Постанова
від 23.10.2013 по справі 1-1152/11
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 1-1152/11

Провадження №1/761/137/2013

П О С Т А Н О В А

іменем України

23 жовтня 2013 року Шевченківський районний суд м. Києва в складі:

головуючого - судді Голуб О.А.

при секретарі - Дробязко К.М.

з участю прокурора - Кирюшина А.А.

захисника - ОСОБА_1

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Києві кримінальну справу за обвинуваченням:

ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1, уродження м. Києва, громадянина України, українця, одруженого, маючого на утриманні трьох малолітніх дітей, з вищою освітою, не працюючого, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_2 проживаючого за адресою: АДРЕСА_3, раніше не судимого,

у вчиненні злочину, передбаченого ч.1 ст.357 КК України, -

в с т а н о в и в :

досудовим слідством ОСОБА_2 обвинувачується в тому, що він 15 вересня 2008 року, будучи капітаном міліції наказом ГУ МВС України в м. Києві № 881о/с призначений на посаду слідчого відділу розслідування економічних злочинів слідчого управління Головного управління Міністерства внутрішніх справ України в м. Києві (надалі слідчий ОСОБА_2.) та згідно з функціональними обов'язками працівників слідчого управління ГУ МВС України в місті Києві, затвердженими заступником начальника - начальником слідчого управління ГУ МВС України в місті Києві 26.02.2009 р., ОСОБА_2, як слідчий слідчого відділу розслідування економічних злочинів слідчого управління ГУМВС України в м. Києві при виконанні службових обов'язків зобов'язаний: вести слідство по найбільш складних злочинах у сфері економіки; у необхідних випадках очолювати слідчо-оперативні групи по розслідуванню справ вказаного виду злочинів і персонально відповідати за дотриманням законності при веденні слідства; в ході розслідування кримінальних справ виявляти та аналізувати причини та умови, що сприяли скоєнню злочинів, вносити подання про їх усунення; особисто контролювати надходження на них відповідей, давати оцінку тим заходам, що прийняті, домагатися виконання їх вимог по усуненню недоліків, викладених у поданнях; виконувати окремі доручення в порядку ст. 118 КПК України, а також міжнародні доручення слідчих; несе відповідальність за дотриманням законності при розслідуванні кримінальних справ.

01 листопада 2010 року відповідно до наказу начальника ГУ МВС України в місті Києві №1074 о/с капітан міліції ОСОБА_2 звільнений з органів внутрішніх справ у запас Збройних Сил України (з постановкою на військовій облік) згідно з п.п. «є» (за порушення дисципліни) п. 64 Положення про проходження служби рядового та начальницького складу органів внутрішніх справ України.

Таким чином, виходячи з переліку обов'язків і повноважень слідчого ОСОБА_2., - останній на час вчинення злочинів був представником влади - працівником правоохоронного органу, тобто особою яка наділена правом пред'являти вимоги, приймати рішення та застосовувати примусові заходи обов'язкові для виконання фізичними та юридичними особами незалежно від їх відомчої належності чи підлеглості, а також службовою особою, яка здійснювала організаційно - розпорядчі обов'язки, на час керування діями членів слідчо - оперативних груп, груп слідчих по кримінальних справах, що перебували в його провадженні.

Будучи наділеним від імені держави вищевказаною владою слідчого органу внутрішніх справ, ОСОБА_2, зловживаючи своїм службовим становищем, викрав та привласнив офіційні документи ряду підприємств.

Так, 07 липня 2008 року дізнавачем відділу дізнання Голосіївського РУ ГУ МВС України в місті Києві порушена кримінальна справа №01-11432 за фактом підробки документів - окремих декларацій з податку на прибуток ТОВ «ВТФ Метапродакшин» за 2007 рік за ознаками злочину, передбаченого ч. 2 ст. 358 КК України.

Того ж дня вказана кримінальна справа прийнята до провадження слідчим слідчого відділу Голосіївського РУ ГУ МВС України в місті Києві Клименком А.О.

08 липня 2008 року слідчий Клименко А.О. порушив в рамках вказаної справи кримінальну справу за фактом фіктивного підприємництва за ознаками злочину, передбаченого ч. 2 ст. 205 КК України, яку об'єднав в одне провадження з кримінальною справою №01-11432.

28 липня 2008 року вказана справа прийнята до провадження слідчим СУ ГУ МВС України в м.Києві Шевцівим В.М.

29 серпня 2008 року у кримінальній справі № 01-11432 постановою т.в.о. начальника слідчого управління ГУ МВС України в м.Києві Бобрікова О.М. створено слідчо-оперативну групу, до складу якої включено трьох слідчих органів внутрішніх справ, оперуповноваженого ВДСБЕЗ Голосіївського РУ ГУ МВС України в м.Києві та трьох оперуповноважених ГВПМ СДПІ у м.Києві.

01 жовтня 2008 року дану справу прийняв до свого провадження старший слідчий в ОВС СУ ГУ МВС України в м.Києві Терпило І.О.

Разом з тим, слідчий СУ ГУ МВС України ОСОБА_2, будучи слідчим слідчого відділу розслідування економічних злочинів слідчого управління Головного управління Міністерства внутрішніх справ України в місті Києві, діючи умисно, зловживаючи своїм службовим становищем, з метою викрадення та привласнення офіційних документів, впродовж вересня 2009 року - січня 2010 року, реалізуючи свій злочинний задум незаконно, зловживаючи владою, виніс у кримінальних справах №01-11432, №01-12124 та №01-11749 постанови про проведення виїмки документів у податкових органах м. Києва районних держаних адміністраціях, органах Пенсійного фонду, соціального страхування, статистики, зайнятості, юстиції у м.Києві та окремих інших державних органах щодо суб'єктів господарювання.

Так, за невстановлених слідством обставин, ОСОБА_2 на початку вересня 2009 року вирішив умисно продовжити свою злочинну діяльність щодо викрадення та привласнення офіційних документів шляхом зловживання своїми службовими повноваженнями як слідчого у кримінальних справах № 01-11432, №01-12124 та №01-11749, у зв'язку з чим в період часу з вересня 2009 року по січень 2010 року безпідставно виніс у цих справах постанови про проведення виїмок реєстраційних, звітних та інших офіційних документів загалом 146 суб'єктів господарювання у податкових органах, районних держаних адміністраціях, органах Пенсійного фонду, соціального страхування, статистики, зайнятості, юстиції у м.Києві, в АБ «Брокбізнесбанк» та окремих інших державних органах, забезпечивши їх проведення.

Зокрема впродовж вересня 2009 року - січня 2010 року слідчий СУ ГУ МВС України в м.Києві ОСОБА_2 реалізуючи свій задум незаконно, зловживаючи владою, виніс у кримінальній справі № 01-11432 постанови про проведення виїмки документів у податкових органах м.Києва щодо 145 суб'єктів господарювання, а також одну таку постанову у кримінальній справі № 01-12124.

При цьому слідчий усвідомлював, що діяльність товариств з обмеженою відповідальністю, щодо яких ним винесені постанови про проведення виїмки, не є предметом розслідування у кримінальних справах №01-11432, №01-12124 та №01-11749, та достовірно знаючи, що будь-яких правових підстав для проведення в рамках даних справ виїмки реєстраційних, звітних та інших офіційних документів ряду товариств у державних органах немає, що діяльність даних товариств у справі не досліджується, у приміщенні слідчого управління ГУ МВС України в м. Києві, що у буд. № 15 по вул. Володимирській у м. Києві, безпідставно, невмотивовано виніс (шляхом друку та підписання) вказані постанови, навівши детальний перелік документів, що підлягають виїмці та доручив проведення цих виїмок працівникам ДСБЕЗ ЛВ на станції Дарниця УМВС України на Південно-Західній залізниці, СДСБЕЗ на станції Київ-Пасажирський УМВС України на Південно-Західній залізниці, УПМ ДПА у м. Києві, які не були обізнані про злочинність його дій та про його злочинні наміри.

Сприймаючи постанови про проведення виїмки документів слідчого ОСОБА_2. як такі, що обов'язкові для виконання, оперуповноважені СДСБЕЗ ЛВ на відповідних станціях УМВС України на ПЗЗ та оперуповноважені в ОВС УПМ ДПА у м. Києві на підставі винесених слідчим постанов в період часу з вересня 2009 року - лютого 2010 року провели виїмки в державних органах та в попередньо обумовлених слідчим ОСОБА_2. місцях, передали оригінали постанови про проведення виїмки, протоколи виїмки та в повному обсязі всі вилучені в ході виїмки документи особисто слідчому ОСОБА_2

04 березня 2010 року до ГУ МВС України в м. Києві за підписом заступника Міністра внутрішніх справ Коляди П.В. направлено службову телеграму №3982/Кл про відрядження до ГСУ МВС України слідчого СУ ГУ МВС України в м. Києві ОСОБА_2

У зв'язку із надходженням вказаної телеграми і необхідністю відрядження слідчого ОСОБА_2. до складу групи слідчих Головного слідчого управління МВС України, керівництвом слідчого управління ГУ МВС України в місті Києві прийнято рішення про передачу кримінальної справи №01-11432 у відповідності до ст. 114 КПК України для організації подальшого розслідування до Голосіївського РУ ГУ МВС України в місті Києві.

При цьому слідчому ОСОБА_2 було доручено підготувати до передачі вказаному органу усі наявні матеріали кримінальної справи №01-11432.

Разом з тим, слідчий ОСОБА_2. підготував для передачі до Голосіївського РУ ГУ МВС України в місті Києві лише 21 том кримінальної справи №01-11432, при цьому, умисно не долучив до її матеріалів вищевказані безпідставно, невмотивовано винесені ним постанови про проведення виїмок, доручення, протоколи виїмок (та огляду) з вилученими документами і супровідні документи до них, а приховав такі документи та розпорядився ними на власний розсуд.

При цьому у супровідному листі до матеріалів кримінальної справи №01-11432 слідчий ОСОБА_2., приховуючи факт вчиненого злочину, рукописним чином вказав кількість томів, що передаються до Голосіївського РУ ГУ МВС України в м. Києві: « 21». Одночасно у вказаному листі він не зазначив будь-яких відомостей про наявність інших вилучених на підставі винесених ним постанов в рамках даної кримінальної справи вищевказаних матеріалів.

Так, отримавши за вказаних обставин вилучені в Печерській районній у м.Києві державній адміністрації, Шевченківській районній у м.Києві державній адміністрації, головному управлінні юстиції у м.Києві документи, діючи як службова особа, працівник правоохоронного органу, в інтересах невстановлених слідством третіх осіб, доводячи до завершення свій злочинний умисел, слідчий ОСОБА_2. умисно приховав та розпорядився ними на власний розсуд, що призвело до втрати офіційних документів.

Після вчинення вищевказаних злочинних дій, ОСОБА_2 в подальшому вжив заходів до укриття їх слідів, а саме достовірно знаючи, про надходження у червні - липні 2010 року від Головного управління по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю Служби безпеки України до Головного слідчого управління МВС України, ГУ МВС України в місті Києві ряду офіційних запитів про надання для ознайомлення документів, що були вилучені впродовж 2009 - 2010 років за постановами про проведення виїмок, які винесені у кримінальній справі №01-11432, щодо ряду вказаних вище суб'єктів господарювання, склав та 13 серпня 2010 року шляхом обману домігся підписання акту прийому - передачі, в якому містилися відомості щодо матеріалів кримінальної справи №01-11432 в кількості 41 тому щодо вищевказаних товариств, підприємств і громадських організацій (за виключенням ГО "Центр розвитку лісогосподарського і лісопромислових комплексів" (код ЄДРПОУ 34493163); ГО "Госпрозрахункове підприємство тендерної палати України «Центр розвитку ринків у сфері державних закупівель" (код ЄДРПОУ 34926033), СГО «Тендерна палата України» (код ЄДРПОУ 33498176), слідчим Голосіївського РУ ГУ МВС України в м. Києві Клименком А.О., в проваджені якого на той час перебувала кримінальна справа №01-11432. При цьому самих таких матеріалів ОСОБА_2 не передав Клименку А.О., а вказаний акт прийому - передачі матеріалів кримінальної справи №01-11432 в подальшому датував 14 липня 2010 року і зберігав весь час у себе, в тому числі за місцем проживання, а до ГУ МВС України в місті Києві не передав, усвідомлюючи недостовірність його відомостей та можливість викриття його злочинних дій.

Таким чином, органом досудового слідства ОСОБА_2 обвинувачується в тому, що він, будучи слідчим у кримінальних справах №01-11432, №01-12124 та № 01-11749 відділу розслідування економічних злочинів слідчого управління Головного управління Міністерства внутрішніх справ України в місті Києві, вчинив умисні дії, які виразились у викраденні та привласненні офіційних документів, шляхом зловживання своїм службовим становищем, тобто у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 357 КК України.

Прокурор в судовому засіданні заявив клопотання про звільнення ОСОБА_2 від кримінальної відповідальності, у зв'язку з закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності, враховуючи, що на день розгляду клопотання закінчилися строки давності притягнення до кримінальної відповідальності за ч. 1 ст. 357 КК України.

Захисник ОСОБА_2 не заперечує щодо закриття справи та звільнення від кримінальної відповідальності ОСОБА_2 з цих підстав.

Підсудний ОСОБА_2 підтримав думку захисника.

Вислухавши доводи учасників процесу, перевіривши матеріали справи, суд приходить до висновку про можливість закриття відносно ОСОБА_2 кримінальної справи, у зв'язку з закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності та звільнення останнього від кримінальної відповідальності за ч. 1 ст. 357 КК України.

Так, відповідно до ч.1 ст.49 КК України особа звільняється від кримінальної відповідальності, якщо з дня вчинення нею злочину і до дня набрання вироком законної сили минули такі строки, зокрема три роки - у разі вчинення злочину невеликої тяжкості, за який передбачене покарання у виді обмеження або позбавлення волі.

Так, ОСОБА_2 органом досудового слідства обвинувачується у вчиненні злочину, передбаченого ч.1 ст.357 КК України, який, відповідно до ст. 12 КК України відноситься до злочину невеликої тяжкості.

Як було встановлено у судовому засіданні ОСОБА_2 обвинувачується у вчиненні злочину, передбаченого ч.1 ст.357 КК України в період з вересня 2009 по липень 2010 року.

Тобто станом на 23 жовтня 2013 року пройшло більше ніж три роки з моменту як ОСОБА_2 інкримінується вчинення злочину, передбаченого ч.1 ст.357 КК України, а тому останній підлягає звільненню від кримінальної відповідальності, у зв'язку із закінченням строків давності, а провадження по справі підлягає закриттю.

Долю речових доказів вирішити порядку ст. 81 КПК України (в редакції 1960 року).

Арешт, накладений на майно ОСОБА_2. підлягає скасуванню.

Враховуючи наведене, керуючись ст.49 КК України, ст.11-1, ст.282 КПК України ( в редакції 1960 року), п.11 розділу ХІ «Перехідні положення» КПК України, суд

п о с т а н о в и в:

Звільнити ОСОБА_2 від кримінальної відповідальності за ч.1 ст.357 КК України у зв'язку із закінченням строків давності, на підставі ст.49 КК України.

Провадження по кримінальній справі відносно ОСОБА_2 за ч.1 ст.357 КК України закрити.

Речові докази:

том № 4 журналу обліку відвідувачів та запрошених до Голосіївського РУ ГУМВС України в м. Києві, інв. №2812 н/т, із записами за період з 13.08.08р. по 15.12.10р, що 15.12.10р. вилучений у Голосіївському РУ ГУВС України в м. Києві та зберігається при матеріалах справи (т. 14 а.с.237-238) - передати в розпорядження володільцю Голосіївському РУ ГУ МВС України в м. Києві;

21 том кримінальної справи № 01-11432, що порушена 07.07.08р. дізнавачем Голосіївського РУ ГУМВС України в м. Києві Поміталкіною А.П. за ч. 2 ст. 358 КК України та передана постановою слідчого Личик С.Я. від 06.04.11р. на зберігання Голосіївському РУ ГУ МВС України в м. Києві (т.16 а.с.252-254) - передати в розпорядження володільцю Голосіївському РУ ГУ МВС України в м. Києві;

9 томів кримінальної справи № 01-11432, що порушена 07.07.2008р. дізнавачем Голосіївського РУ ГУМВС України в м. Києві Поміталкіною А.П. за ч. 2 ст. 358 КК України, що надійшли до Генеральної прокуратури України 12.11.2010р. з СУ ГУМВС України в м. Києві та передані постановою слідчого Личик С.Я. від 06.04.11р. на зберігання Голосіївському РУ ГУ МВС України в м. Києві (т.17 а.с.219-220) - передати в розпорядження володільцю Голосіївському РУ ГУ МВС України в м. Києві;

ноутбук «DELL» модель №PP 33L, P/N: R 932DA00 EMP, Ref Number: 08037, що постановою слідчого Личик С.Я. від 05.04.11р. визнаний речовим доказом (т.8 а.с. 60-61) - конфіскувати в дохід держави;

інші (т.16 а.с.250, 251, 252-254; т.15 а.с.8-9, 10-18, 22-38, 39-41, 92-95, 96-97, 98-99, 100-101; 102-103, 104, 105-107, 108-109; т.22 1-19, 20-185, 190-219, 220-226; т.23, а.с. 1-24, 25-226; т.24 а.с.1-292; т.25 а.с.1-333, 334-349, 350-358; 359-360; т.2 а.с. 329-330, 331-342, 373-379, 380-382; т.21 а.с. 216-220, 221-225, 226-227, 228-229; т.27 а.с.1-72, 73-76, 77-81; 92-97, 98-160, 161-165, 170-171, 172-184, 185-187, 188-191; т.28 а.с.110-123, 124-262, 263-267, 268-272; т.31 1-16, 17-154, 155-159, 160-165; 166-188, 189-190, 191-193; 194-198, 199-206, 207-208, 209-211; т.32 а.с. 17-80, 81-173, 179-185, 186-188, 189-198, 199-262, 263-265; т.33 а.с. 188-192, 193-194, 195-196, 197-203, 204-245, 246-247, 248-250, 251-259, 260-266, 267-268, 269-270, 271-273; т.34 а.с. 1-20, 23-313, 315-330, 331-334; т.35 а.с.5-10, 11-174, 176-183, 184-153, 267-270, 271-274; т.36 а.с.1-195, 196-200, 201-205, 206, 262, 263-265, 266-268; т.37 а.с. 1-295, 296-299; т.38 а.с.1-10, 11-159, 160-165, 166-178, 179-223, 224-226, 227-237, 238, 239-241, 249-254, 255-258, 259, 260-261, 268-289, 290, 291, 292; т.39 а.с.1-6, 7-9, 10-174, 304, 305-306; т.40 а.с.1-314, 315, 316-317.) - залишити в матеріалах справи.

Арешт, накладений на майно ОСОБА_2 постановою слідчого Котець Є.А. від 11.11.2010р.: на автомобіль «NISSAN TIDA», № двиг. НОМЕР_2, № куз. НОМЕР_3, д.н.з. НОМЕР_1; 2/3 ч. АДРЕСА_1; гараж АДРЕСА_4 в м. Києві та вклади, цінності та інше майно ОСОБА_2 (т. 44 а.с.7, т.44 а.с.8-12, т.44 а.с.13-15, а.с.16-17, 18-19, 20, 21-22, 23, 24-26) та накладений арешт постановою слідчого Личик С.Я. від 21.02.2011 р. на грошові кошти в сумі 1262 гривні 35 копійок та 100 доларів США, що вилучені 02.11.10р. під час проведення обшуку у кримінальній справі № 49-3044 ()том 44, а.с. 27-32 - скасувати.

На постанову може бути подана апеляція до Апеляційного суду м. Києва на протязі 7 діб з часу її проголошення через районний суд.

Суддя

Дата ухвалення рішення23.10.2013
Оприлюднено06.11.2013
Номер документу34516842
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —1-1152/11

Вирок від 12.12.2011

Кримінальне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Лила В. М.

Постанова від 14.12.2011

Кримінальне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Остапук В. І.

Вирок від 02.12.2011

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Кучина Н.Г. Н. Г.

Постанова від 11.01.2012

Кримінальне

Шевченківський районний суд м. Запоріжжя

Зарютін П. В.

Постанова від 23.10.2013

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Голуб О. А.

Постанова від 18.10.2013

Кримінальне

Центрально-Міський районний суд м.Горлівки

Федько С. П.

Ухвала від 23.08.2012

Кримінальне

Апеляційний суд Харківської області

Алексєєв О. О.

Вирок від 20.03.2012

Кримінальне

Дарницький районний суд міста Києва

Щасна Т. В.

Постанова від 17.02.2012

Кримінальне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Шуліка Ю. В.

Постанова від 15.12.2011

Кримінальне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Шуліка Ю. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні