Рішення
від 30.03.2009 по справі 3/32-09-1240
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

3/32-09-1240

                 

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

                     


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"30" березня 2009 р.Справа  № 3/32-09-1240

За позовом: Приватного підприємства "Єлізавета"

До відповідача: Комінтернівської районної державної адміністрації Одеської області  

Третя особа: Красносільська сільська рада Комінтернівського району Одеської області

про зобов'язання вчинити певні дії

                                                                                                                          Суддя  Д'яченко Т.Г.

Представники:

Від позивача:  Селіванов С.А., представник діючий за довіреністю від 19.03.2009р.

Від відповідача: не з'явився

Від третьої особи: не з'явився

СУТЬ СПОРУ: Позивач –Приватне підприємство "Єлізавета" звернувся до господарського суду Одеської області із позовною заявою, в якій просить суд зобов'язати Комінтернівську районну державну адміністрацію Одеської області здійснити заходи щодо відведення земельної ділянки Приватному підприємству "Єлізавета" загальною площею 0,62 га передбаченої під розміщення торгівельних павільйонів та автоцентру, яка розташована на 18-му кілометрі Старокиївського шосе на території Красносільської сільської ради Комінтернівського району, зобов'язати Комінтернівську районну державну адміністрацію Одеської області затвердити акт вибору земельної ділянки Приватному підприємству "Єлізавета" загальною площею 0,62 га передбаченої під розміщення торгівельних павільйонів та автоцентру, яка розташована на 18-му кілометрі Старокиївського шосе на території Красносільської сільської ради Комінтернівського району та зобов'язати Комінтернівську районну державну адміністрацію Одеської області надати дозвіл на виготовлення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки Приватному підприємству "Єлізавета" загальною площею 0,62 га передбаченої під розміщення торгівельних павільйонів та авто центру, яка розташована на 18-му кілометрі Старокиївського шосе на території Красносільської сільської ради Комінтернівського району.  

Представник Комінтернівської районної державної адміністрації Одеської області у судове засідання не з'явився, з надісланого на адресу суду письмового відзиву на позовну заяву вбачається, що Комінтернівська районна державна адміністрація Одеської області не заперечує проти заявлених позовних вимог в частині надання дозволу щодо виготовлення проекту землеустрою щодо відведення позивачу земельної ділянки та просила суд розглянути справу у відсутності представника райдержадміністрації.

Представник Красносільської сільської ради Комінтернівського району Одеської області у судове засідання не з'явився, у надісланому на адресу суду письмовому відзиву на позовну заяву третя особа просить суд розглянути справу за відсутності представника сільської ради.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представника позивача, суд встановив.

Рішенням Красносільської сільської ради від 16.11.2006р. № 109-V Про попереднє погодження вибору земельної ділянки ПП „Єлизавета” для розміщення торгівельних павільйонів та автоцентру надано ПП „Єлизавета”, в особі директора Шевченко С.Г., попереднє погодження по вибору земельної ділянки загальною площею 0,62 га, яка розміщена в районі вулиці Паустовського, 18-й кілометр Старокиївського шосе на території Красносільської сільської ради Комінтернівського району, для розміщення торгівельних павільйонів та автоцентру.

21.06.2007р. між Комінтернівською районною державною адміністрацією Одеської області та Приватним підприємством "Єлізавета" укладено договір про співробітництво в соціально-економічній сфері, згідно якого сторони погодились прийняти своїми правами, майном, внесками і трудовою участю своїх співробітників в розвитку соціальних програм Комінтернівського району Одеської області. У якості результатів співробітництва сторонами договору визначено, з боку адміністрації –прийняття розпоряджень щодо вибору земельної ділянки  загальною площею 0,62 га яка розташована на  18-му кілометрі Старокиївського шосе на території Красносільської сільської ради Комінтернівського району (за межами населеного пункту) для розміщення торгових павільйонів та авто центру, затвердження актів вибору земельних ділянок, надання згоди на розробку проектів відведення земельних ділянок, надання відповідно до законодавства дозволів на будівництво, прийняття рішень про затвердження проекту відведення та укладення довгострокового договору оренди з підприємством, з боку ПП „Єлизавета” –забезпечення фінансування програм (виконання робіт) розвитку Комінтернівського району Одеської області  та об'єктів соціальної інфраструктури, проведення заходів по підготовці актів вибору земельних ділянок, прийняття земельних ділянок в користування на умовах довгострокової оренди, будівництво та введення в експлуатацію об'єктів нерухомості.

Розпорядженням Комінтернівської районної державної адміністрації Одеської області        № 1017/А-2007 від 31.07.2007р. створено комісію по вибору земельної ділянки для розміщення торгівельних павільйонів та автоцентру Приватному підприємству "Єлізавета" на території Красносільської сільської ради.

До матеріалів справи залучено копії платіжних документів, що засвідчують виконання частини фінансових зобов'язань, прийнятих Приватним підприємством "Єлізавета" за договором.

Однак, 17.03.2008р. у відповідь на письмове звернення Приватного підприємства "Єлізавета" Відділом земельних ресурсів у Комінтернівському районі Одеської області листом № 13-13-02/481 позивача було повідомлено про неможливість погодження акту вибору земельної ділянки без проведення аукціону на право оренди у зв'язку з внесенням змін до Земельного кодексу України у зв'язку з прийняттям Закону України „Про державний бюджет України на 2008 рік”, а саме до ч. 1 ст. 124 ЗК, згідно якої набуття права оренди земельних  ділянок, що перебувають у державній  або комунальній власності, здійснюється виключно на аукціонах  (крім  земельних  ділянок,  на яких розташовані об'єкти нерухомого майна, що перебувають у власності громадян і юридичних осіб,  в  яких  відсутні акції (частки, паї), що належать державі.

Комінтернівською районною державною адміністрацією Одеської області також відмолено в затвердженні акту вибору земельної ділянки Приватному підприємству "Єлізавета" загальною площею 0,62 га, передбаченої під розміщення торгівельних павільйонів та автоцентру, а також у наданні дозволу на виготовлення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки.

Позовні вимоги направлені на захист прав та інтересів Приватного підприємства "Єлізавета" .

Суд, розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представника позивача, проаналізувавши норми чинного законодавства, дійшов наступних висновків.

Згідно положень п. 3 ст. 122 Земельного кодексу України районні  державні адміністрації на їх території передають земельні ділянки із земель державної власності у власність або у користування у межах сіл, селищ, міст районного значення для всіх потреб та за межами населених пунктів, зокрема, для будівництва об'єктів, пов'язаних з обслуговуванням жителів територіальної громади району (шкіл, закладів культури, лікарень, підприємств торгівлі тощо), крім випадків, визначених частиною сьомою цієї статті.

Положеннями ст. 123 Земельного кодексу України передбачено, що надання земельних ділянок державної або комунальної власності у користування здійснюється на підставі рішень органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування. Особа, зацікавлена в одержанні у користування земельної ділянки із земель державної або комунальної власності за проектом її  відведення, звертається з клопотанням про вибір місця розташування земельної ділянки до відповідної сільської, селищної, міської, районної, обласної ради, Кабінету Міністрів України, Ради міністрів Автономної Республіки Крим, місцевої державної адміністрації. Вибір місця розташування земельної ділянки та надання дозволу і вимог на розроблення проекту її відведення здійснюються у порядку, встановленому статтею 151 цього Кодексу.

Відповідно до положень ст. 151 Земельного кодексу України  вибір  місця  розташування  земельних  ділянок  здійснюють відповідні сільські, селищні, міські, районні, обласні ради, Верховна Рада Автономної Республіки Крим, місцеві державні адміністрації, Рада міністрів Автономної Республіки Крим, Кабінет Міністрів України відповідно до їх повноважень щодо вилучення та передачі (надання) цих ділянок. Відповідний орган  державної  влади  або  орган  місцевого самоврядування згідно із своїми повноваженнями розглядає заяву (клопотання) і в тижневий строк з дня її реєстрації направляє її копії на розгляд територіальних органів виконавчої влади з питань земельних ресурсів, органів містобудування і архітектури та охорони культурної спадщини, природоохоронних і санітарно-епідеміологічних органів, а також до відповідних територіальних органів виконавчої влади з питань лісового або водного господарства (у разі вилучення (викупу), надання, зміни цільового призначення земельних ділянок лісогосподарського призначення чи водного фонду). Зазначені органи протягом трьох тижнів з дня одержання заяви (клопотання) надають відповідній сільській, селищній, міській, районній, обласній раді чи Кабінету Міністрів України, Раді міністрів Автономної Республіки Крим, місцевій державній адміністрації висновок про можливість відведення земельної ділянки для цілей, зазначених у заяві (клопотанні), граничні розміри земельної ділянки та її площу, склад угідь земель, вимоги щодо відведення земельної ділянки. Після  отримання висновків органів,  зазначених у частині сьомій цієї статті, про можливість відведення земельної ділянки для цілей, зазначених у заяві (клопотанні), та рішення Верховної Ради України (у разі необхідності) відповідний орган державної влади або орган місцевого самоврядування, згідно із своїми повноваженнями, у двотижневий строк розглядає матеріали вибору земельної ділянки і приймає рішення про затвердження зазначених матеріалів та надає дозвіл і вимоги на розроблення проекту відведення земельної ділянки або мотивоване рішення про відмову.

Статтею 193 Господарського Кодексу України та статтею 526 Цивільного Кодексу України  передбачено, що суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання –відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. Одностороння відмова від виконання зобов`язань не допускається, крім випадків, передбачених законом. (ч.ч.1, 7 ст. 193 ГК України).

Згідно умов діючого договору про співробітництво в соціально-економічній сфері від 21.06.2007р., укладеного між Комінтернівською районною державною адміністрацією Одеської області та Приватним підприємством "Єлізавета", у якості результату співробітництва з боку Комінтернівської районної державної адміністрації Одеської області визначено прийняття розпоряджень щодо вибору земельної ділянки  загальною площею 0,62 га,  яка розташована на  18-му кілометрі Старокиївського шосе на території Красносільської сільської ради Комінтернівського району (за межами населеного пункту) для розміщення торгових павільйонів та автоцентру, затвердження актів вибору земельних ділянок, надання згоди на розробку проектів відведення земельних ділянок, надання відповідно до законодавства дозволів на будівництво, прийняття рішень про затвердження проекту відведення та укладення довгострокового договору оренди з підприємством.

Згідно ст. 11 Цивільного кодексу України цивільні права та обов'язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а підставою виникнення цивільних прав та обов'язків є договори та інші правочини.

Згідно положень ст. 58 Конституції України закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії у часі.

Згідно ч. 2 ст. 5 Цивільного кодексу України акт цивільного законодавства не має зворотної дії у часі, крім випадків, коли він пом'якшує або скасовує цивільну відповідальність особи.

Відповідно до п. 2 ст. 124 Земельного кодексу України  в редакції змін від 16.09.2008р. передача  в  оренду  земельних  ділянок,  що перебувають у державній або комунальній власності, здійснюється за результатами проведення земельних торгів, крім випадків, встановлених частинами другою, третьою статті 134 цього Кодексу.

Аналізуючи наявні в матеріалах справи докази, суд приходить до висновку, що правовідносини між сторонами спору виникли до внесення змін до Земельного кодексу України у зв'язку з прийняттям Закону України „Про державний бюджет України на 2008 рік”.

На думку суду, застосування відповідачами змінених нових положень ст. 124 Земельного Кодексу України до вже діючих правовідносин є наданням даним нормам зворотної дії, що є незаконним.

Приймаючи до уваги вищевикладене, суд приходить до висновку, що вимоги позивача є правомірними і такими, що підлягають задоволенню.

На підставі ст. ст. 44, 49 ГПК України витрати по сплаті державного мита в сумі 85 грн. та витрати на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу в сумі 118 грн. покладаються на відповідачів пропорційно задоволеним позовним вимогам.

Керуючись ст.ст.  44, 49, 75, 82-85 ГПК України, суд, –

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити повністю.

2. Зобов'язати Комінтернівську районну державну адміністрацію Одеської області (67500, Одеська область, Комінтернівський район, смт. Комінтернівське, п-т 40-річчя Визволення, 1) здійснити заходи щодо відведення земельної ділянки Приватному підприємству "Єлізавета" загальною площею 0,62 га передбаченої під розміщення торгівельних павільйонів та автоцентру, яка розташована на 18-му кілометрі Старокиївського шосе на території Красносільської сільської ради Комінтернівського району.

3. Зобов'язати Комінтернівську районну державну адміністрацію Одеської області (67500, Одеська область, Комінтернівський район, смт. Комінтернівське, п-т 40-річчя Визволення, 1)  затвердити акт вибору земельної ділянки Приватному підприємству "Єлізавета" загальною площею 0,62 га передбаченої під розміщення торгівельних павільйонів та автоцентру, яка розташована на 18-му кілометрі Старокиївського шосе на території Красносільської сільської ради Комінтернівського району.

4. Зобов'язати Комінтернівську районну державну адміністрацію Одеської області (67500, Одеська область, Комінтернівський район, смт. Комінтернівське, п-т 40-річчя Визволення, 1)  надати дозвіл на виготовлення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки Приватному підприємству "Єлізавета" загальною площею 0,62 га передбаченої під розміщення торгівельних павільйонів та автоцентру, яка розташована на 18-му кілометрі Старокиївського шосе на території Красносільської сільської ради Комінтернівського району.

5. Стягнути з Комінтернівської районної державної адміністрації Одеської області (67500, Одеська область, Комінтернівський район, смт. Комінтернівське, п-т 40-річчя Визволення, 1)  на користь Приватного підприємства "Єлізавета" (65111, м. Одеса, Проспект Добровольського, 156, кв. 152, код 31079573) державне мито в сумі 85 (вісімдесят п'ять) грн., витрати на ІТЗ судового процесу у сумі 118 (сто вісімнадцять) грн.

Рішення суду набирає законної сили в порядку ст. 85 ГПК України.   

        Накази  видати після набрання рішенням законної сили.

         Суддя                                                                                                             Д'яченко Т.Г.

СудГосподарський суд Одеської області
Дата ухвалення рішення30.03.2009
Оприлюднено05.05.2009
Номер документу3468434
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —3/32-09-1240

Ухвала від 29.05.2009

Господарське

Господарський суд Одеської області

Д'яченко Т.Г.

Ухвала від 16.03.2009

Господарське

Господарський суд Одеської області

Д'яченко Т.Г.

Рішення від 30.03.2009

Господарське

Господарський суд Одеської області

Д'яченко Т.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні