Постанова
від 05.11.2013 по справі 816/6099/13-а
ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05 листопада 2013 рокум. ПолтаваСправа №816/6099/13-а

Полтавський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді - Кукоби О.О.,

при секретарі судового засідання - Марченко О.Є.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу за адміністративним позовом управління Пенсійного фонду України Октябрського району в м. Полтаві до Підприємства об'єднання громадян "Житлокомінвест" Полтавської обласної організації науково-технічного товариства комунального господарства та побутового обслуговування України про стягнення боргу зі сплати фінансових санкцій,

В С Т А Н О В И В:

Управління Пенсійного фонду України Октябрського району в м. Полтаві (далі по тексту - позивач, Управління) звернулося до Полтавського окружного адміністративного суду з позовною заявою до Підприємства об'єднання громадян "Житлокомінвест" Полтавської обласної організації науково-технічного товариства комунального господарства та побутового обслуговування України (далі по тексту - відповідач, ПОГ "Житлокомінвест" ПОО НТТ КТ та ПО України) про стягнення боргу зі сплати фінансових санкцій в розмірі 297 грн. 63 коп.

В обґрунтування позовних вимог Управління посилалося на несплату відповідачем у добровільному порядку фінансових санкцій, застосованих рішенням від 14 січня 2013 року №4.

Позивач явку уповноваженого представника в судове засідання не забезпечив, надав до суду клопотання про розгляд справи без участі його представника.

Відповідач в судове засідання не з'явився, про дату, час та місце його проведення повідомлений належним чином; причин неявки суду не повідомив, заяв чи клопотань до суду не надав.

Враховуючи достатність наданих сторонами доказів, суд, керуючись положеннями частини четвертої статті 128 Кодексу адміністративного судочинства України, визнав за можливе розглядати справу без участі відповідача.

Зважаючи на неявку в судове засідання жодної з осіб, які беруть участь у справі, відповідно до приписів частини першої статті 41 Кодексу адміністративного судочинства України фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

Дослідивши матеріали адміністративної справи, з'ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд встановив наступні факти та відповідні до них правовідносини.

ПОГ "Житлокомінвест" ПОО НТТ КТ та ПО України у встановленому законом порядку зареєстроване як юридична особа, код ЄДРПОУ 35295220 /а.с. 7-9/.

Станом на момент виникнення та реалізації спірних відносин відповідач, як платник єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, перебував на обліку в Управлінні за реєстраційним номером 162808469.

Позивачем у січні 2013 року проведено документальну перевірку ПОГ "Житлокомінвест" ПОО НТТ КТ та ПО України з питань правильності, повноти нарахування та своєчасності сплати внесків, в ході якої виявлено порушення відповідачем вимог частини другої статті 20 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування".

14 січня 2013 року Управлінням прийнято рішення №4 про застосування фінансових санкцій за донарахування органом Пенсійного фонду України або/та страхувальником сум своєчасно не обчислених та не сплачених страхових внесків, яким до відповідача на підставі пункту 4 частини дев'ятої статті 106 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" застосовано фінансові санкції в розмірі 298 грн. 55 коп. /а.с. 5/.

Вказане рішення вручено директору ПОГ "Житлокомінвест" ПОО НТТ КТ та ПО України Гречановському М.М. 14 січня 2013 року, що підтверджується підписом останнього на примірнику рішення /а.с. 5/.

Доказів оскарження даного рішення у встановленому законом порядку сторонами у справі не надано.

Оскільки відповідачем фінансові санкції в повному обсязі не сплачено, позивач звернувся до суду з вимогою про їх стягнення.

Надаючи правову оцінку правовідносинам, що виникли між сторонами, суд виходить з наступного.

Як визначено пунктом 4 частини дев'ятої статті 106 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" від 09 липня 2003 року №1058-IV за донарахування територіальним органом Пенсійного фонду або страхувальником сум своєчасно не обчислених та не сплачених страхових внесків виконавчим органом Пенсійного фонду накладається на страхувальника штраф у розмірі 5 відсотків зазначених сум за кожний повний або неповний місяць, за який донараховано ці суми.

Абзацом 6 пункту 7 розділу VIII "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" від 08 липня 2010 року №2464-VI визначено, що на період до повного стягнення заборгованості із сплати страхових внесків за діючими видами загальнообов'язкового державного соціального страхування та сум штрафних санкцій, нарахованих та/або не сплачених у період до 1 січня 2011 року, в тому числі нарахованих внесків, строк сплати яких на 1 січня 2011 року не настав, та відповідних штрафних санкцій за фондами загальнообов'язкового державного соціального страхування зберігаються повноваження щодо контролю за правильністю нарахування, своєчасністю сплати страхових внесків, застосування фінансових санкцій, якими вони були наділені до набрання чинності цим Законом.

Виходячи зі змісту вказаного пункту, органи Пенсійного фонду після 01 січня 2011 року зберегли повноваження щодо контролю за правильністю нарахування, своєчасністю сплати страхових внесків, фінансових санкцій, якими вони були наділені до набрання чинності Законом України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування", в тому числі, повноваження, передбачені статтею 106 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування".

Частиною тринадцятою статті 106 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" передбачено, що про нарахування пені та накладення штрафів, передбачених частинами дев'ятою і десятою цієї статті, посадові особи виконавчих органів Пенсійного фонду в порядку, встановленому правлінням Пенсійного фонду, виносять рішення, які протягом трьох робочих днів із дня їх винесення надсилаються страхувальнику, банку чи організації, яка здійснює виплату і доставку пенсій.

Суми пені та штрафів, передбачених частинами дев'ятою і десятою цієї статті, підлягають сплаті страхувальником, банком чи організацією, яка здійснює виплату і доставку пенсій, протягом десяти робочих днів з дня одержання відповідного рішення. При цьому в цей же строк страхувальник, банк чи організація, яка здійснює виплату і доставку пенсій, має право оскаржити зазначене рішення до вищого органу Пенсійного фонду або в судовому порядку з одночасним обов'язковим письмовим повідомленням про це відповідного виконавчого органу Пенсійного фонду, яким прийнято це рішення.

Сторонами у справі не надано доказів оскарження у встановленому законом порядку рішення від 14 січня 2013 року №4.

Позивачем 07 серпня 2013 року сформовано та надіслано відповідачу вимогу №Ю10 про сплату боргу в розмірі 297 грн. 63 коп. /а.с. 6/, поштове відправлення повернулося до Управління з відміткою поштової організації "організація розпалася" /а.с. 6 - зворот/.

Частиною першою статті 11 Кодексу адміністративного судочинства України встановлено, що розгляд і вирішення справ в адміністративних судах здійснюються на засадах змагальності сторін та свободи в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості.

Як визначено частиною першою статті 71 Кодексу адміністративного судочинства України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення.

Відповідач відзиву на позовну заяву та жодних заперечень проти позову чи доказів сплати боргу суду не надав.

Разом з тим, наявність у відповідача заборгованості зі сплати фінансових санкцій підтверджується витягом з картки особового рахунку страхувальника.

За таких обставин, суд дійшов висновку щодо обґрунтованості і правомірності позовних вимог та вважає їх такими, що підлягають задоволенню у повному обсязі.

Судові витрати по справі відсутні.

Керуючись статтями 7-11, 69-71, 86, 94, 122, 128, 158-163 Кодексу адміністративного судочинства України,

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов управління Пенсійного фонду України Октябрського району в м. Полтаві до Підприємства об'єднання громадян "Житлокомінвест" Полтавської обласної організації науково-технічного товариства комунального господарства та побутового обслуговування України про стягнення боргу зі сплати фінансових санкцій задовольнити.

Стягнути з Підприємства об'єднання громадян "Житлокомінвест" Полтавської обласної організації науково-технічного товариства комунального господарства та побутового обслуговування України (код ЄДРПОУ 35295220; вул. В. Козака, 1-А, м. Полтава, Полтавська область, 36020) на користь управління Пенсійного фонду України Октябрського району в м. Полтаві (код ЄДРПОУ 22529735; вул. Калініна, 30, м. Полтава, Полтавська область, 36000) борг зі сплати фінансових санкцій в розмірі 297 (двісті дев'яносто сім) гривень 63 (шістдесят три) копійки.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Постанова може бути оскаржена до Харківського апеляційного адміністративного суду через Полтавський окружний адміністративний суд шляхом подання апеляційної скарги протягом десяти днів з дня отримання її копії з одночасним надісланням копії апеляційної скарги до суду апеляційної інстанції.

Повний текст постанови складено 11 листопада 2013 року.

Суддя О.О. Кукоба

Дата ухвалення рішення05.11.2013
Оприлюднено12.11.2013
Номер документу34709886
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —816/6099/13-а

Ухвала від 28.02.2020

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

О.О. Кукоба

Ухвала від 19.02.2020

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

О.О. Кукоба

Ухвала від 24.10.2013

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

О.О. Кукоба

Постанова від 05.11.2013

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

О.О. Кукоба

Ухвала від 24.10.2013

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

О.О. Кукоба

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні