Ухвала
від 31.10.2013 по справі 901/1897/13
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

cpg1251 ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

УХВАЛА

31.10.2013Справа № 901/1897/13

За позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Річ - Плюс"

до відповідача Сімферопольської міської ради

за участю прокурора міста Сімферополь в інтересах держави в особі Сімферопольської міської ради

про внесення змін до договору

за зустрічним позовом Сімферопольської міської ради

до відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю "Річ - Плюс"

за участю прокурора міста Сімферополь в інтересах держави в особі Сімферопольської міської ради

про внесення змін до договору

Суддя Іщенко І.А.

За участю представників сторін:

від позивача (відповідача за зустрічним позовом) - Гаджев А.О., довідка АА№866876, керівник;

від позивача (відповідач за зустрічним позовом) - Єременко А.А., довіреність № 08/05-02 від 08.05.2013, представник

від відповідача (позивач за зустрічним позовом) - Кудімова Є.С, посвідчення НОМЕР_1, від 31.12.2013, головний спеціаліст юрисконсульт;

від прокуратури - Приймак А.О., посвідчення №017186, від 19.05.2013, прокурор

Суть спору: Товариство з обмеженою відповідальністю "Річ - Плюс" звернулось до господарського суду Автономної Республіки Крим із позовною заявою до відповідача - Сімферопольської міської ради та просить суд внести зміни до договору оренди земельної ділянки № 863-Г від 08.11.2010, зареєстрованого в комітеті з управління земельними ресурсами міської ради м. Сімферополь за № 2074 від 11.11.2010, виклавши пункти 3.2, 3.3, 4.3, 8.4 у наступній редакції:

- « 3.2. После окончания срока действия Договора Арендатор, надлежащим образом исполняющий обязанности в соответствии с условиями Договора, имеет преимущественное право на возобновление договора аренды на новый срок в установленном порядке».

- « 3.3. Арендатор, который имеет намерение воспользоваться преимущественным правом на заключение договора аренды земельного участка на новый срок, обязан уведомить об этом Арендодателя в установленном порядке, но не позднее, чем за один месяц до истечения срока действия Договора (но не ранее, чем за два месяца до истечения срока Договора)».

- « 4.3. В случаях изменения условий хозяйствования, предусмотренных Договором, изменения размеров земельного налога, арендной платы, изменения коэффициентов индексации, определенных законодательством, ухудшения состояния Земельного Участка не по вине Арендатора, подтвержденные документами, в других случаях, предусмотренных действующим законодательством, размер арендной платы подлежит обязательному пересмотру в течение 30 дней с момента возникновения соответствующих обстоятельств, путем внесения соответствующих изменений в Договор. Приведение в данном случае условий Договора в соответствие с установленными требованиями осуществляется путем подписания дополнительного соглашения к Договору».

- « 8.4. Передача в залог и внесение в уставной фонд права аренды Земельного Участка не допускается».

Ухвалою господарського суду Автономної Республіки Крим від 13.06.2013 провадження по справі було порушено, справу призначено до розгляду.

Позовні вимоги мотивовані тим, що відповідач ухиляється від підписання додаткової угоди, у зв'язку з чим порушує права та інтереси Товариства з обмеженою відповідальністю "Річ - Плюс".

12.07.2012 до суду від прокуратури м. Сімферополя надійшло повідомлення про вступ у справу прокурора в інтересах держави в особі Сімферопольської міської ради.

17.07.2013 від Сімферопольської міської ради до господарського суду Автономної Республіки Крим надійшов зустрічний позов до Товариства з обмеженою відповідальністю "Річ - Плюс", згідно якого позивач за зустрічним позовом просить суд внести зміни до договору оренди земельної ділянки № 863 - Г від 08.11.2010, зареєстрованого в комітеті з управління земельними ресурсами міської ради за № 2074 від 11.11.2010, укладеного між Сімферопольською міською радою та Товариством з обмеженою відповідальністю «Річ-Плюс», виклавши пункти договору в такій редакції:

- « 2.2. Нормативная денежная оценка Земельного Участка составляет 31534090,51 грн. (тридцать один миллион пятьсот тридцать четыре тысячи девяносто грн. 51 коп.)».

- « 4.1. Арендная плата устанавливается в размере 1 955 147, 44 грн. (Один миллион девятьсот пятьдесят пять тысяч сто сорок семь грн. 44 коп.) в год и вносится в денежной форме следующим образом: ежемесячно до 30 числа, месяца следующего за расчетным - 162928,95 грн. (Сто шестьдесят две тысячи девятьсот двадцать восемь грн. 95 коп.)».

- Расчет арендной платы, подписанный сторонами, является неотъемлемым приложением Договора (Приложение №1)».

Зустрічні позовні вимоги мотивовані тим, що виконання договору, на попередніх умовах, в частині орендної плати порушує співвідношення майнових інтересів сторін і позбавляє орендодавця того, на що він розраховував при укладенні договору - отримання орендної плати в розмірі, який не нижче встановленого мінімального розміру орендної плати та нормативної грошової оцінки землі.

Ухвалою господарського суду Автономної Республіки Крим від 19.07.2013 зустрічну позовну заяву прийнято до провадження разом з первісним позовом, привласнено №901/1897/13, та призначено до слухання.

Ухвалою господарського суду Автономної Республіки Крим від 23.07.2013 провадження по справі №901/1897/13 зупинено до набрання законної сили судового рішення по справі № 901/945/-г за позовом заступника прокурора міста Сімферополя в інтересах держави в особі Державної інспекції сільського господарства в Автономній Республіці Крим до відповідачів: Сімферопольської міської ради, Товариства з обмеженою відповідальністю "Річ - Плюс", про визнання недійсними пунктів рішення, договору оренди земельної ділянки та спонукання до виконання певних дій.

Постановою Севастопольського апеляційного господарського суду від 02.09.2013 по справі № 901/945/-г за позовом заступника прокурора міста Сімферополя в інтересах держави в особі Державної інспекції сільського господарства в Автономній Республіці Крим до відповідачів: Сімферопольської міської ради, Товариства з обмеженою відповідальністю "Річ - Плюс", про визнання недійсними пунктів рішення, договору оренди земельної ділянки та спонукання до виконання певних дій апеляційну скаргу заступника прокурора міста Сімферополя залишено без задоволення, рішення господарського суду Автономної Республіки Крим від 23.04.2013 у справі № 901/945/-г залишено без змін.

Ухвалою господарського суду Автономної Республіки Крим від 26.09.2013 провадження по справі №901/1897/13 поновлено, справу призначено до розгляду.

Ухвалою господарського суду Автономної Республіки Крим від 03.10.2013 за клопотанням Товариства з обмеженою відповідальністю "Річ - Плюс" строк розгляду справи продовжено в порядку статті 69 Господарського процесуального кодексу України до 31.10.2013.

Під час судового засідання, що відбулось 31.10.2013 Товариство з обмеженою відповідальністю "Річ - Плюс" представило суду письмові пояснення, відповідно до яких позовні вимоги за первісним позовом підтримує у повному обсязі, а також просить суд відмовити у задоволенні позову Сімферопольської міської ради, вважаючи його необґрунтованим, та таким, що не підлягає задоволенню.

Прокурор у судовому засіданні представив клопотання в порядку статті 79 Господарського процесуального кодексу України, про зупинення провадження по справі № 901/1897/13 за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Річ - Плюс", до відповідача Сімферопольської міської ради, за участю прокурора міста Сімферополь в інтересах держави в особі Сімферопольської міської ради, про внесення змін до договору; за зустрічним позовом Сімферопольської міської ради, до відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю "Річ - Плюс", за участю прокурора міста Сімферополь в інтересах держави в особі Сімферопольської міської ради, про внесення змін до договору, до набрання законної сили судового рішення по справі № 901/3622/13 за позовом заступника прокурора міста Сімферополя в інтересах держави до відповідачів: Сімферопольської міської ради, Товариства з обмеженою відповідальністю "Річ-Плюс" про визнання недійсними пунктів рішення, договору оренди земельної ділянки та спонукання до виконання певних дій.

Сторони проти клопотання прокурора про зупинення провадження по справі №901/1897/13 не заперечували.

Розглянувши клопотання прокурора, дослідивши матеріали справи, суд вважає необхідним зазначити наступне.

Відповідно до частини 1 статті 79 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд зупиняє провадження у справі в разі неможливості розгляду даної справи до вирішення пов'язаної з нею іншої справи, що розглядається іншим судом, а також у разі звернення господарського суду із судовим дорученням про надання правової допомоги до іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави.

Господарський суд повинен зупинити провадження у справі за наявності інформації про розгляд іншої справи, незалежно від заяв учасників судового процесу. Така інформація підтверджується тільки судовими документами: ухвалами, рішеннями, постановами судів, позовними заявами, скаргами.

Для вирішення питання про зупинення провадження у справі господарському суду слід у кожному конкретному випадку з'ясовувати:

а) як пов'язана справа, яка розглядається господарським судом, зі справою, що розглядається іншим судом;

б) чим обумовлюється неможливість розгляду справи.

Пов'язаність справ полягає у тому, що рішення іншого суду, який розглядає справу, встановлює обставини, що впливають на збирання та оцінку доказів у даній справі, зокрема, факти, що мають преюдиціальне значення. Ці обставини повинні бути такими, що мають значення для даної справи.

Судом встановлено, що предметом позову Товариства з обмеженою відповідальністю «Річ-Плюс» є внесення змін у договір оренди земельної ділянки №863-г від 08.11.2010, який зареєстрований в Кримській регіональній філії ДП «Центр ДЗК при Держкомземі України» 30.08.2012.

Дійсність вказаного договору на даний час є предметом судового спору, що розглядається господарським судом Автономної Республіки Крим у справі №901/3622/13. При цьому однією з підстав недійсності договору визначено як раз відсутність однієї з істотних умов договору оренди, яку у даному судовому процесі позивач просить зазначити в договорі, а саме - умови внесення до статутного фонду права оренди земельної ділянки.

Зазначене свідчить про неможливості розгляду справи №901/1897/13 до вирішення пов'язаної з нею іншої справи - №901/3622/13, що розглядається господарським судом Автономної Республіки Крим, оскільки в разі визнання недійсним вказаного договору оренди земельної ділянки втрачається предмет спору у даній справі.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає за необхідне задовольнити клопотання прокурора та зупинити провадження по справі.

На підставі викладеного, керуючись статтями 79, 86 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Провадження по справі №901/1897/13 зупинити до набрання законної сили судового рішення по справі № 901/3622/13 за позовом заступника прокурора міста Сімферополя в інтересах держави до відповідачів: Сімферопольської міської ради, Товариства з обмеженою відповідальністю "Річ-Плюс" про визнання недійсними пунктів рішення, договору оренди земельної ділянки та спонукання до виконання певних дій.

2 . Зобов'язати сторони та прокурора повідомити господарський суд Автономної Республіки Крим про набрання законної сили судового рішення по справі №901/3622/13.

Суддя І.А. Іщенко

СудГосподарський суд Автономної Республіки Крим
Дата ухвалення рішення31.10.2013
Оприлюднено04.11.2013
Номер документу34476352
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —901/1897/13

Ухвала від 13.02.2014

Господарське

Севастопольський апеляційний господарський суд

Котлярова Олена Леонідівна

Рішення від 27.01.2014

Господарське

Господарський суд Автономної Республіки Крим

І.А. Іщенко

Ухвала від 13.01.2014

Господарське

Господарський суд Автономної Республіки Крим

І.А. Іщенко

Ухвала від 31.10.2013

Господарське

Господарський суд Автономної Республіки Крим

І.А. Іщенко

Ухвала від 26.09.2013

Господарське

Господарський суд Автономної Республіки Крим

І.А. Іщенко

Ухвала від 23.07.2013

Господарське

Господарський суд Автономної Республіки Крим

І.А. Іщенко

Ухвала від 19.07.2013

Господарське

Господарський суд Автономної Республіки Крим

І.А. Іщенко

Ухвала від 13.06.2013

Господарське

Господарський суд Автономної Республіки Крим

І.А. Іщенко

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні