Постанова
від 11.11.2013 по справі 45/84б
ДОНЕЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

cpg1251

донецький апеляційний господарський суд

Постанова

Іменем України

06.11.2013 р. справа №45/84б

Донецький апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого: суддівМартюхіної Н.О. Гези Т.Д. Кододової Т.Д. від скаржникаКраснухіна І.С. - за довіреністю від кредитораБалицький О.П. - за довіреністю від боржникаліквідатор Великодна А.А. розглянувши апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю «Компанія з управління активами «ІЗІ ЛАЙФ», м. Київ на ухвалу господарського суду Донецької області від 05.09.2013 року у справі№ 45/84 (суддя Попов О.В.) за заявою кредитораПриватного акціонерного товариства «Красноперекопський склотарний завод», м. Красноперекопськ, АРК до боржникаТовариства з обмеженою відповідальністю «ГРАНТ», м. Донецьк пробанкрутство ВСТАНОВИВ:

Ухвалою господарського суду Донецької області від 05.09.2013р. затверджено звітліквідатора та ліквідаційний баланс Товариства з обмеженою відповідальністю "Грант", м. Донецьк (код ЄДРПОУ 35342804), що зареєстроване за адресою: 83048, Донецька область, м. Донецьк, Київський район, вул. Таманська, 18; юридичну особу - банкрут Товариства з обмеженою відповідальністю "Грант" - ліквідовано; провадження по справі - припинено.

Ухвала суду мотивована тим, що за результатами ліквідаційного балансу у банкрута не виявлено майна, за рахунок якого можливе погашення кредиторських вимог, підприємницька діяльність припинена, у зв'язку з чим його необхідно ліквідувати, а провадження у справі припинити.

Не погодившись з прийнятою ухвалою суду першої інстанції, Товариство з обмеженою відповідальністю «Компанія з управління активами «ІЗІ ЛАЙФ», м. Київ подало до Донецького апеляційного господарського суду апеляційну скаргу, в якій просить скасувати ухвалу господарського суду Донецької області від 05.09.2013 року по справі № 45/84б, направити справу до суду першої інстанції на новий розгляд.

В підтвердження доводів апелянт посилається на те, що ухвала від 05.09.2013р. винесена з порушенням норм матеріального та процесуального права.

ТОВ «КУА «ІЗІ ЛАЙФ», вважає, що ліквідатором Великодною А.А. не вжито заходів, спрямованих на пошук, виявлення та повернення майна банкрута, що знаходиться у третіх осіб.

Так, згідно з вимогами ст.25 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» ліквідатор зобов'язаний вчинити всі можливі дії щодо з'ясування активу та пасиву боржника шляхом запитів до відповідних органів, у тому числі до державної виконавчої служби, банківських установ, реєстраційних відділень МВС України та БТІ тощо.

Однак, у звіті ліквідатора станом на 14.03.2013 року відсутня будь-яка інформація про вжиті ліквідатором заходи щодо розшуку майна, а саме відсутні відповіді вищенаведених установ, щодо наявності або відсутності майна у боржника.

Ухвалою Донецького апеляційного господарського суду від 22.10.2013р. вказана скарга була прийнята до провадження.

Представники апелянта та кредитор в судовому засіданні 06.11.2013р. підтримали доводи викладені в апеляційній скарги та просили апеляційну скаргу задовольнити, а ухвалу господарського суду Донецької області від 05.09.2013р. № 45/84б - скасувати.

В судовому засіданні ліквідатор заперечувала проти доводів викладених в апеляційній скарги та просила залишити апеляційну скаргу без задоволення а оскаржувальну ухвалу без змін.

Особливості меж перегляду справи в апеляційній інстанції, передбачені нормами ст. 101 ГПК України, які полягають у тому, що у процесі перегляду справи апеляційний господарський суд за наявними у справі і додатково поданими доказами повторно розглядає справу. Додаткові докази приймаються судом, якщо заявник обґрунтував неможливість їх подання суду першої інстанції з причин, що не залежали від нього. Нормами частини 2 цієї статті передбачено, що апеляційний господарський суд не зв'язаний доводами апеляційної скарги і перевіряє законність і обґрунтованість рішення місцевого господарського суду у повному обсязі.

Обговоривши доводи апеляційної скарги, перевіривши наявні матеріали справи, проаналізувавши застосування судом норм матеріального та процесуального права, судова колегія апеляційної інстанції встановила наступне.

Ухвалою суду від 25.10.11 за заявою Приватного акціонерного товариства "Красноперекопський склотарний завод", м. Красноперекопськ, АРК господарським судом Донецької області порушена справа про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "Грант", м. Донецьк внаслідок фінансової неспроможності.

Ухвалою суду від 09.11.11 за результатами підготовчого засідання введена процедура розпорядження майном строком на 6 місяців, призначений розпорядник майна - арбітражний керуючий Великодна А.А.

Ухвалою Донецького апеляційного господарського суду Донецької області від 06.01.12 відмовлено у прийняті апеляційної скарги ТОВ "Компанія з управління активами "ІЗІ ЛАЙФ" м. Київ на ухвалу господарського суду Донецької області від 09.11.11 по справі №45/84Б.

Постановою Вищого господарського суду України від 27.03.12 касаційну скаргу ТОВ "Компанія з управління активами "ІЗІ ЛАЙФ" м. Київ залишено без задоволення.

Ухвалою суду від 02.02.12 за результатами попереднього засідання затверджений реєстр вимог кредиторів:

- Приватне акціонерне товариство «Красно перекопський склотарний завод», м. Красноперекопськ, АРК (ЄДРПОУ 33671582) на суму 49 995 000,00грн.;

- Товариство з обмеженою відповідальності «Компанія з управління активами «ІЗІ ЛАЙФ», що діє від свого імені та за рахунок активів пайового венчурного інвестиційного фонду «Світанок» не диверсифікованого виду закритого типу, м. Київ на муму 51 509 167,06 грн.

Постановою суду від 16.02.12 боржник визнаний банкрутом, відкрита ліквідаційна процедура строком на 6 місяців до 16.08.12 та призначений ліквідатор - арбітражний керуючий Великодна А.А.

Ухвалою суду від 22.10.12 строк ліквідаційної процедури продовжений на 8 місяців до 16.04.13.

За результатами ліквідаційної процедури ліквідатор 05.08.13 надав до суду звіт про проведену роботу та ліквідаційний баланс.

Суд апеляційної інстанції зазначає, що на виконання вимог ст.25 Закону про банкрутство, в редакції Закону №784-XIV від 30.06.99 в ході ліквідаційної процедури ліквідатором вжиті заходи, спрямовані на пошук, виявлення, повернення та реалізацію майнових активів боржника для погашення кредиторської заборгованості.

Відповідно до відомостей, представлених у звіті в ході ліквідаційної процедури проведені передбачені законом заходи, а саме: здійснено оголошення в офіційні друковані органи (газета "Голос України" №37 (5287) від 25.02.12) про визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури, проведено інвентаризацію майна та у відповідності до інвентаризаційних описів встановлена наявність на балансі банкрута майнових активів (прості векселі та дебіторська заборгованість). Як вбачається з матеріалів справи та поданих документів, за результатами здійснених заходів щодо пошуку майна банкрута, ліквідатором сформована ліквідаційна маса, до складу якої було залучено виявлені майнові активи.

Незважаючи на здійснені ліквідатором заходи вказана заборгованість стягнена не була внаслідок ліквідації боржників та припинення відповідних зобов'язань, що підтверджено доданими до звіту матеріалами.

За цих обставин, згідно рішень комітету кредиторів (протокол № 2 від 17.10.12; протокол № 4 від 058.02.13) заборгованість за векселями та дебіторську заборгованість було списано.

Згідно довідки КП "БТІ" м. Донецька № 192425 від 10.05.12 в базі даних обліковується право власності на об'єкт нерухомого майна, а саме недобудована адмінбудівля (5%) за адресою бул. Пушкіна, б. 2б. Проте рішенням господарського суду Донецької області від 12.11.12 по справі № 5006/36/129пн/2012 у визнані права власності на недобудовану адміністративно-офісну будівлю, готовністю 5% ТОВ "Грант" відмовлено.

Відповідно до представлених у звіті ліквідатора відомостей, будь-які інші майнові активи, необхідні для ведення виробничої діяльності у боржника відсутні, що підтверджується відповідними відповідями на запити ліквідатора банкрута, а саме:

- згідно довідки 9/1-985 від 03ю04.2012року, наданої ВРЕР м. Донецька УДАІ ГУМВС України в Донецькій області за ТОВ «Грант» - транспортні засоби не зареєстровані;

- згідно довідки № 01-32-1290/144 від 04.04.2012 року, наданої Головним управлінням дежкомзему в Донецькій області, земельні ділянки в користування, в власність або оренду ТОВ «Грант» на території Донецької міської ради не передавались;

- згідно довідки № 187/10/18-213-3, наданої ДПІ у Київському районі м. Донецька Донецької області Державної податкової служби, у ТОВ «Грант» наявний один розрахунковий рахунок № 26000962483298 у ПАТ «ПУМБ»;

- згідно довідки № D15-52/404 от 06.03.2013р.закрито поточний рахунок ТОА «Грант» 26000962483298.

Основними доводами апелянта є те, що в порушення вимог ст. 25 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» ліквідатором Великодною А.А. не вжито заходів, спрямованих на пошук, виявлення та повернення майна банкрута, що знаходиться у третіх осіб, а саме не були отримані відповіді та проведені звернення до:

1. Територіального управління Держпромнагляду в Донецькій області для отримання інформації про наявність реєстрації відповідної техніки та засобів, що належать боржнику на праві власності;

2. Інспекція котлонагляду та підйомних споруд у Донецькій області для отримання інформації про наявність реєстрації відповідної техніки та засобів, що належать боржнику на праві власності;

3. Центр Безпеки дорожнього руху та Автоматизованих систем України для отримання інформації про наявність реєстрації транспортних засобів, що належать боржнику на праві власності;

4.Державної інспекції сільського господарства Донецької області для отримання інформації про технічні засоби, що належать боржнику на праві власності;

5. Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку для отримання інформації щодо цінних, що належать боржнику на праві власності;

6. Головного управління статистики Донецької області для отримання інформації про наявність або відсутність заборпгованності з виплати заробітної плати, а також для отримання інформації про те, чи є ТОВ «Грант» засновником інших юридичних осіб, чи має відокремлені підрозділи;

7. Державної митної служби України для отримання інформації про перебування боржника на обліку в митних органах України як суб'єкта зовнішньоекономічної діяльності;

8. Українського центру інновації та патентно-будівельного контролю для отримання інформації про наявність реєстрації за банкрутом патентів, торгових марок і т.д.

9. Інспекції Державного архітектурно-будівельного контролю для отримання інформації про наявність реєстрації ліцензії на будівельні работи, які виконував банкрут;

10. Державної служби інтелектуальної власності України для отримання інформації про наявність реєстрації за банкрутом прав інтелектуальної власності.

Однак, суд апеляційної інстанції зазначає, що згідно ст. 25 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» не передбачено, що до повноважень ліквідатора входить направлення запитів до всіх відомих органів виконавчої влади які здійснюють облік майна і майнових прав.

Так, Законом передбачено порядок письмового повідомлення усіх відомих кредиторів, щодо процедури банкрутства відсутнього боржника, але в даному випадку здійснюється провадження за загальною процедурою.

Отже, перевіривши заходи виконані ліквідатором по справі Великодною А.А., суд апеляційної інстанції вважає їх достатніми, оскільки майно та майнові права, які б могли бути обліковані в органах виконавчої влади на запитах до яких наполягає апелянт - взагалі відсутні в обліку боржника.

Крім, того сам апелянт будь-яких доказів наявності майна та майнових прав які б обліковувались у боржника не надав ані ліквідатору, ані суду першої інстанції, ані суду апеляційної інстанції.

В зв'язку з відсутністю майнових активів боржника, вимоги кредиторів залишилися незадоволеними та відповідно до приписів п. 6 ст. 31 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" вважаються погашеними.

Колегією суддів апеляційної інстанції встановлено, що комітетом кредиторів на засіданні 15.03.13 прийнято рішення затвердити звіт ліквідатора та ліквідаційний баланс банкрута, та вирішено звернутися до господарського суду Донецької області з клопотанням про ліквідацію юридичної особи - Товариства з обмеженою відповідальністю "Грант", м. Донецьк (протокол №7 засідання комітету кредиторів від 15.03.13).

Суд апеляційної інстанції, згідно вищенаведеного вважає, що суд першої інстанції правомірно визнав звіт ліквідатора та ліквідаційний баланс такими, що підлягають затвердженню, а підприємство-банкрут -ліквідації, оскільки в силу п.2 ст.32 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", якщо за результатами ліквідаційного балансу після задоволення вимог кредиторів не залишилося майна, господарський суд виносить ухвалу про ліквідацію юридичної особи-банкрута.

Виходячи з вищенаведеного колегія суддів Донецького апеляційного господарського суду дійшла до висновку, що ухвала господарського суду Донецької області від 05.09.2013р. по справі № 45/84б винесена відповідно до норм матеріального та процесуального права, а тому підлягає залишенню без змін.

Апеляційна скарга Товариства з обмеженою відповідальністю «Компанія з управління активами «ІЗІ ЛАЙФ», м. Київ підлягає залишенню без задоволення.

Керуючись ст.ст. 99, 101, 102, 103, 105, 106 Господарського процесуального кодексу України, Донецький апеляційний господарський суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю «Компанія з управління активами «ІЗІ ЛАЙФ», м. на ухвалу господарського суду Донецької області від 05.09.2013р. по справі № 45/84б залишити без задоволення.

Ухвалу господарського Донецької області від 05.09.2013р. по справі № 45/84бзалишити без змін.

Постанова апеляційної інстанції набирає законної сили з дня її прийняття.

Постанову апеляційної інстанції може бути оскаржено до Вищого господарського суду України у касаційному порядку через Донецький апеляційний господарський суд протягом 20 днів.

Головуючий суддя Н.О. Мартюхіна

Судді: Т.Д. Геза

О.В. Кододова

Дата ухвалення рішення11.11.2013
Оприлюднено12.11.2013
Номер документу34711978
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —45/84б

Ухвала від 13.11.2012

Господарське

Господарський суд Донецької області

Тарапата С.С.

Ухвала від 24.04.2012

Господарське

Господарський суд Донецької області

Тарапата С.С.

Ухвала від 09.01.2013

Господарське

Господарський суд Донецької області

Тарапата С.С.

Ухвала від 18.12.2012

Господарське

Господарський суд Донецької області

Тарапата С.С.

Ухвала від 18.03.2013

Господарське

Господарський суд Донецької області

Попов О.В.

Постанова від 18.03.2014

Господарське

Вищий господарський суд України

Панова I. Ю.

Ухвала від 21.02.2014

Господарське

Вищий господарський суд України

Панова I. Ю.

Постанова від 11.11.2013

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Мартюхіна Н.О.

Ухвала від 22.10.2013

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Мартюхіна Н.О.

Ухвала від 05.09.2013

Господарське

Господарський суд Донецької області

О.В. Попов

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні