Рішення
від 24.12.2013 по справі 604/1890/13-ц
ПІДВОЛОЧИСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

2/604/599/13

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

24 грудня 2013 року Підволочиський районний суд Тернопільської області

в складі : головуючого судді Могачевської В.Й.

при секретарі Реєнт Г. М.

з участю прокурора Семенюк Н. В.

представника позивача ОСОБА_1

представника третьої особи на стороні позивача Мала щук О. Є.

розглянувши у заочному судовому засіданні в місті Підволочиськ справу за позовом Підволочиської районної державної державної адміністрації в інтересах неповнолітніх - ОСОБА_3 та ОСОБА_4 до ОСОБА_5 та ОСОБА_6 про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів, -

В С Т А Н О В И В :

Підволочиська РДА звернулася до суду з позовом до ОСОБА_5 і ОСОБА_6 про позбавлення їх батьківських прав відносно неповнолітніх дітей : ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_2 та стягнення з них аліментів в розмірі ? частини з усіх видів доходу, але не менше 30 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку в місяць .

Обґрунтовуючи свої вимоги позивач посилався на те, що відповідачі - ОСОБА_5 та ОСОБА_6 , будучи батьками неповнолітніх злісно ухилялися від виконання своїх батьківських обов"язків щодо здійснення догляду, утримання і виховання своїх дітей.

Сім"я проживала у вкрай незадовільних умовах. Батьки, які ніде не працювали, не робили спроб до пошуку роботи для забезпечення малолітніх дітей всім необхідним, не піклувалися про здоров"я дітей, залишали дітей без нагляду, йдучи на тривалий час з дому. В сім"ї часто виникали сварки, скандали.

Зауваження, рекомендації щодо утримання, виховання, лікування дітей були проігноровані.

У зв"язку із тим, що відповідачі неналежним чином виконували батьківські обов"язки, питання про стан утримання і виховання малолітніх дітей в їх сім"ї виносилося на комісію з питань захисту прав дитини райдержадміністрації , де винесено відповідне рішення № 18 -12 від 16.05.2012 року.

Діти були поставлені на облік дітей, які опинилися в складних життєвих обставинах та направлені в Тернопільську обласну комунальну дитячу клінічну лікарню, з метою здійснення повного медичного обстеження з подальшим влаштуванням в комунальну установу Тернопільської обласної ради « Тернопільський обласний спеціалізований будинок дитини » .

Батьки не особливо цікавилися станом здоров"я дітей в державному закладі.

У зв"язку з медичними показниками донька ОСОБА_3, 19 листопада 2012 року переведена у Новосільський обласний спеціальний навчально- виховний комплекс.

За період перебування дитини в даному закладі, відповідачі вкрай рідко відвідували дитину. .

Без участі батьків дирекцією Новосільського обласного спеціального навчально - виховного комплекс ініційовано встановлення групи інвалідності.

Мати, яка злісно не виконувала встановлені законом обов"язки по догляду за дітьми, що спричинило тяжкі наслідки для них, вироком Підволочиського районного суду від 01 жовтня 2013 року була притягнута до кримінальної відповідальності .

В судовому засіданні представник позивача - ОСОБА_1 та представник третьої особи - служби в справах дітей Підволочиської РДА Малащук О.Є. та прокурор позов підтримали з підстав викладених в позовній заяві.

Відповідачка ОСОБА_5 позов визнала повністю, а ОСОБА_6 частково . При цьому пояснили що вони дійсно не забезпечили нормальних умов для дітей та не лікували їх, оскільки не мали такої можливості.

Відколи в них забрали дітей часом провідують дітей, але забрати їх не можуть, оскільки вдома нема умов для їх проживання і виховання.

Вислухавши пояснення представників позивача і третьої особи на стороні позивача, відповідачів, думку прокурора про доцільність позбавлення відповідачів батьківських прав, дослідивши та оцінивши докази по справі, суд приходить до висновку що позов слід задовольнити, виходячи з таких міркувань.

У відповідності до п.2 ч.1 ст. 164 СК України мати і батько можуть бути позбавлені батьківських прав, якщо вони ухиляються від виконання своїх обов"язків по вихованню дитини.

Статтею 150 СК України визначено обов"язки батьків щодо виховання та розвитку дитини. Зокрема, крім іншого, батьки зобов"язані піклуватися про здоров"я дитини, її фізичний та моральний розвиток. Батьки зобов"язані забезпечити здобуття дитиною освіти, готувати її до самостійного життя. Передача дитини на вихованні іншим особам не звільняє батьків від обов"язку батьківського піклування щодо неї .

В судовому засіданні встановлено що ОСОБА_6 і ОСОБА_5 є батьками неповнолітніх дітей : ОСОБА_3 яка народилася ІНФОРМАЦІЯ_1 в АДРЕСА_1 та ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_2 що стверджується свідоцтвами про народження ( ОСОБА_3 серії НОМЕР_1 виданого 18 грудня 2008 року Галущинською сільською радою Підволочиського району Тернопільської області та ОСОБА_4, серії НОМЕР_2, виданого 23 січня 2012 року Галущинською сільською радою Підволочиського району Тернопільської області .

Згідно характеристики Галущинської сільської ради, підписаної сільським головою с. Галущинці ОСОБА_5 та ОСОБА_6 проживають в селі Галущинці із батьком - ОСОБА_9, ІНФОРМАЦІЯ_4, матір"ю ОСОБА_10, ІНФОРМАЦІЯ_4, сестрою ОСОБА_11, ІНФОРМАЦІЯ_5 та бабусею ОСОБА_12, ІНФОРМАЦІЯ_6. У травні 2012 року діти ОСОБА_5 були вилучені із сім"ї у зв"язику із неналежним виконанням обов"язків щодо утримання та виховання малолітніх, без позбавлення батьківських прав.

Вироком Під волочиського районного суду від 01 жовтня 2013 року ОСОБА_5 була засуджена за вчинення злочину передбаченого ст. 166 КК України до 2 - х років позбавлення волі із звільненням на підставі ст. 75 КК України від відбування покарання з випробуванням - іспитовим строком 1 ( один ) рік, а саме - за злісне невиконання встановлених законом обов"язків по догляду за дітьми , в тому числі і за донькою ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, що спричинило їй тяжкі наслідки у вигляді легкої розумової відсталості, загального недорозвитку мови 1-го рівня та синдрому емоційно - вольової нестійкості, які можна було би зменшити при застосуванні матір"ю відповідних заходів, направлених на соціальну адаптацію дитини, тобто, при своєчасному належному і цілеспрямованому догляді та вихованні дитини.

Рішенням комісії з питань захисту прав дитини Підволочиської районної державної адміністрації № 18-12 від 16.05.2012 року малолітніх ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_2 із сім"ї ОСОБА_6 та ОСОБА_5, жителів села Галущинці, у зв"язку із неналежним виконанням обов"язків щодо утримання та виховання дітей та направлено в Тернопільську обласну комунальну дитячу клінічну лікарню, з метою здійснення повного медичного обстеження дітей з подальшим влаштуванням .

31 травня 2012 року розпорядженням голови Під волочиської РАД № 337 неповнолітніх ОСОБА_3 та ОСОБА_4 було направлено в комунальну установу Тернопільської обласної ради « Тернопільський обласний спеціалізований будинок дитини» у зв"язку із неналежним виконанням батьками обов"язків щодо утримання та виховання дітей та складним матеріальним становищем.

У зв"язку з медичними показниками 19 листопада 2012 року переведена у Новосільський обласний спеціальний навчально - виховний комплекс.

ОСОБА_4 по даний час перебуває в « Тернопільському обласному спеціалізованому будинку дитини » .

Як зазначено в акті складеному членами комісії в складі: лікуючого лікаря, старшого вихователя, вихователя групи та медсестри групи, затвердженому 17 грудня 2013 року в.о. головного лікаря КУТОР «ТОСБД» - за поточний 2013 рік батьки ОСОБА_4 відвідували його всього п"ять разів, а за час перебування ОСОБА_3 в центрі соціально - психологічної реабілітації дітей, з 22.05.2013 року до 03. 09 . 2013 року ОСОБА_5 провідала дитину чотири рази.

В характеристиці на ОСОБА_3, підписаній в. о. директора Новосільського обласного спеціальний навчально - виховного комплексу зазначено - дитина замкнута в собі, мало реагує на доручення, зовсім не спілкується і не грається з дітьми. Дитина не розмовляє, видає лише окремі звуки. Поведінка спонтанна: хоче- ходить, хоче сидить, хоче - лежить на ковбику, не бере участі в розвагах. нічим не цікавиться на заняттях. Самостійно не одягається і не роздягається, не контролює випорожнення, потребує постійної допомоги дорослого .

Згідно виписки з історії розвитку ОСОБА_4 - при його поступленні в Будинок дитини йому було виставлено діагноз : ВВС; відкрита артеріальна протока, висока легенева гіпертензія, розширення лівих відділів серця, помірна мі тральна недостатність, ССН 11 А ст. Невротичний синдром, затримка стато - кінетичного розвитку змішаного ґенезу. Дефіцитна анемія.

В даний час самопочуття дитини не порушено. Він значено відстає в психомоторному розвитку, самостійно не сидить, на ноги опирається при підтримці.

Висновком органу опіки і піклування Підволочиської райдержадміністрації № 13 від 02 грудня 2013 року визнано за доцільне, з метою захисту законних інтересів неповнолітніх дітей - ОСОБА_3 та ОСОБА_4, позбавити батьківських прав ОСОБА_5 та ОСОБА_6, які зловживали алкоголем, гроші, зібрані громадою Підволочиського району на лікування ОСОБА_4 використали не на лікування сина, якому терміново потрібна була операція, а на власні потреби, не приділяли уваги дітям, не займалися їх лікуванням, не забезпечували продуктами харчування. Через відсутність відповідного утримання, у ОСОБА_3 виникли порушення інтелектуального, соціального та комунікативного розвитку. ОСОБА_4, який народився з вадою серця, потребував постійного відповідного нагляду, однак батьки не виконували рекомендацій лікарів щодо лікування дітей.

Наведені факти свідчать про ухилення відповідачів від виконання своїх батьківських обов"язків щодо доньки ОСОБА_3 та сина ОСОБА_4, а тому суд вважає позовні вимоги доведеними, оскільки наявні всі підстави для позбавлення їх батьківських прав .

Відповідно до ч. 2 ст165 СК України, особа, позбавлена батьківських прав не звільняється від обов"язку щодо утримання дитини. Одночасно з позбавленням батьківських прав суд може на вимогу позивача або за власною ініціативою вирішити питання про стягнення аліментів на дитину.

При визначенні розміру аліментів, суд враховує вимоги ч. 2 ст. 182 СК України де зазначено, що розмір аліментів на одну дитину не може бути меньшим, ніж 30 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, а тому приходить до висновку що з кожного відповідача необхідно стягнути по 15 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку на користь кожної дитини, а також судові витрати на користь держави.

Враховуючи наведене, керуючись ст. ст. 57, 64, 209, 212 -215, 227, 228 ЦПК України, ст .ст 150, 164 -166, 182 Сімейного кодексу України, суд, -

ВИРІШИВ :

Позов задовольнити. Позбавити ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_7, уродженку і жительку АДРЕСА_1 і ОСОБА_6, ІНФОРМАЦІЯ_8 уродженця і зареєстрованого в АДРЕСА_2, проживаючого в АДРЕСА_1 батьківських прав відносно неповнолітніх дітей : ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1 і ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_2.

Стягнути з ОСОБА_5 і ОСОБА_6 аліменти в розмірі 15 ( п"ятнадцять ) відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку ( з кожного ) на утримання дітей : ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_2.

Стягнення аліментів проводити з 03 грудня 2013 року до досягнення кожним з дітей повноліття.

Стягнення аліментів проводити на особові рахунки дітей, відкриті їм закладами, де знаходяться діти

Стягнути з кожного з відповідачів по 229 ( двісті двадцять дев"ять ) грн. 40 коп суд збору

Апеляційну скаргу на рішення суду може бути подано до Тернопільського апеляційного суду через Підволочиський районний суд протягом 10 днів з дня його проголошення заявницею, зацікавленими особами, які не були присутні в судовому засіданні під час проголошення рішення, в цей же строк з дня отримання копії рішення.

Суддя :

Дата ухвалення рішення24.12.2013
Оприлюднено12.03.2014
Номер документу36576840
СудочинствоЦивільне
Сутьпозбавлення батьківських прав та стягнення аліментів

Судовий реєстр по справі —604/1890/13-ц

Ухвала від 08.05.2024

Цивільне

Підволочиський районний суд Тернопільської області

Сташків Н. Б.

Постанова від 16.04.2024

Цивільне

Тернопільський апеляційний суд

Гірський Б. О.

Ухвала від 26.03.2024

Цивільне

Тернопільський апеляційний суд

Гірський Б. О.

Ухвала від 11.03.2024

Цивільне

Тернопільський апеляційний суд

Гірський Б. О.

Ухвала від 21.02.2024

Цивільне

Тернопільський апеляційний суд

Гірський Б. О.

Рішення від 19.01.2024

Цивільне

Підволочиський районний суд Тернопільської області

Сташків Н. Б.

Ухвала від 02.11.2023

Цивільне

Підволочиський районний суд Тернопільської області

Сташків Н. Б.

Рішення від 24.12.2013

Цивільне

Підволочиський районний суд Тернопільської області

Могачевська В. Й.

Ухвала від 09.12.2013

Цивільне

Підволочиський районний суд Тернопільської області

Могачевська В. Й.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні