцій є наявна первинна документація.

Представник відповідача позовні вимоги не визнав, вказуючи, що вищевказані податкові повідомлення-рішення прийняті у відповідності до норм діючого податкового законодавства та підтримав доводи, викладені в письмових запереченнях від 07 серпня 2012 року.

Постановою Одеського окружного адміністративного суду від 17 грудня 2012 року адміністративний позов ПП "Кардіган" до ДПІ у Приморському районі м. Одеси Одеської області ДПС про визнання противоправними та скасування податкових повідомлень-рішень задоволено частково. Визнано протиправними та скасовані податкові повідомлення-рішення:

· № 0000512230 від 12 червня 2012 року про збільшення податкових зобов'язань з податку на прибуток в частині донарахування зобов'язань за основним платежем в сумі 149 167 грн.; 0 грн. - за штрафними (фінансовими) санкціями;

· № 0000522230 від 12 червня 2012 року про збільшення податкових зобов'язань з ПДВ в частині донарахування зобов'язань за основним платежем в сумі 129 710 грн.; 32 428 грн. - за штрафними (фінансовими) санкціями.

В іншій частині позову відмовлено.

В апеляційних скаргах ПП "Кардіган" та ДПІ у Приморському районі м. Одеси ставиться питання про скасування судового рішення в зв'язку з тим, що воно постановлено з порушенням норм матеріального та процесуального права, а також у зв'язку з тим, що висновки суду не відповідають обставинам справи.

В процесі апеляційного провадження, у зв'язку з реорганізацією, відповідача - ДПІ у Приморському районі м. Одеси Одеської області ДПС було замінено на ДПІ у Приморському районі м. Одеси Головного управління Міндоходів в Одеський області.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши доповідача, доводи апеляційних скарг ПП "Кардіган" та ДПІ у Приморському районі м. Одеси, перевіривши законність і обґрунтованість судового рішення в межах позовних вимог і доводів апеляційної скарги, судова колегія вважає, що апеляційна скарга ПП "Кардіган" підлягає задоволенню, а апеляційна скарга ДПІ у Приморському районі м. Одеси не підлягає задоволенню з таких підстав.

Судом першої інстанції встановлені наступні обставини справи.

В період з 26 квітня по 08 травня 2012 року ДПІ у Приморському районі м. Одеси, була проведена виїзна позапланова перевірка ПП "Кардіган" з питань дотримання вимог податкового законодавства за період з 01 жовтня 2009 року по 31 грудня 2011 року, іншого законодавства за період з 01 жовтня 2009 року по 31 грудня 2011 року, про що було складено акт перевірки №1661/22-3/36612624 від 16 травня 2012 року.

За результатами проведеної перевірки було встановлено порушення підприємством вимог податкового законодавства, а саме:

· пп. 5.3.9 ст. 5 Закону України "Про оподаткування прибутку підприємств", пп. 139.1.9 п. 139.1 ст. 139, п. 138. 2 ст. 138 ПК України, в результаті чого занижено податок на прибуток на загальну суму 1 383 913 грн.;

· пп.7.4.1, п.п. 7.4.5 п. 7.4, п.п. 7.5.1 п. 7.5 ст. 7 Закону України "Про податок на додану вартість", п. 198.2, п. 198.3 ст. 198 ПК України, в результаті чого занижено ПДВ на суму 1 122 717 грн.

На підставі акту перевірки №1661/22-3/36612624 від 16 травня 2012 року, ДПІ у Приморському районі м. Одеси були прийняті оспорюванні податкові повідомлення-рішення від 12 червня 2012 року №0000522230 та №0000512230.

Вирішуючи справу суд першої інстанції виходив з того, що через відсутність достатньої первинної документації, за умов наявності відомостей щодо фіктивності підприємницької діяльності вищезазначених контрагентів позивача, надані позивачем податкові накладні, видаткові накладні, рахунки - фактури, оформлені з метою проведення фінансових потоків, спрямованих на здійснення операцій з мінімізації податкових зобов'язань, штучного формування податкового кредиту та валових витрат, з метою отримання фінансової вигоди.

Разом з цим, суд першої інстанції не погодився з висновками відповідача, щодо безтоварності господарських відносин, які проводились між ПП "Кардіган" та ТОВ "Флорена-Плюс", оскільки, на підтвердження наявності господарських операцій з зазначеним контрагентом, були надані первинні документи котрі не мають дефекту форми, змісту або походження, та які в повній мірі відображають та підтверджують правомірність відображення проведених операцій в бухгалтерському та податковому обліку.

Судова колегія не погоджується з висновками суду першої інстанції, виходячи з наступного.

Судом першої інстанції встановлено, що дійсно ПП "Кардіган" зареєстровано у встановленому законом порядку, та здійснює зареєстровані види діяльності (основним з яких є продаж спецодягу) та реально здійснює свою господарську діяльність, що підтверджується наданими реєстрами суб'єктів господарювання, з якими ПП "Кардіган" перебуває у господарських відносинах.

Також не оспорюється та визнається й той факт, що підприємство є поставщиком спецодягу, але підтвердити ланцюг постачання від вищезазначених підприємств - постачальників, перелічених в акті перевірки, до позивача та далі від нього іншим покупцям є неможливим.

Висновки ДПС, щодо порушень підприємством вимог податкового законодавства ґрунтуються на встановлені нікчемності правочинів, укладених з ПП "Клин Маркет", ПП "ОСК - Компані", ПП "Орвіл-Трейдінг", ПП "Дана Маркет Юг", ПП "Кліпертон", ПП "Агроресурс-Південь", ПП "ОТГ-Груп", ТОВ "Холодильник", ПП "Віайпі Груп", ТОВ "Юніком Плюс", ТОВ "Флорена Плюс", ПП "Торенс", ТОВ "Фіраст-Трейд", ПП "Юма-Пром", через дефекти у правовому стані вказаних підприємств.

Як вбачається з матеріалів справи, а саме, наказу ДПІ у Приморському районі м. Одеси від 23 квітня 2012 року №563 "Про проведення позапланової виїзної документальної перевірки ПП "Кардіган" код ЄДРПОУ 36612624 та п.3.8 акта (т.1 а.с.55) підставою проведення перевірки є постанова про призначення документальної позапланової перевірки ст. слідчого СУ ДПС в Одеський області ст. лейтенанта податкової міліції Вдовиченко Д.М. від 21 березня 2012 року (т.30 а.с.61).

Відповідно до п.78.1.11 п.78.1 ст. 78 ПК України (в редакції на час прийняття наказу про проведення перевірки) документальна позапланова виїзна перевірка здійснюється за наявності хоча б однієї з таких обставин: отримано постанову суду (ухвалу суду) про призначення перевірки або постанову органу дізнання, слідчого, прокурора, винесену ними відповідно до закону у кримінальних справах, що перебувають у їх провадженні;

У разі якщо грошове зобов'язання розраховується органом державної податкової служби за результатами перевірки, призначеної відповідно до кримінально-процесуального закону або закону про оперативно-розшукову діяльність, податкове повідомлення-рішення за результатами такої перевірки не приймається до дня набрання законної сили відповідним рішенням суду. Матеріали перевірки разом з висновками органу державної податкової служби передаються правоохоронному органу, що призначив перевірку. Статус таких матеріалів перевірки та висновків органу державної податкової служби визначається кримінально-процесуальним законом або законом про оперативно-розшукову діяльність (п.86.9 ст. 86 ПК України (у редакції, чинній на час проведення перевірки).

Згідно п.58.4 ст.58 ПК України у разі коли судом за результатами розгляду кримінальної справи про злочини, предметом якої є податки, збори, винесено обвинувальний вирок, що набрав законної сили, або винесено рішення про закриття кримінальної справи за нереабілітуючими підставами, відповідний контролюючий орган зобов'язаний визначити податкові зобов'язання платника податків за податками та зборами, несплата податкових зобов'язань за якими встановлена рішенням суду, та прийняти податкове повідомлення-рішення про нарахування платнику таких податкових зобов'язань і застосування стосовно нього штрафних (фінансових) санкцій у розмірах, визначених цим Кодексом.

Складання та надсилання платнику податків податкового повідомлення-рішення за податковими зобов'язаннями платника податків за податками та зборами, несплата податкових зобов'язань за якими встановлена рішенням суду, забороняється до набрання законної сили рішенням суду у справі або винесення постанови про закриття такої кримінальної справи за нереабілітуючими підставами.

Таким чином, матеріали перевірки, призначеної відповідно до кримінально-процесуального закону або закону про оперативно-розшукову діяльність, разом з висновками органу державної податкової служби передаються правоохоронному органу, що призначив перевірку, а статус таких матеріалів перевірки та висновків державної податкової служби визначається кримінально-процесуальним законом або законом про оперативно-розшукову діяльність; при цьому, орган державної податкової служби визначає суми грошових зобов'язань, але податкове повідомлення-рішення не приймає до набрання законної сили обвинувальним вироком, винесеним судом за результатами розгляду кримінальної справи про злочини, предметом якої є податки, збори, або рішенням про закриття кримінальної справи за нереабілітуючими підставами.

ПК України (в редакції, яка була чинною на час прийняття оскаржуваних рішень) встановлено заборону контролюючому органу приймати податкове повідомлення-рішення за результатами перевірки, призначеної відповідно до кримінально-процесуального Закону, до дня набрання законної сили відповідним рішенням суду.

Податковим органом не надано доказів того, що на час винесення оскаржуваних податкових повідомлень-рішень був такий, що набрав законної сили обвинувальний вирок, винесений судом за результатами розгляду кримінальної справи, у межах якої було призначено перевірку ПП "Кардіган", або відповідне рішення про закриття кримінальної справи за нереабілітуючими підставами.

За таких обставин, колегія суддів вважає, що оскаржувані повідомлення-рішення від 12 червня 2012 року №0000512230, №0000522230 є передчасними, у зв'язку з чим, вони підлягають скасуванню повністю.

За таких обставин, судова колегія доходить висновку про обґрунтованість позовних вимог ПП "Кардіган" до ДПІ у Приморському районі м. Одеси і, відповідно, необхідність в їх задоволенні.

Враховуючи, що судом першої інстанції, при вирішенні справи, порушені норми матеріального права, що призвело до неправильного вирішення справи, а також, що висновки суду не відповідають обставинам справи, судова колегія, керуючись п.п.3, 4 ч.1 ст. 202 КАС України вважає необхідним, скасовуючи постанову суду першої інстанції, прийняти по справі нову, якою задовольнити позовні вимоги ПП "Кардіган" до ДПІ у Приморському районі м. Одеси.

Керуючись ст.ст. 195, 196, п.3 ч.1 ст. 198, п.п.3, 4 ч.1 ст. 202, ч.2 ст. 205, ст. 207, ч.5 ст. 254 КАС України, судова колегія, -

П О С Т А Н О В И Л А:

Апеляційну скаргу Державної податкової інспекції у Приморському районі м. Одеси Одеської області Державної податкової служби (у теперішній час Державна податкова інспекція у Приморському районі м. Одеси Головного управління Міндоходів в Одеський області) - залишити без задоволення.

Апеляційну скаргу приватного підприємства "Кардіган" задовольнити.

Постанову Одеського окружного адміністративного суду від 17 грудня 2012 року скасувати.

Прийняти нову постанову, якою задовольнити адміністративний позов приватного підприємства "Кардіган".

Визнати протиправними та скасувати податкові повідомлення-рішення Державної податкової інспекції у Приморському районі м. Одеси Одеської області Державної податкової служби від 12 червня 2012 року:

· №0000512230 про збільшення податкових зобов'язань з податку на прибуток на суму 1 383 913 грн. - за основним платежем, 254 286 грн. - за штрафними (фінансовими) санкціями;

· №0000522230 про збільшення податкових зобов'язань з податку на додану вартість на суму 1 122 717 грн. - за основним платежем, 236 793 грн. - за штрафними (фінансовими) санкціями.

Постанова апеляційного суду набирає законної сили негайно після її проголошення, але може бути оскаржена в касаційному порядку до Вищого Адміністративного Суду України протягом двадцяти днів з дня складання судового рішення в повному обсязі.

Повний текст судового рішення виготовлений 20 вересня 2013 року.

Головуючий:

Суддя:

Суддя:

СудОдеський апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення17.09.2013
Оприлюднено24.10.2013
Номер документу34294890
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —1570/3803/2012

Ухвала від 03.07.2012

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Бжассо Н. В.

Постанова від 17.09.2013

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Бітов А.І.

Ухвала від 16.01.2013

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Бітов А.І.

Постанова від 19.12.2012

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Бжассо Н. В.

Ухвала від 19.06.2012

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Бжассо Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні