Ухвала
від 27.11.2013 по справі 801/10307/13-а
СЕВАСТОПОЛЬСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

СЕВАСТОПОЛЬСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

Іменем України

Справа № 801/10307/13-а

27.11.13 м. Севастополь

Севастопольський апеляційний адміністративний суд у складі колегії суддів:

головуючого судді Омельченка В. А.,

суддів Дадінської Т.В. ,

Дугаренко О.В.

при секретарі судового засідання Щербініні О.О.

за участю сторін:

представник позивача, Товариства з обмеженою відповідальністю "Телерадіокомпанія "ТВА"- Кара Віра Олександрівна, довіреність № б/н від 29.10.13

представник відповідача, Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення- не з'явився, до початку судового засідання надав суду клопотання про розгляд справи у його відсутність,

розглянувши матеріали справи № 801/10307/13-а за апеляційною скаргою Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення на ухвалу Окружного адміністративного суду Автономної Республіки Крим (суддя Кузнякова С.Ю. ) від 07.11.13

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Телерадіокомпанія "ТВА" (вул. Комарова, буд.13-а, м. Чернівці, Чернівецька область,58017)

до Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення (вул. Прорізна, 2, м. Київ 34,01034)

про скасування рішень та спонукання до виконання певних дій

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою Окружного адміністративного суду Автономної Республіки Крим від 07.11.13 клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю "Телерадіокомпанія "ТВА" про вжиття заходів забезпечення адміністративного позову задоволено частково.

До набрання рішенням у справі № 801/10307/13-а законної сили заборонено будь-яким установам, організаціям, підприємствам здійснювати будь-які дії щодо реалізації рішення Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення від 23 жовтня 2013 року № 2040 "Про заяву ТОВ "ТРК "ТВА", м. Івано-Франківськ, щодо продовження строку дії ліцензії на мовлення ( НР № 1781-м від 24.11.2006)", в тому числі шляхом заборони Товариству з обмеженою відповідальністю "Телерадіокомпанія "ТВА" використовувати засоби мовлення з використанням 34 ТВК у м. Чернівцях, потужність передавача - 1.0 кВт, обсяг мовлення - 20 годин на добу у відрізках часу: щодня: 00:00-10:00; 12:00-17:30; 19:30-24:00, та зупиняти використання радіоелектронних засобів мовлення, тощо.

В задоволенні іншої частини клопотання - відмовлено.

Не погодившись з даною ухвалою суду, відповідач звернувся з апеляційною скаргою, в якій просить скасувати ухвалу Окружного адміністративного суду Автономної Республіки Крим від 07.11.13.

Апеляційна скарга мотивована тим, що судом першої інстанції порушено норми процесуального права. А саме, апелянт посилається на те, що ухвала суду першої інстанції фактично продовжує роботу позивача після закінчення строку дії його ліцензії, тобто без належного дозволу на відповідну роботу.

Ухвалою Севастопольського апеляційного адміністративного суду від 20.11.2013 відкрито апеляційне провадження за апеляційною скаргою Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення.

Відповідач в судове засідання не з'явився, про дату, час та місце судового розгляду сповіщений належним чином та своєчасно.

Чинне законодавство не обмежує коло представників осіб, які беруть участь у справі, при апеляційному розгляді адміністративної справи.

Крім того, згідно з частиною четвертою статті 196 Кодексу адміністративного судочинства України, неприбуття у судове засідання сторін або інших осіб, які беруть участь у справі, належним чином повідомлених про дату, час і місце апеляційного розгляду, не перешкоджає судовому розгляду справи.

При викладених обставинах, враховуючи те, що відповідач викликався в судове засідання, але в суд не з'явився, суд вважає можливим розглянути справу у відсутності представника відповідача.

На підставі та за правилами статті 195 Кодексу адміністративного судочинства України, розглянувши справу, судова колегія встановила наступне.

Товариство з обмеженою відповідальністю "Телерадіокомпанія "ТВА" звернулось до Окружного адміністративного суду АР Крим із адміністративним позовом до Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, в якому просить: скасувати рішення Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення від 24 липня 2013 року №1489 "Про результати планової перевірки ТОВ "ТРК "ТВА", м. Івано-Франківськ (НР №1372-м від 24.11.2006)", скасувати рішення Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення від 23 жовтня 2013 року №2039 "Про розгляд заяви ТОВ ТРК "ТВА", м. Івано-Франківськ, "Про скасування санкції "оголошення попередження" (НР №1781-м від 24.11.2006)", скасувати рішення Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення від 23 жовтня 2013 року №2040 "Про заяву ТОВ "ТРК "ТВА", м. Івано-Франківськ, щодо продовження строку дії ліцензії на мовлення (НР №1781-м від 24.11.2006)", зобов'язати Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення повторно розглянути заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Телерадіокомпанія "ТВА" про продовження строку дії ліцензії на мовлення НР № 1372-м від 24 листопада 2006 року, подану 16 травня 2013 року та прийняти рішення про продовження строку дії ліцензії на мовлення НР №1372-м від 24 листопада 2006 року Товариства з обмеженою відповідальністю "Телерадіокомпанія "ТВА".

Разом із адміністративним позовом позивач подав клопотання про забезпечення позову, в якому просив: до вирішення спору по суті зупинити дію рішення Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення від 23 жовтня 2013 року № 2040 "Про заяву ТОВ "ТРК "ТВА", м. Івано-Франківськ, щодо продовження строку дії ліцензії на мовлення ( НР № 1781-м від 24.11.2006)", до вирішення спору по суті заборонити Національній раді України з питань телебачення і радіомовлення оголошувати або проводити конкурс на отримання ліцензій на мовлення з використанням 34 ТВК у м. Чернівцях, потужність передавача - 1.0 кВт, обсяг мовлення - 20 годин на добу у відрізках часу: щодня: 00:00- 10:00; 12:00- 17:30; 19:30 - 24:00, заборонити Чернівецькій філії Українського державного центру Радіочастот (58013, м. Чернівці, вул. Рівненська 5-а,) та Національній раді України з питань телебачення і радіомовлення (01601, м. Київ, вул. Прорізна, 2) вживати будь - які заходи направлені на припинення мовлення ТОВ "ТРК "ТВА"; до вирішення спору по суті заборонити будь яким особам, у тому числі Чернівецькій філії концерну РРТ використовувати рішення Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення від 23 жовтня 2013 року №2040 "Про заяву ТОВ "ТРК "ТВА", м. Івано-Франківськ, щодо продовження строку дії ліцензії на мовлення (НР №1781-м від 24.11.2006)" в якості підстави для припинення або перешкоджання у користування радіочастотним ресурсом для здійснення Товариством з обмеженою відповідальністю "Телерадіокомпанія "ТВА" мовлення відповідно до умов ліцензії НР №1781-м від 24.11.2006, а також заборонити вчиняти будь-які дії щодо припинення використання, обмеження або тимчасового зупинення використання радіоелектронних засобів мовлення, які належать Товариству з обмеженою відповідальністю "Телерадіокомпанія "ТВА" або ним використовуються, а також щодо створення перешкод у отриманні позивачем телекомунікаційних послуг з технічного обслуговування та експлуатації радіоелектронних засобів мовлення, що належать Товариству з обмеженою відповідальністю "Телерадіокомпанія "ТВА" чи ним використовуються.

Ухвала суду першої інстанції мотивована тим, що у разі виконання зазначеного рішення існує очевидна небезпека порушення сталого функціонування ТОВ "Телерадіокомпанія "ТВА" (неможливість виконання зобов'язань перед контрагентами по договорам, унеможливлення підприємницької діяльності), що призведе до порушення прав та інтересів позивача, для відновлення яких останньому буде необхідно докласти значних зусиль, понести додаткові витрати.

Судова колегія, обговоривши доводи апеляційної скарги, перевіривши юридичну оцінку обставин справи та повноту їх встановлення, дослідивши правильність застосування судом норм матеріального та процесуального права, вважає, що апеляційна скарга підлягає задоволенню з наступних підстав.

Згідно із ч. 1 ст. 118 КАС України клопотання про забезпечення адміністративного позову розглядається не пізніше наступного дня після його одержання й у разі обґрунтованості та терміновості вирішується ухвалою негайно без повідомлення відповідача та інших осіб, які беруть участь у справі.

Згідно ч. 1 ст. 117 КАС України суд за клопотанням позивача або з власної ініціативи може постановити ухвалу про вжиття заходів забезпечення адміністративного позову, якщо існує очевидна небезпека заподіяння шкоди правам, свободам та інтересам позивача до ухвалення рішень в адміністративній справі, або захист цих прав, свобод та інтересів стане неможливим без вжиття таких заходів, або для їх відновлення необхідно буде докласти значних зусиль та витрат, а також якщо очевидними є ознаки протиправності рішення, дії чи бездіяльності суб'єкта владних повноважень.

В розумінні наведеної норми закону, у вирішенні питання про забезпечення позову суд має здійснити оцінку обґрунтованості доводів заявника щодо необхідності вжиття відповідних заходів з урахуванням: розумності, обґрунтованості і адекватності вимог заявника щодо забезпечення позову; забезпечення збалансованості інтересів сторін, а також інших учасників судового процесу; наявності зв'язку між конкретним заходом до забезпечення позову і предметом позовної вимоги; імовірності ускладнення виконання або невиконання рішення суду в разі невжиття таких заходів; запобігання порушенню у зв'язку із вжиттям таких заходів прав та охоронюваних законом інтересів осіб, що не є учасниками даного судового процесу.

Заходи забезпечення позову вживаються судом лише з метою охорони прав та інтересів позивача на час розгляду справи та такі заходи не можуть вирішувати спірні відносини по суті.

Приписами ст. 117 КАС України передбачений вичерпний перелік заходів забезпечення адміністративного позову, які має право застосувати суд. Зокрема, заходами забезпечення адміністративного позову є зупинення дії рішення суб'єкту владних повноважень, що оскаржується (ч.3 ст. 117 КАС України) та заборона вчиняти певні дії (ч. 4 ст. 117 КАС України).

Судова колегія зазначає, що заборона будь-яким установам, організаціям, підприємствам здійснювати будь-які дії щодо реалізації рішення Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення від 23 жовтня 2013 року № 2040 "Про заяву ТОВ "ТРК "ТВА", м. Івано-Франківськ, щодо продовження строку дії ліцензії на мовлення ( НР № 1781-м від 24.11.2006)", в тому числі шляхом заборони Товариству з обмеженою відповідальністю "Телерадіокомпанія "ТВА" використовувати засоби мовлення з використанням 34 ТВК у м. Чернівцях, потужність передавача - 1.0 кВт, обсяг мовлення - 20 годин на добу у відрізках часу: щодня: 00:00-10:00; 12:00-17:30; 19:30-24:00, та зупиняти використання радіоелектронних засобів мовлення, є втручанням в реалізацію компетенції суб'єктом владних повноважень та суд фактично продовжує повноваження позивача на мовлення на невизначений строк без ліцензії, після завершення строку її дії.

На підставі викладеного, у зв'язку з встановленням, що при задоволенні клопотання позивача про вжиття заходів забезпечення адміністративного позову, будуть порушені норми чинного законодавства, а саме позивач буде використовувати засоби мовлення без ліцензії, то судова колегія приходить до висновку, що заявлене клопотання про забезпечення адміністративного позову не підлягає задоволенню у повному обсязі.

У зв'язку з викладеним, судова колегія вважає, що апеляційна скарга підлягає задоволенню, ухвала Окружного адміністративного суду АР Крим скасуванню.

Керуючись ст. 195; ст. 196; ст. 205; ст. 206 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

УХВАЛИВ:

Апеляційну скаргу Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення задовольнити.

Ухвалу Окружного адміністративного суду Автономної Республіки Крим від 07.11.13 у справі № 801/10307/13-а скасувати.

Ухвала набирає законної сили з моменту проголошення згідно з частиною п'ятою статті 254 Кодексу адміністративного судочинства України.

Ухвалу може бути оскаржено в порядку статті 212 Кодексу адміністративного судочинства України, згідно з якою касаційна скарга на судові рішення подається безпосередньо до Вищого адміністративного суду України протягом двадцяти днів після набрання законної сили судовим рішенням суду апеляційної інстанції, крім випадків, передбачених цим Кодексом, а в разі складення ухвали в повному обсязі відповідно до статті 160 цього Кодексу - з дня складення ухвали в повному обсязі.

Повний текст судового рішення виготовлений 02 грудня 2013 р.

Головуючий суддя В.А.Омельченко

Судді Т.В. Дадінська

О.В.Дугаренко

Дата ухвалення рішення27.11.2013
Оприлюднено10.12.2013

Судовий реєстр по справі —801/10307/13-а

Ухвала від 23.01.2014

Адміністративне

Севастопольський апеляційний адміністративний суд

Цикуренко Антон Сергійович

Постанова від 18.12.2013

Адміністративне

Окружний адміністративний суд Автономної Республіки Крим

Кузнякова С.Ю.

Ухвала від 27.11.2013

Адміністративне

Севастопольський апеляційний адміністративний суд

Омельченко В'ячеслав Анатолійович

Ухвала від 20.11.2013

Адміністративне

Севастопольський апеляційний адміністративний суд

Омельченко В'ячеслав Анатолійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні