Ухвала
від 19.12.2013 по справі 6-47094св13
ВИЩИЙ СПЕЦІАЛІЗОВАНИЙ СУД УКРАЇНИ З РОЗГЛЯДУ ЦИВІЛЬНИХ І КРИМІНАЛЬНИХ СПРАВ

У Х В А Л АІМЕНЕМ УКРАЇНИ 19 грудня 2013 року м. Київ

Колегія суддів Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:

Журавель В.І., Євграфової Є.П., Завгородньої І.М.

розглянувши в попередньому судовому засіданні справу за позовом прокурора Свалявського району в інтересах держави в особі Територіального управління Державної служби гірничого нагляду та промислової безпеки України в Закарпатській області до Солочинської сільської ради Свалявського району, ОСОБА_4 про визнання незаконним і скасування рішення органу місцевого самоврядування та визнання недійсним державного акту на право власності на земельну ділянку, за касаційною скаргою ОСОБА_4 на рішення апеляційного суду Закарпатської області від 09 жовтня 2013 року,-

в с т а н о в и л а :

У липні 2013 року прокурор Свалявського району в інтересах держави в особі Територіального управління Державної служби гірничого нагляду та промислової безпеки України в Закарпатській області звернувся до суду з позовом, у якому просив:

- визнати незаконним і скасувати рішення сесії Солочинської сільської ради від 27 вересня 2005 року «Про затвердження проекту зміни цільового призначення земельної ділянки», яким було затверджено проект зміни цільового призначення земельної ділянки ОСОБА_4 площею 0,0450 га в урочищі «Біласовиця» с. Солочин»;

- визнати недійсним державний акт серії ЗК № 057017 від 28 жовтня 2005 року на право власності на вказану вище земельну ділянку, виданий ОСОБА_4 для будівництва та обслуговування житлового будинку та зареєстрований у Книзі записів реєстрації державних актів на землю за № 0105070700354.

В обґрунтування вимог зазначав, що вказана земельна ділянка знаходиться у межах гірничого відводу (друга зона санітарної охорони) свердловин № 4-р і № 7-ГП Голубинського родовища мінеральних вод, затвердженого на підставі акту про надання гірничого відводу від 04 лютого 2008 року за №1430.

Дозвіл на зміну цільового призначення земельної ділянки (із земель сільськогосподарського призначення на землі житлової і громадської забудови) у ОСОБА_4 відсутній, про що прокуратура дізналась лише 18 липня 2011 року.

Враховуючи наведене, просив задовольнити позов.

Рішенням Свалявського районного суду від 12 серпня 2013 року у позові відмовлено.

Рішенням апеляційного суду Закарпатської області від 09 жовтня 2013 року рішення суду першої інстанції скасовано та ухвалено нове, яким позовні вимоги задоволено.

Визнано недійсним рішення 41-ї сесії 2-го скликання Солочинської сільської ради від 27 вересня 2005 року «Про затвердження проекту зміни цільового призначення земельної ділянки» щодо затвердження проекту зміни цільового призначення наданої ОСОБА_4 земельної ділянки площею 0.0450 га в урочищі «Біласовиця» с. Солочин Свалявського району із земель сільськогосподарського призначення на землі житлової і громадської забудови (будівництво та обслуговування житлового будинку).

Визнано недійсним виданий ОСОБА_4 державний акт на право власності на цю земельну ділянку серії ЗК № 057017 від 28 жовтня 2005 року за реєстраційним номером 0105070700354, кадастровий номер земельної ділянки 2124085601:03:001:0038.

У касаційній скарзі ОСОБА_4 просить скасувати рішення суду апеляційної інстанції та залишити в силі рішення місцевого суду 12 серпня 2013 року, мотивуючи свою вимогу порушенням норм процесуального права та неправильним застосуванням норм матеріального права.

Вивчивши матеріали справи, перевіривши доводи касаційної скарги, колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ вважає, що касаційна скарга підлягає відхиленню з огляду на наступне.

Відповідно до частини другої статті 324 ЦПК України підставами касаційного оскарження є неправильне застосування судом норм матеріального права чи порушення норм процесуального права.

Відмовляючи в задоволенні позову прокурора Свалявського району, суд першої інстанції виходив з того, що зміна цільового призначення земельної ділянки відповідачки станом на 2005 рік проведена відповідно до положень земельного законодавства.

Скасовуючи рішення суду першої інстанції та ухвалюючи нове про задоволення позову, апеляційний суд дійшов висновку про те, що зміна цільового призначення землі була проведена з порушенням вимог ст. 20 ЗК України та п. 10 Порядку зміни цільового призначення земель, які перебувають у власності громадян або юридичних осіб, тобто з порушенням порядку встановлення та зміни цільового призначення земель, а саме без відповідного висновку обласної держадміністрації та без відповідного рішення Кабінету Міністрів України.

Колегія суддів погоджується з такими висновками апеляційного суду.

Оцінивши всі зібрані у справі докази, правильно встановивши характер правовідносин та вірно застосувавши норми матеріального права, апеляційний суд з урахуванням встановлених обставин справи обґрунтовано дійшов висновку про задоволення позову прокурора Свалявського району в інтересах держави в особі Територіального управління Державної служби гірничого нагляду та промислової безпеки України в Закарпатській області.

Доводи скарги та матеріали витребуваної справи не дають підстав вважати, що судами при розгляді даної справи допущені порушення норм матеріального чи процесуального права, які передбачені статтями 338-341 ЦПК України як підстави для скасування рішення.

Згідно із частиною першою статті 335 ЦПК України суд касаційної інстанції не вправі встановлювати або вважати доведеними обставини, що не були встановлені в рішенні чи відкинуті ним, вирішувати питання про достовірність або недостовірність того чи іншого доказу, про перевагу одних доказів над іншими, а тому доводи касаційної скарги в цій частині також не можуть бути визнані як підстава для призначення справи до судового розгляду.

Оскаржуване судове рішення ухвалено з додержанням норм матеріального і процесуального права, наведені в касаційній скарзі доводи висновків суду не спростовують.

Враховуючи наведене та керуючись ст. 332 ЦПК України, колегія суддів Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ

у х в а л и л а :

Касаційну скаргу ОСОБА_4 відхилити, рішення апеляційного суду Закарпатської області від 09 жовтня 2013 року залишити без змін.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Головуючий В.І. Журавель

Судді Є.П. Євграфова

І.М. Завгородня

СудВищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
Дата ухвалення рішення19.12.2013
Оприлюднено24.12.2013
Номер документу36264331
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —6-47094св13

Ухвала від 19.12.2013

Цивільне

Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ

Журавель В.І.

Ухвала від 11.11.2013

Цивільне

Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ

Журавель В.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні