Рішення
від 22.11.2013 по справі 121/9125/13-ц
ЯЛТИНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

Справа № 121/9125/13-ц

2/121/3091/13

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

22 листопада 2013 року Ялтинський міський суд Автономної Республіки Крим у складі: головуючій судді Веденмеєр М.В., при секретарі Шпетній Г.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Ялті цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю фірми "Консоль ЛТД", Публічного акціонерного товариства "Державний експортно-імпортний банк України", Товариства з обмеженою відповідальністю "Техноінвест", третя особа приватний нотаріус Сімферопольського міського нотаріального округу Автономної Республіки Крим ОСОБА_2 про визнання частково недійсним договору іпотеки,

в с т а н о в и в:

Позивач просить суд:

- визнати недійсним договір іпотеки реєстровий № 2577 від 10 березня 2006 року, укладений між Товариством з обмеженої відповідальністю фірма "Консоль ЛТД", Товариством з обмеженою відповідальністю "Техноінвест" та Відкритим акціонерним товариством "Державний експортно-імпортний банк України" (правонаступник - Публічне акціонерне товариство "Державний експортно-імпортний банк України"), на право оренди земельної ділянки площею 0,4360 га, яка знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 та об'єкт незавершеного будівництва - курортно-готельний комплекс, розташований на земельній ділянці, в частині передачі в іпотеку апартаментів №13, загальною площею 74,1 кв.м. з прилеглим балконом літ.а54, площею 22 кв.м. в будинку за адресою: АДРЕСА_1;

- зобов'язати приватного нотаріуса Сімферопольського міського нотаріального округу Автономної Республіки Крим ОСОБА_2 зняти заборону на відчуження з об'єкту незавершеного будівництва, накладеного при посвідчення іпотечного договору від 10 березня 2006 року в частині апартаментів №13, в будинку за адресою: АДРЕСА_1;

- судові витрати розподілити між відповідачами.

Позовні вимоги мотивовані тим, що позивачем відповідно до умов договору з ТОВ "Консоль" від 15 грудня 2003 року про пайову участь у будівництві була призведена повна оплата вартості апартаментів, розташованих у будинку АДРЕСА_1, з метою отримання цих апартаментів у власність після здачі зазначеного житлового будинку в експлуатацію. В подальшому, позивачем було оформлено право власності на зазначене нерухоме майно, про що свідчить свідоцтво про право власності на нерухоме майно від 22 червня 2013 року. Проте, позивач дізнався, що без урахування майнових прав позивача, без його повідомлення та без одержання його згоди ТОВ "Консоль" та ТОВ "Техінвест" 10 березня 2006 року було передано в іпотеку право оренди земельної ділянки площею) 0,4360 га, що за адресою: АДРЕСА_1 та об'єкт незавершеного будівництва - курортно-готельний комплекс, розташований на даній земельній ділянці в іпотеку ПАТ "Державний експортно-імпортний банк України" з метою забезпечення виконання зобов'язань ТОВ "Консоль" перед Банком за кредитним договором. Оскільки за умовами договору іпотеки у разі невиконання або неналежного виконання іпотекодавцем зобов'язань за кредитним договором іпотекодержатель має право задовольнити свої вимоги за рахунок предмету іпотеки, то передача спірного майна в іпотеку порушує права позивача.

Позивач та його представник в судовому засіданні позовні вимоги підтримали у повному обсязі, з підстав, викладених у позовній заяві.

Представники ТОВ "Консоль" у судове засідання не з'явився, про місце, день та час розгляду справи повідомлений завчасно та належним чином.

Представник ТОВ "Техноівест" у судовому засіданні позовні вимоги визнав у повному обсязі.

Представник ПАТ "Державний експортно-імпортний банк України" у судовому засіданні проти задоволення позовних вимог заперечував.

Третя особа у судове засідання не з'явилась, про місце, день та час розгляду справи повідомлена, причину неявки суду не надала.

Вислухавши пояснення осіб, які брали участь у розгляді справи, дослідивши надані докази, суд вважає, що позовні вимоги підлягають задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що 15 грудня 2003 року між позивачем та ТОВ "Консоль" було укладено договір про пайову участь у будівництві багатоквартирного будинку №3220/290-17 (р), за яким сторони зобов'язалися сумісно діяти для досягнення спільної господарської мети - будівництво багатоквартирного житлового будинку у м.Ялта на вул.Таврійській та введення його в експлуатацію (а.с.6).

Відповідно до пунктів 2.1, 2.2 договору від 15 грудня 2003 року слідує, що пайовик зобов'язується у якості свого вкладу у сумісну діяльність по дольовій участі в будівництві внести грошові кошти в розмірі, що еквівалентно 75980 доларів США, а відповідач зобов'язується своїми силами та коштами завершити будівництво гостиничного комплексу відповідно до проекту та вимогам БНтП та передати позивачу в натурі 2-во кімнатну квартиру на 4-му поверсі, загальною площею 75,98 кв.м., тип обробки "Економ" в строк до 31 грудня 2005 року.

Згідно додаткової угоди від 13 січня 2005 року до зазначеного договору, розмір грошових коштів, які повинен внести позивач була збільшена до 8500 доларів США (а.с.10).

Відповідно до п.1.1. вказаного Договору учасники зобов'язуються діяти спільно для досягнення спільної господарської мети: будівництво багатоквартирного житлового будинку в м.Ялта на вул.Таврійська та введення його в експлуатацію.

У відповідності до п.2.6 Договору, при умові виконання зобов'язання, передбаченого п.2.1 Договору, позивач повністю набуває право на пайову (часткову) участь у будівництві, а ТОВ "Консоль" втрачає право розпорядження зазначеним в договорі об'єктом інакше, як в інтересах позивача.

Позивач на виконання п. 2.6 зазначеного договору повністю сплатив пайовий внесок за квартиру, що підтверджується довідкою ТОВ "Консоль" та відповідними квитанціями (а.с.12, 13,14).

Позивачем було оформлено право власності на апартамент №13 у будинку №2 по вул.Таврійська, м.Ялта, про що свідчить свідоцтво про право власності на нерухоме майно від 22 червня 2013 року (а.с.15).

З метою забезпечення виконання умов зазначеного кредитного договору від 09 березня 2006 року, 10 березня 2006 року між Товариством з обмеженої відповідальністю фірма "Консоль ЛТД", Товариством з обмеженою відповідальністю "Техноінвест" та Відкритим акціонерним товариством "Державний експортно-імпортний банк України" (правонаступник - Публічне акціонерне товариство "Державний експортно-імпортний банк України") було укладено іпотечний договір №2577, посвідчений приватним нотаріусом Сімферопольського міського нотаріального округу Автономної Республіки Крим ОСОБА_2, на право оренди земельної ділянки площею 0,4360 га, яка знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 та об'єкт незавершеного будівництва - курортно-готельний комплекс та накладена заборона на відчуження (а.с.16-23).

Судом не приймаються до уваги доводи представника Публічного акціонерного товариства "Державний експортно-імпортний банк України" з приводу того, що останній внесок на виконання своїх зобов'язань позивачем був зроблений 13 березня 2006 року, тобто після укладення оскаржуваного договору. Оскільки, відомості щодо укладання договору іпотеки було внесено до державного реєстру іпотек 16 березня 2006 року, крім того, розбіжність в датах вчинення вищенаведених дій в декілька днів не може бути підставою для обмеження права власності позивача набутого останнім у встановленому законом порядку та підтвердженого відповідним правовстановлюючим документом.

Що стосується доводів представника Публічного акціонерного товариства "Державний експортно-імпортний банк України" щодо невідповідності об'єкту будівництва, зазначеного у договорі та у свідоцтві про право власності, то вони також не приймаються судом до уваги, оскільки спростовуються наданими суду доказами, зокрема актом про виконання договору.

У відповідності із розділом 5 вказаного договору іпотеки у випадку невиконання ТОВ "Консоль", ТОВ "Техноінвест" зобов'язань перед ПАТ "Державний експортно-імпортний банк України" за кредитним договором іпотекодержатель має право звернути стягнення на предмет іпотеки.

Статтею 203 Цивільного Кодексу України (далі - ЦК України) встановлені загальні вимоги, додержання яких є необхідним для чинності правочину.

Згідно із ч. 1 ст. 203 ЦК України зміст правочину не може суперечити ЦК України, іншим актам цивільного законодавства.

Загальні підстави визнання правочинів недійсними і настання відповідних наслідків встановлені ст.ст. 215, 216 ЦК України.

Відповідно до ч. 1 статті 215 Цивільного кодексу України підставою недійсності правочину є недодержання в момент вчинення правочину стороною (сторонами) вимог, які встановлені ч.ч. 1-3, 5, 6 ст. 203 ЦК України (зміст правочину не може суперечити цьому Кодексу, іншим актам цивільного законодавства, а також інтересам держави і суспільства, його моральним засадам; особа, яка вчиняє правочин, повинна мати необхідний обсяг цивільної дієздатності; волевиявлення учаснику правочину має бути вільним і відповідати його внутрішній волі; правочин має бути спрямований на реальне настання правових наслідків, що обумовлені ним; правочин, що вчиняється батьками (усиновлювачами), не може суперечити правам і інтересам їхніх малолітніх, неповнолітніх чи непрацездатних дітей).

Якщо недійсність правочину прямо не встановлена законом, але одна із сторін або інша заінтересована особа заперечує його дійсність на підставах, встановлених законом, такий правочин може бути визнаний судом недійсним.

За ст. 575 ЦК України іпотека є окремим видом застави нерухомого майна.

Правила щодо встановлення іпотеки нерухомого майна встановлюються законом.

Відповідно до ч. 1 ст. 5 Закону України "Про іпотеку" предметом іпотеки може бути об'єкт нерухомого майна за умови, зокрема, що нерухоме майно може бути відчужене іпотекодавцем і на нього відповідно до законодавства може бути звернене стягнення.

Згідно із ч. 2 вказаної статті предметом іпотеки також може бути об'єкт незавершеного будівництва, майнові права на нього, інше нерухоме майно, яке стане власністю іпотекодавця після укладення іпотечного договору, за умови, що іпотекодавець може документально підтвердити право на набуте ним у власність відповідне нерухоме майно у майбутньому.

При цьому, в іпотеку передано частку нерухомого майна, яка не стане власністю ТОВ "Консоль" після завершення будівництва, а повинна бути передана у власність позивачу.

Знаходження всього житлового будинку в іпотеці надає ПАТ "Державний експортно-імпортний банк України" право на звернення стягнення на будинок та його відчуження, зокрема, апартаментів позивача, в рахунок погашення кредитної заборгованості ТОВ "Консоль", ТОВ "Техінвест".

Сплативши вартість певної квартири з урахування умов договору про сумісну діяльність, ОСОБА_1 придбав реальне право на придбання певного нерухомого майна з відповідною реєстрацією свого права власності та право розпоряджатись ним на власний розсуд, однак, не може цього зробити, оскільки спірний договір іпотеки в частині певного майна порушує його майнові права на розпорядження майном на власний розсуд.

Реєстрація нерухомого майна у Державному реєстрі іпотек, накладення заборони на відчуження права оренди земельної ділянки та об'єкту незавершеного будівництва порушує права позивача на отримання квартири у власність, права володіння, користування, розпорядження своїм майном на власний розсуд.

З урахуванням усіх обставин, суд приходить до висновку, що майнові права позивача зачіпаються спірним договором іпотеки, оскільки предмет іпотеки включає частку, яка повинна бути передана позивачу на праві власності з відповідною реєстрацією прав, тому позовні вимоги про визнання недійсним договору іпотеки в частині апартаментів позивача підлягають задоволенню.

Відповідно до ст. 73 Закону України "Про нотаріат" нотаріус за місцем розташування жилого будинку, квартири, дачі, садового будинку, гаража, іншого нерухомого майна чи місцем розташування земельної ділянки або за місцезнаходженням однієї із сторін правочину накладають заборону їх відчуження: при посвідченні договору про заставу жилого будинку, квартири, дачі, садового будинку, гаража, земельної ділянки, іншого нерухомого майна.

Одержавши повідомлення установи банку, підприємства чи організації про погашення позики (кредиту), повідомлення про припинення іпотечного договору або договору застави, а також припинення чи розірвання договору довічного утримання, звернення органів опіки та піклування про усунення обставин, що обумовили накладення заборони відчуження майна дитини, нотаріус знімає заборону відчуження жилого будинку, квартири, дачі, садового будинку, гаража, земельної ділянки, іншого нерухомого майна (стаття 74 Закону України "Про нотаріат").

У зв'язку із визнанням недійсним договору іпотеки від 10 березня 2006 року в частині передачі в іпотеку апартаментів №13, загальною площею 74,1 кв.м. з прилеглим балконом літ.а54, площею 22 кв.м. в будинку за адресою: АДРЕСА_1, приватного нотаріуса необхідно зобов'язати зняти заборону на відчуження з об'єкту незавершеного будівництва в частині зазначеної квартири.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 10, 11, 60, 88, 212-215, 224-226 Цивільного процесуального кодексу України, ст. ст. 203, 215, 216, 575 Цивільного кодексу України, ст. ст. 5, 7, 11-12, 18, 33, 35, 39, 40 Закону України "Про іпотеку", ст. 73, 74 Закону України "Про нотаріат",

ВИРІШИВ:

Позов ОСОБА_1 , - задовольнити.

Визнати недійсним договір іпотеки реєстровий № 2577 від 10 березня 2006 року, укладений між Товариством з обмеженої відповідальністю фірма "Консоль ЛТД", Товариством з обмеженою відповідальністю "Техноінвест" та Відкритим акціонерним товариством "Державний експортно-імпортний банк України" (правонаступник - Публічне акціонерне товариство "Державний експортно-імпортний банк України"), на право оренди земельної ділянки площею 0,4360 га, яка знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 та об'єкт незавершеного будівництва - курортно-готельний комплекс, розташований на земельній ділянці, в частині передачі в іпотеку апартаментів №13, загальною площею 74,1 кв.м. з прилеглим балконом літ.а54, площею 22 кв.м. в будинку за адресою: АДРЕСА_1.

Зобов'язати приватного нотаріуса Сімферопольського міського нотаріального округу Автономної Республіки Крим ОСОБА_2 зняти заборону на відчуження з об'єкту незавершеного будівництва, накладеного при посвідчення іпотечного договору від 10 березня 2006 року в частині апартаментів №13, в будинку за адресою: АДРЕСА_1.

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю фірма "Консоль ЛТД" (код ЄДРПОУ 20676633) та Публічного акціонерного товариства "Державний експортно-імпортний банк України" (ідентифікаційний код 32140989) в рівних частках на користь ОСОБА_1 ( ідентифікаційний номер 20676633 ) судові витрати по справі у розмірі 229 ( двісті двадцять дев'ять) гривень 40 копійок.

Рішення суду може бути оскаржено в апеляційному порядку до Апеляційного суду АРК через Ялтинський міський суд в порядку та строки, встановлені ст. ст. 294-296 Цивільного процесуального кодексу України.

Суддя:

Дата ухвалення рішення22.11.2013
Оприлюднено05.12.2013
Номер документу35644920
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання частково недійсним договору іпотеки

Судовий реєстр по справі —121/9125/13-ц

Ухвала від 05.02.2014

Цивільне

Апеляційний суд Автономної Республіки Крим

Болотов Є. В.

Ухвала від 25.12.2013

Цивільне

Апеляційний суд Автономної Республіки Крим

Болотов Є. В.

Рішення від 22.11.2013

Цивільне

Ялтинський міський суд Автономної Республіки Крим

Веденмеєр М. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні