Рішення
від 16.04.2009 по справі 3/25-339
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

3/25-339

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"16" квітня 2009 р.Справа № 3/25-339

Господарський суд Тернопільської області

у складі   судді Турецького І.М.             

Розглянув справу

за позовом: Приватного малого підприємства „Софіт” , м. Тернопіль вул. Корольова, 12

до Тернопільської районної державної адміністрації ,  м. Тернопіль Майдан Перемоги,1

третьої особи, яка не заявляє самостійних  вимог на предмет позову :

Байковецької  сільської ради  с. Байківці  Тернопільського району Тернопільської області                   

За участю представників сторін від :

                     позивача: не з‘явився

          відповідача:  не з‘явився      

третьої особи, яка не заявляє самостійних  вимог на предмет позову :

                   Пугач М.М. -  представник по довіреності №2153 від 20.03.2009 р.

          

          Суть справи: До господарського суду Тернопільської області поступила позовна заява Приватного малого підприємства „Софіт” м. Тернопіль вул. Корольова 12 до Тернопільської районної державної адміністрації  м. Тернопіль Майдан Перемоги, 1 та третьої особи, яка не заявляє самостійних  вимог на предмет позову - Байковецької  сільської ради  с. Байківці  Тернопільського району Тернопільської області,  в якій позивач просить :

-          прийняти  справу до провадження  та винести ухвалу ,  в порядку ст. ст. 66, 67 ГПК України  про заборону  вчинення  Тернопільською районною державною адміністрацією  м. Тернопіль Майдан Перемоги,1 та Байковецькою  сільською радою  с. Байківці  Тернопільського району Тернопільської області будь -  якого правочину  щодо  земельної ділянки  площею 3,0 га.,   згідно договору без номера від 05 червня 2003 року  оренди земельної ділянки (реєстраційний №12 від 10.07.2003 року) .

-          визнати поновленим (продовженим )  договір без номера від 05 червня 2003 року   оренди земельної ділянки (реєстраційний №12 від 10.07.2003 року ) укладений між Тернопільською  районною державною адміністрацією  та Приватним малим підприємством „Софіт” на тих же самих умовах на той же самий строк.

-          судові витрати покласти на відповідача.

          Відповідач своїм конституційним правом на захист скористався, явку свого представника в судове засідання забезпечив,  проти позову заперечує, посилаючись на те, що договір оренди земельної ділянки  без номера  від 05.06.2003 року (реєстраційний №12 від 10.07.2003 року ) - 05 червня 2008 року закінчив свою дію.

          А також,   згідно до рішення Тернопільської обласної ради від 11 червня 2008 року  вказана земельна ділянка  включена в межі населеного пункту  села Байківці Тернопільського району Тернопільської області .

          Відповідно  до п.12 Перехідних положень Земельного кодексу України  та ст.23 Закону України „Про оренду землі” оренда земельної ділянки , яка знаходиться в межах населеного пункту  відноситься до компетенції  територіальної громади села Байківці Тернопільської області Тернопільської області, а тому просить в задоволенні позову відмовити, оскільки заявлений безпідставно.

Третя особа , яка не заявляє самостійних вимог на предмет позову  своїм конституційним правом на захист  скористалася, явку свого представника в судове засідання  забезпечила, проти позову заперечує, посилаючись на те, що договір оренди земельної ділянки  без номера  від 05.06.2003 року (реєстраційний №12 від 10.07.2003 року ) - 05 червня 2008 року закінчив свою дію і у відповідності Закону України „Про  місцеве самоврядування в Україні”  та Закону України „Про оренду землі” передача земельної ділянки в оренду  по рішенню територіального органу –сільської ради с. Байківці Тернопільського району Тернопільської області відбувається на загальних підставах.

Відповідно до ст. 77 ГПК України , розгляд справи відкладався  до 26.03.2009р. о 10:00год., та до 09.04.2009р. о 10:00 год.,  а також  оголошувалась перерва   у судовому засіданні  до 16.04.2009р. до 11 год. 30 хв.

В судовому засіданні представникам сторін  роз‘яснено  їх процесуальні права та обов'язки, передбачені статтями 20, 22, 81 –1 Господарського процесуального кодексу України.

За відсутністю відповідного клопотання сторін технічна фіксація (звукозапис) судового процесу , в порядку ст. 81-1 ГПК України, не здійснюється.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши доводи та заперечення  представників сторін , оцінивши наявні у справі докази, суд встановив:

05 червня 2003 року  Тернопільська районна державна адміністрація  м. Тернопіль Майдан Перемоги, 1, як орендодавець, та Приватне мале підприємство „Софіт” м. Тернопіль  вул. Корольова, 12, як орендар, уклали між собою договір оренди земельної ділянки без номера про наступне:

1. Орендодавець –Тернопільська районна державна адміністрація на підставі розпорядження голови Тернопільської районної державної адміністрації від 07 травня 2003 року №262 надає,  а орендар –приватне мале підприємство „Софіт” приймає земельну ділянку терміном на п'ять років загальною площею 3га. згідно з планом користування, що додається, яка розташована на території Байковецької сільської ради, Тернопільського району, Тернопільської області.

2. Земельна ділянка передається ПМП „Софіт” в оренду по 05 червня 2008 року для ведення підсобного сільського господарства.

3. Умови повернення земельної ділянки:

Орендар зобов'язаний в десятиденний термін після припинення дії договору оренди продовжити договір оренди земельною ділянкою.

4. Обтяження та існуючі обмеження щодо використання земельної ділянки:

Орендар, користуючись земельною ділянкою, повинен дотримуватись правових та спеціальних обмежень, визначених законом України та іншими нормативними документами.

5. Орендна плата за землю вноситься Орендарем рівними частками щомісяця на рахунок Байковецької сільської ради протягом 30 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця.

За несвоєчасне внесення плати нараховується пеня в розмірі 0,03% за кожний прострочений день.

Орендна плата складає 492,44 грн. в рік.

6. Ризик випадкового пошкодження або знищення об'єкту оренди чи його частини:

Орендар несе ризик випадкового пошкодження або знищення об'єкту оренди чи його частини.

7. Права та обов'язки сторін:

Орендодавець має право:

·          вимагати від орендаря використання земельної ділянки у відповідності  до мети, визначеної у пункті 2 цього договору;

·          вільного доступу до переданої в оренду земельної ділянки для контролю за додержанням орендарем договору;

·          вимагати від орендаря збільшення розмірів орендної плати у разі збільшення відповідно до законодавства України та з інших мотивів збільшення розмірів середньої ставки земельного податку та в зв'язку з індексацією грошової оцінки земель, виходячи з середньорічного індексу інфляції за попередній період;

·          розірвати договір в порядку, встановленому законодавством, при систематичному невнесені орендарем орендної плати за землю;

·          вимагати від орендаря додержання екологічної безпеки землекористування та збереження родючості ґрунтів, державних стандартів, норм і правил.

Орендодавець зобов'язаний:

·          передати орендарю у належному стані та у визначених межах земельну ділянку згідно з цим договором;

·          не втручатись у господарську діяльність орендаря.

Орендар має право:

·          самостійно здійснювати господарську діяльність на земельній ділянці, відповідно до умов договору;

·          переважного права на поновлення договору оренди.

Орендар зобов'язаний:

·          приступити до використання орендованої земельної ділянки після державної реєстрації договору оренди;

·          використовувати орендовану земельну ділянку відповідно до мети, визначеної у пункті 2 цього договору, дотримуючись при цьому вимог чинного земельного і екологічного законодавства, державних і місцевих стандартів, норм і правил щодо використання землі;

·          у відповідності з пунктом 5 цього договору своєчасно вносити орендну плату;

·          відшкодовувати орендодавцеві заподіяну орендарем шкоду стану ділянки;

·          дотримуватися правил добросусідства відповідно до глави 17 Земельного кодексу України;

         8. Витрати на поліпшення стану земельної ділянки, проведенні орендарем без згоди орендодавця, відшкодуванню не підлягають.

              Підлягають відшкодуванню орендарю витрати на поліпшення стану земельної ділянки проведені орендарем за згодою орендодавця.

           9. Відповідальність сторін за неповне або несвоєчасне виконання своїх зобов'язань, які виникли при порушенні умов цього договору в строки і в розмірах передбачених чинним законодавством України та договором.

           10. Зміна, припинення та розірвання умов договору:

·          зміни умов договору за взаємною згодою сторін;

·          припинення дії договору –згідно з статтею 26 Закону України „Про оренду землі”;

·          розірвання договору – згідно з статтею 28 Закону України „Про оренду землі”.

           11. Спори, пов'язанні з орендою землі вирішуються у судовому порядку.

           12. Орендодавець свідчить, що земельна ділянка вільна від будь-яких майнових прав і претензій третіх осіб, в спорі, під забороною і арештом не перебуває.

           13. Сторони ознайомлені з вимогами ст. 11 Закону України „Про оренду землі”.

           14. Цей договір набуває чинності після його підписання сторонами, та державної реєстрації в Байковецькій сільській раді в порядку , встановленому законодавством України.

         Цей договір укладено в чотирьох примірниках, які мають однакову юридичну силу, один з них знаходиться в у орендодавця –Тернопільській районній державній адміністрації, другий у Тернопільському районному відділі земельних ресурсів.

                 Оскільки , 05 червня 2008 року  закінчувався термін дії договору оренди  земельної ділянки  від 05.06.2003 року укладеного між сторонами по справі , Приватне мале підприємство „Софіт” 30.05.2008 року надіслало  листа Тернопільській районній державній адміністрації,   Байковецькій сільській раді , в якому  зазначається наступне:

          * Згідно договору оренди земельної ділянки (що розташована на території Байковецької сільської ради) між Тернопільською районною державною адміністрацією та приватним малим підприємством „Софіт” від 05.06.2003р. наше підприємство має зобов'язання згідно п.3 „... в десятиденний термін після припинення дії договору оренди продовжити договір оренди земельної ділянки”.

          * Крім цього згідно п.7 вищевказаного договору оренди приватне мале підприємство „Софіт” має переважне право на поновлення договору оренди земельної ділянки.

          * Підприємство в повному об'ємі виконує умови договору, регулярно сплачує орендну плату і використовує земельну ділянку за призначенням.

          * Враховуючи те, що наше підприємство внесло чималий вклад в розвиток економічної структури району і на сьогоднішній день здійснює багатогалузеву діяльність, прошу Вас продовжити вищевказаний договір оренди терміном на п'ять років.

          У відповідь на звернення приватного малого підприємства „Софіт” про продовження дії договору, Тернопільська районна державна адміністрація повідомила наступне:

          Відповідно до п. 2 договору оренди земельної ділянки площею 3,0 га. для ведення підсобного сільського господарства на території Байковецької сільської ради за межами населеного пункту, укладеного між Тернопільською районною державною адміністрацією та приватним малим підприємством „Софіт” 05 червня 2008 року спливає термін дії договору.

         Оскільки , земельна ділянка площею 3,0 га , яка була предметом договору оренди Тернопільською обласною радою    рішенням №316 від 11 червня 2008 року переведена із земель,  які розташовані  за межами населеного пункту Байківці в межі села Байківці, а тому згідно земельного законодавства України розпорядником  вказаної земельної ділянки стала  Байковецька сільська рада.

         Господарським судом Тернопільської області встановлено, що 13 листопада 2007 року  рішенням  дев'ятої сесії  п'ятого скликання  Байковецької сільської ради  Тернопільського району Тернопільської області  №191  „Про затвердження  генерального плану  населеного пункту  села Байківці” було затверджено  генеральний план  села Байківці  та доручено  сільському голові  замовити  розробку  проекту  землеустрою щодо зміни  меж населеного  пункту с. Байківці .

       27 березня 2008 року було проведено  засідання архітектурно-містобудівної ради при Управлінні  містобудування  та архітектури Тернопільської облдержадміністрації , яка своїм рішенням  схвалила та рекомендувала  до затвердження  генеральний план  с. Байківці.

           Згідно  висновку №30-08   від 05.05.2008 року  Державної екологічної експертизи  генерального плану  с. Байківці  Байковецької сільської ради  Тернопільського району  Тернопільської області  схвалено   генеральний план розвитку с. Байківці.

        Розглянувши   представлений Байковецькою сільською радою  проект землеустрою  Тернопільська обласна рада   прийняла рішення №316 від 11 червня 2008 року у відповідності ст..ст.8,173,174,176  та пункту 12 Перехідних положень Земельного кодексу України    та згідно Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні”  та вирішила :

-          затвердити  проект землеустрою щодо часткової зміни меж с. Байківці Байковецької сільської ради , загальною площею  1 180, 00 га.,  в тому числі  існуюча  площа 344,90 га  та запроектована - 845,10 га ;

-          Управлінню земельних ресурсів  в Тернопільській області  внести зміни  в земельно - облікові  документи.

          На підставі вищевказаних документів,   згідно ст.ст. 12, 20, 83, 127, 134, 136, 137 Земельного кодексу України та ст.26 Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні”,  Байковецька сільська рада  прийняла рішення №354 від 26 січня 2009 року „Про визначення  переліку земельних ділянок  для продажу  на земельних торгах”  у відповідності якого  вирішила :

      - затвердити перелік  земельних ділянок  комунальної власності , які  будуть виставлятися  для продажу  на земельних торгах  окремими лотами, а саме:

      1. ділянка №1  площею 3,0 га  район Гаї Чумакові-рілля;

      2. ділянка №2  площею 0,5 га район ферми –господарський двір;

      3. ділянка №3 площею 1,0 га  район  Гаї Ходоровські –рілля;

       - землевпоряднику  сільської ради  замовити документацію  із землеустрою  на кожну земельну ділянку,   враховуючи перспективи  використання земельних ділянок  передбачені  генеральним планом  с. Байківці.

     

Оренда землі –це засноване на договорі  строкове платне володіння і користування  земельною ділянкою , необхідною для проведення  підприємницької діяльності  та інших видів діяльності.

     

Із представлених  документів  вбачається, що договір оренди  земельної ділянки  від 05 червня 2003 року укладений між Тернопільською районною державною адміністрацією та приватним малим підприємством „Софіт” щодо оренди 3,0 га землі закінчив свою дію - 05 червня 2008 року.

              11 червня 2008 року  в установленому  порядку  Земельним  законодавством України земля в кількості 1180 га , в тому числі і земельна ділянка, яка була предметом договору оренди  , яка закріплена  за Байковецької сільською радою переведена із меж населеного пункту  в межі населеного пункту с. Байківці Тернопільського району Тернопільської області.

              В силу цього  змінився правовий статус  земель, і право розпорядника  вищеназваних земель набула Байковецька сільська рада.

              Оскільки,  між приватним малим підприємством „Софіт” та Байковецькою сільською радою не було договору оренди землі, а тому  приватне мале підприємство „Софіт” не має  переважного права на поновлення договору оренди земельної ділянки, яке передбачено договором  оренди землі  від 05.06.2003 року  та Законом України „Про оренду землі”.

              А  також , із представлених документальних доказів  випливає, що  земельна ділянка площею 3,0 га. , яка була предметом договору оренди переведена в межі населеного пункту с. Байківці Тернопільського району Тернопільської області  і згідно Закону України „Про  місцеве самоврядування в Україні” змінено  цільове призначення землі, в тому числі і спірної земельної ділянки із земель сільськогосподарського призначення  на землі комерційного призначення.

         В судовому  засіданні  представник  Байковецької сільської ради в усній формі не заперечує проти участі  приватного малого підприємства „Софіт” в процесі  купівлі –продажу  спірної земельної ділянки на загальних підставах.

              Оцінивши представлені документальні докази , господарський суд Тернопільської області прийшов до переконання, що позовні вимоги позивача  щодо визнання  поновленим (продовженим )  договір без номера від 05 червня 2003 року   оренди земельної ділянки (реєстраційний №12 від 10.07.2003 року ) укладений між Тернопільською  районною державною адміністрацією  та Приватним малим підприємством „Софіт” на тих же самих умовах на той же самий строк, документально не обґрунтовані і задоволенню не підлягають.

               

Клопотання  Приватного малого підприємства „Софіт”  про винесення ухвали ,  в порядку ст. ст. 66, 67 ГПК України  про заборону  вчинення  Тернопільською районною державною адміністрацією  м. Тернопіль Майдан Перемоги,1 та Байковецькою  сільською радою  с. Байківці  Тернопільського району Тернопільської області будь - якого правочину  щодо  земельної ділянки  площею 3,0 га  згідно договору без номера від 05 червня 2003 року  оренди земельної ділянки (реєстраційний №12 від 10.07.2003 року) , задоволенню не підлягає, оскільки заявник не надав суду документальних доказів про  надання  спірної земельної ділянки  в оренду  третім особам на тих же умовах, які були передбачені договором оренди землі від 05 червня 2003 року, укладеного між Тернопільською  районною державною адміністрацією  та Приватним малим підприємством „Софіт”.

Відповідач подав суду  клопотання №01-392/9 від 23.03.2009 року (лист справи №39) вхідний №13125 від 24.03.2009року,  в якому просить , в порядку п.1 ст.80 ГПК України  припинити провадження у справі , оскільки даний спір  не підлягає вирішенню в господарських судах України.

Відповідно до п. 15 рекомендацій Президії Вищого Господарського Суду України № 04-5/120 від 27.06.2007р. «Про деякі питання підвідомчості i підсудності справ господарським судам»та з урахуванням інформаційного листа Вищого Господарського Суду України № 01-8/164 від 18.03.2008р. «Про деякі питання застосування норм Господарського процесуального кодексу України, порушені у доповідних записках про роботу господарських судів у 2007 році»- господарські суди розглядають справи у спорах, що виникають iз земельних відносин, в яких беруть участь суб'єкти господарської діяльності, оскільки земля є об'єктом цивільних прав i обов'язків i використовується в господарській діяльності на підставі цивільно-правових угод.

До таких справ слід відносити справи, пов'язані iз захистом права користування землею, в яких, захищаючи свої цивільні права i охоронювані законом інтереси, беруть участь суб'єкти господарської діяльності.

А тому ,   клопотання  відповідача  про припинення провадження у справі  , в порядку п.1 ст.80 ГПК України, оскільки даний спір  не підлягає вирішенню в господарських судах України,  залишити  без  задоволення,   як заявлено  безпідставно.

16 квітня 2009 року   позивач  надав суду  клопотання    за вх №14037(н)   про відкладення  розгляду справи    на інший термін .

Розглянувши  подане клопотання , господарський суд   відмовляє  в задоволенні клопотання  Приватного малого підприємства «Софіт»  від 16 квітня 2009 року за вх. 14037(н)  про відкладення  розгляду справи  на інший термін ,  оскільки  документально  не обґрунтоване  та заявлено  безпідставно.

Враховуючи викладене,  керуючись ст. ст. 43, 49, 82-84 Господарського процесуального кодексу України, ст.ст.8,12,20,83,127,134,136,137,173,174,176 пункту 12 Перехідних положень Земельного кодексу України та ст.26 Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні”,  Законом України „Про оренду землі”,     господарський суд Тернопільської області

ВИРІШИВ:

1. В задоволенні клопотання   Приватного малого підприємства „Софіт”  (вх. №13733(н) від 08.04.2009р.)  щодо забезпечення  позову,  відмовити.

2. Клопотання  Тернопільської районної  державної адміністрації  про припинення провадження у справі, в порядку п.1 ст.80 ГПК України,  залишити  без  задоволення.

3.  В задоволенні  клопотання  позивача   від 16 квітня 2009 року за вх. 14037(н)  про відкладення  розгляду справи  на інший термін  , відмовити.

4. В позові по даній справі відмовити.

5. На рішення господарського суду Тернопільської області , яке не набрало законної сили, сторони мають право подати апеляційну скаргу до Львівського апеляційного господарського суду   протягом десяти днів з дня прийняття (підписання) рішення   22 квітня 2009 року, через місцевий господарський суд Тернопільської області .

6. Рішення направити сторонам по справі.

 

Суддя                                                                                          І.М. Турецький

Дата ухвалення рішення16.04.2009
Оприлюднено05.05.2009
Номер документу3467696
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —3/25-339

Ухвала від 12.12.2011

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Якімець Г.Г.

Ухвала від 23.11.2011

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Якімець Г.Г.

Постанова від 16.01.2012

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Якімець Г.Г.

Ухвала від 14.09.2009

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Якімець Г.Г.

Ухвала від 12.10.2009

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Якімець Г.Г.

Ухвала від 17.08.2009

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Якімець Г.Г.

Ухвала від 19.05.2009

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Якімець Г.Г.

Рішення від 16.04.2009

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Турецький І.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні