Ухвала
від 26.12.2013 по справі 923/1807/13
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

73000, м. Херсон, вул. Горького, 18

тел. /0552/ 49-31-78

Веб сторінка : ks.arbitr.gov.ua/sud5024/


УХВАЛА

про порушення справи

"26" грудня 2013 р. Справа № 923/1807/13

Суддя господарського суду Херсонської області Немченко Л.М., розглянувши матеріали

за заявою: Публічного акціонерного товариства "Укртрансгаз" в особі Херсонського лінійно-виробничого управління магістральних газопроводів "Харківтрансгаз", м. Харків

до: Державного підприємства "Херсонське лісомисливське господарство", м. Херсон

про зобов'язання видати лісорубний квиток та надати розрахунок понесених збитків, визнав їх достатніми для прийняття позовної заяви до розгляду.

У позовній заяві Публічне акціонерне товариство "Укртрансгаз" в особі Херсонського лінійно-виробничого управління магістральних газопроводів "Харківтрансгаз" зазначає в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача Херсонську обласну державну адміністрацію.

Відповідно до п. 1.6. Постанови Пленум Вищого господарського суду України, від 26.12.2011, № 18 "Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції" ГПК передбачає можливість участі в судовому процесі третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог, на предмет спору, якщо рішення господарського суду зі спору може вплинути на права та обов'язки цієї особи щодо однієї із сторін (стаття 27 ГПК). Така третя особа виступає в процесі на стороні позивача або відповідача - у залежності від того, з ким із них у неї існують (або існували) певні правові відносини.

Відповідно до статті 27 ГПК така третя особа може бути залучена до участі у справі за її заявою, а також за клопотанням сторін, прокурора або з ініціативи господарського суду, який виносить з даного питання ухвалу з обов'язковим зазначенням у ній, на стороні кого (позивача чи відповідача) залучається ця третя особа.

Питання про допущення або залучення третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, до участі у справі вирішується ухвалою суду про прийняття позовної заяви до розгляду (із зазначенням про це в ухвалі про порушення провадження у справі) або під час розгляду справи, але до прийняття господарським судом рішення, з урахуванням того, чи є у цієї особи юридичний інтерес у даній справі. Саме лише зазначення в позовній заяві та/або у вступній частині судового рішення певного підприємства чи організації як третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, без вирішення судом питання щодо її допущення або залучення до участі у справі не надає їй відповідного процесуального статусу.

Що ж до наявності юридичного інтересу у третьої особи, то у вирішенні відповідного питання суд має з'ясовувати, чи буде у зв'язку з прийняттям судового рішення з даної справи таку особу наділено новими правами чи покладено на неї нові обов'язки, або змінено її наявні права та/або обов'язки, або позбавлено певних прав та/або обов'язків у майбутньому.

Суд вважає за необхідне допустити до участі у справі в якості третьої особи без самостійних вимог на стороні позивача Херсонську обласну державну адміністрацію, оскільки остання відповідно до договору земельного сервітуту від 25.02.2013р. є надавачем сервітутних прав на земельну ділянку за погодженням користувача земельної ділянки ДП "Херсонське лісомисливське господарство", яка надана ПАТ "Укртрансгаз" у постійне обмежене користування для будівництва та експлуатації ІІ нитки газопроводу Херсон-Крим, км. 0-10, відповідно до умов вказаного договору Херсонська обласна державна адміністрація має певні права та обов'язки, таким чином рішення з даного спору може вплинути на права та обов'язки останньої.

На підставі викладеного та керуючись статтями 27, 61, 64, 65, 86 ГПК України,

у х в а л и в:

1. Прийняти позовну заяву та порушити провадження у справі.

2. Призначити справу до розгляду в засіданні господарського суду на "21" січня 2014 р. о 11:00 за адресою: м. Херсон, вул. Горького, 18 кабінет № 209.

3. Допустити до участі у справі в якості третьої особи без самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача - Херсонську обласну державну адміністрацію.

3. Явку в засідання представників сторін з доказами про повноваження, визначеними ст. 28 ГПК України, визнати обов'язковою.

4. Зобов'язати сторони до 17.01.2014 року через канцелярію господарського суду Херсонської області, з супровідним листом, подати:

Позивачу:

Відповідачу:

- відзив на позов у порядку передбаченому ст. 59 ГПК України, з нормативно обґрунтованим поясненням по суті заявлених вимог та поданням оригіналів для огляду та належним чином завірених копій підтверджуючих документів на які міститься посилання у відзиві, з доказами надсилання його копії позивачу;

- копії статутних та реєстраційних документів;

Третій особі:

- відзив на позов у порядку передбаченому ст. 59 ГПК України, з нормативно обґрунтованим поясненням по суті заявлених вимог та поданням оригіналів для огляду та належним чином завірених копій підтверджуючих документів на які міститься посилання у відзиві, з доказами надсилання його копії позивачу;

- копії статутних та реєстраційних документів.

5. Довести до відома сторін, що відповідно до п. 5 ст. 83 ГПК України за ненадіслання витребуваних судом документів чи відзиву на позов господарський суд вправі стягувати з винної сторони штраф у розмірі до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

6. Копію даної ухвали направити учасникам судового процесу.

Суддя Л.М. Немченко

СудГосподарський суд Херсонської області
Дата ухвалення рішення26.12.2013
Оприлюднено30.12.2013
Номер документу36391557
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —923/1807/13

Рішення від 19.02.2014

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Немченко Л.М.

Ухвала від 26.12.2013

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Немченко Л.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні