Рішення
від 19.08.2013 по справі 495/5434/13-ц
БІЛГОРОД-ДНІСТРОВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 495/5434/13-ц

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19 серпня 2013 року м. Білгород-Дністровський

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області у складі:

головуючого судді: Мишко В.В.

при секретарі судового засідання: Яковенко Ю.І.

за участю представників сторін:

від позивача: ОСОБА_1

від відповідачів:

від Випаснянської ДМШ - ОСОБА_2

від ВК Б-Дністровської РДА - не з'явився

за участю свідків: ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу № 495/5434/13-ц

за позовом ОСОБА_7

до:

- Випаснянської дитячої музичної школи

- Відділу культури Білгород-Дністровської районної державної адміністрації Одеської області

про визнання незаконним та скасування наказу про застосування дисциплінарного стягнення у виді догани і стягнення моральної шкоди

В С Т А Н О В И В :

11.07.2013 року ОСОБА_7 (далі по тексту - позивач) звернувся до Білгород-Дністровського міськрайонного суду Одеської області з позовною заявою та подальшим уточненням до неї до Випаснянської дитячої музичної школи (далі по тексту - відповідач-1) та Відділу культури Білгород-Дністровської районної державної адміністрації Одеської області (далі по тексту - відповідач-2) про визнання незаконним та скасування наказу про застосування дисциплінарного стягнення у виді догани і стягнення моральної шкоди. Так, позивач просить суд:

- визнати незаконним та скасувати наказ директора Випаснянської дитячої музичної школи від 12.06.2013 року № 5/1-с про застосування до ОСОБА_7, викладача з класу скрипки та гітари Випаснянської дитячої музичної школи Білгород-Дністровського району Одеської області, дисциплінарного стягнення у виді догани;

- стягнути з Випаснянської дитячої музичної школи і Відділу культури Білгород-Дністровської районної державної адміністрації Одеської області на користь ОСОБА_7 компенсацію завданої моральної шкоди в сумі 10 000 грн.

В судових засіданнях 01.08.2013 року та 19.08.2013 року позивач та його представник заявлений позов підтримали в повному обсязі та просили його задовольнити.

В судовому засіданні 19.08.2013 року представник ОСОБА_7 просив стягнути моральну шкоду тільки з Випаснянської дитячої музичної школи, оскільки остання, згідно із статутом, є юридичною та самостійною особою і має власну бухгалтерію.

Випаснянська ДМШ подала до суду заперечення на позовну заяву, згідно яких просила в позові ОСОБА_7 відмовити повністю. В судових засіданнях 01.08.2013 року та 19.08.2013 року директор школи також просив в позові ОСОБА_7 відмовити повністю.

Відділ культури Б-Дністровської РДА подав до суду заперечення на позовну заяву, згідно яких просив в позові ОСОБА_7 відмовити повністю. В судовому засіданні 01.08.2013 року начальник та юрисконсульт відділу також просили в позові ОСОБА_7 відмовити повністю.

Представники відділу культури Б-Дністровської РДА в судове засідання 19.08.2013 року не з'явилися без поважних причин, про причини неявки суд не повідомили, будь-яких клопотань не заявляли, хоча були належним чином повідомлені про час та місце судового засідання, про що свідчить наявний в матеріалах справи відповідний довідковий лист, а тому суд вважає за можливе розглянути справу за їх відсутності.

Розглянувши позовну заяву, вивчивши матеріали справи, дослідивши надані докази, заслухавши в судових засіданнях пояснення сторін та допитавши свідків, суд вважає, що позовні вимоги ОСОБА_7 до Випаснянської ДМШ та відділу культури Б-Дністровської РДА про визнання незаконним та скасування наказу про застосування дисциплінарного стягнення у виді догани і стягнення моральної шкоди підлягають частковому задоволенню, виходячи з наступного.

Як вбачається з матеріалів справи та встановлено в судовому засіданні, 12.06.2013 року Випаснянською ДМШ винесено наказ № 5/1-с про застосування дисциплінарного стягнення до ОСОБА_7, яким ОСОБА_7, викладачу з класу скрипки та гітари, за порушення трудової дисципліни, не дотримання педагогічної етики оголошено догану. Такий наказ мотивований тим, що 06.06.2013 року під час наради викладачів фортепіанного відділу, яка проходила в класі викладача ОСОБА_6, з приводу проведення академічного концерту (двері в клас були відчинені), в присутності викладачів ОСОБА_8 і ОСОБА_5 викладач ОСОБА_7 на привітання ОСОБА_5 повів себе неадекватно і проявив неповагу до неї. Це не поодинокий випадок (концертмейстер ОСОБА_9 звернулась з проханням звільнити її від роботи з ОСОБА_7), неетична поведінка ОСОБА_7 на педагогічних радах, колективних зборах, а також те, що в колективі тривалий час створюється конфліктна ситуація і напружені відносини серед викладачів.

Положеннями глави Х Кодексу законів про працю України визначено поняття трудової дисципліни, обов'язки працівників та власників щодо дотримання трудової дисципліни, порядок і умови застосування заохочень та стягнень за належне дотримання та порушення трудової дисципліни.

Відповідно до ст.139 КЗпП України, працівники зобов'язані працювати чесно і сумлінно, своєчасно і точно виконувати розпорядження власника або уповноваженого ним органу, додержувати трудової і технологічної дисципліни, вимог нормативних актів про охорону праці, дбайливо ставитися до майна власника, з яким укладено трудовий договір.

Трудова дисципліна на підприємствах, в установах, організаціях забезпечується створенням необхідних організаційних та економічних умов для нормальної високопродуктивної роботи, свідомим ставленням до праці, методами переконання, виховання, а також заохоченням за сумлінну працю. У трудових колективах створюється обстановка нетерпимості до порушень трудової дисципліни, суворої товариської вимогливості до працівників, які несумлінно виконують трудові обов'язки. Щодо окремих несумлінних працівників застосовуються в необхідних випадках заходи дисциплінарного і громадського впливу (ст.140 КЗпП України).

Працівник, у відповідності до укладеного із власником підприємства трудового договору, зобов'язується виконувати роботу, визначену цією угодою, з підляганням внутрішньому трудовому розпорядкові (ст.21 КЗпП України).

З даних положень вбачається, що трудова дисципліна - це сукупність встановлених на підприємстві відповідних правил, регулюючих відповідний порядок роботи та є обов'язковими для усіх працівників. Дотримання цих правил забезпечує належне виконання ними трудових обов'язків, встановлених трудовим договором, а як наслідок - і нормальну діяльність підприємства.

Правилами внутрішнього трудового розпорядку обумовлено, зокрема, що працівник зобов'язаний своєчасно приходити на роботу та дотримуватись встановленої подовженості робочого часу, раціонально його використовувати для зростання виробництва труда.

Порушенням трудової дисципліни вважається протиправна дія або бездіяльність працівника при наявності його вини в будь-якій формі (умислу, необережності, що призвело до невиконання або неналежного виконання ним трудових обов'язків, встановлених трудовим договором.

Згідно із ст.147 КЗпП України, за порушення трудової дисципліни до працівника можу бути застосовано тільки один з таких заходів стягнення:

1) догана;

2) звільнення.

Законодавством, статутами і положеннями про дисципліну можуть бути передбачені для окремих категорій працівників й інші дисциплінарні стягнення.

12.03.2013 року між Випаснянською ДМШ та трудовим колективом Випаснянської ДМШ укладено колективний договір на 2013-2015 роки.

Відповідно до п.п.1.2-1.3 Додатку № 1 „Правила внутрішнього трудового розпорядку Випаснянської ДМШВ» до колективного договору від 12.03.2013 року, правила внутрішнього трудового розпорядку мають на меті забезпечення чіткої організації праці, належних безпечних умов праці, підвищення її продуктивності та ефективності, раціональне використання робочого часу, зміцнення трудової дисципліни. Трудова дисципліна ґрунтується на свідомому виконанні працівниками своїх трудових обов'язків і є необхідною умовою організації ефективної праці і навчально-виховного процесу. Трудова дисципліна забезпечується методами переконання та заохочення до сумлінної праці. До порушників дисципліни застосовуються заходи дисциплінарного та громадського впливу.

Пунктом 7 Додатку № 1 „Правила внутрішнього трудового розпорядку Випаснянської ДМШВ» до колективного договору Випаснянської ДМШ від 12.03.2013 року встановлена відповідальність працівників за порушення правил. Так, пунктами 7.1, 7.2 встановлено, що працівник несе відповідальність за порушення трудової дисципліни, у т.ч. за:

- невиконання або неналежне виконання з власної вини покладених на нього трудових обов'язків, визначених трудовим договором, посадовою або робочою інструкцією, колективним договором та цими Правилами;

- прогул (в т.ч. відсутність на роботі більше 3 годин протягом робочого дня) без поважних причин;

- появу на роботі в нетверезому стані або стані наркотичного (токсичного) сп'яніння;

- розпивання спиртних напоїв на робочому місці;

- вчинення за місцем роботи розкрадання (у т.ч. дрібного) майна власника.

За порушення трудової дисципліни до працівника може бути застосовано тільки один з таких заходів стягнення:

- догана;

- звільнення.

Відповідно до розділу 5 Посадової інструкції викладача Випаснянської ДМШ, викладач персонально відповідає за:

- якість навчання та виховання учнів, рівень їх знань;

- виконання навчальних планів та програм у відповідності з вимогами, затвердженими Міністерством культури і мистецтв України;

- ведення індивідуальних планів;

- ведення журналу обліку успішності та відвідування занять;

- ведення розкладу навчальних занять;

- своєчасну подачу рапортів на заміну тимчасового відсутнього працівника;

- безпеку учнів під час проведення шкільних, позашкільних заходів;

- порушення законодавства України, наказів, розпоряджень, інструктивних документів державних органів управління. Статуту і Правил внутрішнього трудового розпорядку школи, наказів і розпоряджень директора, завідуючого відділом (відділенням) цієї інструкції.

Як встановлено матеріалами справи, Випаснянська ДМШ на підставі наказу №5/1-с від 12.06.2013 року оголосила ОСОБА_7, викладачу з класу скрипки та гітари, догану за порушення трудової дисципліни та не дотримання педагогічної етики, підставою чого була неетична поведінка ОСОБА_7 по відношенню до інших викладачів Випаснянської ДМШ.

В ході розгляду справи було встановлено, що в колективі Випаснянської ДМШ дійсно існують суперечливості між викладачами, які звертаються до суду з позовами один до одного про захист честі, гідності та ділової репутації. Дані факти підтверджені в судових засіданнях сторонами та свідками, запрошеними сторонами.

Між тим, суд вважає, що зазначені обставини в розумінні положень Кодексу законів про працю України, колективного договору Випаснянської ДМШ від 12.03.2013 року, Додатку № 1 „Правила внутрішнього трудового розпорядку Випаснянської ДМШВ» до колективного договору Випаснянської ДМШ від 12.03.2013 року, Посадової інструкції викладача Випаснянської ДМШ - не є фактом порушення ОСОБА_7 трудової дисципліни, що може бути підставою для винесення йому догани саме за порушення трудової дисципліни.

Не дотримання педагогічної етики, по-перше, не є порушенням трудової дисципліни, а, по-друге, така міра відповідальності як винесення догани не може бути застосована за не дотримання педагогічної етики, оскільки це не передбачено ні положеннями чинного законодавства, ні будь-яким документом школи.

Крім того, в матеріалах справи, відсутні будь-які докази порушення ОСОБА_7 саме трудової дисципліни та покладених на нього обов'язків, що передбачені Кодексом законів про працю України, колективним договором Випаснянської ДМШ від 12.03.2013 року, Додатком № 1 „Правила внутрішнього трудового розпорядку Випаснянської ДМШВ» до колективного договору Випаснянської ДМШ від 12.03.2013 року, Посадовою інструкцією викладача Випаснянської ДМШ, за що до нього може бути застосовано стягнення у вигляді догани.

Більш того, в судових засіданнях представниками сторін та свідками підтверджено той факт, що ОСОБА_7 майже все своє життя присвятив музиці, багато років є викладачем скрипки та гітари, постійно проводить навчально-виховні роботи з дітьми та майбутнім поколінням, своєю діяльністю зробив значний внесок в розвиток музичного мистецтва, його учні є професійними музикантами нашої країни та за її межами. За професійні досягнення та значний внесок в розвиток музичного мистецтва ОСОБА_7 був неодноразово нагороджений подяками, грамотами, грошовими преміями.

Враховуючи викладене, суд приходить до висновку про те, що Випаснянська ДМШ безпідставно та необґрунтовано винесла наказ № 5/1-с від 12.06.2013 року про оголошення ОСОБА_7 догани за порушення трудової дисципліни та не дотримання педагогічної етики, оскільки, по-перше, трудову дисципліну ОСОБА_7 не порушував, а, по-друге, не дотримання педагогічної етики не є порушенням трудової дисципліни й така міра відповідальності як винесення догани не може бути застосована за не дотримання педагогічної етики, оскільки це не передбачено ні положеннями чинного законодавства, ні будь-яким документом школи.

Відповідно до ст.237-1 КЗпП України, відшкодування власником або уповноваженим ним органом моральної шкоди працівнику провадиться у разі, якщо порушення його законних прав призвели до моральних страждань, втрати нормальних життєвих зв'язків і вимагають від нього додаткових зусиль для організації свого життя. Порядок відшкодування моральної шкоди визначається законодавством.

Постановою Пленуму Верховного Суду України № 4 від 31.03.1995 року „Про судову практику в справах про відшкодування моральної (немайнової) шкодиВ» (із змінами та доповненнями) встановлено порядок, підстави та умови доказування і стягнення моральної шкоди.

ОСОБА_7 просить стягнути на його користь з Випаснянської ДМШ компенсацію завданої моральної шкоди в сумі 10 000 грн.

Оскільки наказ № 5/1-с від 12.06.2013 року про оголошення ОСОБА_7 догани за порушення трудової дисципліни та не дотримання педагогічної етики визнаний судом безпідставним та необґрунтованим, суд вважає, що винесенням такого наказу Випаснянська ДМШ завдала ОСОБА_7 моральну шкоду. Так, ОСОБА_7 є людиною похилого віку, музиці, своїм учням та школі він віддає все своє життя, а тому такий наказ дійсно призвів до його моральних страждань, негативних емоцій і переживань.

Між тим, суд вважає, що розмір моральної шкоди підлягає зменшенню з 10 000 грн. до 1 000 грн. у зв'язку з тим, що в порушення положень постанови Пленуму Верховного Суду України № 4 від 31.03.95 року „Про судову практику в справах про відшкодування моральної (немайнової) шкодиВ» ОСОБА_7 не визначено з яких міркувань він виходив, визначаючи розмір шкоди саме у розмірі 10 000 грн. та якими доказами це підтверджується.

Згідно із ч.1 ст.60 ЦПК України, кожна сторона зобов'язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, крім випадків, встановлених статтею 61 цього Кодексу.

Враховуючи вищевикладені обставини та норми чинного законодавства, суд прийшов до висновку про часткове задоволення позовних вимог ОСОБА_7 до Випаснянської ДМШ та ВК Білгород-Дністровської РДА Одеської області про визнання незаконним та скасування наказу про застосування дисциплінарного стягнення у виді догани і стягнення моральної шкоди.

Керуючись ст.ст. 147-149, 237-1 Кодексу законів про працю України, положеннями постанови Пленуму Верховного Суду України № 4 від 31.03.1995 року „Про судову практику в справах про відшкодування моральної (немайнової) шкодиВ» , ст.ст. 60, 208, 209, 212-215, 218 Цивільного процесуального кодексу України, суд -

В И Р І Ш И В :

Позовну заяву ОСОБА_7 до Випаснянської дитячої музичної школи та Відділу культури Білгород-Дністровської районної державної адміністрації Одеської області про визнання незаконним та скасування наказу про застосування дисциплінарного стягнення у виді догани і стягнення моральної шкоди - задовольнити частково.

Визнати незаконним та скасувати наказ директора Випаснянської дитячої музичної школи від 12.06.2013 року № 5/1-с про застосування до ОСОБА_7, викладача з класу скрипки та гітари Випаснянської дитячої музичної школи Білгород-Дністровського району Одеської області, дисциплінарного стягнення у виді догани.

Стягнути з Випаснянської дитячої музичної школи (ідентифікаційний код 34611862) на користь ОСОБА_7 (ідентифікаційний номер НОМЕР_1) компенсацію завданої моральної шкоди в сумі 1 000 грн. (одна тисяча гривень).

В решті позову - відмовити.

Стягнути з Випаснянської дитячої музичної школи (ідентифікаційний код 34611862) на користь держави судовий збір за розгляд позовної заяви в розмірі 229,40 грн. (двісті двадцять дев'ять гривень сорок копійок).

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. Сторони та інші особи, які беруть участь у справі, а також особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їх права та обов'язки, мають право оскаржити в апеляційному порядку рішення суду першої інстанції повністю або частково.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до апеляційного суду Одеської області через Білгород-Дністровський міськрайонний суд протягом десяти днів з дня його проголошення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Суддя В.В. Мишко

Дата ухвалення рішення19.08.2013
Оприлюднено20.01.2014
Номер документу36520335
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —495/5434/13-ц

Ухвала від 16.09.2013

Цивільне

Апеляційний суд Одеської області

Виноградова Л. Є.

Ухвала від 15.11.2013

Цивільне

Апеляційний суд Одеської області

Виноградова Л. Є.

Ухвала від 12.07.2013

Цивільне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Мишко В. В.

Рішення від 19.08.2013

Цивільне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Мишко В. В.

Рішення від 19.08.2013

Цивільне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Мишко В. В.

Ухвала від 15.11.2013

Цивільне

Апеляційний суд Одеської області

Виноградова Л. Є.

Ухвала від 16.09.2013

Цивільне

Апеляційний суд Одеської області

Виноградова Л. Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні