Рішення
від 06.03.2009 по справі 8/39-09
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

8/39-09

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

21036, м. Вінниця,  Хмельницьке шосе, 7  тел. 66-03-00, 66-11-31       http://vn.arbitr.gov.ua


І м е н е м     У к р а ї н и

РІШЕННЯ

06 березня 2009 р.           Справа 8/39-09

за позовом:Прокурора Шаргородського району (вул. Леніна, 180, м. Шаргород, Вінницької області ) в інтересах держави в особі Шаргородської районної державної адміністрації (вул. Леніна , 224, м. Шаргород, Вінницької області , код ЄДРПОУ 34701104)

третя особа на стороні позивача

без самостійних вимог : Лозівська сільська рада (вул. Леніна, 1, с. Лозова, Шаргородського району , Вінницької області, код ЄДРПОУ 04325650)

  

до:Приватного підприємства "Петамил" (вул. Леніна , 220, м. Шаргород, Вінницької області, код ЄДРПОУ 13325884)

 

про розірвання договору оренди земельної ділянки та стягнення матеріальної шкоди за невиконання умов договору оренди земельної ділянки в сумі 22129,36 грн.

Головуючий суддя     Мельник І.Ю.     

Cекретар судового засідання Гнилюк О.В.

Представники

          позивача :   не з'явився

           прокурора: не з'явився

           3- тя особа без самостійних вимог: не з'явився

          відповідача : Герасимчук О.О., за дорученням, Шустов В.В., директор

ВСТАНОВИВ :

Заявлено позов про розірвання договору оренди земельної ділянки площею 96 га  від 27.10.01 року, укладеному між Лозівською сільською радою в особі сільського голови Гренчака І.О. як орендодавцем та Приватним підприємством " Петамил" , м. Шаргород, як орендарем та стягнення на користь держави в особі Шаргородської райдержадміністрації  22129,36 грн. шкоди, завданої відповідачем  за не використання  ним земельної ділянки по позову за цільовим призначенням.

Відповідач в відзиві на позовну заяву  проти позовних вимог заперечує, мотивуючи тим, що згідно ст. 1 Закону України "Про землеустрій", цільове призначення  земельної ділянки це використання земельної ділянки за призначенням , визначеним  на підставі документації із землеустрою у встановленому законодавством порядку.

Відповідно до ч. 3 ст. 35 Земельного кодексу України , земельні ділянки , призначені для садівництва , можуть використовуватись для закладання багаторічних  плодових насаджень , використання сільськогосподарських культур , а також  для зведення необхідних будинків, господарських споруд тощо. Земельні ділянки , призначені для садівництва згідно під "а" частини 2 ст. 22 Земельного кодексу України  відносяться до земель сільськогосподарського призначення. Тому земельна ділянка , отримана відповідачем по  позову в довгострокову оренду для посадки саду є земельною ділянкою  сільськогосподарського призначення  та використання . Вона в даному випадку  може використовуватись і  для інших цілей в межах її цільового призначення.

На вільних , не засаджених садом земельних ділянках  щороку здійснювалась підготовка ґрунту до майбутнього закладання  багаторічних насаджень. Проводилось осушення землі, культурно - технічні роботи, вирощування сільськогосподарських культур та випасання худоби з метою підготовки ґрунту під посадку яблунь та кущів смородини.

На протязі 2002-2008 років на орендованій земельній ділянці було її  підготовлено до посадки плодових дерев і  кущів смородини та засаджено плодових дерев на площі 16,71 гектара.

На даний час відповідач продовжує підготовляти орендовану земельну ділянку під посадку саду і  продовжує його посадку. З цією метою  укладено договір з Черкаською філією Українського державного інституту проектування садів та виноградників  "Укрдіпросад". У зв'язку з проведенням додаткових культурно - технічних робіт , термін посадки саду та ягідників по проекту на площі 79,3 га продовжено до 2012 року. Вирощування саду на орендованій земельній ділянці є складним технологічним процесом, який передбачає  поступове засадження саду згідно проекту на протязі 2002-2012 років, оскільки орендована земельна ділянка має низький рівень споживних речовин і з підвищеним рівнем  води, оскільки споруджена дренажно - осушувальна система вийшла з ладу.

В розробленому проекті зазначено, що під садом на орендованій землі має бути тільки площа розміром 84,88 га. Інша частина землі площею  11,123 га має використовуватись з іншою метою: а) під дорогами - 08,47 га , під садозахисними насадженнями - 02,55 га та під господарським двором - 0,10 га. Отже, земельна ділянка площею - 11,12 га згідно  розробленого проекту не буде засаджуватись садом взагалі, що протирічить баченням позивача і прокурора та підтверджує безпідставність позовних вимог.

Договір  оренди землі між сторонами площею 96 га укладеного 27.10.2001 року і проведено державну реєстрацію 23.07.2002 року.  Згідно розділу № 4 договору оренди, договір оренди між сторонами може бути розірвано за взаємною згодою сторін, випадкового знищення чи пошкодження  орендованої землі , добровільної відмови від договору чи на вимогу однієї із сторін у випадку не виконання іншою стороною обов'язків, передбачених договором. Аналогічні умови передбачені  ст. 24,25 і ст. 32 Закону України " Про оренду землі". Таким чином , підставою для розірвання договору оренди землі від 27.10.2001 року   в судовому порядку може бути лише істотне порушення умов договору  оренди з сторін.

Як вбачається зі змісту договору оренди землі від 27.10.2001 року відповідач прийняв земельну ділянку для сільськогосподарського використання - посадки саду і використовує її без порушення умов договору , а також технології посадки.

Згідно довідки ДПІ у Шаргородському районі від 05.11.08 року за № 8379/10/24 станом на 05.11.08 року та довідки Лозівської сільської ради від 13.10.08 року  за № 1128 за відповідачем відсутня заборгованість із сплати  податків та зборів і відсутність боргу  по орендній платі.

В наслідок природно - кліматичних умов в 2004,2006 та в 2007 роках  відбулась загибель засадженого саду - яблунь на площі 11,6 га. В результаті  чого підприємству завдано збитки.

Викладене свідчить про фактичне зменшення площі засадженого саду  яблунями , що виникло не з вини відповідача.

Відсутність вини відповідача  стверджується створеною 04.05.06 року розпорядженням Шаргородської райдержадміністрації від 24.03.06 р.  за № 125 комісії по перевірці на предмет  перезволоження та заболочення земель. Тому в позові прокурору і позивачу відповдіач клопоче відмовити із - за відсутності його вини в склавшихся обставинах.

По заяві сторін справа розглядалась без технічного запису судового процесу.

Розглянувши матеріали справи , давши їм оцінку , заслухавши  сторін , відповідач проти позову заперечує, судом встановлено, що згідно з ст. 32 Закону України "Про оренду землі" на  вимогу однієї із сторін договір оренди  може бути достроково розірваний за рішенням суду в разі невиконання  сторонами обов'язків, передбачених статтями  24 і 25 цього Закону та умовами договору. В разі випадкового знищення чи пошкодження об'єкта  оренди, яке істотно перешкоджає передбаченому договором  використанню земельної ділянки , а також  на підставах, визначених Земельним кодексом України та іншими  законами України.

Судом встановлено , що сторони27.10.2001 року уклали договір оренди  земельної ділянки площею 96 га в задовільному стані (розділ 1 - й договору оренди).

Земельна ділянка передана в оренду відповідачу Лозівською сільською радою з метою сільськогосподарського використання - для посадки саду (п. 1. другий розділ договору - умови договору).

Договір сторонами укладено терміном на 50 років (п. 2 договору).

Орендна плата погоджена сторонами  в сумі 150 грн. за гектар . Орендна плата вноситься  орендарем щорічно в  сумі 720 000 грн. не пізніше першого листопада поточного року (п. 3 договору оренди).

Судом встановлено , що прокурор і позивач не надали суду в засідання  доказів порушення відповідачем ст. 24-25 Закону України "Про оренду землі" . Заборгованість по орендній платі перед орендодавцем і по сплаті податків перед державою у  відповідача відсутня, що стверджується довідкою № 187 від 25.02.2009 року Лозівської сільської ради та довідкою № 8379/10/22 від 05.11.08 р. ДПІ у Шаргородському районі.

На підставі ст. 1 Закону України "Про землеустрій" цільове призначення  земельної ділянки це використання земельної ділянки за призначенням , визначеним на підставі документації із землеустрою у встановленому законодавством  порядку.

Відповідно до ст. 22 та ч. 3 ст. 35 Земельного кодексу України , - земельні ділянки , призначені для садівництва , можуть  бути використані для закладання багаторічних плодових насаджень, вирощування сільськогосподарських культур, а також для зведення необхідних будинків, господарських споруд тощо.

На цій підставі можна зробити висновок про те , що отримана відповідачем в оренду земельна  ділянка для посадки саду є земельною ділянкою і для сільськогосподарського призначення та використання. Вона може бути використана і для інших культур в межах її цільового призначення.

Судом встановлено, що відповідач згідно умов договору оренди землі уклав договір з Українським державним інститутом проектування садів та виноградників "Укрдіпросад" в особі Черкаської філії.

У зв'язку з проведенням додаткових культурно - технічних робіт (осушення землі, приведення її в належний стан), термін посадки саду та ягідників по розробленому проекту  на площі 79,3 га продовжено до 2012 року. Проектом передбачено , що вирощування саду на орендованій землі є складним технологічним  процесом, який  передбачає поступове засадження саду згідно проекту на  протязі 2002-2012 років.

Судом встановлено, що відповідачем на протязі 2002-2008 років на орендованій земельній ділянці було її підготовлено до посадки плодових дерев і кущів смородини і засаджено ними на площі - 16, 71 гектара, оскільки орендована земельна ділянка має низький рівень споживних речовин і знаходиться з підвищеним рівнем води, так як споруджена дренажно-осушувальна система вийшла з ладу, що стверджується довідкою № 301 від 14.11.06 року виданою Вінницьким обласним державним  проектно-технологічним центром (а.с.-72).

В розробленому інститутом проекті зазначено, що під садом на орендованій землі має бути тільки площа розміром - 84, 88 га. Інша частина землі площею - 11, 12 га. має використовуватись під дорогами - 08, 47 га., під садозахисними насадженнями - 02, 55 га. та під господарськими дворами - 0, 10 га.

Як вбачається із змісту договору оренди і вищевикладених обставин, відповідач прийняв земельну ділянку по позову для сільськогосподарського використання - посадки саду в незадовільному стані і робить все можливе для її використання і використовує  без порушення  технології та умов договору і ст. 24-25 З.У. "Про оренду землі", що стверджується розробленим інститутом проектом та листом Черкаської філії інституту "Укрдіпросад" № б/н від 25.07.2008 року.

Згідно довідки ДПІ у Шаргородському районі від 05.11.08 року за № 8379/10/24 та довідки Лозівської сільської ради від 13.10.08 року № 1128 за відповідачем  відсутня заборгованість по сплаті податків та зборів і є відсутність боргу  по орендній  платі за оренду землі по позову.

По розглянутим матеріалам і фактичним обставинам, суд не встановив вини відповідача в невиконанні  умов договору оренди землі від 27.10.2001 року та використання земельної ділянки по ньому не за цільовим призначенням. Тому в позові прокурору і позивачу необхідно відмовити.  

          Враховуючи викладене, керуючись ст.ст. 44, 49, 82, 115 та ст. 116 ГПК України, ст.ст.24-25, 32 Закону України "Про оренду землі", ст.ст. 22,35 ЗК України, 614 ЦК України, -  

ВИРІШИВ :

В позові відмовити.

Суддя                                             Мельник І.Ю.

          Повний текст рішення суду оформлено і підписано відповідно до вимог ст.84 ГПК України  17 квітня 2009 р.

віддрук. прим.:

1 - до справи

2,3 - прокурора (вул. Леніна, 180, м.Шаргород, Вінницької області )

4- позивачу (вул. Леніна , 224, м. Шаргород, Вінницької області , код ЄДРПОУ 34701104)

5- третій особі (вул. Леніна, 1, с. Лозова, Шаргородського району , Вінницької області, код ЄДРПОУ 04325650)

6- відповідачу.

Дата ухвалення рішення06.03.2009
Оприлюднено07.05.2009
Номер документу3500727
СудочинствоГосподарське
Сутьрозірвання договору оренди земельної ділянки та стягнення матеріальної шкоди за невиконання умов договору оренди земельної ділянки в сумі 22129,36 грн. Головуючий

Судовий реєстр по справі —8/39-09

Ухвала від 01.09.2009

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Мельник І.Ю.

Судовий наказ від 16.02.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Дубінін І.Ю.

Судовий наказ від 16.02.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Дубінін І.Ю.

Рішення від 11.02.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Дубінін І.Ю.

Рішення від 06.03.2009

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Мельник І.Ю.

Ухвала від 14.01.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Дубінін І.Ю.

Ухвала від 26.02.2009

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Мельник І.Ю.

Ухвала від 28.01.2009

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Мельник І.Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні