Рішення
від 02.12.2013 по справі 914/4451/13
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02.12.2013 р. Справа № 914/4451/13

за позовом: Середньої загальноосвітньої школи I-III ступенів №55 м.Львова, м.Львів

до відповідача: Державного підприємства «Львівський науково-дослідний радіотехнічний інститут», м.Львів

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача: Публічне акціонерне товариство «Укрсоцбанк» в особі Сокільницького відділення ПАТ «Укрсоцбанк», м.Львів

про стягнення 10500,00грн.

Суддя Щигельська О.І.

при секретарі Зарицькій О.Р.

Представники:

від позивача: Бідула Г.Д. - представник за довіреністю

від відповідач: Козак А.І. - представник за довіреністю

від третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача: не з'явився

Суть спору: Середня загальноосвітня школа I-III ступенів №55, м.Львів звернулась з позовом до Державного підприємства «Львівський науково-дослідний радіотехнічний інститут», м.Львів про стягнення 10500,00грн. безпідставно набутих коштів.

Ухвалою господарського суду Львівської області від 22.11.2013р. порушено провадження у справі та призначено до розгляду в судовому засіданні на 02.12.2013р., надано відстрочку сплати судового збору до ухвалення судового рішення по справі.

Представникам сторін роз'яснено права згідно ст.ст.20, 22 ГПК України.

Представник позивача у судовому засіданні 02.12.2013р. позовні вимоги підтримав повністю з підстав, зазначених у позовній заяві. Ствердив, зокрема, що в жовтні 2013 року на рахунок Відокремленого підрозділу «Підрозділ громадського харчування Львівського науково-дослідного радіотехнічного інституту» перераховано кошти в розмірі 10500,00грн., що підтверджується долученими до матеріалів справи доказами. Такий переказ є помилковим, внаслідок зарахування коштів на рахунок неналежного отримувача. Зважаючи на те, що вказаний відокремлений підрозділ ліквідовано, а кошти в добровільному порядку не повернуто, середня загальноосвітня школа I-III ступенів №55, м.Львів звернулась з позовом до Державного підприємства «Львівський науково-дослідний радіотехнічний інститут» про стягнення 10500,00грн. Просив позов задоволити.

Представник відповідача в судовому засіданні підтвердив, що Відокремлений підрозділ «Підрозділ громадського харчування Львівського науково-дослідного радіотехнічного інституту» ліквідовано у вересні 2012 року, необхідності повернення коштів не заперечив, проте, вказав, що в травні 2012 року усі банківські рахунки ДП «Львівський науково-дослідний радіотехнічний інститут» арештовано Виконавчою службою Франківського району м.Львова, а тому вважає, що для повернення коштів позивачу слід звернутись до виконавчої служби, оскільки саме вона здійснює розпорядження коштами відповідача.

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача явки повноважного представника в судовому засіданні 02.12.2013р. не забезпечила, відзиву на позовну заяву не подала, поважності причин неявки суду не повідомила.

Відповідно до ст.75 ГПК України, суд вважає за можливе розглянути справу за наявними в ній матеріалами, в яких достатньо доказів для прийняття рішення по суті спору, у відповідності до ч.3 ст.4-3 ГПК України, судом створювались сторонам необхідні умови для встановлення фактичних обставин справи і правильного застосування законодавства, у зв'язку із чим передбачені у ст.77 ГПК України підстави для відкладення розгляду справи не вбачаються.

Розглянувши подані докази в їх сукупності, заслухавши пояснення представників сторін, судом встановлено наступне.

Середньою загальноосвітньою школою І-ІІІ ступенів №55 м.Львова (позивач по справі) перераховано на рахунок Відокремленого підрозділу «Підрозділ громадського харчування Львівського науково-дослідного радіотехнічного інституту» кошти на загальну суму 10500,00грн., що підтверджується платіжними дорученнями №170 від 22.10.2013р. та №174 від 24.10.2013р., банківською випискою про рух коштів на рахунку позивача від 29.10.2013р. (копії знаходяться в матеріалах справи). Окрім цього, про зарахування коштів на рахунок вказаного отримувача свідчать довідка Сокільницького відділення ПАТ «Укрсоцбанк» від 04.10.2013р., звіт платежів та банківська виписка по рахунку за відповідний період (копії знаходяться в матеріалах справи).

ВП «Підрозділ громадського харчування Львівського науково-дослідного радіотехнічного інституту», який був відокремленим підрозділом Державного підприємства «Львівський науково-дослідний радіотехнічний інститут», ліквідовано 25.09.2012р. на підставі наказу ДП «Львівський науково-дослідний радіотехнічний інститут» №255 від 17.09.2012р., що підтверджується відповідним актом. Зважаючи на це, на адресу ДП «Львівський науково-дослідний радіотехнічний інститут» надіслано листа №498 від 05.11.2013р. з проханням допомогти у поверненні коштів в розмірі 10500,00грн., помилково перерахованих не за призначенням.

Зважаючи на те, що грошові кошти в добровільному порядку не повернуто, Середня загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №55 м.Львова звернулася до суду з позовом про стягнення з Державного підприємства «Львівський науково-дослідний радіотехнічний інститут» 10500,00грн. безпідставно набутих коштів.

Як вбачається зі змісту платіжних доручень №170 від 22.10.2013р. та №174 від 24.10.2013р., на підставі яких проведено перерахунок коштів, призначення платежу - оплата за харчування дітей І-ІV класів, малозабезпечених дітей та дітей сиріт згідно накладної №22 від 01.10.2013р. та договору №1 від 29.01.2013р. без ПДВ.

З матеріалів справи вбачається, що зазначений договір №1 від 29.01.2013р. укладено між Середньою загальноосвітньою школою І-ІІІ ступенів №55 м.Львова (замовник) та Фізичною особою-підприємцем Яремчук Наталією Степанівною (виконавець) та регулює правовідносини закупівлі послуг шкільної їдальні за державні кошти. Відповідно до п.п.1.1, 1.2 цього договору, виконавець зобов'язується у 2013 році поставити замовникові послуги зазначені у специфікації, що є невід'ємною частиною договору, а замовник - прийняти та оплатити послуги. Виконавець зобов'язується систематично надавати послуги їдалень (гаряче харчування) у навчальний заклад: середню загальноосвітню школу І-ІІІ ступенів №55 м.Львова; згідно Постанови Кабінету міністрів України №166 від 02.12.2011р. в тому числі гарячого харчування дітей сиріт, напівсиріт, дітей з малозабезпечених сімей за бюджетні кошти згідно з кошторисних призначень на 2013 рік та відповідно до узгодженого між сторонами двотижневого меню. Код за державним класифікатором продукції та послуг (016-97-55.51.1).

Накладна, згідно якої проводилась оплата, видана ФО-П Яремчук Н.С. та засвідчує надання послуг харчування дітей, що навчаються у 1-4 класах, дітей сиріт та малозабезпечених дітей у вересні 2013 року на суму 15573,20грн. До матеріалів справи також долучено рахунок №22 від 01.10.2013р. виданий ФО-П Яремчук Н.С. на сплату 15573,20грн. (копії знаходяться в матеріалах справи).

Судом також встановлено, що між ВП «Підрозділ громадського харчування Львівського науково-дослідного інституту» (замовник за договором) та Середньою загальноосвітньою школою І-ІІІ ступенів №55 м.Львова (виконавець за договором) існував договір про надання послуг від 12.04.2012р., за яким виконавець зобов'язувався протягом визначеного у договорі терміну надавати за плату послуги із забезпечення роботи ПГХ ЛНДРТІ для організації та проведення харчування учнів школи у приміщенні навчального закладу (надалі - послуги), а замовник - оплачувати дані послуги (п.1.1). У п.п.5.1, 5.2 договору зазначено, що договір діє протягом одного року та після закінчення терміну дії підлягає переукладенню на загальних підставах. Таким чином, дія зазначеного договору закінчилась, в матеріалах справи відсутні докази, що підтверджують його переукладення контрагентами.

Враховуючи вищезазначене, суд приходить до висновку, що в платіжних дорученнях вказано реквізити неналежного отримувача, відтак кошти в розмірі 10500,00грн. перераховано Відокремленому підрозділу «Підрозділ громадського харчування Львівського науково-дослідного радіотехнічного інституту» та зараховано на рахунок, відкритий ДП «Львівський науково-дослідний радіотехнічний інститут» в банку через свій відокремлений підрозділ, внаслідок помилкового переказу.

Відповідно до чинного законодавства, зокрема, Цивільного та Господарського кодексів України, Законів України «Про господарські товариства», «Про акціонерні товариства», «Про банки і банківську діяльність», юридичні особи для здійснення своїх функцій мають право створювати філії, представництва, відділення та інші відокремлені підрозділи, які не є юридичними особами. Відповідно до ч.4 ст.64 ГК України, відокремлені підрозділи не мають статусу юридичної особи і діють на основі положення про них, затвердженого підприємством. Підприємства можуть відкривати рахунки в установах банків через свої відокремлені підрозділи відповідно до закону.

Відповідно до п.1.24 ч.1 ст.1 Закону України «Про платіжні системи та переказ коштів в Україні», помилковий переказ - це рух певної суми коштів, внаслідок якого з вини банку або іншого суб'єкта переказу відбувається її списання з рахунку неналежного платника та/або зарахування на рахунок неналежного отримувача чи видача йому цієї суми у готівковій формі.

Інструкцією про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті, затвердженою Постановою правління Національного банку України №22 від 21.01.2004р. передбачено, що кошти, які помилково зараховані на рахунок неналежного отримувача, мають повертатися ним у строки, установлені законодавством України, за порушення яких неналежний отримувач несе відповідальність згідно із законодавством України. У разі неповернення неналежним отримувачем за будь-яких причин коштів у зазначений строк, повернення їх здійснюється в судовому порядку (п.2.35). Так, п.6 Указу Президента України №227/95 від 16.03.1995р. встановлено, що підприємства мають повертати у п'ятиденний строк платникам помилково зараховані на їх рахунок кошти.

Згідно статті 21 ГПК України, сторонами в судовому процесі - позивачами і відповідачами - можуть бути підприємства та організації, зазначені у статті 1 цього Кодексу. Зокрема, згідно статті 1 цього кодексу, це підприємства, установи, організації, інші юридичні особи (у тому числі іноземні), громадяни, які здійснюють підприємницьку діяльність без створення юридичної особи і в установленому порядку набули статусу суб'єкта підприємницької діяльності.

Загальні підстави для виникнення зобов'язання у зв'язку з набуттям, збереженням майна без достатньої правової підстави визначені нормами гл. 83 ЦК України.

Відповідно до ч.ч.1, 2 ст.1212 ЦК України, особа, яка набула майно або зберегла його у себе за рахунок іншої особи (потерпілого) без достатньої правової підстави (безпідставно набуте майно), зобов'язана повернути потерпілому це майно. Особа зобов'язана повернути майно і тоді, коли підстава, на якій воно було набуте, згодом відпала. При цьому, в силу ч.2 вказаної норми, зазначені положення застосовуються незалежно від того, чи безпідставне набуття або збереження майна було результатом поведінки набувача майна, потерпілого, інших осіб чи наслідком події.

Враховуючи вищенаведене, суд дійшов висновку, що факт набуття особою майна або його збереження за рахунок іншої особи та відсутність для цього підстав підтверджено поданими доказами, відповідачем не спростовано, а відтак позовні вимоги підлягають до задоволення.

Відповідно до ч.1 ст.49 ГПК України, судовий збір у спорах, що виникають при виконанні договорів та з інших підстав покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог, а відтак, витрати зі сплати судового збору слід покласти на відповідача в повному обсязі.

Керуючись ст.ст. 33, 34, 43, 49, 75, 82, 84, 85, 116 ГПК України, суд, -

В И Р І Ш И В :

1. Позов задоволити повністю.

2. Стягнути з Державного підприємства «Львівський науково-дослідний радіотехнічний інститут» (м.Львів, вул.Наукова,7; код ЄДРПОУ 14311429) на користь Середньої загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №55 м.Львова (м.Львів, вул.С.Бандери, 91, код ЄДРПОУ 20834374) 10500,00грн. безпідставно набутих коштів.

3. Стягнути з Державного підприємства «Львівський науково-дослідний радіотехнічний інститут» (м.Львів, вул.Наукова,7; код ЄДРПОУ 14311429) в доход Державного бюджету України 1720,50грн. судового збору.

4. Накази видати згідно ст.116 ГПК України.

5. Строк і порядок оскарження рішення суду визначені ст.ст.91-93 ГПК України.

Повне рішення складено 09.12.2013р.

Суддя Щигельська О.І.

Дата ухвалення рішення02.12.2013
Оприлюднено11.12.2013
Номер документу35871627
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 10500,00грн

Судовий реєстр по справі —914/4451/13

Рішення від 03.02.2014

Господарське

Господарський суд Львівської області

Щигельська О.І.

Рішення від 21.01.2014

Господарське

Господарський суд Львівської області

Щигельська О.І.

Рішення від 02.12.2013

Господарське

Господарський суд Львівської області

Щигельська О.І.

Ухвала від 22.11.2013

Господарське

Господарський суд Львівської області

Щигельська О.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні