Постанова
від 19.12.2013 по справі 820/10184/13-а
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Харківський окружний адміністративний суд 61004 м. Харків вул. Мар'їнська, 18-Б-3 П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

Харків

"19" грудня 2013 р. Справа № 820/10184/13-а

Харківський окружний адміністративний суд у складі

головуючого судді Мельникова Р.В.,

за участю секретаря судового засідання Волошко М.С.,

за участю: представника позивача Козуб В.А.,

представника відповідача та третьої особи Гнатченко О.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за позовом приватного підприємства "Марченко і К" до Державної податкової інспекції у Московському районі м.Харкова Головного управління Міндоходів у Харківській області, третя особа - Головне управління Міндоходів у Харківській області, про скасування податкового повідомлення-рішення в частині, -

В С Т А Н О В И В:

Приватне підприємство "Марченко і К" (позивач або ПП "Марченко і К") звернулось до Харківського окружного адміністративного суду з позовом до Державної податкової інспекції у Московському районі м.Харкова Головного управління Міндоходів у Харківській області (ДПІ у Московському районі м.Харкова), третя особа - Головне управління Міндоходів у Харківській області, у якому, з урахуванням уточнення позовних вимог, просить суд скасувати податкове повідомлення-рішення ДПІ у Московському районі м.Харкова Головного управління Міндоходів у Харківській області про застосування до приватного підприємства "Марченко і К" фінансових санкцій від 11.10.2013 №0000632201 в частині нарахування штрафної санкції у розмірі 24016,00грн. за реалізацію та зберігання не облікованого в установленому законодавством порядку товару за місцем реалізації та зберігання.

Позовні вимоги обґрунтовуються наступним.

Представник позивача вважає, що перевірка ПП "Марченко і К" проведена, а податкове повідомлення-рішення від 11.10.2013 №0000632201 за її наслідками прийнято з порушенням чинного законодавства України.

Порушення, виявлені під час проведення перевірки, представник позивача вважає необґрунтованими та такими, що не відповідають фактичним обставинам.

Представник позивача стверджує, що ПП "Марченко і К" виконує в повному обсязі вимоги п.12 ст.3 Закону України "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг".

У судовому засіданні представник позивача підтримав уточнені позовні вимоги у повному обсязі.

У судовому засіданні та поданих до суду запереченнях (а.с.45-46) представник відповідача та третьої особи проти позову заперечував, посилаючись на те, що оскаржуване податкове повідомлення-рішення від 11.10.2013 №0000632201 прийнято з дотриманням вимог чинного законодавства України у зв'язку з виявленими перевіркою порушеннями ПП "Марченко і К" вимог Закону України "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг".

Суд, заслухавши представника позивача, представника відповідача та третьої особи, дослідивши матеріали справи та оцінивши докази у їх сукупності, встановив наступне.

Відповідно до пп.19-1.1.4 п.19-1.1 ст.19-1 Податкового кодексу України контролюючі органи (до яких належить Головне управління Міндоходів у Харківській області) здійснюють контроль за дотриманням суб'єктами господарювання порядку проведення готівкових розрахунків за товари (послуги), проведення розрахункових операцій.

Контролюючі органи мають право проводити відповідно до законодавства перевірки платників податків (крім Національного банку України). (Підпункт 20.1.4 п.20.1 ст.20 Податкового кодексу України.)

Згідно з ч.1 ст.15 Закону України "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг", контроль за додержанням суб'єктами господарювання порядку проведення розрахунків за товари (послуги), інших вимог цього Закону здійснюють органи доходів і зборів шляхом проведення фактичних та документальних перевірок відповідно до Податкового кодексу України.

Судом встановлено, що відповідно до наказу Головного управління Міндоходів у Харківській області від 17.09.2013 №142 (а.с.47-48) та направлень №235 та 236 від 17.09.2013 (а.с.49, 50) 20.09.2013 головними державними ревізорами-інспекторами Головного управління Міндоходів у Харківській області проведено фактичну перевірку господарської одиниці - рюмочної суб'єкта господарської діяльності ПП "Марченко і К", яка розташована за адресою: м.Харків, пр.Московський, 300-Б.

Бармен ПП "Марченко і К" ОСОБА_3 20.09.2013 ознайомилась із направленнями на проведення перевірки №235 та 236 від 17.09.2013 та отримала копію наказу від 17.09.2013 №142, про що зазначено на вказаних направленнях на проведення перевірки (а.с.49, 50).

За наслідками перевірки складено акт №413 від 20.09.2013 (а.с.51-52).

Згідно з актом №413 від 20.09.2013 в ході перевірки встановлено порушення вимог п.12, 13 ст.3 Закону України "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг", а саме:

- невідповідність суми готівкових коштів на місці проведення розрахунків сумі коштів, зазначеній у денному звіті РРО, у розмірі 4,05грн.;

- реалізація та зберігання необлікованого у встановленому законодавством порядку товару за місцем реалізації та зберігання на суму 12008,00грн.

В акті №413 від 20.09.2013 зазначено, що бармен ОСОБА_3 відмовилась від підписання акта перевірки та отримання примірника акта.

На підставі акта №413 від 20.09.2013 ДПІ у Московському районі м.Харкова прийнято податкове повідомлення-рішення від 11.10.2013 №0000632201 (а.с.20, 21), яким до ПП "Марченко і К" застосовано штрафні (фінансові) санкції (штраф) у сумі 24017,00грн., з яких 24016,00грн. - за порушення вимог п.12 ст.3 Закону України "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг"; 1,00грн. - за порушення вимог п.13 ст.3 Закону України "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг".

При вирішенні справи, перевіряючи на відповідність вимогам ч.3 ст.2 КАС України податкове повідомлення-рішення від 11.10.2013 №0000632201 в частині, що оскаржується, а саме: щодо правомірності застосування до ПП "Марченко і К" штрафу в сумі 24016,00грн. за реалізацію та зберігання необлікованого в установленому законодавством порядку товару за місцем реалізації та зберігання, судом взято до уваги наступне.

Згідно з п. 12 ч.1 ст.3 Закону України "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг" суб'єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг зобов'язані вести у порядку, встановленому законодавством, облік товарних запасів на складах та/або за місцем їх реалізації, здійснювати продаж лише тих товарів, які відображені в такому обліку, за винятком продажу товарів особами, які відповідно до законодавства оподатковуються за правилами, що не передбачають ведення обліку обсягів реалізованих товарів (наданих послуг).

Статтею 20 Закону України "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг" передбачено, що до суб'єктів господарювання, що здійснюють реалізацію товарів, які не обліковані у встановленому порядку, застосовується фінансова санкція у розмірі подвійної вартості необлікованих товарів, які не обліковані за місцем реалізації та зберігання, за цінами реалізації, але не менше десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Відповідно до ст.6 Закону України "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг", облік товарних запасів фізичною особою - підприємцем ведеться у порядку, визначеному чинним законодавством, а юридичною особою (її філією, відділенням, іншим відокремленим підрозділом) - у порядку, визначеному відповідним національним положенням (стандартом) бухгалтерського обліку. Облік ведеться з урахуванням особливостей, встановлених для суб'єктів малого підприємництва. Обов'язок із ведення обліку товарних запасів не застосовується до осіб, які відповідно до законодавства оподатковуються за правилами, що не передбачають ведення обліку придбаних або проданих товарів.

Правові засади регулювання, організації, ведення бухгалтерського обліку та складання фінансової звітності в Україні визначено Законом України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні". Цей Закон поширюється на всіх юридичних осіб, створених відповідно до законодавства України, незалежно від їх організаційно-правових форм і форм власності, а також на представництва іноземних суб'єктів господарської діяльності, які зобов'язані вести бухгалтерський облік та подавати фінансову звітність згідно з законодавством (ч.1 ст.2 Закону України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні").

Відповідно до ч.2 ст.3 Закону України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні", бухгалтерський облік є обов'язковим видом обліку, який ведеться підприємством. Фінансова, податкова, статистична та інші види звітності, що використовують грошовий вимірник, ґрунтуються на даних бухгалтерського обліку.

Пунктом 1 ст.9 Закону України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні" визначено, що підставою для бухгалтерського обліку господарських операцій є первинні документи, які фіксують факти здійснення господарських операцій. Первинні документи повинні бути складені під час здійснення господарської операції, а якщо це неможливо - безпосередньо після її закінчення.

Принципи та методи ведення бухгалтерського обліку і складання фінансової звітності визначає Національне положення (стандарт) бухгалтерського обліку, затверджене центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної фінансової політики. (Стаття 1 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні».)

Відповідно до ч.2 та ч.5 ст.8 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» питання організації бухгалтерського обліку на підприємстві належать до компетенції його власника (власників) або уповноваженого органу (посадової особи) відповідно до законодавства та установчих документів.

Підприємство самостійно:

- визначає за погодженням з власником (власниками) або уповноваженим ним органом (посадовою особою) відповідно до установчих документів облікову політику підприємства;

- обирає форму бухгалтерського обліку як певну систему регістрів обліку, порядку і способу реєстрації та узагальнення інформації в них з додержанням єдиних засад, встановлених цим Законом, та з урахуванням особливостей своєї діяльності і технології обробки облікових даних;

- розробляє систему і форми внутрішньогосподарського (управлінського) обліку, звітності і контролю господарських операцій, визначає права працівників на підписання бухгалтерських документів;

- затверджує правила документообороту і технологію обробки облікової інформації, додаткову систему рахунків і регістрів аналітичного обліку.

Судом встановлено, що у 2013 році облік товарно-матеріальних цінностей в магазинах, де здійснює торгівлю ПП "Марченко і К", здійснюється згідно з наказом директора ПП "Марченко і К" №1 від 03.01.2013 (а.с.23-24), відповідно до п.4.4 якого усі первинні бухгалтерські документи, а також звідні регістри бухгалтерського обліку, податкова та фінансова звітність складаються та зберігаються в централізованій бухгалтерії за юридичною адресою підприємства: м.Харків, вул.Героїв Праці, 13-А.

Під час проведення перевірки ПП "Марченко і К" було складено відомість про результати перевірки щодо повноти оприбуткування, реалізації та фактичних залишків запасів, у якій міститься перелік ТМЦ на суму 12008,00грн. (а.с.53).

У вказаній відомості барменом ПП "Марченко і К" ОСОБА_3 зазначено, що первинні накладні на товар знаходяться в офісі, на місці здійснення торгівлі вони відсутні.

Позивачем до матеріалів справи було надано копії інвентаризаційних відомостей товарно-матеріальних цінностей станом на 11.09.2013 та 25.09.2013; договорів постачання продовольчих товарів; видаткових, податкових та товарно-транспортних накладних; накладних на внутрішнє переміщення товарів; карток рахунку 631 (а.с.27-32, 77-137), які спростовують висновки акту перевірки про наявність порушення в діяльності позивача.

Суд зазначає, що норми Закону України "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг" та інших нормативно-правових актів, які регулюють спірні правовідносини, не містять вимог про те, що ненадання накладних в момент перевірки є свідченням відсутності обліку товарних запасів чи свідченням порушення порядку такого обліку, а також про те, що накладні мають невідкладно надаватись особам, які проводять перевірку, а ненадання накладних в момент перевірки є підставою для притягнення до відповідальності згідно зі ст.20 вказаного Закону.

Таким чином, в ході розгляду справи судом встановлено, що позивач не міг надати накладні саме під час проведення перевірки, оскільки, за правилами ведення обліку в ПП "Марченко і К", накладні зберігаються в централізованій бухгалтерії за юридичною адресою підприємства, де й відбувається оприбуткування товару по бухгалтерському обліку позивача.

Як наслідок, суд прийшов до висновку, що із факту ненадання накладних на товар під час перевірки не вбачається нездійснення суб'єктом господарювання обліку товарів або порушення цим суб'єктом встановленого порядку обліку товарних запасів на складах та/або за місцем їх реалізації.

Суд звертає увагу, що згідно зі змістом ст.20 Закону України "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг" до відповідальності за порушення вимог п.12 ст.3 Закону України "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг" особу може бути притягнуто лише у тому випадку, коли облік товарів за місцем реалізації та зберігання не ведеться взагалі або ведеться з порушенням встановленого порядку.

Беручи до уваги вищезазначене, суд вважає висновки акта перевірки про порушення позивачем вимог п.12 ст.3 Закону України "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій в сфері торгівлі, громадського харчування та послуг" безпідставними та такими, які зроблені без дослідження всіх суттєвих обставин здійснення господарської діяльності позивачем.

Відповідно до ч.2 ст.71 КАС України в адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб'єкта владних повноважень обов'язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача, якщо він заперечує проти адміністративного позову.

Відповідачем не обґрунтовано правомірність висновків акта перевірки та правомірність прийнятого рішення про застосування штрафних (фінансових) санкцій в частині, що оскаржується.

Враховуючи зазначене, суд вважає обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню, позовні вимоги про скасування податкового повідомлення-рішення ДПІ у Московському районі м.Харкова Головного управління Міндоходів у Харківській області про застосування до приватного підприємства "Марченко і К" фінансових санкцій від 11.10.2013 №0000632201 в частині нарахування штрафної санкції у розмірі 24016,00грн. за реалізацію та зберігання не облікованого в установленому законодавством порядку товару за місцем реалізації та зберігання.

На підставі ст.94 КАС України з Державного бюджету України на користь позивача належить стягнути витрати зі сплати судового збору в сумі 172,05грн.

Керуючись ст.ст.2, 11, 71, 86, 94, 159-163, 186, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов приватного підприємства "Марченко і К" до Державної податкової інспекції у Московському районі м.Харкова Головного управління Міндоходів у Харківській області, третя особа - Головне управління Міндоходів у Харківській області, про скасування податкового повідомлення-рішення в частині - задовольнити у повному обсязі.

Скасувати податкове повідомлення-рішення ДПІ у Московському районі м.Харкова Головного управління Міндоходів у Харківській області про застосування до приватного підприємства "Марченко і К" фінансових санкцій від 11.10.2013 №0000632201 в частині нарахування штрафної санкції у розмірі 24016,00грн. за реалізацію та зберігання не облікованого в установленому законодавством порядку товару за місцем реалізації та зберігання.

Стягнути з Державного бюджету України на користь приватного підприємства "Марченко і К" (ідент. код 35073177; вул.Героїв Праці, буд.13-А, м.Харків, 61144) витрати зі сплати судового збору в сумі 172,05грн. (сто сімдесят дві грн. 05коп.).

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Харківського апеляційного адміністративного суду через Харківський окружний адміністративний суд шляхом подачі апеляційної скарги в десятиденний строк з дня отримання копії постанови. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не подано. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

У повному обсязі постанову складено 23.12.2013.

Суддя Р.В. Мельников

СудХарківський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення19.12.2013
Оприлюднено26.12.2013
Номер документу36338037
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —820/10184/13-а

Ухвала від 17.02.2014

Адміністративне

Харківський апеляційний адміністративний суд

Донець Л.О.

Постанова від 19.12.2013

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Мельников Р.В.

Ухвала від 25.10.2013

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Мельников Р.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні