Рішення
від 20.11.2013 по справі 109/5156/2013-ц
КРАСНОГВАРДІЙСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД

Справа № 109/5156/2013-ц

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 листопада 2013 року смт Красногвардійське

Красногвардійський районний суд Автономної Республіки Крим у складі:

головуючого - судді Проскурні С.М.,

секретаря - Грабовенко К.А.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт Красногвардійське цивільну справу за позовом кредитної спілки "Кримкредитсоюз" до ОСОБА_1, ОСОБА_2, ОСОБА_3 про стягнення заборгованості за кредитним договором,

В С Т А Н О В И В:

Кредитна спілка "Кримкредитсоюз" 23 жовтня 2013 року звернулася до суду з позовом до ОСОБА_1, ОСОБА_2, ОСОБА_3 про стягнення заборгованості за кредитним договором № 129/12 від 10.04.2012 року в сумі 4 965,26 грн.

Позовні вимоги мотивовані неналежним виконанням позичальником ОСОБА_1 та поручителями ОСОБА_2, ОСОБА_3 своїх зобов'язань за договорами.

У судове засідання особи, які беруть участь у справі, належним чином повідомлені про дату, час і місце розгляду справи, не з'явились, про причини неявки не повідомлялось.

Представник позивача ОСОБА_4 просив розглядати справу за його відсутності, надіславши відповідну письмову заяву до суду. Позовні вимоги підтримав, просив їх задовольнити. Не заперечував проти винесення заочного рішення.

Відповідно до частини другої статті 158 Цивільного процесуального кодексу України (далі - ЦПК України) особа, яка бере участь у справі, має право заявити клопотання про розгляд справи за її відсутності.

Відповідачку ОСОБА_1 відповідно до вимог частини п'ятої статті 74 ЦПК України про дату, час і місце судового засідання було повідомлено за адресою її місця проживання, зареєстрованого у встановленому законом порядку. У разі відсутності осіб, які беруть участь у справі, за такою адресою, вважається, що судовий виклик вручений їм належним чином.

Заперечень від відповідачок та заяв про розгляд справи за їх відсутності від ОСОБА_1, ОСОБА_2, ОСОБА_3 до суду не надходило.

Зі згоди представника позивача суд ухвалює рішення при заочному розгляді справи, що відповідає вимогам статті 224 ЦПК України.

Відповідно до частини другої статті 197 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності осіб, які беруть участь у справі, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши письмові докази, суд вважає позовні вимоги такими, що підлягають задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до статей 10, 11 ЦПК України цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін.

Сторони мають рівні права щодо подання доказів, їх дослідження та доведення перед судом їх переконливості.

Суд сприяє всебічному і повному з'ясуванню обставин справи і розглядає цивільні справи в межах заявлених вимог і на підставі доказів сторін та інших осіб, які беруть участь у справі.

Згідно з частиною третьою статті 10, частиною першою статті 60 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Судом встановлено, що між кредитною спілкою "Кримкредитсоюз" та ОСОБА_1 був укладений кредитний договір № 129/12 від 10 квітня 2012 року (далі - Договір).

Відповідно до пунктів 1.1, 2.1, 3.1 Договору позивач надав відповідачці кредит у сумі 5500 грн. строком на 12 місяців під 36 % річних з виплатою процентів та частини тіла кредиту щомісяця.

Згідно зі статтею 1054 Цивільного кодексу України (далі - ЦК України) за кредитним договором банк або інша фінансова установа (кредитодавець) зобов'язується надати грошові кошти (кредит) позичальникові у розмірі та на умовах, встановлених договором, а позичальник зобов'язується повернути кредит та сплатити проценти.

Відповідно до статті 509 ЦК України зобов'язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, сплатити гроші), а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку.

Відповідно до частини першої статті 1048 ЦК України позикодавець має право на одержання від позичальника процентів від суми позики, якщо інше не встановлено договором або законом. Розмір і порядок одержання процентів встановлюються договором.

Згідно з пунктом 3.5 Договору погашення кредиту та процентів за користування кредитом відбувається в такому порядку: першочергово - проценти, а в наступну чергу - сума кредиту.

Взяті на себе зобов'язання за кредитним договором відповідачка ОСОБА_1 належним чином не виконала, чим порушила вимоги діючого цивільного законодавства та умови Договору.

На забезпечення виконання зобов'язання за кредитним договором між кредитною спілкою "Кримкредитсоюз" та ОСОБА_2 і ОСОБА_3 були укладені договори поруки № 129/12-1 та № 129/12-2 від 10 квітня 2012 року, згідно з якими поручителі зобов'язались відповідати перед кредитором за зобов'язаннями за кредитним договором позичальника ОСОБА_1 (пункт 1.1 договорів поруки).

Пунктом 1.2 договорів поруки передбачено, що у разі порушення позичальником обов'язку за основним зобов'язанням позичальник і поручитель відповідають перед кредитодавцем як солідарні боржники.

Відповідно до положень статті 543 ЦК України у разі солідарного обов'язку боржників кредитор має право вимагати виконання обов'язку частково або в повному обсязі як від усіх боржників разом, так і від будь-кого з них окремо.

Солідарні боржники залишаються зобов'язаними доти, доки їхній обов'язок не буде виконаний у повному обсязі.

Відповідно до частини першої статті 553 ЦК України за договором поруки поручитель поручається перед кредитором боржника за виконання ним свого обов'язку.

Поручитель відповідає перед кредитором за порушення зобов'язання боржником.

Згідно з частиною другою цієї ж статті порукою може забезпечуватися виконання зобов'язання частково або у повному обсязі.

Відповідно до частини першої статті 554 ЦК України у разі порушення боржником зобов'язання, забезпеченого порукою, боржник і поручитель відповідають перед кредитором як солідарні боржники, якщо договором поруки не встановлено додаткову відповідальність поручителя.

Частиною другою цієї ж статті передбачено відповідальність поручителя перед кредитором у тому ж обсязі, що і боржника, включаючи сплату основного боргу, процентів, неустойки, відшкодування збитків, якщо інше не встановлено договором поруки.

На підставі розрахунку, наданого позивачем, станом на 21.10.2013 року заборгованість за кредитним договором № 129/12 від 10 квітня 2012 року складає 4965,26 грн., у тому числі, заборгованість за кредитом в сумі 3362,81 грн., процентам за користування кредитом в сумі 885,39 грн., з урахуванням 3% річних (831,51 грн. + 53,88 грн.), та неодержаних доходів (упущеної вигоди) в розмірі 717,06 грн.

Згідно з положеннями статті 611 ЦК України у разі порушення зобов'язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом, зокрема, припинення зобов'язання внаслідок односторонньої відмови від зобов'язання, якщо це встановлено договором або законом; сплата неустойки; відшкодування збитків.

Статтею 623 ЦК України передбачено, що боржник, який порушив зобов'язання, має відшкодувати кредиторові завдані цим збитки.

При визначенні неодержаних доходів (упущеної вигоди) враховуються заходи, вжиті кредитором щодо їх одержання.

Відповідно до частини першої статті 1050 ЦК України якщо позичальник своєчасно не повернув суму позики, він зобов'язаний сплатити грошову суму відповідно до статті 625 цього Кодексу.

Згідно з частиною другою статті 625 ЦК України боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Відповідно до статті 526 ЦК України зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог діючого законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Згідно з частиною першою статті 625 ЦК України боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов'язання.

Оцінюючи за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на безпосередньому, всебічному, повному та об'єктивному дослідженні, належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також і взаємний зв'язок доказів у їх сукупності, суд дійшов висновку про наявність підстав для задоволення позову в межах заявлених позовних вимог.

Відповідачами порушено право позивача на отримання кредитних коштів, процентів, з урахуванням 3% річних, та неодержаних доходів (упущеної вигоди) через неналежне виконання своїх зобов'язань за кредитним договором.

Пред’являючи вимоги про відшкодування неодержаних доходів (упущеної вигоди) позивач довів, що ці доходи (вигода) не є абстрактними, а дійсно були би ним отримані у разі належного виконання боржниками своїх обов’язків.

З ОСОБА_1, ОСОБА_2 та ОСОБА_3 підлягає стягненню солідарно заборгованість за кредитним договором № 129/12 від 10.04.2012 року в сумі 4965,26 грн., яка утворилась станом на 21.10.2013 року

Відповідно до положень статті 88 ЦПК України з відповідачок на користь позивача підлягають стягненню судові витрати в сумі 76,47 грн. з кожної.

Керуючись статтями 509, 526, 543, 553, 554, 611, 623, 625, 1048, 1050, 1054 ЦК України, статтями 10, 11, 60, 74, 88, 158, 169, 212, 214, 215, 224-226 ЦПК України, суд

В И Р І Ш И В:

Позов кредитної спілки "Кримкредитсоюз" задовольнити.

Стягнути солідарно з ОСОБА_1 (ІІН НОМЕР_1), ОСОБА_2 (ІІН НОМЕР_2) та ОСОБА_3 (ІІН НОМЕР_3) на користь кредитної спілки "Кримкредитсоюз" (р/р 26503054900006 в Кримському РУ ПАТ КБ "ПриватБанк", МФО 384436, ЄДРПОУ 24409975) заборгованість за кредитним договором № 129/12 від 10 квітня 2012 року в сумі 4 965 грн. 26 коп. (Чотири тисячі дев'ятсот шістдесят п'ять грн. 26 коп.), яка утворилась станом на 21 жовтня 2013 року, і складається з заборгованості за кредитом в сумі 3 362 грн. 81 коп., процентам за користування кредитом в сумі 885 грн. 39 коп., з урахуванням 3% річних, та неодержаних доходів (упущеної вигоди) в розмірі 717 грн. 06 коп.

Стягнути з ОСОБА_1 (ІІН НОМЕР_1), ОСОБА_2 (ІІН НОМЕР_2) та ОСОБА_3 (ІІН НОМЕР_3) на користь кредитної спілки "Кримкредитсоюз" (р/р 26503054900006 в Кримському РУ ПАТ КБ "ПриватБанк", МФО 384436, ЄДРПОУ 24409975) судові витрати в розмірі 76 грн. 47 коп. (Сімдесят шість грн. 47 коп.) з кожної.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Апеляційного суду Автономної Республіки Крим через Красногвардійський районний суд шляхом подачі апеляційної скарги в десятиденний строк з дня отримання його копії.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, поданою протягом десяти днів з дня отримання його копії.

Суддя С.М. Проскурня

СудКрасногвардійський районний суд
Дата ухвалення рішення20.11.2013
Оприлюднено22.01.2014
Номер документу35457966
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —109/5156/2013-ц

Ухвала від 20.11.2013

Цивільне

Красногвардійський районний суд

Проскурня С. М.

Рішення від 20.11.2013

Цивільне

Красногвардійський районний суд

Проскурня С. М.

Ухвала від 31.10.2013

Цивільне

Красногвардійський районний суд

Проскурня С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні