Ухвала
від 29.11.2013 по справі 5026/721/2012
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

18005, м. Черкаси, бульвар Шевченка, 307, тел. канцелярії (0472) 45-24-38, inbox@ck.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

29 листопада 2013 року Справа № 18/5026/721/2012

Господарський суд Черкаської області у складі головуючого судді - Васяновича А.В.,

секретар судового засідання - Гень С.Г.,

за участю представників сторін:

від стягувача - Демчук В.С., Овсяннікова Т.В. - представники за довіреностями,

від боржника - представник не з'явився,

розглянувши у відкритому судовому засіданні

заяву Державного вищого навчального закладу "Київський національний

економічний університет ім. Вадима Гетьмана" про зміну способу

та порядку виконання рішення

у справі

за позовом Державного вищого навчального закладу "Київський

національний економічний університет ім. Вадима Гетьмана",

м. Київ

до товариства з обмеженою відповідальністю "Ніка Інтер Стар",

м. Київ

про повернення майна,-

ВСТАНОВИВ:

Рішенням господарського суду Черкаської області від 05 липня 2012 року зі справи № 18/5026/721/2012 позов задоволено повністю.

Зобов'язано товариство з обмеженою відповідальністю "Ніка Інтер Стар" повернути Державному вищому навчальному закладу "Київський національний економічний університет ім. Вадима Гетьмана" арматуру А-500ССТ5ПС, 12 мм у кількості 107,56 тонн за адресою: вул. Транспортна, 19, м. Ватутіне, Звенигородського району, Черкаської області та стягнуто з товариства з обмеженою відповідальністю "Ніка Інтер Стар" на користь Державного вищого навчального закладу "Київський національний економічний університет ім. Вадима Гетьмана" 13 654 грн. 81 коп. судового збору.

Постановою Київського апеляційного господарського суду від 17 жовтня 2012 року вищевказане рішення залишено без змін.

На виконання рішення суду від 05 липня 2012 року господарським судом Черкаської області 21 листопада 2012 року було видано відповідні накази.

До господарського суду Черкаської області із заявою про зміну способу та порядку виконання рішення господарського суду Черкаської області від 05 липня 2012 року звернувся Державний вищий навчальний заклад "Київський національний економічний університет ім. Вадима Гетьмана".

Ухвалою господарського суду Черкаської області від 20 листопада 2013 року розгляд заяви Державного вищого навчального закладу "Київський національний економічний університет ім. Вадима Гетьмана" про зміну способу та порядку виконання рішення було призначено на 29 листопада 2013 року.

Представники стягувача в судовому засіданні вимоги викладені в заяві підтримали та просили суд змінити спосіб виконання рішення суду.

Представник боржника в судове засідання не з'явився, про причини неявки суд не повідомив.

Судом встановлено, що боржник був належним чином повідомлений про час та місце проведення судового засідання, що підтверджується реєстром поштових відправлень господарського суду Черкаської області.

Дослідивши матеріали справи та заяву Державного вищого навчального закладу "Київський національний економічний університет ім. Вадима Гетьмана" про зміну способу та порядку виконання рішення суду, а також заслухавши пояснення представників стягувача, суд дійшов висновку, що заява підлягає задоволенню виходячи з наступного:

Відповідно до ч. 1 ст. 121 ГПК України при наявності обставин, що ускладнюють виконання рішення або роблять його неможливим, за заявою сторони, державного виконавця, прокурора або за своєю ініціативою господарський суд, який видав виконавчий документ, у десятиденний строк розглядає це питання у судовому засіданні з викликом сторін, прокурора і у виняткових випадках, залежно від обставин справи, може відстрочити або розстрочити виконання рішення, ухвали, постанови, змінити спосіб та порядок їх виконання.

Обґрунтовуючи свої вимоги про зміну способу виконання рішення суду у даній справі, стягувач зазначав, що оскільки університету присуджено майно, визначене родовими ознаками, однак внаслідок відсутності майна у боржника в натурі, що підтверджується постановою державного виконавця від 19 липня 2013 року, стягувач просив суд змінити спосіб виконання рішення суду і видати наказ про стягнення з товариства з обмеженою відповідальністю "Ніка Інтер Стар" на користь університету вартість присудженого майна в сумі 682 740 грн. 33 коп.

В п. 7.1.3. постанови Пленуму Вищого господарського суду України, від 17 жовтня 2012 року № 9 "Про деякі питання практики виконання рішень, ухвал, постанов господарських судів України" зазначено, що під зміною способу і порядку виконання рішення слід розуміти прийняття господарським судом нових заходів для реалізації рішення в разі неможливості його виконання у порядку і способом, раніше встановленими. Наприклад, зміна способу виконання рішення можлива шляхом видозмінення зазначеної у рішенні форми (грошової чи майнової) виконання, тобто за відсутності у боржника присудженого позивачеві майна в натурі або грошових коштів, достатніх для покриття заборгованості.

Змінюючи спосіб і порядок виконання судового рішення, суд не може змінювати останнє по суті.

З матеріалів справи вбачається, що постановою відділу державної виконавчої служби Дніпровського районного управління юстиції у м. Києві від 06 березня 2013 року було відкрито виконавче провадження з примусового виконання рішення суду з даної справи про зобов'язання товариства з обмеженою відповідальністю "Ніка Інтер Стар" повернути Державному вищому навчальному закладу "Київський національний економічний університет ім. Вадима Гетьмана" арматуру А-500ССТ5ПС, 12 мм у кількості 107,56 тонн за адресою: вул. Транспортна, 19, м. Ватутіне, Звенигородського району, Черкаської області.

Вищевказаною постановою було зобов'язано боржника до 13 березня 2013 року або в семиденний строк з моменту отримання постанови виконати рішення суду в добровільному порядку.

Зазначену постанову було надіслано на адресу товариства з обмеженою відповідальністю "Ніка Інтер Стар" 14 березня 2013 року, що підтверджується копіями опису вкладення у цінний лист та поштової квитанції №9985 від 14 березня 2013 року.

19 березня 2013 року державним виконавцем було складено акт, яким встановлено, що за адресою м. Київ, просп. Возз'єднання, 21, офіс 17 боржника не розшукано.

28 березня 2013 року відділом державної виконавчої служби Дніпровського районного управління юстиції у м. Києві було прийнято постанову, якою було доручено державному виконавцю відділу державної виконавчої служби Ватутінського міського управління юстиції провести перевірку інформації, щодо знаходження за адресою вул. Транспортна, 19, м. Ватутіне, Звенигородського району, Черкаської області арматури А-500ССТ5ПС, 12 мм у кількості 107,56 тонн.

На виконання вищевказаної постанови, державним виконавцем відділу державної виконавчої служби Ватутінського міського управління юстиції було складено акт від 05 квітня 2013 року, яким встановлено, що за адресою вул. Транспортна, 19, м. Ватутіне, Звенигородського району, Черкаської області арматуру А-500ССТ5ПС, 12 мм у кількості 107,56 тонн не виявлено.

Листом від 03 червня 2013 року №01-13-871 стягувач звернувся до боржника з вимогою про добровільне виконання наказу від 21 листопада 2012 року і просив протягом 5 днів з моменту отримання листа письмово повідомити університет про дату, час та місце (адресу) про здійснення приймання - передачі майна та зазначив, що не отримання відповіді у зазначений термін слугуватиме підтвердженням відсутності зазначеного майна за адресою: вул. Транспортна, 19, м. Ватутіне, Звенигородського району, Черкаської області та на підприємстві в цілому, і як наслідок неможливості виконання наказу від 21 листопада 2012 року та постанови про відкриття виконавчого провадження від 06 березня 2013 року відділу державної виконавчої служби Дніпровського районного управління юстиції у м. Києві.

Зазначений лист було надіслано боржнику 03 червня 2013 року цінним листом з описом вкладення за юридичною адресою: 02154, м. Київ, пр-т Возз'єднання, 21, офіс 17 та за адресою зберігання майна: 20250, м. Ватутіне, вул. Транспортна, 19, Звенигородського району, Черкаської області, але відповіді на зазначений лист боржник не надав.

Постановою державного виконавця відділу державної виконавчої служби Дніпровського районного управління юстиції у м. Києві від 19 липня 2013 року виконавчий документ (наказ № 18/5026/721/2012 від 21 листопада 2012 року) було повернуто стягувачу, оскільки встановлено, що відповідно до акту державного виконавця від 19 березня 2013 року та акту державного виконавця відділу державної виконавчої служби Ватутінського міського управління юстиції від 05 квітня 2013 року, у боржника відсутнє визначене виконавчим документом майно , яке він за виконавчим документом має повернути стягувачу.

В подальшому 01 серпня 2013 року стягувач направив боржнику цінним листом з описом вкладення вимогу про сплату вартості втраченого майна від 01 серпня 2013 року за № 01/13-1131 та копію постанови про повернення виконавчого документа стягувачу від 19 липня 2013 року за юридичною адресою боржника та за адресою зберігання майна.

Однак відповіді на вищевказану вимогу боржником надано не було.

Відповідно до п. 7.4. постанови Пленуму Вищого господарського суду України, від 17 жовтня 2012 року № 9 "Про деякі питання практики виконання рішень, ухвал, постанов господарських судів України" за відсутності у відповідача присудженого позивачеві майна в натурі, засвідченої державним виконавцем (наприклад, його постановою про повернення виконавчого документа з підстави відсутності майна), господарський суд може змінити спосіб виконання рішення і видати наказ про стягнення вартості цього майна. При цьому господарський суд повинен виходити з вартості майна, визначеної ним у рішенні про його передачу (повернення).

Рішенням суду від 05 липня 2012 року встановлено, що 21 березня 2008 року між Державним вищим навчальним закладом "Київський національний економічний університет ім. Вадима Гетьмана" (поклажодавець) та товариством з обмеженою відповідальністю "Ніка Інтер Стар" (зберігач) було укладено договір зберігання матеріальних цінностей № 01/03.

Відповідно до п. 1.1. договору поклажодавець зобов'язався передати, а зберігач - прийняти на відповідальне зберігання у складському приміщенні (позначено № В1 на генеральному плані) за адресою: вул. Транспортна, 19, м. Ватутіне, Звенигородського району, Черкаської області наступне майно (далі -майно): 166,6 тонн арматури А-500ССТ5ПС, 12 мм на строк з 21 березня 2008 року по 20 березня 2011 року.

Згідно п. 2.2.1. договору поклажодавець зобов'язався передати майно зберігачеві за адресою: вул. Транспортна,19, м. Ватутіне, Звенигородського району, Черкаської області, відповідно до акту прийому-передачі не пізніше дати, вказаної у п. 1.1. договору.

З наявних матеріалів справи вбачається, що згідно акту прийому-передачі від 21 березня 2008 року позивач передав, а відповідач прийняв в строкове безоплатне зберігання згідно договору зберігання № 01/03 від 21 березня 2008 року майно: 166,6 тонн арматури А-500ССТ5ПС, 12 мм та розмістив за адресою: вул. Транспортна, 19, м. Ватутіне, Звенигородського району, Черкаської області у складському приміщенні (позначено № В1 на генеральному плані).

Вартість майна, переданого на зберігання складає 1 057 498 грн. 13 коп. (п. 1.4. договору).

Як зазначалося вище, рішенням суду від 05 липня 2012 року було зобов'язано боржника передати стягувачу арматуру А-500ССТ5ПС, 12 мм у кількості 107,56 тонн.

Вартість однієї тонни арматури А-500ССТ5ПС, 12 мм складає 6 347 грн. 53 коп. (1 057 498 грн. 13 коп./166,6 тонн).

Оскільки державною виконавчою службою встановлено відсутність у відповідача присудженого позивачеві майна в натурі визначеного родовими ознаками, суд вважає за необхідне заяву стягувача задовольнити та змінити спосіб виконання рішення суду від 05 липня 2012 року та стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю "Ніка Інтер Стар" на користь Державного вищого навчального закладу "Київський національний економічний університет ім. Вадима Гетьмана" вартість майна в сумі 682 740 грн. 33 коп. (6 347 грн. 53 коп. х 107,56 тонн).

Згідно ч. 3 ст. 121 ГПК України про відстрочку або розстрочку виконання рішення, ухвали, постанови, зміну способу та порядку їх виконання виноситься ухвала, яка може бути оскаржена у встановленому порядку.

Враховуючи вищенаведене, та керуючись ст. ст. 86, 121 ГПК України, суд,-

УХВАЛИВ:

1. Заяву Державного вищого навчального закладу "Київський національний економічний університет ім. Вадима Гетьмана" від 14 листопада 2013 року за №01/13-1700 про зміну способу та порядку виконання рішення задовольнити.

2. Змінити спосіб виконання рішення господарського суду Черкаської області від 05 липня 2012 року зі справи 18/5026/721/2012.

3. Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю "Ніка Інтер Стар" (пр-т. Возз'єднання, 21, офіс 17, м. Київ, ідентифікаційний код 33542559) на користь Державного вищого навчального закладу "Київський національний економічний університет ім. Вадима Гетьмана" (пр-т Перемоги, 54/1, м. Київ, ідентифікаційний код 02070884) 682 740 грн. 33 коп. (шістсот вісімдесят дві тисячі сімсот сорок гривень 33 коп.) вартості майна.

Видати відповідний наказ.

4. Копію ухвали надіслати сторонам.

Ухвалу може бути оскаржено до Київського апеляційного господарського суду в порядку та строки передбачені розділом ХІІ ГПК України.

Суддя А.В.Васянович

СудГосподарський суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення29.11.2013
Оприлюднено02.12.2013
Номер документу35653936
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5026/721/2012

Ухвала від 29.11.2013

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Васянович А.В.

Ухвала від 20.11.2013

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Васянович А.В.

Рішення від 05.07.2012

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Васянович А.В.

Ухвала від 08.05.2012

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Васянович А.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні