Ухвала
від 18.12.2013 по справі 922/210/13-г
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під'їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-50, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


УХВАЛА

"18" грудня 2013 р.Справа № 922/210/13-г

Господарський суд Харківської області у складі:

судді Дзюби О.А.

при секретарі судового засідання Шаповалові О.В.

За участю:

Представника ліквідатора - Чечуйко Р.В., довіреність від 02.01.13р.

розглянувши клопотання про заміну кредитора

по справі за заявою УПФУ в Комінтернівському районі, м. Харків

до ПП "Великий Шлях", м. Харків

про визнання банкрутом

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою господарського суду Харківської області від 19 листопада 2013 року відкладено розгляд справи на 18 грудня 2013 року; зобов'язано ліквідатора виконати в повному обсязі вимоги попередніх ухвал суду, про що представити докази.

В судовому засіданні представник ліквідатора надав усні пояснення та зазначив, що ним розглянуто клопотання ФСС НВВ ПЗ України про заміну кредитора у справі та просив суд здійснити відповідну заміну.

Заслухавши присутнього у судовому засіданні представника ліквідатора, розглянувши матеріали справи, суд встановив наступне.

До канцелярії суду від кредитора - ФСС НВВ ПЗ України надійшло клопотання (вх№ 26166) про заміну кредитора у справі.

Як свідчать матеріали справи вимоги первісного кредитора ФСС НВВ ПЗ України у Комінтернівському р-ні м. Харкова в сумі 761,54 грн. ліквідатором визнані та включені до реєстру вимог кредиторів, згідно з черговістю.

Відповідно до доказів, що додані ФСС НВВ ПЗ України до клопотання про заміну кредитора у справі, Наказом виконавчої дирекції Фонду від 26.03.2013р. № 149 прийнято рішення про ліквідацію відділення виконавчої дирекції Фонду у Комінтернівському м. Харкова та створення відділення виконавчої дирекції Фонду у Харкові, діяльність якого поширено на всі райони м. Харкова.

У зв'язку з зазначеним заявник просить суд провести заміну кредитора - Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у Комінтернівському районі м. Харкова на кредитора - Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у м. Харкові (код 38774663) в межах раніше заявлених кредиторських вимог у розмірі 761,54 грн.

Відповідно до ст. 5 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", в редакції станом на момент порушення справи, провадження у справах про банкрутство регулюється цим Законом, Господарським процесуальним кодексом України, іншими законодавчими актами України.

Відповідно ст. 4-1 Господарського процесуального кодексу України, господарські суди розглядають справи про банкрутство у порядку провадження, передбаченого цим кодексом, з урахуванням особливостей, встановлених Законом України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом". Тобто, при вирішенні питань процесуального характеру під час розгляду справ про банкрутство господарські суди повинні керуватися Законом України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" і застосовувати ті статті або відповідні частини статей Господарського процесуального кодексу України, які мають універсальний характер для будь-якої форми судового процесу.

Відповідно до ч. 1, 3 ст. 25 Господарського процесуального кодексу України у разі смерті або оголошення фізичної особи померлою, припинення діяльності суб'єкта господарювання шляхом реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення), заміни кредитора чи боржника в зобов'язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, господарський суд залучає до участі у справі правонаступника відповідної сторони або третьої особи на будь - якій стадії судового процесу.

Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" не передбачено заборони на перехід прав кредиторів за грошовими зобов'язаннями до іншої особи у провадженні у справі про банкрутство. Особа, до якої перейшли права кредитора під час провадження у справі про банкрутство, отримує статус учасника провадження відповідно до абзацу двадцять другого статті 1 Закону.

Згідно ст. 516 Цивільного кодексу України, заміна кредитора у зобов'язанні здійснюється без згоди боржника, якщо інше не встановлено договором або законом.

Також, суд керується пунктом 51 Пленуму Верховного Суду України від 18.12.2009р. № 15 "Про судову практику в справах про банкрутство", що встановлює наступне. Статтею 512 Цивільного кодексу України встановлено підстави заміни кредитора у зобов'язанні, в тому числі й грошовому. Законом не передбачено заборони на перехід прав кредиторів за грошовими зобов'язаннями до іншої особи у провадженні у справі про банкрутство. Тому арбітражні керуючі мають вносити до реєстру відомості про заміну кредиторів за грошовими зобов'язаннями у разі переходу їх права вимоги відповідно до правил Цивільного кодексу України, а господарські суди - зобов'язувати арбітражних керуючих вносити відповідні зміни до реєстру в разі оскарження необґрунтованої відмови арбітражних керуючих у внесенні відомостей про заміну кредитора. Особа, до якої перейшли права кредиторів під час провадження у справі про банкрутство, отримує статус учасника провадження відповідно до абзацу двадцять другого статті 1 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Беручи до уваги, що заміна кредитора у зобов'язанні не впливає на права та обов'язки учасників процесу, суд дійшов висновку клопотання ФСС НВВ ПЗ України задовольнити та замінити кредитора у справі Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у Комінтернівському районі м. Харкова на кредитора - Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у м. Харкові (код 38774663), а також затвердити зміни до реєстру вимог кредиторів згідно черговості.

Керуючись ст. ст. 5, 22-32, 52 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" ст. 516 Цивільного кодексу України, ст. ст. 25, 86 Господарського процесуального кодексу України, суд -

УХВАЛИВ:

1. Задовольнити клопотання ФСС НВВ ПЗ України про заміну кредитора у справі.

2. Замінити кредитора - Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у Комінтернівському районі м. Харкова на кредитора - Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у м. Харкові (код 38774663).

3. Затвердити внесені зміни до реєстру вимог кредиторів із збереженням черговості вимог.

4. Дану ухвалу надіслати ліквідатору, ФСС НВВ ПЗ України.

Суддя Дзюба О.А.

СудГосподарський суд Харківської області
Дата ухвалення рішення18.12.2013
Оприлюднено30.12.2013
Номер документу36416379
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —922/210/13-г

Ухвала від 19.11.2013

Господарське

Господарський суд Харківської області

Дзюба О.А.

Ухвала від 16.10.2013

Господарське

Господарський суд Харківської області

Дзюба О.А.

Ухвала від 12.08.2013

Господарське

Господарський суд Харківської області

Дзюба О.А.

Постанова від 18.12.2013

Господарське

Господарський суд Харківської області

Дзюба О.А.

Ухвала від 18.12.2013

Господарське

Господарський суд Харківської області

Дзюба О.А.

Ухвала від 10.12.2013

Господарське

Господарський суд Харківської області

Дзюба О.А.

Постанова від 04.02.2013

Господарське

Господарський суд Харківської області

Дзюба О.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні