Постанова
від 20.11.2013 по справі 914/1049/13-г
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 листопада 2013 року Справа № 914/1049/13-г

Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

Дунаєвської Н.Г. - головуючого,

Мележик Н.І.,

Плюшка І.А.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні касаційну скаргу Виробничого кооперативу "Наш ринок-плюс" на постанову Львівського апеляційного господарського суду від 12 вересня 2013 року у справі № 914/1049/13-г Господарського суду Львівської області за позовом Виробничого кооперативу "Наш ринок-плюс", м. Львів, до Товариства з обмеженою відповідальністю "Наш ринок", м. Львів, за участю третіх осіб: 1) Управління державної реєстрації Львівської міської ради, м. Львів; 2) ОСОБА_6, м. Львів; 3) ОСОБА_7, м. Львів; 4) Державного реєстратора Виконавчого комітету Львівської міської ради, м. Львів; 5) ОСОБА_8, м. Львів; 6) ОСОБА_9, м. Львів; 7) ОСОБА_10, м. Львів; 8) ОСОБА_11, м. Львів; 9) ОСОБА_12, м. Львів; 10) ОСОБА_13, м. Львів; 11) ОСОБА_14, м. Львів; 12) ОСОБА_15, м. Львів; 13) ОСОБА_16, м. Львів; 14) ОСОБА_17, м. Львів; 15) ОСОБА_18, м. Львів; 16) ОСОБА_19, м. Львів; 17) ОСОБА_20, м. Львів; 18) ОСОБА_21, м. Львів; 19) ОСОБА_22, м. Львів; 20) ОСОБА_23, м. Львів; 21) ОСОБА_24, м. Львів; 22) ОСОБА_25, Львівська область; 23) ОСОБА_26, м. Львів; 24) ОСОБА_27, Львівська область, про визнання недійсними рішень загальних зборів учасників ТОВ "Наш ринок" від 03.05.2010 року, які оформлені протоколом № 9,

за участю представників сторін:

позивача - Зошій Ю.Й. (дов. від 15.02.13);

відповідача - не з'явився;

третіх осіб - не з'явились,

в с т а н о в и в:

У березні 2013 року позивач Виробничий кооператив "Наш ринок-плюс" пред'явив у господарському суді позов до відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю "Наш ринок" про визнання недійсними рішень загальних зборів учасників ТОВ "Наш ринок" від 03.05.10, оформлених протоколом № 9.

Вказував, що він був учасником ТОВ "Наш ринок", з часткою в статутному фонді товариства 25 %.

Зазначав, що 03.05.10 загальними зборами ТОВ "Наш ринок" були прийняті рішення, оформлені протоколом № 9, про виключення Виробничого кооперативу "Наш ринок-плюс" зі складу учасників товариства в зв'язку із систематичним невиконанням своїх обов'язків, як засновника, та не внесенням вартості частки до статутного фонду товариства, про зменшення статутного фонду товариства, про перерозподіл часток в статутному фонді товариства та про затвердження статуту товариства в новій редакції з його подальшою державною реєстрацією.

Посилаючись на ту обставину, що виключення Виробничого кооперативу "Наш ринок-плюс" зі складу учасників ТОВ "Наш ринок" відбулося з порушенням вимог ст.ст. 52, 64 Закону України "Про господарські товариства", позивач, згідно заяви про збільшення позовних вимог від 04.05.13, просив визнати недійсними рішення загальних зборів учасників ТОВ "Наш ринок" від 03.05.10, оформлені протоколом № 9 та скасувати державну реєстрацію нової редакції статуту товариства, затвердженої вказаними рішеннями зборів учасників товариства.

Рішенням Господарського суду Львівської області від 06 червня 2013 року (суддя Кидисюк Р.А.) позов задоволено частково.

Постановлено визнати недійсними рішення загальних зборів учасників ТОВ "Наш ринок" від 03.05.10, оформлені протоколом № 9.

В задоволенні вимог про скасування державної реєстрації нової редакції статуту товариства, затвердженої вказаними рішеннями зборів учасників товариства, відмовлено.

Рішення в частині задоволення позову мотивоване посиланнями на не повідомлення позивача про проведення зборів та на відсутність кворуму при прийнятті спірних рішень, що є порушенням вимог ст.ст. 60, 61 Закону України "Про господарські товариства".

Рішення в частині відмови в позові обґрунтоване посиланнями на не пред'явлення позивачем вимог до державного реєстратора, як відповідача.

Постановою Львівського апеляційного господарського суду від 12 вересня 2013 року (колегія суддів у складі: Малех І.Б. - головуючого, Желіка М.Б., Кузя В.Л.) рішення скасовано в частині задоволення позову та постановлено в скасованій частині нове рішення про відмову в позові.

В решті рішення залишено без змін.

Постанова мотивована посиланнями на ту обставину, що спірні рішення загальних зборів учасників ТОВ "Наш ринок" від 03.05.10, оформлені протоколом № 9, прийняті у відповідності з вимогами ст.ст. 60, 61 Закону України "Про господарські товариства".

У касаційній скарзі Виробничий кооператив "Наш ринок-плюс", посилаючись на порушення судом апеляційної інстанції приписів ст. 88 ГК України, ст. 64 Закону України "Про господарські товариства", ст. 18 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців" та ст.ст. 35, 106 ГПК України, просить скасувати постанову суду апеляційної інстанції та передати справу на новий розгляд до суду апеляційної інстанції.

Розглянувши матеріали справи і доводи касаційної скарги, перевіривши правильність застосування судами норм матеріального та процесуального права у вирішенні даного спору, колегія суддів дійшла висновку, що касаційна скарга не підлягає задоволенню, з таких підстав.

Як встановлено судами попередніх інстанцій та вбачається з матеріалів справи, 21.10.05 рішеннями загальних зборів, оформленими протоколом № 1, було створено ТОВ "Наш ринок" та сформовано статутний фонд в розмірі 33 200 грн. Його засновниками стали 121 фізична особа.

27.11.08 рішеннями загальних зборів учасників ТОВ "Наш ринок", оформленими протоколом № 6, було вирішено прийняти до складу учасників товариства Виробничий кооператив "Наш ринок-плюс" та здійснено перерозподіл часток, а саме: ОСОБА_7 - 50 % статутного фонду товариства та Виробничий кооператив "Наш ринок-плюс" - 50 % статутного фонду товариства.

01.04.09 рішеннями загальних зборів учасників ТОВ "Наш ринок", оформленими протоколом № 7, було вирішено збільшити статутний фонд товариства до 308 000 грн. та здійснено перерозподіл часток, а саме: ОСОБА_7 - 75 % статутного фонду товариства та Виробничий кооператив "Наш ринок-плюс" - 25 % статутного фонду товариства.

03.05.10 загальними зборами учасників ТОВ "Наш ринок" були прийняті рішення, оформлені протоколом № 9, про виключення Виробничого кооперативу "Наш ринок-плюс" зі складу учасників товариства в зв'язку із систематичним невиконанням своїх обов'язків, як засновника, та не внесенням вартості частки до статутного фонду товариства, про зменшення статутного фонду товариства, про перерозподіл часток в статутному фонді товариства та про затвердження статуту товариства в новій редакції з його подальшою державною реєстрацією.

На вказаних зборах був присутній один учасник товариства - ОСОБА_1 з часткою в статутному фонді ТОВ "Наш ринок" 75 %.

Приписами ст. 60 Закону України "Про господарські товариства" встановлено, що загальні збори визнаються правомочними, якщо в них беруть участь учасники, що володіють у сукупності більш як 60 відсотками голосів.

Відповідно до п.п. 17, 18 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 24 жовтня 2008 року № 13 "Про практику розгляду судами корпоративних спорів" підставами для визнання недійсними рішень загальних зборів акціонерів (учасників) господарського товариства можуть бути: порушення вимог закону та/або установчих документів під час скликання та проведення загальних зборів товариства; позбавлення акціонера (учасника) товариства можливості взяти участь у загальних зборах; порушення прав чи законних інтересів акціонера (учасника) товариства рішенням загальних зборів.

При розгляді справ судам слід враховувати, що не всі порушення законодавства, допущені під час скликання та проведення загальних зборів господарського товариства, є підставою для визнання недійсними прийнятих на них рішень.

Безумовною підставою для визнання недійсними рішень загальних зборів у зв'язку з прямою вказівкою закону є: прийняття загальними зборами рішення за відсутності кворуму для проведення загальних зборів чи прийняття рішення (ст. 60 Закону про господарські товариства).

Таким чином, суд апеляційної інстанції дійшов правильних висновків про те, що 03.05.10 загальні збори учасників ТОВ "Наш ринок" проведені за наявності встановленого ст. 60 Закону України "Про господарські товариства" кворуму.

Щодо доводів позивача про неповідомлення його та інших учасників товариства, виключених зі складу учасників на підставі рішення загальних зборів учасників товариства від 27.11.08, яке визнано недійсним рішенням Господарського суду Львівської області від 08.04.09 у справі № 4/201, що зумовило відсутність кворуму, необхідно зазначити наступне.

Частиною 1 ст. 167 ГК України встановлено, що корпоративні права - це права особи, частка якої визначається у статутному капіталі (майні) господарської організації, що включають правомочності на участь цієї особи в управлінні господарською організацією, отримання певної частки прибутку (дивідендів) даної організації та активів у разі ліквідації останньої відповідно до закону, а також інші правомочності, передбачені законом та статутними документами.

Відповідно до приписів ч. 1 ст. 18 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців" якщо відомості, які підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру, були внесені до нього, то такі відомості вважаються достовірними і можуть бути використані в спорі з третьою особою, доки до них не внесено відповідних змін.

Апеляційним господарським судом правильно зазначено про те, що учасники ТОВ "Наш ринок", рішення про виключення яких визнано недійсним в судовому порядку, автоматично не були поновлені в складі учасників товариства з моменту їх виключення, а тому у відповідача не було обов'язку повідомляти вказаних учасників про збори, рішення яких оскаржуються. А також відсутні підстави вважати, що їх права, як учасників ТОВ "Наш ринок", були порушені на час проведення загальних зборів учасників 03.05.10.

В своєму рішенні від 05.02.13 у справі № 1-3/2013 Конституційний Суд України роз'яснив, що при визначенні повноважності загальних зборів учасників товариства з обмеженою відповідальністю та результатів голосування за прийняття їх рішень враховується кількість голосів учасників, визначена пропорційно розміру їх часток у статутному капіталі, що встановлений статутом товариства з обмеженою відповідальністю, незалежно від вартості реально внесених (сплачених) ними вкладів тільки протягом першого року з дня державної реєстрації товариства з обмеженою відповідальністю.

Водночас апеляційним судом встановлено, що учасник ТОВ "Наш ринок" ОСОБА_7, яка була присутня при прийнятті спірних рішень загальних зборів внесла свою частку в повному розмірі, а саме: 75 % статутного фонду товариства, що становить 231 000 грн., тоді як позивачем не надано належних доказів внесення ним своєї частки до статутного фонду товариства.

З огляду на викладене, скасовуючи рішення місцевого господарського суду та постановляючи нове рішення про відмову в позові, суд апеляційної інстанції правильно встановив та виходив з того, що спірні рішення загальних зборів учасників ТОВ "Наш ринок" від 03.05.10, оформлені протоколом № 9, прийняті у відповідності з вимогами ст.ст. 60, 61 Закону України "Про господарські товариства", тому правові підстави для визнання їх недійсними відсутні.

Викладеним обставинам в їх сукупності, як того вимагають приписи ст. 43 ГПК України, суд першої інстанції належної правової оцінки не дав, в зв'язку з чим дійшов помилкових висновків про відсутність встановленого законом кворуму при прийнятті загальними зборами учасників ТОВ "Наш ринок" рішень від 03.05.10, оформлених протоколом № 9.

За таких обставин, судом апеляційної інстанції, на підставі встановлених фактичних обставин справи, з'ясовано дійсні права і обов'язки сторін та правильно застосовано матеріальний закон, що регулює спірні правовідносини.

Посилання касаційної скарги на порушення порядку скликання та проведення загальних зборів учасників товариства, рішення яких оскаржуються, а також на їх проведення за відсутності встановленого законом кворуму, не знайшли свого підтвердження при перегляді справи судом касаційної інстанції, тому їх слід залишити поза увагою суду.

Суд дав оцінку наявним у справі доказам за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом, що відповідає вимогам ст. 43 ГПК України, переоцінка доказів, відповідно до ст. 111 7 ГПК України, не входить до повноважень суду касаційної інстанції.

Постанова апеляційного господарського суду прийнята з дотриманням норм матеріального та процесуального законодавства, доводи касаційної скарги правильності викладених у ній висновків не спростовують, в зв'язку з чим підстав для зміни чи скасування законного та обґрунтованого судового акту колегія суддів не вбачає.

Керуючись статтями 111 5 , 111 6 ,111 7 , 111 9 , 111 11 Господарського процесуального кодексу України, Вищий господарський суд України, -

ПОСТАНОВИВ:

1. Касаційну скаргу Виробничого кооперативу "Наш ринок-плюс" залишити без задоволення.

2. Постанову Львівського апеляційного господарського суду від 12 вересня 2013 року у справі № 914/1049/13-г залишити без змін.

Головуючий суддя: Н.Г. Дунаєвська

Судді: Н.І. Мележик

І.А. Плюшко

Дата ухвалення рішення20.11.2013
Оприлюднено26.11.2013
Номер документу35468754
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —914/1049/13-г

Ухвала від 09.04.2013

Господарське

Господарський суд Львівської області

Кидисюк Р.А

Ухвала від 29.05.2013

Господарське

Господарський суд Львівської області

Кидисюк Р.А

Ухвала від 14.05.2013

Господарське

Господарський суд Львівської області

Кидисюк Р.А

Постанова від 20.11.2013

Господарське

Вищий господарський суд України

Дунаєвська Н.Г.

Ухвала від 01.11.2013

Господарське

Вищий господарський суд України

Дунаєвська Н.Г.

Постанова від 12.09.2013

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Малех І.Б.

Ухвала від 25.07.2013

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Малех І.Б.

Ухвала від 25.07.2013

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Малех І.Б.

Ухвала від 25.07.2013

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Малех І.Б.

Ухвала від 01.07.2013

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Малех І.Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні