Ухвала
від 20.11.2013 по справі 914/3228/13
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

20.11.2013 р. Справа№ 914/3228/13

Господарський суд Львівської області у складі колегії суддів Сухович Ю.О. (головуючий), Кітаєвої С.Б., Кидисюка Р.А., при секретарі судових засідань Мак Л.Б., розглянувши матеріали справи

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Фермер-сервіс", м.Кам?янка - Бузька, Львівської області

до відповідача Фермерського господарства "Серміш Агро", с.Ожидів, Буського району Львівської області

про стягнення 873 580, 84 грн.

За участю представників сторін:

від позивача Соболь А.П. - представник (довіреність №110 від 30.05.2013р.); Антонюк А.Р. - генеральний директор;

від відповідача не з"явився.

ВСТАНОВИВ:

У провадженні господарського суду Львівської області знаходиться справа за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Фермер-сервіс" до Фермерського господарства "Серміш Агро" про стягнення 873 580, 84 грн.

Згідно клопотання представника позивача здійснюється фіксація судового процесу за допомогою технічних засобів, а саме: програмно-апаратного комплексу "Оберіг".

Хід розгляду справи викладено в ухвалах суду.

Ухвалою суду від 05.11.2013р. було призначено колегіальний розгляд справи у складі трьох суддів, розгляд справи відкладено на 20.11.2013р.

Внаслідок проведеного 05.11.2013р. автоматизованого розподілу до складу колегії включено суддів Кітаєву С.Б. та Кидисюка Р.А.

Представники позивача в судовому засіданні наполягали на розгляді та задоволенні попередньо поданої заяви про вжиття заходів до забезпечення позову, зокрема просили накласти арешт на грошові кошти відповідача, які знаходяться на вказаних у заяві банківських рахунках; арешт на майно відповідача, що належить останньому на праві власності, зокрема, але не виключно, на майно у вигляді посівів сої на території Ожидівської сільської ради Буського району Львівської області, Раковецької сіьської ради Пустомитівського району Львівської області (с.Хоросно), посівів іншого зерна та на зібраний врожай сої чи іншого зерна; заборонити відповідачу вчиняти дії щодо розпорядження майном на яке йому належить право власності, майновими правами, передачу в суборенду земельних ділянок, які відповідач використовує на території Ожидівської сільської ради Буського району Львівської області, Боложинівської сільської ради Буського району Львівської області, Тернопільської сільської ради Миколаївського району Львівської області, Раковецької сільської ради Пустомитівського району Львівської області (с.Хоросно); заборонити відповідачу та державному реєстратору реєстраційної служби Буського районного управління юстиції Львівської області вчиняти будь-які дії спрямовані на державну реєстрацію припинення ФГ "Серміш-Агро". Позовні вимоги підтримали у повному обсязі.

Відповідач явку повноважного представника в судове засідання не забезпечив, причин неявки не повідомив, станом на час розгляду справи клопотання, заяви, докази, які витребовувались судом ухвалою від 05.11.2013р., через канцелярію господарського суду від відповідача не надходили.

Розглянувши подану позивачем заяву про вжиття заходів до забезпечення позову, заслухавши представників позивача, суд дійшов висновку підставності її до задоволення частково.

При прийнятті ухвали суд виходить з наступного.

Статтею 66 ГПК України, передбачено, що господарський суд за заявою сторони, прокурора чи його заступника, який подав позов, або з своєї ініціативи має право вжити передбачених статтею 67 цього Кодексу заходів до забезпечення позову. Забезпечення позову допускається в будь-якій стадії провадження у справі, якщо невжиття таких заходів може утруднити чи зробити неможливим виконання рішення господарського суду.

Як вказано у п.1 постанови пленуму Вищого господарського суду від 26.12.2011р. №16 із змінами та доповненнями "Про деякі питання практики застосування заходів до забезпечення позову", особа, яка подала заяву про забезпечення позову, повинна обґрунтувати причини звернення із заявою про забезпечення позову. З цією метою та з урахуванням загальних вимог, передбачених статтею 33 ГПК, обов'язковим є подання доказів наявності фактичних обставин, з якими пов'язується застосування певного заходу до забезпечення позову.

У вирішенні питання про забезпечення позову господарський суд має здійснити оцінку обґрунтованості доводів заявника щодо необхідності вжиття відповідних заходів з урахуванням: - розумності, обґрунтованості і адекватності вимог заявника щодо забезпечення позову; - забезпечення збалансованості інтересів сторін, а також інших учасників судового процесу; - наявності зв'язку між конкретним заходом до забезпечення позову і предметом позовної вимоги, зокрема, чи спроможний такий захід забезпечити фактичне виконання судового рішення в разі задоволення позову; - імовірності утруднення виконання або невиконання рішення господарського суду в разі невжиття таких заходів; - запобігання порушенню у зв'язку із вжиттям таких заходів прав та охоронюваних законом інтересів осіб, що не є учасниками даного судового процесу. Саме лише посилання позивача на невиконання відповідачем зобов'язання та наявність великої суми заборгованості не вказує на потенційну можливість ухилення відповідача від виконання судового рішення та не є достатньою підставою для задоволення відповідної заяви.

Позивач у заяві про вжиття заходів до забезпечення позову просить суд:

- накласти арешт на грошові кошти відповідача, які знаходяться на вказаних у заяві банківських рахунках;

- накласти арешт на майно відповідача, що належить останньому на праві власності, зокрема, але не виключно, на майно у вигляді посівів сої на території Ожидівської сільської ради Буського району Львівської області, Раковецької сіьської ради Пустомитівського району Львівської області (с.Хоросно), посівів іншого зерна та на зібраний врожай сої чи іншого зерна;

- заборонити відповідачу вчиняти дії щодо розпорядження майном на яке йому належить право власності, майновими правами, передачу в суборенду земельних ділянок, які відповідач використовує на території Ожидівської сільської ради Буського району Львівської області, Боложинівської сільської ради Буського району Львівської області, Тернопільської сільської ради Миколаївського району Львівської області, Раковецької сільської ради Пустомитівського району Львівської області (с.Хоросно);

- заборонити відповідачу та державному режєстратору реєстраційної служби Буського районного управління юстиції Львівської області вчиняти будь-які дії спрямовані на державну реєстрацію припинення ТзОВ "Серміш-Агро".

В обгрунтування заяви про вжиття заходів до забезпечення позову, позивач подав ряд доказів, зокрема: оголошення про продаж ФГ "Серміш Агро" сільськогосподарської техніки, розміщені в мережі Інтернет; повідомлення про розстрочку грошових зобов"язань

відповідача Державною податковою інспекцією у Буському районі Львівської області Державної податкової служби у 2012році, що розміщене на офіційному веб-порталі Міністерства доходів і зборів України; копію оголошення розміщеного в друкованому засобі масової інформації Буського району "Воля народу" від 27.12.2012р. про продаж основних засобів, урожаю у зв"язку з ліквідацією господарства; довідку ФГ "Серміш-Агро" від 02.10.2013р. про площі посівів ріпаку, кількість зібраного ріпаку та його залишків у 2012-2013р.р.; копії договорів купівлі-продажу, поставки, укладених відповідачем з іншими контрагентами на поставку ріпаку; копію складської квитанції, копії платіжних доручень ФГ "Серміш Агро", в підтвердження проведення ним безготівкових розрахунків з іншими контрагентами; копію листа Управління агропромислового розвитку Буської районної державної адміністарції Львівської області від 26.09.2013р.; копію балансу ФГ "Серміш Агро" станом на 01.07.2013р.; копію звіту про сукупний дохід ФГ "Серміш Агро" за І півріччя 2013р.; копію довідки виданої виконавчим комітетом Ожидівської сільської ради Буського району Львівської області №153 від 15.02.2012р.; копію листа Боложинівської сільської ради Буського району Львівської області № 89 від 06.03.2013р. про площу земель, які перебувають у користуванні відповідача; копію акту взаємозвірки від 15.06.2013р. Тернопільської сільської ради Миколаївського району Львівської області та ФГ "Серміш Агро" по використанню земель на території Тернопільської сільської ради.

Види заходів до забезпечення позову передбачені статею 67 ГПК України. Так згідно вказаної статті позов забезпечується шляхом: накладанням арешту на майно або грошові суми, що належать відповідачеві; забороною відповідачеві вчиняти певні дії; заборони іншим особам вчиняти дії, що стосуються предмета спору; зупинення стягнення на підставі виконавчого документа або іншого документа, за яким стягнення здійснюється у безспірному порядку; зупиненням продажу арештованого майна, якщо подано позов про визнання права власності на це майно і про зняття з нього арешту.

Проаналізувавши подані позивачем докази в підтвердження обставин, якими він обґрунтовує підставу для забезпечення позову, суд дійшов висновку про те, що відповідач проводячи господарську діяльність, отримуючи внаслідок цього прибуток, ухиляється від виконання свого зобов"язання по відношенню до позивача.

Слід зазначити, що заходи до забезпечення позову повинні бути адекватними, тобто відповідати позовній вимозі, на забезпечення якої вони вживаються. Обрані заходи до забезпечення позову не повинні мати наслідком повне припинення господарської діяльності суб'єкта господарювання, якщо така діяльність, у свою чергу, не призводитиме до погіршення стану належного відповідачеві майна чи зниження його вартості.

Вищенаведене обгрунтування узгоджується з позицією Вищого господарського суду України, викладеною у постанові пленуму Вищого господарського суду України "Про деякі питання практики застосування заходів до забезпечення позову".

Слід зазначити, що ст.67 ГПК України містить положення про те, що позов забезпечується накладенням арешту на майно або грошові суми, що належать відповідачеві.

Відтак, неможливо застосувати одночасно арешт на майно та грошові суми відповідача.

З огляду на те, що вимога позивача майнового характеру, суд вважає за доцільне накласти арешт на грошові суми, що належать ФГ "Серміш-Агро", в межах суми позову та судового збору, та знаходяться на рахунках відкритих останнім у банківських установах.

Такий захід забезпечення позову, як заборона відповідачу та державному реєстратору реєстраційної служби Буського районного управління юстиції Львівської області вчиняти будь-які дії спрямовані на державну реєстрацію припинення ФГ "Серміш-Агро", позивач просить вжити у зв"язку із опублікуванням у друкованому засобі масової інформації Буського району газеті "Воля народу" від 27.12.2012р. оголошення про реалізацію ФГ "Серміш-Агро" основних засобів, матеріально-технічного обладнання, зерна кукурудзи, ріпаку, пшениці у зв"язку із самоліквідацією.

Водночас, представником відповідача було подано докази опублікування 04.01.2013р. газетою "Воля народу" спростування вищевказаного оголошення.

Слід зазначити, що в наявному в матеріалах справи витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців від 22.10.2013. №17415478 наданого самим позивачем, відсутня така реєстраційна дія, як перебування відповідача в процесі припинення.

Крім того, вжиття такого заходу забезпечення позову, як заборона відповідачу та державному реєстратору реєстраційної служби Буського районного управління юстиції Львівської області вчиняти будь-які дії спрямовані на державну реєстрацію припинення ФГ "Серміш-Агро" не є адекватними по відношенню до предмету спору між сторонами.

Щодо інших заходів забезпечення позову, які позивач просить застосувати, слід зазначити що одночасне їх вжиття призведе до припинення господарської діяльності відповідача, внаслідок якого відповідач не зможе виконати рішення суду в даній справі, відтак, у задоволенні решти заходів до забезпечення позову зазначених у заяві позивача, слід відмовити.

Керуючись ст.ст. 66, 67, 86 ГПК України, суд -

УХВАЛИВ:

1. Заяву ТзОВ "Фермер-Севіс" про вжиття заходів до забезпечення позову задоволити частково.

2. Накласти арешт на грошові суми Фермерського господарства "Серміш Агро" (80530, Львівська область, Буський район, с.Ожидів, код ЄДРПОУ 34107325), в межах суми позову та судового збору, всього на суму 891 052,46 грн., що знаходяться на рахунках, відкритих Фермерським господарством "Серміш Агро" у банківських установах.

3. У задоволенні решти заяви про вжиття заходів до забезпечення позову відмовити.

4. Ухвала набирає законної сили з дня її прийняття та з врахуванням п.2 ч.2 ст.17 Закону України "Про виконавче провадження" є виконавчим документом.

5. Стягувач - ТзОВ "Фермер-Севіс" (80400, Львівська область, м.Кам"янка-Буська, вул.Шевченка, 52-д, код ЄДРПОУ 19159234); боржник - Фермерське господарство "Серміш Агро" (80530, Львівська область, Буський район, с.Ожидів, код ЄДРПОУ 34107325).

6. Ухвала може бути оскаржена до Львівського апеляційного господарського суду в порядку і строки вказані у ст.ст.91-93 ГПК України. Оскарження ухвали про забезпечення позову не зупиняє її виконання.

Суддя Сухович Ю.О.

Суддя Кітаєва С.Б.

Суддя Кидисюк Р.А.

СудГосподарський суд Львівської області
Дата ухвалення рішення20.11.2013
Оприлюднено25.11.2013
Номер документу35412253
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —914/3228/13

Ухвала від 20.11.2013

Господарське

Господарський суд Львівської області

Сухович Ю.О.

Ухвала від 05.12.2013

Господарське

Господарський суд Львівської області

Сухович Ю.О.

Ухвала від 05.11.2013

Господарське

Господарський суд Львівської області

Сухович Ю.О.

Ухвала від 23.10.2013

Господарське

Господарський суд Львівської області

Сухович Ю.О.

Ухвала від 09.10.2013

Господарське

Господарський суд Львівської області

Сухович Ю.О.

Ухвала від 05.11.2013

Господарське

Господарський суд Львівської області

Сухович Ю.О.

Ухвала від 25.09.2013

Господарське

Господарський суд Львівської області

Сухович Ю.О.

Ухвала від 11.09.2013

Господарське

Господарський суд Львівської області

Сухович Ю.О.

Рішення від 16.12.2013

Господарське

Господарський суд Львівської області

Сухович Ю.О.

Ухвала від 20.11.2013

Господарське

Господарський суд Львівської області

Сухович Ю.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні