Рішення
від 21.01.2013 по справі 2027/6656/12
МОСКОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

2027/6656/12

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

21.01.2013року Московський районний суд м. Харкова у складі головуючого судді Майстренко О.М. при секретарі Постульга О.В. розглянув у відкритому судовому засіданні у м. Харкові цивільну справу за позовом товариства з обмеженою відповідальністю «Енергоремонт»до ОСОБА_1, ОСОБА_2 про стягнення заборгованості -

ВСТАНОВИВ:

Позивач ТОВ «Енергоремонт»звернувся до суду з позовом про стягнення заборгованості, та після уточнення позовних вимог просить Стягнути солідарно з ОСОБА_1 та ОСОБА_2, які проживають за адресою : АДРЕСА_1, на користь ТОВ "Енергоремонт" заборгованість з квартирної плати, утримання будинку та прибудинкової території 2194,86 грн.;

Стягнути солідарно з ОСОБА_1 та ОСОБА_2, які проживають за адресою : АДРЕСА_1, на користь ТОВ "Енергоремонт" судовий збір у сумі 214 грн. 60 коп.

В обґрунтування посилається на те, що позивач є власником будинку АДРЕСА_1.

Відповідачі мешкають в квартирі за адресою АДРЕСА_1, та собов*язані сплачувати квартирну плату та комунальні послуги.

На підставі доданої довідки станом на 01.06.2012 р. заборгованість відповідачів перед позивачем ТОВ "Енергоремонт" складає 2194,86 грн., а саме з квартирної плати, утримання будинку та прибудинкової території (за період 01.09.2009 р. - 01.06.2012р.), однак в добровільному порядку сплачувати заборгованість відмовляються.

Відповідачі позов не визнали, посилаються на те, що позивач не є власником спірного житлового приміщення, договір найму з ними не укладався, виконавчим комітетом Харківської міськради тарифи на послуги з утримання будинку та прибудинкової території не встановлювався.

Таким чином вважають, що позовні вимоги безпідставні.

Суд, вислухавши сторони, дослідивши матеріали справи, вважає що позов задоволенню не підлягає по наступним підставам.

Як було встановлено судом, в проваджені Господарського суду Харківської області знаходилась справа № 29/46-10 (н. р. № 47/325-08) за позовом ТОВ «Енергоремонт»до ВАТ «Харківське єнергоремонтне підпрємство»про визнання права власності на нежитлові приміщення та квартири у житловому будинку готельного типу літ. «А-9», який розташований по АДРЕСА_1.

Ухвалою Господарського суду Харківської області від 08 вересня 2010 року, по справі № Б - 48/98-08 затверджено ліквідаційний звіт, ліквідаційний баланс та ліквідовано юридичну особу - Відкрите акціонерне товариство «Харківське єнергоремонтне підприємство», код 05471276, зареєстроване 17.07.1995р. Виконавчим комітетом Харківської міської ради, запис про реєстрацію 14801200000035069, місцезнаходження: м. Харків, просп. П'ятдесятиріччя СРСР, буд. 149.

Відповідно до Витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців державну реєстрацію ВАТ «Харківське єнергоремонтне підприємство»припинено.

Ухвалою Господарського суду Харківської області від 20 жовтня 2010 року припинено провадження по справі № 29/46-10.

Згідно довідки КП «Харківське міськБТІ»від 16.03.2011 року за № 1978, право власності, в тому числі і на спірну квартиру за ТОВ «Енергоремонт»скасовано на підставі постанови Вищого господарського суду України від 28.01.2010 року справа № 47/325-08, ухвали Господарського суду Харківської області від 20.10.2010 року справа № 29/46/10..

Таким чином, на теперішній час не визнано право власності на нежитлові приміщення та квартири у житловому будинку готельного типу літ. «А-9»який розташований по АДРЕСА_1 , в тому числі і спірної квартири, де мешкають відповідачі,.

Відповідно ст. 810 Цивільного кодексу України за договором найму житла одна сторона - власник житла (наймодавець) передає або зобов'язується передати другій стороні (наймачеві) житло для проживання у ньому на певний строк за плату.

Згідно ст. 813 Цивільного кодексу України сторонами договору найму житла є наймодавець, тобто особа, яка є власником житла, і наймач.

В даний час у ТОВ «Енергоремонт»не має правовстановлюючих документів, які підтверджують право власності на зазначений будинок, який розташований по АДРЕСА_1, та не надано суду доказів, які підтверджують надання послуг на утримання будинку та прибудинкової території.

Відповідно до п. 3 ст. 1 Закону України "Про житлово-комунальні послуги" балансоутримувач будинку, споруди, житлового комплексу або комплексу будинків і споруд (далі - балансоутримувач) - власник або юридична особа, яка за договором з власником утримує на балансі відповідне майно, а також веде бухгалтерську, статистичну та іншу передбачену законодавством звітність, здійснює розрахунки коштів , необхідних для своєчасного проведення капітального і поточного ремонтів та утримання, а також забезпечує управління цим майном і несе відповідальність за його експлуатацію згідно з законом.

Відповідно до статті 20 Закону України "Про житлово-комунальні послуги" споживач зобов'язаний оплачувати житлово-комунальні послуги у строки, встановлені договором або законом.

Стаття 13 Закону України "Про житлово-комунальні послуги" закріплює що, залежно від функціонального призначення житлово-комунальні послуги поділяються на:

1) комунальні послуги (централізоване постачання холодної та гарячої води,

водовідведення, газо- та електропостачання, централізоване опалення, а також вивезення

побутових відходів тощо);

2) послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій (прибирання

внутрішньобудинкових приміщень та прибудинкової території, санітарно-технічне

обслуговування, обслуговування внутрішньобудинкових мереж, утримання ліфтів, освітлення

місць загального користування, поточний ремонт, вивезення побутових відходів тощо).

Стаття 66 Житлового кодексу України, передбачає, що плата за користування житлом (квартирна плата) обчислюється виходячи із загальної площі квартири (одноквартирного будинку).

Розмір плати за користування житлом (квартирної плати) встановлюється Кабінетом Міністрів України.

Постановою Кабінету Міністрів України від 1 червня 2011 p. N 869 затверджено порядок формування тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій.

Пункт 1 Порядку формування тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій зазначає що, механізм формування тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій і поширюється на суб'єктів господарювання всіх форм власності, які надають послуги (далі - виконавці), суб'єктів господарювання всіх форм власності, що спеціалізуються на виконанні окремих послуг, на умовах субпідрядних договорів з виконавцями (далі - субпідрядники), органи місцевого самоврядування, власників, орендарів житлових будинків (гуртожитків), власників (наймачів) квартир (житлових приміщень у гуртожитках), власників нежитлових приміщень у житлових будинках (гуртожитках).

Пункт 2 Порядку формування тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, тариф на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій (далі - тариф на послуги) - вартість надання таких послуг, розрахована на основі економічно обґрунтованих планованих (нормативних) витрат з урахуванням планового прибутку та податку на додану вартість.

Тариф на послуги розраховується окремо за кожним будинком залежно від запланованих кількісних показників послуг, що фактично повинні надаватися для забезпечення належного санітарно-гігієнічного, протипожежного, технічного стану будинків і споруд та прибудинкових територій з урахуванням переліку послуг згідно з додатком до цього Порядку.

Послуги надаються з урахуванням встановленого рішенням органу місцевого самоврядування тарифу, його структури, періодичності та строків надання послуг.

Згідно відповіді управління тарифної політики Харківської міськради від 02.03.2011 року, тарифи на послуги з утримання будинку і прибудинкової території, які надає ТОВ «Енергоремонт»не погоджені з Харківською міськрадою в зв*язку з виявленням ряду недоліків.

Крім того, з наданого позивачем розрахунку заборгованості за квартирну плату та утримання будинку і прибудинкової території, не вбачається які саме послуги надавались відповідачем і в якій кількості та якості.

Згідно ст.. 60 ЦПК України, кожна сторона зобов*язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і запереч, крім випадків, передбачених статтею 61 цього Кодексу.

Таким чином, позивачем не надано суду доказів, що він є власником житлового будинку по АДРЕСА_1, та що послуги надавались в повному обсязі згідно наданого розрахунку.

Керуючись ст.ст. 57, 60, 213-215 ЦПК України, ст. 64, 67, 68 ЖК України, суд -

ВИРІШИВ:

В позові товариству з обмеженою відповідальністю «Енергоремонт» до ОСОБА_1, ОСОБА_2 про стягнення заборгованості відмовити.

На рішення може бути подана апеляція в Харківській апеляційний суд через районний суд протягом 10 днів.

Суддя:

Дата ухвалення рішення21.01.2013
Оприлюднено10.12.2013
Номер документу35678130
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості

Судовий реєстр по справі —2027/6656/12

Рішення від 03.04.2013

Цивільне

Апеляційний суд Харківської області

Черкасов В. В.

Ухвала від 15.02.2013

Цивільне

Апеляційний суд Харківської області

Черкасов В. В.

Рішення від 21.01.2013

Цивільне

Московський районний суд м.Харкова

Майстренко О. М.

Рішення від 03.04.2013

Цивільне

Апеляційний суд Харківської області

Черкасов В. В.

Ухвала від 15.02.2013

Цивільне

Апеляційний суд Харківської області

Черкасов В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні