Постанова
від 21.05.2008 по справі 5/2332-а
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

5/2332-А

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

29000, м. Хмельницький, Майдан Незалежності, 1 тел. 71-81-84, факс 71-81-98

          


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

"21" травня 2008 р.                                                                                            Справа № 5/2332-А

Господарський суд Хмельницької області у складі головуючого судді Грамчук І.В., при секретарі Яроцькому А.М. у попередньому судовому засіданні позовну заяву і додані до неї матеріали

за позовом Управління Пенсійного фонду України в Старокостянтинівському районі,

м. Старокостянтинів    

до Комунального підприємство "Зелений гай", с. Радківці, Старокостянтинівського району

про стягнення 2460,38 грн. заборгованості

                                                                                                                                                                                                                   

                                                                                                                  Суддя  Грамчук І.В.                  

Представники сторін:

від позивача -      Лісковий А.М. - за довіреністю № 5627/01  від 08.11.2007р.

від  відповідача - не з'явився.

Суть спору: Позивач звернувся до суду з позовною заявою про стягнення з відповідача - Комунального підприємство "Зелений гай", с. Радківці, Старокостянтинівського району 2460,38 грн. заборгованості по сплаті страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування.

Повноважний представник позивача у судовому засіданні позовні вимоги підтримав та наполягав на їх задоволенні, обґрунтовуючи останні обставинами викладеними у позовній заяві та доданих до неї документах.

Відповідач,  незважаючи на належне повідомлення про дату, час та місце засідання суду (повідомлення про вручення поштового відправлення (рекомендоване), вимог ухвал суду від 18.04.2008р. та 06.05.2008р.  не виконав, письмового пояснення щодо позовних вимог не надав, повноважного представника для участі у засіданні суду не направив, причин неявки не повідомив. Копії ухвал суду направлено відповідачу рекомендованим листом з повідомленням про вручення поштового відправлення.

Розглядом матеріалів справи встановлено наступне:

Комунальне підприємство "Зелений гай", с. Радківці, Старокостянтинівського району, код ЄДРПОУ 31819634 перебуває на обліку в управлінні Пенсійного фонду України в Старокостянтинівському районі, м. Старокостянтинів як платник страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування.

Станом на 31.03.2008р. у відповідача утворилась заборгованість перед управлінням Пенсійного фонду України у розмірі 2460,38грн., з яких 417,38 грн. недоїмки по сплаті страхових внесків та 2043,00 грн. штрафних санкцій. Зазначена заборгованість підтверджується розрахунком суми страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, що підлягають сплаті за грудень 2007р., рішенням про застосування штрафних санкцій за донарахування страхувальником сум своєчасно не обчислених та не сплачених страхових внесків № 66 від 11.02.2008р., відповідає проведеному позивачем розрахунку суми позову та картці особового рахунку страхувальника.

З метою погашення вказаної заборгованості позивачем на адресу відповідача направлялась вимога про сплату боргу № Ю 208 від 05.03.2008р., яку відповідно до відмітки на повідомлені по вручення вимоги, відповідачем отримано 11.03.2008р., протягом встановленого десятиденного строку не оскаржено, суму боргу не сплачено.

У зв'язку з чим позивач звернувся до суду з адміністративним позовом про примусове стягнення з відповідача заборгованості по сплаті страхових внесків.

Аналізуючи надані докази, оцінюючи їх у сукупності судом приймається до уваги наступне:

Згідно ст. 58 Закону України “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування” від 09.07.03р. Пенсійний фонд є органом,  який провадить  збір,  акумуляцію та облік страхових внесків, призначає пенсії та підготовляє документи для її виплати, забезпечує  своєчасне і в повному обсязі фінансування та виплату пенсій.

Частина 1 п. 7 ст. 64 Закону визначає, що виконавча  дирекція  Пенсійного  фонду та її територіальні органи мають право  стягувати  з  платників  страхових внесків несплачені суми страхових внесків.

При цьому під страховими внесками у відповідності до ст. 1 Закону є кошти відрахувань на соціальне страхування та збір на обов'язкове державне пенсійне страхування, сплачені згідно із законодавством, що діяло раніше; кошти, сплачені на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування  відповідно до цього Закону.

Відповідно до ст. 106 Закону України “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування” суми страхових внесків своєчасно не нараховані та/або не сплачені страхувальниками у строки, визначені статтею 20 цього Закону, в тому числі обчислені територіальними органами Пенсійного фонду у випадках, передбачених частиною третьою статті 20 цього Закону, вважаються простроченою заборгованістю із сплати страхових внесків (далі - недоїмка) і стягуються з нарахуванням пені та застосуванням фінансових санкцій. Згідно  п. 3. даної статті  що територіальні органи Пенсійного фонду за формою і у строки, визначені правлінням Пенсійного фонду, надсилають страхувальникам, які мають недоїмку, вимогу про її сплату.  

Протягом десяти робочих днів із дня одержання вимоги про сплату недоїмки страхувальник зобов'язаний сплатити суми недоїмки та суми фінансових санкцій.

У разі якщо страхувальник, який одержав вимогу територіального органу Пенсійного фонду про сплату недоїмки і протягом десяти робочих днів після її отримання не сплатив зазначену у вимозі суму недоїмки разом з застосованою до нього фінансовою санкцією, включеної до вимоги, або не узгодив вимогу з відповідним органом Пенсійного фонду, або не оскаржив вимогу в судовому порядку, а також у разі якщо страхувальник узгодив вимогу, але не сплатив узгоджену суму недоїмки протягом десяти робочих днів після отримання узгодженої вимоги, відповідний орган Пенсійного фонду звертається в установленому законом порядку і подає вимогу про сплату недоїмки до відповідного підрозділу державної виконавчої служби. У зазначених випадках орган Пенсійного фонду також має право звернутися до суду чи господарського суду з позовом про стягнення недоїмки. У разі звернення органу Пенсійного фонду з позовом про стягнення недоїмки до господарського суду передбачені законодавством заходи досудового врегулювання спорів не застосовуються.

При    цьому   згідно ч.9  ст. 106 Закону виконавчі  органи   Пенсійного   фонду   застосовують   до страхувальників , зокрема,  такі фінансові санкції : п.2 за несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) страхувальниками страхових внесків, у тому числі донарахованих страхувальниками або територіальними органами Пенсійного фонду, накладається штраф залежно від строку затримки платежу в розмірі: 10 відсотків своєчасно не сплачених зазначених сум - у разі затримки їх сплати у строк до 30 календарних днів включно; 20 відсотків зазначених сум - у разі затримки їх сплати у строк до 90 календарних днів включно; 50 відсотків зазначених сум - у разі затримки їх сплати понад 90 календарних днів. Одночасно на суми своєчасно не сплачених (не перерахованих) страхових внесків і фінансових санкцій нараховується пеня в розмірі 0,1 відсотка зазначених сум коштів, розрахована за кожний день прострочення платежу.

З матеріалів справи вбачається, що позивачем відповідно до ст. 106 Закону України “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування” №1058-IV від 09.07.2003р. прийнята вимога № Ю-823 від 05.03.2008р. про сплату заборгованості та прийняті рішення про застосування штрафних санкцій № 66 від 11.02.2008 р., протягом десяти робочих днів із дня отримання вимоги та рішення відповідач зобов'язаний був сплатити суму заборгованості.

Судом враховується, що згідно п.6 ст. 17 вказаного Закону платник страхових внесків зобов'язаний нараховувати, обчислювати і сплачувати в установлені строки та в повному обсязі страхові внески. Відповідно до п. 6 ст. 20 даного Закону страхувальники  зобов'язані  сплачувати  страхові  внески, нараховані за відповідний базовий звітний період,  не пізніше  ніж через 20 календарних днів із дня закінчення цього періоду.

Оскільки протягом десяти днів із дня отримання  вимоги та рішення відповідач не сплатив зазначені у   суми, не оскаржив вимогу та рішення до суду, позивач обґрунтовано просить стягнути з відповідача   2460,38грн., з яких 417,38 грн. недоїмки по сплаті страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування та 2043,00 грн. штрафних санкцій.

На день слухання справи по суті заявлена заборгованість відповідачем не погашена, доказів про протилежне суду не надано.

За таких обставин, позов заявлений обґрунтовано, підтверджений належними доказами, відповідає чинному законодавству та підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст.4, 14, 69-71, 86,  104,  158-163, 167, 254-259, 263, п.п.3,6,7 Розділу 7 „Прикінцеві та перехідні положення” Кодексу адміністративного судочинства України , СУД  

ПОСТАНОВИВ:

Позов Управління Пенсійного фонду України в Старокостянтинівському районі, м. Старокостянтинів до комунального підприємство "Зелений гай", с. Радківці, Старокостянтинівського району про стягнення 2460,38 грн. заборгованості задовольнити.

Стягнути з комунального підприємство "Зелений гай", с. Радківці, Старокостянтинівського району (код ЄДРПОУ 31819634) на користь управління Пенсійного фонду України в Старокостянтинівському районі, м. Старокостянтинів (вул. Красовського, 4, код ЄДРПОУ 14150074) 417,38 грн. (чотириста сімнадцять гривень 38 коп.) недоїмки та 2043,00 грн. (дві тисячі сорок три гривні 00 коп.) штрафних санкцій.

Згідно    ст.ст. 185-186 КАСУ  сторони та інші  особи, які   беруть участь у  справі  мають право оскаржити  в апеляційному  порядку Постанову повністю або частково. Заява про апеляційне  оскарження   подається протягом  10 днів дня проголошення,  апеляційна  скарга  подається протягом  20 днів після подання   заяви по апеляційне оскарження. Подаються  до Львівського  апеляційного  адміністративного суду через  суд  першої інстанції.

Згідно ст.  254 КАСУ  Постанова , якщо інше не встановлено КАСУ  набирає законної сили  після   закінчення  строку  подання   заяви  про апеляційне  оскарження , якщо таку  заяву не було подано. Якщо було подано заяву про апеляційне оскарження, але апеляційна скарга не була подана у строк, постанова або ухвала суду першої інстанції набирає законної сили після закінчення цього строку. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Суддя                                                                                                       І.В. Грамчук

Віддрук. 3 примірників:

1 –до справи,

2  - позивачу,

3 –відповідачу

Дата ухвалення рішення21.05.2008
Оприлюднено19.05.2009
Номер документу3588118
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5/2332-а

Постанова від 21.05.2008

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Грамчук І.В.

Постанова від 22.06.2006

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Грамчук І.В.

Ухвала від 07.06.2006

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Грамчук І.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні