Рішення
від 13.04.2009 по справі 34/12-09-406
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

34/12-09-406

          

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"13" квітня 2009 р.Справа  № 34/12-09-406

за позовом Відкритого акціонерного товариства "Херсонська поліграфічна фабрика"

до відповідача Відкритого акціонерного товариства "Балтський молочноконсервний комбінат дитячих продуктів"  

про стягнення на суму 173806,35грн.

                                                                                                                        Суддя Фаєр Ю.Г.

В судовому засіданні приймали участь

від позивача: Яковенко О.В., діюча на підставі довіреності №5 від 29.01.09р.;  

від відповідача: Козак В.В., діючий на підставі довіреності від 05.03.2009р.;

В судовому засіданні 20.02.2009р. по справі оголошено перерву до 20.03.2009р. до 11год.20хв. в порядку ст.77 Господарського процесуального кодексу України.

СУТЬ СПОРУ: Позивач, Відкрите акціонерне товариство "Херсонська поліграфічна фабрика", звернувся до суду з позовною заявою та заявою про збільшення розміру позовних вимог, в якій просить стягнути з відповідача заборгованість за договором №М14/2008 від 28.11.07р. на загальну суму 173806,35грн., з яких: 156621,60грн. - сума основного боргу за поставлену продукцію, 8573,97грн. - пені, 7538,83грн. інфляційних витрат та 1071,95грн. - 3% річних.

Відповідач позов визнав в частині стягнення суми основного боргу за поставлену продукцію у розмірі 156621,60грн., в решті заявлених позовних вимог заперечує, письмового відзиву не надав.

Розглянувши матеріали справи, суд встановив.

28.11.2007р. між Відкритим акціонерним товариством "Херсонська поліграфічна фабрика" (постачальником) та Відкритим акціонерним товариством "Балтський молочноконсервний комбінат дитячих продуктів" (замовником) укладено договір №М14/2008, відповідно до умов якого постачальник зобов'язався на умовах, які вказані у цьому договорі, поставляти з передачею у власність замовнику, за окремими замовленнями (заявками) останнього, етикетно-пакувальну продукцію, а замовник зобов'язався приймати замовлену ним продукцію та своєчасно оплачувати її вартість постачальнику згідно умов цього договору.

Пунктом 1.2 цього договору визначено, що найменування, асортимент та ціна продукції до початку її виготовлення погоджуються сторонами шляхом підписання специфікацій чи інших додатків, які є невід'ємними частинами цього договору.

Кількість продукції у кожній черговій партії її поставки, а також строк поставки встановлюються за домовленістю сторін і вказуються замовником у письмових замовленнях (заявках), які є невід'ємними частинами цього договору (п.1.3 договору №М14/2008 від 28.11.2007р.).

Відповідно до п.1.4 вказаного договору замовник додає до заявки-специфікації затверджені оригінали (зразки, кольоропроби), які є невід'ємною частиною даного договору, або замовляє розробку оригіналу. Затверджений оригінал є власністю замовника і не може бути використаний при виготовленні продукції для інших замовників(п.1.6 договору).

Відповідно до п.3.2 цього договору замовник зобов'язався оплатити постачальнику виготовлену продукцію, зазначену в п.1.2 цього договору та в заявках-специфікаціях за кожну окрему партію продукції в повному обсязі на умовах п.4.1 договору.

Ціна на продукцію по цьому договору, встановлена за попередньою домовленістю сторін, є договірною та вказується у письмово погоджених ними специфікаціях чи інших додатках, до договору, на підставі яких і зазначається у рахунках-фактурах і видаткових накладних, які є невід'ємними частинами договору(п.3.3 договору).

Згідно п.3.4 названого договору сума договору складається з вартості додрукарської підготовки та всіх замовлень, оформлених у вигляді щоразових заявок-специфікацій і становить орієнтовно 1000000грн. Сума договору може бути змінена за згодою сторін, що оформлюється додатковою угодою.

Відповідно до п.4.1 зазначеного договору розрахунки за продукцію проводяться в національній валюті України в наступному порядку: 30% - передоплата вартості замовленої продукції, 70% - вартості замовленої продукції протягом 30 календарних днів з моменту отримання готової продукції.

Замовник сплачує в гривнях вартість отриманої за цим договором продукції шляхом перерахування коштів на розрахунковий рахунок постачальника, вказаний в цьому договорі або в окремому письмовому повідомленні постачальника. При цьому в платіжному дорученні обов'язково вказується, за яку продукцію здійснюється платіж, номер та дата рахунка-фактури або видаткової накладної, № договору (п.4.2 договору).

Умови, термін поставки та порядок приймання продукції запроваджені в розділі 5 цього договору.

Згідно п.10.2 вказаного договору цей договір вступає в силу з дати його підписання, вказаної у правому верхньому кутку першої сторінки договору, та скріплення печатками обох сторін, і діє по 31.12.2008р.

Відповідно до п.10.4 цього договору настання терміну закінчення дії договору не звільняє жодну сторону від обов'язку здійснити матеріально-грошові розрахунки одна з одного, якщо цей обов'язок виник під час дії цього договору.

На виконання умов зазначеного договору позивач поставив відповідачу продукцію на загальну суму 157621,6грн., про що свідчить видана позивачем відповідачу видаткова накладна №РН-00760 від 18.11.2008р., складена, підписана та засвідчена печатками сторін, але відповідач, в свою чергу, в порушення умов вказаного договору не розрахувався за отриману ним від позивача продукцію, у зв'язку з чим ВАТ "Херсонська поліграфічна фабрика" звернулося із претензією вих№1098 від 22.12.2008р. до ВАТ "Балтський молочноконсервний комбінат дитячих продуктів" щодо негайного погашення вищезазначеної заборгованості шляхом перерахування грошових коштів на банківський рахунок позивача.

25.12.2008р.  ВАТ "Балтський молочноконсервний комбінат дитячих продуктів" надав відповідь на вказану претензію, якою визнав заборгованість у сумі 157621,6грн. та зобов'язався погасити її найближчим часом, а також просив позивача надати відстрочення по сплаті зазначеної заборгованості до 30.03.2009р. та не нараховувати штрафні санкції у зв'язку із скрутним фінансовим становищем відповідача.

27.01.09р. та 03.02.09р. відповідачем перераховано позивачу по 500грн. відповідно.

Сторонами складено, підписано та скріплено печатками односторонні акти звіряння розрахунків, відповідно до яких, станом на 10.02.09р., ВАТ "Балтський молочноконсервний комбінат дитячих продуктів" визнало заборгованість за надані позивачем послуги у сумі 156621,6грн.

При цьому суд враховує, що акт звірки розрахунків є тільки документом, по якому бухгалтерії підприємств звіряють бухгалтерський облік операцій, а наявність чи відсутність будь-яких зобов'язань сторін підтверджується первинними документами - документами, які містять відомості про господарську операцію та підтверджують її здійснення (ст.1 Закону України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні»), натомість доказів погашення зазначеної заборгованості у строк, визначений сторонами у договорі, відповідач суду не надав всупереч вимог ст.33 Господарського процесуального кодексу України.

Пунктом 6.1 названого договору передбачено, що у разі невиконання чи неналежного виконання  п.4.1 цього договору замовник сплачує постачальнику, за письмовою вимогою останнього, пеню за кожен день затримки розрахунків у розмірі подвійної облікової ставки Національного банку України (яка діяла в період затримки виконання зобов'язання) від суми боргу, а також сплачує індекс інфляції та 3% річних відповідно до п.2 ст.625 ЦК України.

Враховуючи несвоєчасне та не в повному обсязі виконання відповідачем взятого на себе за договором обов'язку щодо оплати заборгованості за отриману продукцію, позивач звернувся до суду з позовною заявою та заявою про збільшення розміру позовних вимог, в якій просить стягнути з відповідача заборгованість за договором №М14/2008 від 28.11.07р. на загальну суму 173806,35грн., з яких: 156621,60грн. - сума основного боргу за поставлену продукцію, 8573,97грн. - пені, 7538,83грн. інфляційних витрат та 1071,95грн. - 3% річних.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши представників сторін, суд дійшов наступних висновків.

Згідно ч.1 ст.626 Цивільного кодексу України договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків.

Статтею 629 Цивільного кодексу України передбачено, що договір є обов'язковим для виконання сторонами.

Відповідно до ст.712 Цивільного кодексу України за договором поставки продавець (постачальник), який здійснює підприємницьку діяльність, зобов'язується передати у встановлений строк (строки) товар у власність покупця для використання його у підприємницькій діяльності або в інших цілях, не пов'язаних з особистим, сімейним, домашнім або іншим подібним використанням, а покупець зобов'язується прийняти товар і сплатити за нього певну грошову суму.

Згідно ст.509 Цивільного кодексу України, зобов'язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку.

Статтею 193 Господарського кодексу України, статтею 526 Цивільного кодексу України  передбачено, що суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання –відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. Одностороння відмова від виконання зобов`язань не допускається, крім випадків, передбачених законом.

Якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін), що визначено в ч.1 ст.530 Цивільного кодексу України.

Згідно ст.625 Цивільного кодексу України боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов'язання. Боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Згідно ст.549 Цивільного кодексу України неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов'язання. Пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов'язання за кожен день прострочення виконання.

Перевіривши правильність нарахування позивачем пені, інфляційних витрат та 3% річних з врахуванням проведених відповідачем проплат 27.01.09р. та 03.02.09р., уточнені позовні вимоги Відкритого акціонерного товариства "Херсонська поліграфічна фабрика" є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню у повному обсязі, оскільки заявлені у меншому розмірі ніж розрахунок суду.

Враховуючи вищезазначені обставини справи та зазначені приписи норм матеріального права, позовні вимоги Відкритого акціонерного товариства "Херсонська поліграфічна фабрика" до Відкритого акціонерного товариства "Балтський молочноконсервний комбінат дитячих продуктів" про стягнення з відповідача заборгованості на загальну суму 173806,35грн., з яких: 156621,60грн. - сума основного боргу за поставлену продукцію, 8573,97грн. - пені, 7538,83грн. інфляційних витрат та 1071,95грн. - 3% річних є обґрунтованими, підтверджені наявними у справі матеріалами та підлягають задоволенню.

Поряд з цим, у задоволенні заяви про збільшення позовних в частині стягнення з відповідача на підставі ст.ст.44, 49 Господарського процесуального кодексу України витрат, пов'язаних з розглядом справи, а саме: витрати на відрядження представника позивача та водія в сумі 289,63грн. слід відмовити, оскільки витрати учасників судового процесу на відрядження до господарського суду не належать до складу судових витрат, т.я. здійсненні в рамках господарської діяльності підприємства.

Згідно ст.ст.44, 49 Господарського процесуального кодексу України слід стягнути з відповідача на користь позивача витрати по сплаті держмита на суму 1738,06грн. та витрати на інформаційно-технічне забезпечення розгляду справ у судах на суму 118грн.

Керуючись ст.ст.44, 49, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, суд

В И Р І Ш И В:

1.   Позов задовольнити.

2. Стягнути з Відкритого акціонерного товариства "Балтський молочноконсервний комбінат дитячих продуктів" (с.Белине Балтського району Одеської області 66161; р/р2600127980 в ОФ ВАТ „Кредитпромбанк”, МФО 388487 ЄДРПОУ 04689582) на користь Відкритого акціонерного товариства "Херсонська поліграфічна фабрика" (пр-т Ушакова, 1, м.Херсон, 73000, р/р260090131438 в ЗАТ „СВЕРДБАНК РОСІЇ”, МФО 320627, ЄДРПОУ 02470715) заборгованість на суму 173806(сто сімдесят три тисячі вісімсот шість)грн.60коп., витрати по сплаті держмита на суму 1738(одна тисяча сімсот тридцять вісім)грн.06коп. та витрати на інформаційно-технічне забезпечення судового розгляду на суму 118(сто вісімнадцять)грн.

Рішення господарського суду Одеської області, набирає чинності у порядку ст.85 ГПК України.

Наказ видати у порядку ст.116 ГПК України.

Суддя                                                                                       Фаєр Ю.Г.

Дата ухвалення рішення13.04.2009
Оприлюднено19.05.2009
Номер документу3592599
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —34/12-09-406

Ухвала від 16.09.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Мирошниченко C.B.

Ухвала від 04.02.2009

Господарське

Господарський суд Одеської області

Фаєр Ю.Г.

Ухвала від 20.03.2009

Господарське

Господарський суд Одеської області

Фаєр Ю.Г.

Ухвала від 30.03.2009

Господарське

Господарський суд Одеської області

Фаєр Ю.Г.

Ухвала від 30.03.2009

Господарське

Господарський суд Одеської області

Фаєр Ю.Г.

Постанова від 23.06.2009

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Лашин В.В.

Рішення від 13.04.2009

Господарське

Господарський суд Одеської області

Фаєр Ю.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні